въпрос ?

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

въпрос ?

Мнениеот Nasko » 17.11.2010 16:16

Ако две физически лица имат участие в две ООД-та/А и Б/ и едното ф.лице Х има участие съответно 20% в А и 80% в Б, а ф.лице У има участие 80% в А и 20% в Б, са ли предприятия А и Б предприятия партньори?
Ако участието на лице Х в предприятие А е 2% и в предприятие Б -80%, а лице У има участие в А 98% и участие в Б 20%, са ли двете предприятия предприятия партньори?
Или ако и в двата случая са предприятия партньори при какво съотношение на участието няма да бъдат?
Nasko

Мнениеот petyostoev » 17.11.2010 19:50

Наско някъде бях сложил линк с картинки,но не можах да го намеря.
Но разгледай този:
http://www.elana.net/investment/documen ... ia-312.pdf
petyostoev

Мнениеот Nasko » 17.11.2010 22:18

Благодаря, но въпросът ми е доста по-конкретен.
Nasko

Мнениеот Nasko » 19.11.2010 12:07

Моля за активност по въпроса! Благодаря предварително!
Nasko

Мнениеот ferdy » 19.11.2010 15:18

Първи линк в Гугъл, ЗМСП:

"Предприятия партньори са предприятията, които не са свързани предприятия по смисъла на ал. 5 и между които съществува следното отношение: едно от предприятията притежава самостоятелно или заедно с едно или повече свързани предприятия от 25 до 50 на сто от капитала или от броя на гласовете в общото събрание на друго предприятие"

а ал. 5 от същия текст гласи:
(5) Свързани предприятия са предприятията, между които съществува някое от следните отношения:
1. едното предприятие притежава повече от половината от броя на гласовете в общото събрание на другото предприятие;
2. едното предприятие има право да назначава или освобождава повече от половината от членовете на изпълнителния, управителния или надзорния орган на другото предприятие;
3. едното предприятие има право да упражнява решаващо влияние върху другото предприятие по силата на договор, сключен между тях, или на клауза в неговия устав, учредителен договор или друг учредителен акт;
4. предприятие, което е акционер, съдружник или член в друго предприятие, контролира самостоятелно повече от половината от броя на гласовете в общото събрание на това предприятие по силата на споразумение с други акционери, съдружници или членове.
ferdy

Мнениеот Nasko » 20.11.2010 10:31

Благодаря ferdy. Тези текстове съм ги чел поне сто пъти но съм предложил на внимание конкретни цифри и искам за да съм сигурен ако някой колега ми каже на разбираем език:
1.Ако физическо лице е собственик в две фирми това основание ли е да се разсъждава на тема свързани предприятия и предприятия партньори.
2.Ако отговорът на т.1 е положителен дал съм пример с два вариянта и аз за себе си съм си изчислил процентите, но искам още мнения.
Nasko

Re: въпрос ?

Мнениеот levis » 20.11.2010 11:52

Nasko написа:Ако две физически лица имат участие в две ООД-та/А и Б/ и едното ф.лице Х има участие съответно 20% в А и 80% в Б, а ф.лице У има участие 80% в А и 20% в Б, са ли предприятия А и Б предприятия партньори?
Ако участието на лице Х в предприятие А е 2% и в предприятие Б -80%, а лице У има участие в А 98% и участие в Б 20%, са ли двете предприятия предприятия партньори?
Или ако и в двата случая са предприятия партньори при какво съотношение на участието няма да бъдат?

И в двата случая предприятията не са партньори, но ако извършват своята дейност или част от нея на същия съответен пазар или вертикално свързани пазари, то те са свързани предприятия
Nasko написа:1.Ако физическо лице е собственик в две фирми това основание ли е да се разсъждава на тема свързани предприятия и предприятия партньори.
За справка биж чл. 4, ал. 8 от ЗМСП

Да основание е, ако дветете фирми извършват своята дейност или част от нея на същия съответен пазар или вертикално свързани пазари.
За справка виж чл. 4, ал. 8 от ЗМСП
levis

Мнениеот Nasko » 20.11.2010 22:33

Благодаря! Нещо се бях притеснил, че бъркам.
Nasko

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