НОВИНАТА НА ДЕНА - ДФЗ вече разглежда нашите проекти

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Day Energy » 19.03.2010 10:10

EOS Technologies написа:Соларните фирми (с много малки изключения) нямат никакъв достъп до инвертори. Модулите също са почти кът и вече има недостатък. Които иска да обслужва клиенти тази година, трябва да започне да трупа стока на склад веднага!

не е точно така, който има изградена линия за инсталиране и реални поръчки, ще има достъп и до продукция...!

EOS Technologies написа: Международния пазар има 10 пъти по-висока скорост от Българския. Това е просто несъвместимо. Нима някой ще трупа сега стока за потенциален клиент в БГ и ще чака, последния да благоволи да поръча, след като е набавил след 10 месеца необходимите документи и финансиране... Цените ще падат, при положение че няма да има свободна стока на пазара...

за сравнение, по отношение на динамика при още не оформен пазар, не може да става дума;

цените на панели няма да мръднат, даже може и да последват примера на инверторите (+5-10%). Това е тенденцията на почти всички производители (с изключение на тези които сми си добиват инертните материали и затварят цикъла), по простата причина че всичките квоти (включително и нашите за БГ) са контрактнати до 1-2Q 2011; т.е. без значение дали ще доставим юни или октомври, няма да има разлики (освен засягащи курсовите разлики USD-EUR).

задачата е и на дистрибуторите, да се подсигурим от от страна на предизвикателството "2010"..

EOS Technologies написа:Доста голямо предизвикателство за малките и млади соларни фирми у нас. Дано да се намери решение!

100% - така е

Поздрави
Day Energy
Day Energy

Мнениеот kostov » 19.03.2010 12:19

Първо Здравейте на всички членове на форума, и аз както много други го следя от доста време.

В монтажа нека е проблема :)

Истинският проблем ще бъде с доставките на инвертори, но този проблем занимава главно фирмите доставчици, който оферират нещо без да имат нищо на склад.

...Редактирано от Admin. Моля спазвайте правилата на форума...

Поздрави
Костов
Винаги има начин
Аватар
kostov

...

Мнениеот Gio » 19.03.2010 13:34

Бравос! Кажете колко заплатихте на СТС Солар, гр. Габрово, за да рекламирате тук дейността си...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот kostov » 19.03.2010 18:00

Представих се, казах с какво се занимавам и какво ми е мнението по въпроса от последните постове.

...Редактирано от Admin. Моля спазвайте правилата на форума...

Ако това, за което говори Матеев се случи работа ще има за всички. Макар и да е малко вероятно.

Поздрави
Винаги има начин
Аватар
kostov

Мнениеот matev » 19.03.2010 18:49

Г-н Матеев,
Имам и окончателен договор за присъединяване и положителен разговор с банка за отпускане на кредит, но нямам отговор от ДФ Земеделие в които съм подал заявлението си в края на април 2009 г.Дано съм от първите и веднага да започваме монтажа ,че договора за присъединяване ми изтича през юли и ще се наложи да търся възможност да го продължавам.
matev

Мнениеот ferdy » 19.03.2010 19:17

Монтажът да ни е проблема. Веднага се сещам за поне 6-7 фирми, които могат да го извършат, при това качествено. А има и колеги с опит в монтажа в страни, при които фотоволтаиката не е новост.
ferdy

Мнениеот Mateev » 22.03.2010 03:18

При всички случаи соларните фирми ще търсят местни подизпълнители поне за грубата строителна дейност. Свързването на панелите и инверторите обаче си остава тяхна задача, защото там парите са много и освен това гаранцията се носи от самите соларни фирми.

Големия бум на строителството по-скоро ще доведе до логистични и организационни проблеми, с които голяма част от соларните фирми няма да могат да се справят. Представете си стотици пристигащи контейнери - заминаващи камиони, складова база, персонал по размитяване, докери, собствени камиони, административно обслужване от поне 20-30 човека и т.н и т.н. Само който е тичал по освобождаването на един единствен контейнер, само той е наясно какво ще стане, когато започнат да пристигат по 3 на ден. Още толкова камиона с алуминивви профили, метални конструкции, скоби, кабели и стотици тонове от какво ли не друго. И всичкото това ще пристига асинхронно във времето, а ще е необходимо синхронно на полето. Следователно има нужда от огромна междинна база с всичките му там сложнотии по нейното управление и логистика. И всичко това само за да се осигури своевременно осигуряване с материали.

Представете си сега как ще изглежда самия монтаж, намирането на стотици работници, тяхното транспортиране насам-натам, тяхното изхранване или осигуряване на спане, организирането им да работят синхронно, разправиите със закъснели за работа или дошли пияни, нещастните случаи (по теория на вероятностите ще ги има задължително), болничните или недошлите на работа, тези, които крадат инструменти или детайли, тези, които мързелуват, вътрешните дразги в колектива и т.н и т.н. Ето ти втори логистичен кошмар. Към него прибавете гафовете, и закъсненията от другия логистичен кошмар - доставките на суровини и материали. Добавете и провалите в сроковете, мотанията, предизвикани от бюрокрацията, проверките на различните инспекции и т.н и т.н.

