Лошата новина - ДФЗ започна да отказва проекти !!!

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Lupus » 04.09.2010 17:26

YordanIvanov написа:
Lupus написа:
ferdy написа:При вече подготвен проект не зависи, но ако консултантът участва от самото начало на процеса, зависи.

Да бе, да! Във всяка мярка има поне по един, два критерия с размито и субективно точкуване, за да могат да те прекарат по тях, когато друго не помага.

Бих искал да чуя за 312 кой е субкетивния критерий?Кажи кои точки могат или не могат да ти ги дадат и ти не можеш нищо да им кажеш?
Относно колко има и няма значение консултанта.Ако нямаше значение, то той нямаше да съществува.Пак казвам, нито един кадърен консултант, който познава българската администрация, в частност ДФЗ, не би посъветвал своя клиент да си направи проектите както са направени от хората, които са отхвърлени.

Не познавам ПРСР, но за сметка на това доста добре познавам "Конкурентноспособност". Там има такива критерии. Ще посоча само един по който нас ни изработиха - "Научен потенциал" Ха дефинирай ми го! И молбата ми е да не ми се преиначават думите! Писна ми да споря в другата тема с един такъв дето ти чете постовете като дявола евангелието. В никой пост не твърдя, че консултантите нямат значение, напротив. Разговора ни с ferdy e за друго: Колко консултанта може да даде гаранции, включително и финансови, че когато проекта е добре направен, това гарантира приемането му. Ти би ли дал такива гаранции за твой проект?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот ferdy » 04.09.2010 18:05

Какво означава гаранции всъщност? По принцип консултантската дейност е въпрос на доверие. Точно фирмите, които обещават големите гаранции са тези, от които после реват инвеститори. Такъв е и един от случаите, които спомена господин Матеев.

Лупус, няма бизнес без риск. Който иска да не рискува - няма начини да спечели някога, освен ако не играе безопасно тото.
ferdy

Мнениеот Lupus » 04.09.2010 18:58

ferdy написа:Какво означава гаранции всъщност? По принцип консултантската дейност е въпрос на доверие. Точно фирмите, които обещават големите гаранции са тези, от които после реват инвеститори. Такъв е и един от случаите, които спомена господин Матеев.

Лупус, няма бизнес без риск. Който иска да не рискува - няма начини да спечели някога, освен ако не играе безопасно тото.

Разбира се, че няма бизнес без риск! Това, което се опитвам да обясня от снощи е, че риска трябва да е поделен между инвеститора и консултанта. В това виждам и гаранциите - печелят проекта, всички си вземат паричките и продължават. Не печелят - всички пият по една студена вода. Защото до сега, тъй като балоните се надуваха, всички се надяваха, че ще полетят. Сега когато почна пукането, инвеститорите плачат, а някои консултанти, които си прибраха парите "на зелено" потриват доволно ръце. Мисля, че сега след първите студени душове играта ще се промени. И ще оцелеят тези консултанти, чиито проекти са минали (независимо дали заслугата е изцяло тяхна) и които ще могат в комбина с добри счетоводители да осигурят и грамотно съпровождане и отчитане на проекта. И както се казва "Краят увенчава делото". :)
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот ferdy » 04.09.2010 19:03

И аз съм на същото мнение, тук нямаме никакъв спор, в такъв случай.
ferdy

Мнениеот Lupus » 04.09.2010 19:14

ferdy написа:И аз съм на същото мнение, тук нямаме никакъв спор, в такъв случай.

За мен беше удоволствието да разговарям с умна жена!
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот ferdy » 04.09.2010 22:34

О, благодаря ти, удоволствието е мое!
ferdy

Мнениеот Miro » 04.09.2010 23:32

Аз пък не съм съгласен и бих поспорил с Lupus ;)

Lupus написа:....риска трябва да е поделен между инвеститора и консултанта. В това виждам и гаранциите - печелят проекта, всички си вземат паричките и продължават. Не печелят - всички пият по една студена вода....

Това означава, че по същия начин може да искаш от адвокат да му платиш, само ако ти спечели делото. Или на лекар, само ако те излекува... В общия случай има много причини, поради които проектът може да бъде отхвърлен. Консултантът е там, за да консултира, но не и да взима решенията... Те са на инвеститора, което значи, че и той трябва да си носи риска.

