Рентабилност на ФЕЦ

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 07.08.2008 14:13

Четенето на книги не е достатъчно. Необходими са и действия.

Няма как да се научиш да плуваш с четене на книги. Трябва да се хвърлиш презглава във водата и да започнеш да се бориш за оцеляването си. Съжалявам, но такъв е живота.

С четене на книги се продобиват само знания. Но те не са достатъчни. Трябва ти личен опит, за да затвърдиш знанията и да започнеш да ги прилагаш на практика. А опит се добива само по един единствен начин - ПРОБИ И ГРЕШКИ. А грешките в бизнеса струват пари. Тъжно, но друг начин няма. Хвърляш се презглава и после започваш да заплащаш за грешките си. И при всяка нова грешка вместо да се отчайваш, стискаш зъби и започваш отново. И се самоуспокояваш, че текущата грешка е добавила нещо ново в твоя личен опит. И че повече няма да я повтаряш.

Това в общи линии е философията на всеки един бизнесмен. И живота на всеки един бизнесмен е дълъг списък от успехи и провали, като провалите са повече от успехите. Но първото, което се научава всеки един бизнесмен, е да ограничава щетите от провалите. Именно поради тази причина неговия нетен резултат е положителен.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 07.08.2008 20:23

В икономиката субсидии се насочват единствено към сектори с ниска или отрицателна степен на рентабилност. Именно това е причината да се отпускат за земеделие, а не за хазарт и банково дело
.

Не знам такива държави на които икономиката да се гради на хазарт и банково дело но дори и да има такива те няма да продължат дълго.Икономиката се гради най вече на производство(независимо от отрасъла) а не на търговия с продуктите от производството. :)
lz1wvm

Мнениеот petyostoev » 08.08.2008 10:29

Е ЧАК ПЪК ЕДЪР,МОЖЕ И ДРЕБЕН,МНОГО ДРЕБЕН , ПО МАЛКО С ХЛЕБЕЦ
petyostoev

Мнениеот petyostoev » 08.08.2008 11:56

АКО УСПЕЕ ЧОВЕК ДА СЕ УЧИ И ОТ ГРЕШКИТЕ НА ДРУГИТЕ, ОЩЕ ПО ДОБРЕ.НАЛИ ТАКА Г-Н МАТЕЕВ. НО СТИГА ТОЛКОВА, МАЙ ДОСТА СЕ ОТКЛОНИХМЕ ОТ ТЕМАТА.ПО ИНТЕРЕСНОТО Е ДА СЕ ТЪРСЯТ И ДРУГИ НАЧИНИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ И СУБСИДИРАНЕ НА НОВИ ВЕИ.
petyostoev

Мнениеот Vandal » 08.08.2008 17:42

Off
Абе човек, защо пишеш с главни букви!
В интернет писането с главни букви се приема като викане.
Аватар
Vandal

Мнениеот petyostoev » 08.08.2008 19:44

Сорииииииииии,по ги виждам.Не викам.Вече няма,обещавам.
petyostoev

Обобщение

Мнениеот bbmr » 09.08.2008 10:38

Здравейте на всички във форума!
Следя с интерес темата за слънчевите централи.
Искам да обобщя това което съм разбрал и моля ако греша да ме поправите, за което благодаря предварително.
И така.
Начални параметри:
0. Проект за изграждане на централа до 5 кв и едновременно получаване субсидия по мярка 312 [/b]1. Регистрирано дружество по търговски закон: цена около 200 лв./първоначален капитал 5000 лева/
2. Самоосигуряващ си или управител? /ще предпочета самоосигуряващ 220 лева СО - 61.20 и ЗО -14.40 месечно с годишно 7% на разпределената печалба/- в случай на трудово или облигационно отношение около 50% върху декларираната заплата/
3. Счетоводство - ако си регистриран по ДДС -около 200 лв. месечно, ако не си регистриран 100 лева./ ВЪПРОСА ЗА РЕГИСРАЦИЯТА ЩЕ РАЗГЛЕДАМ ПО-ДОЛУ ЗАЩОТО ПОЛОЖЕНИЕТО Е ДВУЯКО/
4. Проектиране -1200 лева
5. Изграждане и разрешителни -тук ориентировъчно залагам около 2000 лева
6. Слънчева централа 4.92 кв по офертата на г-н Матеев 19 101 евро или около 38 000 лева с ДДС.
7. Тук може би трябва да отбележа, че е добре да калкулирам и около 20 лева месечен наем за мястото на което ще се проектира и инсталира централата.
План и стъпки и така регистрирам дружеството през тово време съм намерил подходящото място и архитекта и изпълнителят започват работа.
Тук не ми е ясно кога трябва да се подаде молбата за присъединяване към електроразпределитеното дружество???
Ако горните дейности се сбъднат за 3 месеца от капитала са останали около 3000 лева/за това време не съм калкулирал заплата на самоосигуряващият се/
Идва ред на инсталирането на оборудването- отиваме в Банката и кандидатсване за кредит - тук кандидатстване за инвестиционен кредит за закупуване на централата и финансиране на извършените до момента работи- Ако се съгласят на този схема / тук неизвестните са, че земята не е собственост на дружеството и не няма да може да се учреди ипотека, но ако кострукцията не е масивна евентуално маже да се впише залог в ЗРОС. Има такса около 1% върху сумата на кредита около 400 лева.
Преди това обаче за да се получи субсидията и кредита да е при облекчени условия трябва да се подадат документи в ДФЗ.
Да предположим, че всичко е ОК.

