Здравейте на всички във форума!
Следя с интерес темата за слънчевите централи.
Искам да обобщя това което съм разбрал и моля ако греша да ме поправите, за което благодаря предварително.
И така.
Начални параметри:
0. Проект за изграждане на централа до 5 кв и едновременно получаване субсидия по мярка 312 [/b]1. Регистрирано дружество по търговски закон: цена около 200 лв./първоначален капитал 5000 лева/
2. Самоосигуряващ си или управител? /ще предпочета самоосигуряващ 220 лева СО - 61.20 и ЗО -14.40 месечно с годишно 7% на разпределената печалба/- в случай на трудово или облигационно отношение около 50% върху декларираната заплата/
3. Счетоводство - ако си регистриран по ДДС -около 200 лв. месечно, ако не си регистриран 100 лева./ ВЪПРОСА ЗА РЕГИСРАЦИЯТА ЩЕ РАЗГЛЕДАМ ПО-ДОЛУ ЗАЩОТО ПОЛОЖЕНИЕТО Е ДВУЯКО/
4. Проектиране -1200 лева
5. Изграждане и разрешителни -тук ориентировъчно залагам около 2000 лева
6. Слънчева централа 4.92 кв по офертата на г-н Матеев 19 101 евро или около 38 000 лева с ДДС.
7. Тук може би трябва да отбележа, че е добре да калкулирам и около 20 лева месечен наем за мястото на което ще се проектира и инсталира централата.
План и стъпки и така регистрирам дружеството през тово време съм намерил подходящото място и архитекта и изпълнителят започват работа.
Тук не ми е ясно кога трябва да се подаде молбата за присъединяване към електроразпределитеното дружество???
Ако горните дейности се сбъднат за 3 месеца от капитала са останали около 3000 лева/за това време не съм калкулирал заплата на самоосигуряващият се/
Идва ред на инсталирането на оборудването- отиваме в Банката и кандидатсване за кредит - тук кандидатстване за инвестиционен кредит за закупуване на централата и финансиране на извършените до момента работи- Ако се съгласят на този схема / тук неизвестните са, че земята не е собственост на дружеството и не няма да може да се учреди ипотека, но ако кострукцията не е масивна евентуално маже да се впише залог в ЗРОС. Има такса около 1% върху сумата на кредита около 400 лева.
Преди това обаче за да се получи субсидията и кредита да е при облекчени условия трябва да се подадат документи в ДФЗ.
Да предположим, че всичко е ОК.
ТУК е въпроса дали да си регистреран по Закона за ДДС или не./няма да правя коментар защото е прекалено дълъг и свързан с нейзвестни, на ще отбележа, че ако дружеството е само с тази дейност няма да може да запази регистрацията си до след 18 месеца, което води да връщане на ДДС на ДМА/централа/.
Нека разгледаме постъпленията: ако предположим на база резултатите обявени от г-н Матеев за вече монтираната центала на морето:
30 кв х 0, 782 е 23 лева ежедневно- около 8400 годишно.
нека оставя на открити въпросите за изчисленията и пресмятането на доходност и рентабилност.
Все пак един доход от 300 лева месечно с около два дни работа не е за изпускане.
А представете си,че са инсталирани няколко около 5 централки, тогава работата се върже отвсякъде.
МОЛЯ, за Ваш коментар по това което написах!
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО и ми пожелайте успех, понеже ще го направя.