Ако пак мина на аналогията с адвоката - според закона за адвокатурата не може да се уговаря само резултативен хонорар. Резултативен хонорар може да има, при условие, че се заплати минималния хонорар определен от ВСС и останалото да е премия при успешен изход от делото. По същия начин процедират и консултантите, които аз познавам - авансова сума + премия при одобряване на проекта... но да платищаш само при одобряване и да чакаш 1-2 години да одобрят проекта... ми те консултантите ще измрат от глад!
Miro

Мнениеот Lupus » 05.09.2010 08:52

Miro написа:Аз пък не съм съгласен и бих поспорил с Lupus ;)

Lupus написа:....риска трябва да е поделен между инвеститора и консултанта. В това виждам и гаранциите - печелят проекта, всички си вземат паричките и продължават. Не печелят - всички пият по една студена вода....

Ако пак мина на аналогията с адвоката - според закона за адвокатурата не може да се уговаря само резултативен хонорар. Резултативен хонорар може да има, при условие, че се заплати минималния хонорар определен от ВСС и останалото да е премия при успешен изход от делото. По същия начин процедират и консултантите, които аз познавам - авансова сума + премия при одобряване на проекта... но да платищаш само при одобряване и да чакаш 1-2 години да одобрят проекта... ми те консултантите ще измрат от глад!

Никъде не става дума за плащане на цялата сума само след одобрение! Авансовите плащания си ги има, но трябва в договорите да има клауза за "money back guaranty" при неодобрение на проекта. Защото ако приемем, че за одобрението има значение "при равни други условия :D " и качеството на подготовката, то се определя предимно от работата на консултанта. Именно така има истинско поделяне на риска. Поради това е важно да се знаят мотивите за отказа. И ако те са оправдание "с международното положение и липсата на пари", тогава нито консултанта нито инвеститора носят вина. Но ако е допуснато нарушение на действащите нормативни документи и изисквания, каква е вината на инвеститора?
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот YordanIvanov » 05.09.2010 09:19

Не искам да ми се обиждаш, но видимо въобще не си запознат с консултантската дейност като цяло, не само в тази сфера.
1.Защо си мислиш, че консултанта действа само при изготвянето на документите за субсидии.Смея да кажа, че пътя докато се изготвят документите, нужни за бизнес плана за субсидия, е с една идея по-важен от самия бизнесплан.
2.Консултанта да бъде солидарен с инвеститора :lol: :lol: :lol: :lol: , това няма да го коментирам.Той е солидарен до толкова, до колкото си получава цялата сума при одобрение.Нищо повече и нито една друга страна не е по-различно, при нито един друг бизнес.
3.Алюзията с адвоката, дадена от Миро, е много добра
4.Консултантите ако си взимаха парите обратно при неуспешен бизнес, неуспешен проект, цената им ще ше да е такава, че почти никой нямаше да може да си я позволи.Не зареди друго, ами дейността им ще ше да е толкова рискова, че цената просто би била твърде висока.
5.Когато си избирате консултант, просто гледайте референциите.Това е всичко.
п.п.Постовете не са ми я заяждане, а просто дебатираме.
YordanIvanov

Мнениеот Lupus » 05.09.2010 10:33

Да, и аз не бих искал моите постове и теза да се приема като заяждане с консултантите. Аз не се занимавам с консултантска дейност, а се явявам потребител. И като такъв искам да съм наясно с това до къде се простират отговорностите на консултанта. Трябва ли от поста ти да разбирам, че консултанта не носи никаква отговорност (разбирай финансова, а не морална или юридическа) след момента на предаване на проекта??? Това с референциите е бошлаф работа в БГ. Още повече, когато резултата от работата на консултанта става виден след година-две. До тогава той може да направи и 20 проекта с не особено добро качество (имайки в предвид липсата на опит в реализацията на проектите в този сегмент на пазара) и да изчезне от бизнеса.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот YordanIvanov » 05.09.2010 13:33

Да, точно така разбирай.Носи отговорност до толкова до колкото, няма да получи дивиденти от реализацията на проекта (ако му е въобще така схемата на работа).А ти да не би да искаш да ти върне парите ако не те одобрят?
YordanIvanov