ТУК е въпроса дали да си регистреран по Закона за ДДС или не./няма да правя коментар защото е прекалено дълъг и свързан с нейзвестни, на ще отбележа, че ако дружеството е само с тази дейност няма да може да запази регистрацията си до след 18 месеца, което води да връщане на ДДС на ДМА/централа/.
Нека разгледаме постъпленията: ако предположим на база резултатите обявени от г-н Матеев за вече монтираната центала на морето:
30 кв х 0, 782 е 23 лева ежедневно- около 8400 годишно.
нека оставя на открити въпросите за изчисленията и пресмятането на доходност и рентабилност.
Все пак един доход от 300 лева месечно с около два дни работа не е за изпускане.
А представете си,че са инсталирани няколко около 5 централки, тогава работата се върже отвсякъде.

МОЛЯ, за Ваш коментар по това което написах!
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО и ми пожелайте успех, понеже ще го направя.
:)
bbmr

Мнениеот plichev » 09.08.2008 15:42

Здравейте,
тъй като темата от "Рентабилност на ФЕЦ" започна да става "За или Против", нека и аз изразя някой мои разсъждения:
От няколко месеца следя развитието на въпроса и най-вече този форум (като ако не единствения, то със сигурност съдържащят най-много информация по въпроса, за което сърдечно благодаря на г-н Матеев). Та искам и аз да споделя моите наблюдения и най-вече неясноти свързани с изграждането и съотвенто печалбата от ФЕЦ. Ясно е че без проект по мярка 312 периода на изплащане е около 10-12, че може и повече години, което за мен не представлява интерес, така че ще се пише проект. Имам възможност да закупя две селскостопански сгради с идеална южна ориентация. Размерите на покривите на двете са 60 метра дължина т.е. 120 общо и 3.5 ширина, като са с около 25 градуса наклон. Няма никакви дървета или жици около тях, а засенчванията от хоризонта, по мое скромно мнение, не са повече от 2-3%. С други думи идеални са и въпроса с местоположението отпада. Ходих, говорих с различни консултанти, уточнявахме проценти, питах за рушвети и т.н. и всички ме увещаваха в едно и също - ако проекта ти е ок, не искаш да лъжеш и си го изпълниш по задание няма да имаш проблем (няма да споменавам, че консултантите са бивши служители на ДФЗ, които доскоро са одобрявали проекти, а сега са решили да пишат такива). Да речем че е така. Ходих и в банки. Най-доброто което намерих е да ме финансират на 85%, като за обезпечение приемаха сключен договор с ДФЗ (на 50% + още нещо). ОК. Трябват разрешителни. Да кажем че имам нещо в предвид в общината в която ще го изпълнявам (включително главия архитект). Проектанта и изпълнителя на цялата инсталация ми е ясен, предполагам и на вас :wink: . И какво оствава? Ами човек да се захваща и да почва да работи! ДА ама НЕ! Има един доста сериозен въпрос на който още не съм успял да намеря отговор, и за който не се говори много в този форум, а и въобще. (надявам се е случайно). Никой, абсолютно никой, до сега не се е похвалил със сключен договор за изкупуване на енергия. Защо е така? Г-н Матеев, Вашите централи работят от почти година! Защо не я продавате тази енергия? Дали не ви е по-изгодно да я продавате оклокото да я ползвате за собствени цели? А Вие не сте и единствения. Виждаме какво става и със "Зита" - Русе. Никой до сега не е публикувал нито една фактура в този форум (въщност никъде, не само тук). Всички работещи централи публикуват данни на sunniportal, а ние всички знаем каква е цената на електроенергията произведена от ФЕЦ. Т.е. стойността на фактурата няма да е тайна за никой. Отговора е ясен: все още никой не се е преборил с ЕРД-ва. И какво излиза? Какво си мисля АЗ? Ами днес сме 09.08.08. В понеделник започвам - 11.08.08. Един месец събирам инф. - оферти, пиша проект и тн. После три месеца в ДФЗ се чудят дали да ми дадат пари или не.(Извинявам се, забравих, за да пусна проекта трябва да имам сключен предварителен договор с ЕРД, колко време - ами не е ясно) Да речем че ми дават. Ходя в банката, и там седмица - две. Започвам да работя и следващата пролет - лято съм готов. Следващия етап е да се сключи договор за покупко продажба с ЕРД. Хубаво, само че тук започва една.... та не е истина. Защо нямаш ОВОС? Ами не ми трябва! а защо нямаш това и онова! и до кога така? Мисля че отговора е ясен! До 2010 г. !!! т.е. ще ме мотат около половин година т.е. ще ме върнат един два пъти, ще пропуснат някой друг срок и готово. А защо 2010? Ами много ясно! Никой все още не знае какво ще стане след 01.01.2010 г. До тогава супер 12 г. договор. А след това? Ами ако кажат само на зелени сертификати какво правим? Може ли това да се сравнява с една водно-електрическа централа или с една вятърна турбина. А на всички ни е ясно кои и колко са силни енергийното лоби в България и колко от тях искат да плащат по 72ст/кВ а да продават по 17ст.
Съжалявам, сигурно съм черноглед, сигурно не ми стиска, сигурно не съм бизнесмен или не съм се научил от грешките на другите, но докато не си избистря точно този въпрос с ЕРД-тата в главата не бих започнал! В икономиката няма понятие грешка! Няма и проба-грешка! Има едно понятие - правилно и неправилно пресметнат риск. Успяват тези които правилно си изчисляват риска! И то риска който могат да понесат. Г-н Матеев като човек занимавал се с финанси предполагам знае какво е да се пресметне риск и да се ограничи загуба. Не мисля че фондовите пазари действат по по-различен начин от реалната икономика.
Доста дълъг пост стана, надявам се не съм отегчил някой!

