Строеж на централа за обезщетение ?!?

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Строеж на централа за обезщетение ?!?

Мнениеот g_shutov » 06.07.2010 23:25

Интересува ме дали някой е сключвал договор за отстъпване правото на строеж на личният си проект срещу процент обезщетение? Задавам си въпроса тъй като в момента имам такова предложение от много сериозни хора и ми предлат да им прехвърля проект и те да го построят за тяхна сметка за което аз ще получавам % от печалбата на проекта докато е в експлоатация. Някой от колегите във форума сблъсквал ли се е с подобно предложение ?
Вода, въздух, земя и слънце - ето това ме храни :)
g_shutov

Мнениеот YordanIvanov » 06.07.2010 23:31

Това си е чиста форма на съдружие, няма какво да му се чудиш.Само ми е супер чудно кой е тоз инвеститор дето ще инвестира 2милиона евро в 1 мегават и няма да извади 80к евро да си купи мястото/проекта и т.н.
Но това вече ти си знаеш.
Успех
YordanIvanov

Мнениеот ferdy » 07.07.2010 01:52

Това е нормална практика, участвали сме в такива сделки.
ferdy

sudrujie

Мнениеот windp » 08.07.2010 10:10

u4astvate ili u4astvali,s kolko procenta i kakvi sa garanciite tezi sudrujiq ne mi se nravqt.li4no mnenie vseki re6ava sam za sebe si
windp

Мнениеот filmatoplo » 08.07.2010 11:10

Ако ти се натискат и нещата стават лесно , има нещо :wink: още повече ако са съгласни с твоите условия или процент .Ще се построи нещо с кредит тоест парите ще се усвоят , до експлоатация едва ли ще се стигне -банката ще запорира цялото чудо и ти никога няма да видиш дивиденти .Така мисля аз за случая-дано греша , после и ти нямаш опит в тия неща -само наивност. :wink:
доверете ми се момчета
Аватар
filmatoplo

Мнениеот ferdy » 08.07.2010 11:38

Всеки ако мислеше така, тогава нямаше да има и една сделка в каквато и да е област от бизнеса.
ferdy

Мнениеот Mateev » 08.07.2010 21:48

Така е, но един лев сега е много по-добре от обещание за 10 лева, които може би ще получиш в бъдеще. Тънкия момент е в думичката "може би". :lol:

Може би означава, че в самата сделка трябва да се калкулира и цената на риска. Рискът е стока и като всяка друга стока той подлежи на купуване, продаване, пазарлъци и т.н. Застрахователните компании например правят бизнес със стоката РИСК.

Когато на някой човек му предлагат сделка с включен в нея риск, трябва много внимателно да се проанализира дали не се опитват да го прекарат с цената на стоката РИСК. За да се изясни каква е тази цена е необходимо много добре да се познава теорията на вероятностите. При търговията с риск ВИНАГИ печели този, който по-добре познава тази теория. Обикновенно западните инвеститори (или техните консултанти) са много наясно с цената на риска и е напълно възможно да направят опит да прекарат (излъжат) някой лековерен български продавач на проекти.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот ferdy » 08.07.2010 23:25

Честно казано, наблюдавам и двата варианта: и с лековерен българин, което е може би по-редкия вариант, и с лековерен чужденец, хванал се на приказките на нашенец.

Спомням си един много трагичен случай, когато един холандец си летеше до България през седмица, месеци наред и сделка така и нямаше. Както и за двама австрийци, които и фирмите направиха и платиха земя надценена, разходи за проекти и т.н. и пак сделка не се осъществи.

Е, спомням си и случай доста по от скоро, когато с един колега висяхме да чакаме един чужденец по средата на нищото 3 часа и така и не се видяхме даже. :lol:

Рискът обикновено трябва да е познат повече на местното лице, така че мисля, че нашите търговци на проекти не са застрашени толкова много.
ferdy

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