Всичко това вече сме го играли в другите ни производства и имам пълна представа какъв ад ни очаква. В основния холдинг сме имали по 700 тира износ на година и по два пъти повече - внос на суровини и материали. Имали сме и дни, в които е трябвало да се обработят по 10 TIR-a. Справяли сме се, но със стотици хора персонал и с огромна материално-техническа и складова база зад гърба си. В момента очакваме нещо подобно и ще се опитаме да го овладеем и контролираме. Не знам обаче как ще се справят някои наши колеги (конкуренти) с 5000 лева капитал, нулев опит, без база и без персонал.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот alfredltd » 07.04.2010 16:56

alfredltd

Мнениеот Mateev » 07.04.2010 21:00

ДФЗ вече ежедневно ме засипват с искания за потвърждаване на оферти. Явно проверяват на всеобщо основание.

Тука обаче възниква един казус - да потвърждавам ли офертите или да казвам, че цените на модулите са по-ниски. Ако потвърдя, има опасност да се заядат, че офертите са скъпи. Ако кажа, че има промяна в цените, има опасност да поискат направата на нова процедура с нови 3 оферти и нов бизнес план, което ще забави дадения проект с месеци.

Какво да правя??????

Досега потвърдих няколко оферти, но в момента са сменили текста на потвърждаващото писмо. Преди искаха само потвърждение за истинност на офертите, а сега искат потвърждение за ДОСТОВЕРНОСТ и АКТУАЛНОСТ към днешна дата. Не знам какво си представят зад тези 2 думички и това включва ли и цените на офертата.

Кажете какво да правя?
Някой има ли допълнителна информация по въпроса?
Какво би се случило в единия вариант (потвърждавам) и какво - в другия (казвам, че има промяна)?
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 07.04.2010 21:03

Независимо от това каква е офертата, когато СТС Солар направи централата, ще издаде фактура на истинската себестойност. Това означава, че от ДФЗ ще се поискат по-малко пари от тези по старата оферта.

Но дали това с потвърждаването е правилен подход? Някой знае ли нещо?

А ако се даде нова оферта, няма ли ДФЗ да поиска нова процедура и нов бизнес план, с което ще накара десетки фирми да загубят няколко хиляди човекочаса?
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот DanielDimov » 07.04.2010 21:34

разбира се че е правилен подхода.

"оферта" означава предложение. с това предложение ти казваш че можеш да продадеш еди-какво-си на някаква цена. нищо не пречи цената да е по-добра, но не трябва да е по-лоша!
DanielDimov

Мнениеот EOS Technologies » 08.04.2010 08:02

Матеев, извинявай, ама на твое място не бих поел отговорността - предполагам, че носиш някаква пред Министерството, щом са те избрали за "съдия-експерт".

По какъв критерии се определя в този динамичен пазар, дали една оферта е добра или не? Когато ние даваме оферта, искаме да отидем на място и да видим всички параметри. Чак тогава можем да дадем ценова оферта.

Когато проверяваш чужди оферти за Министерството ходиш ли при всеки инвестор на място да провериш параметрите на неговия проект?

Освен това, какво ме задължава да купя при някого, който е евтин с офертата си, но не му вярвам, че може да ми построи ФЕЦа???

На твое място бих им казал на господата от Министерството да си намерят един друг съдия-оценител на оферти - с качествата на господ (който знае всеки ден, кой модул колко струва, инвертор, дали всичко пасва и прочие)... И да извършва оценката БЕЗПАЛТНО. Или взимаш някакво възнаграждение?
EOS Technologies

Мнениеот Lupus » 08.04.2010 09:03

Mateev написа:ДФЗ вече ежедневно ме засипват с искания за потвърждаване на оферти. Явно проверяват на всеобщо основание.
...........
Досега потвърдих няколко оферти, но в момента са сменили текста на потвърждаващото писмо. Преди искаха само потвърждение за истинност на офертите, а сега искат потвърждение за ДОСТОВЕРНОСТ и АКТУАЛНОСТ към днешна дата. Не знам какво си представят зад тези 2 думички и това включва ли и цените на офертата.

Кажете какво да правя?
Някой има ли допълнителна информация по въпроса?
Какво би се случило в единия вариант (потвърждавам) и какво - в другия (казвам, че има промяна)?

На мен това с "АКТУАЛНОСТ" ми прилича на поредната хватка за забавяне на процедурата. Няма как да отговориш, че една оферта е актуална в този динамичен пазар. Ако кажеш че е след една година или половин година, ще те уличат в лъжа. Ако кажеш че не е, ще накарат потенциалния бенефициент да поиска нова. После той ще трябва да си променя бизнес плана и още куп други неща, включително и крайната цена - два, три месеца работа и събиране на нови документи. Ял съм им попарата на тия от "Конкурентноспособност", останалите не са по-различни.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот nikpeev » 08.04.2010 09:07

EOS, не се разбрахте. Матеев говори за това, че от министерството го питат за достоверността и актуалноста на собствените му оферти. Не да проверява офертите на други фирми.
nikpeev

Мнениеот EOS Technologies » 08.04.2010 09:11

Значи съм разбрал погрешно... Тогава отговорът е един: всичко е актуално и коректно.
EOS Technologies

ПредишнаСледваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