P.S. Понеже това ми е пръв пост искам да изразя безкрайната си благодарност към г-н Матеев за великолепния форум, както и за отличната работа свършена от СТС Солар във всички нейни проекти. Адмирации и УСПЕХ!
plichev

рентабилност

Мнениеот deroo » 09.08.2008 18:11

Присъединявам се изцяло към тази позиция - приветствие към хубавия и полезен форум, както и опасения относно бъдещето на този иначе интелигентен и перспективен бизнес.Освен споменатото вече няколко пъти в предишни мои постинги "ЕНЕРГИЙНО ЛОБИ" с изцяло руска шапка, истински големия, непремерен риск се крие в железния монопол на изкупуване на енергията.Ако там се получи проблем, няма да има сила, която да помогне на клетия производител на енергия.Особено в светлината на слуховете, че новия мажоритарен акционер на ЕРД ще е ГАЗПРОМ.Едва ли все още е съставен съд в света, който да осъди ефективно такава компания в полза на дребните доставчици от БЪЛГАРИЯ.А иначе и на мен много ми се иска да стана един от тях.......но може би ще изчакам да се поизбистри водата.
Поздрави на всички!
deroo

Мнениеот Mateev » 10.08.2008 09:13

Сключени договори с електроразпределителните предприятия има. Но това са на хора, които не пишат по форума. Аз лично знам за Галин от Айтос и за още 3-4 договора в ЕВН. Единственото, което е странно за договорите с ЕВН е, че са предлагали цена за изкупуване с 1-2 стотинки по-малко от тази, която е определена от ДКЕВР. И клиентите са подписвали. Може би нещо документите им не са били в ред и са били поставели пред алтернативата от още няколко месеца процедура.

Другата информация, която имам, е че ЕОН под никаква форма няма да се съгласи на договор за изкупуване, ако обекта не е 3-та категория и в името на обекта не фигурира думичката "електроцентрала" или "ел. централа". ТЪжно, но по закон е така. Така че забравете за всички обсъждания във форума за начини как обекта да се направи 5-та или 6-та категория и да се пишат думички като "инсталация", "съоръжение" и т.н. Всички електроцентрали под 25 MW са 3-та категория обекти и точка. Ако централата ви не е 3-та категория, има много голяма вероятност да ви спрат на последния етап от процедурата (изкупуването) или да ви изнудят с по-ниска изкупна цена.