Мнениеот Miro » 05.09.2010 14:04

Lupus написа:... Авансовите плащания си ги има, но трябва в договорите да има клауза за "money back guaranty" при неодобрение на проекта. Защото ако приемем, че за одобрението има значение "при равни други условия :D " и качеството на подготовката, то се определя предимно от работата на консултанта. Именно така има истинско поделяне на риска. Поради това е важно да се знаят мотивите за отказа. И ако те са оправдание "с международното положение и липсата на пари", тогава нито консултанта нито инвеститора носят вина. Но ако е допуснато нарушение на действащите нормативни документи и изисквания, каква е вината на инвеститора?

Не съм съгласен. Не е възможно да се докаже чия точно е вината за неодобрение на проект, особено с причините за отказ, посочени по-нагоре в тази тема. Освен това одобряването на проектите е с конкурсно начало и не е възможно консултантът да гарантира, че твоя проект ще спечели конкурса.... това дори ще е твърде съмнително и такава клауза в консултантския договор ще е нищожна.

Всъщност "money back" означава ли, че ако консултантът не е външен, а е наш служител, ще му искаме да ни върне заплатите за няколко месеца назад?

Има и нещо друго. В България съм забелязал, че все още не се прави разлика (масово) между полагане на труд и резултат от него. Дори в много производствени предприятия все още се плаща на зароботка, а не на време, което естествено води до лошо планиране, лошо качество, трудови злополуки и прочее. При един клиент имаше следния случай - хидравлична преса, с два бутона отпред на достатъчно разстояние, така че пресата да не може да се спусне, преди да са натиснати едновременно и двата - гаранция, че двете ръце на работника са извън опасната зона. За по-бърза работа обаче, масово работниците запъваха единия бутон с кибритени клечки и така можеха да слагат детайли с едната ръка, а с друбата да натискат и да печелят секунди... докато единия се раздели с ръката си.

Та всичко това го пиша, за да се направи разлика между положен труд и резултат. Трудът следва да се заплаща, независимо дали от резултатите. Неуспехите са въпрос на липса на знания, мотивация, лоша преценка и т.н., но са проблем на възложителя, било то инвеститор или работодател. В случая с консултанта следва да има заплащане на положения труд и премия при успех... То си е така и в момента, но много инвеститори не го разбират....
Miro

Мнениеот Mateev » 06.09.2010 03:12

Не знам защо толкова много задълбахте на тема консултанти. Ясно е за всички, че ако един инвеститор иска информация за бъдещето, трябва да търси врачки, а не консултанти. Всички много добре си спомняте, че целия соларен бранш 2 години трябваше по редица въпроси да търси отговор чрез хвърляне на боб. Разгледайте архивите на форума, за да си припомните.

В конкретните случаи консултантите нямат никаква вина, защото се предполага, че те много внимателно са изчели законите, а в тези закони точно и ясно е написано кои са свързани лица и кои - не. ДФЗ е ГЛАВНИЯ И ЕДИНСТВЕН ВИНОВНИК за това, което се случва. Не може да се обявяват за свързани лица цялата рода до 9-то коляно, всички приятели и познати, всички ваши съдружници и тяхната рода до девето коляно, всички ваши комшии по имот и тяхната рода до девето коляно, всички ваши адаши с подобни имена или фамилии и тяхната рода до девето коляно, всички хора, на които някога сте продавали нещо или от които сте купували нещо. Май пропуснаха да обявят и всички ваши приятели, с които някога сте пили кафе.

Много е лесно от позицията на бъдещето да критикувате някого за нещо, което той е трябвало да направи в миналото. А като сте такива големи познавачи и специалсти, кажете ми какъв ще е следващия довод, с който ще бъде отказан следващия проект. Но го кажете сега, а не после като го чуете и да започнете да се биете в гърдите, че сте го знаели.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 06.09.2010 09:25

Miro написа:
Lupus написа:... Авансовите плащания си ги има, но трябва в договорите да има клауза за "money back guaranty" при неодобрение на проекта. Защото ако приемем, че за одобрението има значение "при равни други условия :D " и качеството на подготовката, то се определя предимно от работата на консултанта. Именно така има истинско поделяне на риска. Поради това е важно да се знаят мотивите за отказа. И ако те са оправдание "с международното положение и липсата на пари", тогава нито консултанта нито инвеститора носят вина. Но ако е допуснато нарушение на действащите нормативни документи и изисквания, каква е вината на инвеститора?

