Сега съм леко пийнал и е настъпил момента да кажа това, което ми е на душата. Защото утре отново ще си замълча и ще го преглътна (както всяка една друга овца в България).
Защо строителството на соларни централи в България буксува? Ами отговорите са следните:
1. Обявяването на субсидиите преди една година. При това обявяване от строителство на централи се отказаха даже и тези, които имат пари. Защо да давам собствени пари, след като има вероятност да ми дадат субсидия? Да, ама субсидиите се забавиха. Месец, два, три, шест и т.н. Изтече цяла година в чакане на субсидии и не се знае дали няма да изтече още една. Какъв беше ефекта? Ами ТОТАЛНА ПАРАЛИЗА на строителството на слънчеви централи.
2. Нашето тъпо законодателство. Узаконяването на една соларна централа може да отнеме и две години. Това би отказало и най-големите ентусиасти. ВИНОВНИ - ами скапаното правителство и скапаното мнозинство от управляващи. Банда крадци и мошеници, мислещи само за своето обогатяване и обричащи нашите деца и внуци на мизерия.
3. Ниската изкупна цена. Шушулов буквално се подиграва с българските инвеститори, слагайки в решение Ц-033 възможно най-лошите параметри и от там възможно най-ниската цена. Не мога да повярвам, че в ДКЕВР са толкова тъпи и глупави. По-скоро обратното. Много са си наред в ДКЕВР, само дето Шушулов има партийна поръчка да бойкотира процеса на присъединяване на нови мощности от ВЕИ.
4. Бойкот на ЕРП-тата. Всички го виждат и няма какво да се лъжем. Но донякъде ги разбирам, защото те преследват собствените си интереси. И първопричината пак е СКАПАНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО. И бандата крадци и мошеници, които не си мърдат пръста да го променят.
Как е в Германия?
Ами има един малък закон (или наредба - не съм много сигурен) в която с около 20 члена всичко е сведено до процедура, по-малка от един месец. Просто монтираш централата на покрива и ИНФОРМИРАШ ERP-то (а не да искаш разрешение и да попълваш 1000 документа). И то те присъединява без да каже гък. И започва да ти плаща преференциалната цена, без даже да се налага да му пишеш фактура. Просто и лесно.
Как е в България?
Не ти трябва да знаеш. Върви и се гръмни, че ще ти е по-лесно. В България атомни централи и 10 панела на покрива се узаконяват по един и същи начин !!!!! Няма майтап !!! Това е България, управлявана от бандити и мошеници !!! И ако случайно си инвеститор със свободни пари - бягай надалече от България и изчакай народа да махне от власт съществуващите бандити !!! Ако успее разбира се. А ако не успее - ами всички да си хващаме шапката и да се изнасяме в чужбина. 15% от българския народ вече го направиха и не съжаляват. И ако все още стоя в България, то е защото не искам да изпускам удоволствието на следващите избори да гласувам ПРОТИВ съществуващите управници. Няма значение за кого ще гласувам. Важното е да не е за някоя от управляващите партии. Вота ми ще е ТОТАЛНО ОТРИЦАТЕЛЕН против тях, а не ГРАДИВНО ПОЛЖИТЕЛЕН за някоя нова партия. До там ни докараха.
Искам да съм горд, че съм Българин, а не да се срамувам, че пак сме деветата дупка на кавала. За кой ли път.