Другото, което вече е абсолютно сигурно е, че наистина се изкупува само разликата между произведена енергия и енергията за собствено потребление. Поради тази причина горещо ви препоръчвам централите да ги правите от името на отделна фирма. По този начин собствената енергия ше е много малко (някоя друга крушка, алармите и системата за мониторинг и контрол).

Това са потвърдените слухове (информации) до момента.

Относно въпроса защо тестовите централи в Габрово все още нямат договор за изкупуване:

Ами защото все още не са готови. Все още се правят промени в конструкциите. Например част от модулите в момента го слагам на DEGER TRACKER 5000NT. Друга част вече ги прехвърлих на конструкции със сезонно регулиране. Трета част в момента се прехвърлят на една конструкция, която мисля, че е переспективна за Българските условия и която ще предлагаме на клиентите. И въобще идеята е на тестовата площадка да има голямо разнообразие от конструкции с демонстрационна цел. Но всичко това забави ваденето на строително разрешение (вече имам едно), защото непрекъснато правим промени в проекта. Когато окончателно всяка една централа си отиде на вярната конструкция, ще продължим процедурата. Това ще стане някъде към края на септември.

Между другото променям и броя на модулите в стринг (добавям модули). Почти едногодишните наблюдения показват, че лятно време инверторите не се натоварват с повече от 85-90%. Това е така, защото големите радиации корелират с високи температури, които пък от своя страна намаляват производителността на модулите с 10-15%. Дефакто ситуации ниска температура и висока радиация почти няма. Затова реших да претоваря няколко инвертора с 10-15% допълнителни модули и да проверя дали това ще доведе до намалено електропроизводство в дългосрочен план.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот deroo » 10.08.2008 10:28

Кой ще гарантира, че 12-годишния договор ще е наистина с такава продължителност и цена?Специално за този бизнес има нужда от пълни гаранции,защото иначе панелите ще останат само за декорация на парцела.Всеки друг бизнес има хиляди различни клиенти , които практически няма как да откажат вкупом да купуват стоката или услугата или единно да диктуват цената.Т.е. пазарния фактор е с относително висока тежест, докато продажбата на енергия е изцяло административен процес в ръцете на тесен кръг лобисти.
Считам, че в случая важното е да се запознаем с енергийната политика на ЕС.И ако някой сподели такава информация тук,би било крайно полезно за инвестиционната сигурност на много участници.
И в духа на най-добрия специализиран форум, разбира се.
Успех на всички!
deroo

Мнениеот lz1wvm » 13.08.2008 21:35

Кой ще гарантира, че 12-годишния договор ще е наистина с такава продължителност и цена?

Продължителността на договорите е гарантирана но виж за цената не е.
Единственото хубаво нещо което може да направят политиците е да приемат наредбата за зелени сертификати и търговията с тях и съответно процедурата по издаването и да бъде улеснена.
lz1wvm

Мнениеот EOS Technologies » 14.08.2008 00:37

Естествено, че цената е гарантирана. Или мислите, че ДКЕР ще ви променя цената всяка година??? Започвате на цената определена през 2008 за следващите 12 години. Тези, които започват с производтсвото през 2010 - за тях важи цената определена 2010 за следващите 12 години.
EOS Technologies

Мнениеот Vandal » 14.08.2008 08:37

Раздел IV. от ЗАКОНА ЗА ВЪЗОБНОВЯЕМИТЕ И АЛТЕРНАТИВНИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ И БИОГОРИВАТА
Цени на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници

Чл. 21. (1) Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ежегодно до 31 март определя преференциални цени за продажба на електрическа енергия, произведена от възобновяеми или алтернативни енергийни източници, с изключение на енергията, произведена от водноелектрически централи с инсталирана мощност над 10 MW.
(2) Преференциалната цена по ал. 1 на електрическата енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници, се определя в размер 80 на сто от средната продажна цена за предходната календарна година на обществените или крайните снабдители и добавка, определена от ДКЕВР по критерии в зависимост от вида на първичния енергиен източник съгласно съответната наредба по чл. 36, ал. 3 от Закона за енергетиката.
(3) Добавката по ал. 2 за следващата календарна година не може да бъде по-малка от 95 на сто от стойността на добавката за предходната календарна година.
Аватар
Vandal

Мнениеот EOS Technologies » 14.08.2008 12:59

Точно. Като определената по тази формула цена важи за всяка ФЕЦ от годината на пускане в експлоатация за следващите 12 години. Това, което липсва в закона е, че не е казано, кое определя датата - сключването на договора с НЕК или пускането в ескплоатация. По принцип трябва да бъде датата на сключване на договора.
EOS Technologies

ПредишнаСледваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