Не съм съгласен. Не е възможно да се докаже чия точно е вината за неодобрение на проект, особено с причините за отказ, посочени по-нагоре в тази тема. Освен това одобряването на проектите е с конкурсно начало и не е възможно консултантът да гарантира, че твоя проект ще спечели конкурса.... това дори ще е твърде съмнително и такава клауза в консултантския договор ще е нищожна.
........

Напротив! Ако мотивите са точни и аргументирани, а не изсмукани от пръстите, за да замажат истината, причините за отказ трябва да станат ясни. И тогава ще се види чия е грешката. Не съм съгласен с твърдението, че проектите са на конкурсен принцип, защото не е предварително определен броя на печелившите. Има само лимит на средствата, който позволява спечелването на проект от много хора, при спазването на определени правила. И ако един проект отпадне, поради неспазването на определени правила, а състезанието продължава това какво означава?
Miro написа:..........
Всъщност "money back" означава ли, че ако консултантът не е външен, а е наш служител, ще му искаме да ни върне заплатите за няколко месеца назад?
..........

Не, тук възложителя е работодател и разполага с цялата гама средства за поощрения и наказания - от дебели премии до глоби и уволнение за несправяне с работата.
Miro написа:.....
Има и нещо друго. В България съм забелязал, че все още не се прави разлика (масово) между полагане на труд и резултат от него. Дори в много производствени предприятия все още се плаща на зароботка, а не на време, което естествено води до лошо планиране, лошо качество, трудови злополуки и прочее.
............
Та всичко това го пиша, за да се направи разлика между положен труд и резултат. Трудът следва да се заплаща, независимо дали от резултатите....

Разлика се прави, но според вида на труда! Не може да се плаща за положен труд за интелектуална дейност, каквато определено е написването на един проект. Това би било абсурд! За положен труд се плаща там, където е кристално ясно, че винаги определено количество вложен труд води до точно дефиниран резултат. Три примера:
1.Работа на конвеер. Там нещата са така строго дефинирани, че няма мърдане. И е ясно, че ако работника е обучен, не нарушава ритъма на конвеера с бездействие и не дава брак резултата от труда му зависи само от отработеното време.
2. Работа на гише, което продава някаква стока или услуга. Момичето, което продава сандвичите в Макдонадлдс - резултата не зависи от нищо друго, освен от броя на клиентите в даден момент, ако тя си изпълнява съвестно задълженията. Мога да и плащам почасово.
3. Консултация при авокат. Отивам, казвам си казуса, разяснява ми го, плащам договорената сума или на час, ако му е такава практиката и си тръгвам. По нататък решенията вземам сам. Тук имаме интелектуален труд, но резултата не зависи от полагащия го, защото аз като потребител на резултата не съм длъжен да се съобразя с неговото мнение.
Заплащане за проект, продукт на интелектуална дейност, от който се очаква конкретен резултат на база положен труд за мен е абсурд!
И именно затова е този разговор - за гаранциите, които трябва да има инвеститора, че ще получи резултатите от проекта, за който плаща договорената цена и санкциите, които ще понесе изпълнителя, при некачествен проект и отрицателен резултат по негова вина. Защото тук можем да говорим и за неустойки за пропуснати ползи. Помислете какви загуби понася един инвеститор от вложените до реализацията средства и замразени активи, ако проекта се провали или отложи във времето до подготовката и приемането на нов проект.
Не е ли логично той да търси такива гаранции, че да сведе до минимум риска това да се случи?
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Vandal » 06.09.2010 15:41

Mateev написа: Но го кажете сега, а не после като го чуете и да започнете да се биете в гърдите, че сте го знаели.

Следват "Изкуствено създадените условия"
Кандитатът е регистрирал ново ЕООД,
при положение че е собсвеник на друго ЕООД.
:D
Аватар
Vandal

ПредишнаСледваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