energy11 написа:Георги Желев написа:Съседи по никакъв начин не са свързани лица.
Оградата и къщичките нито помагат, нито пречат. Могат да наемат един и същи пазач или една и съща охранителна фирма и пак няма да са свързани лица, но ще намалят разходите.
Преди около две години имахме аналогичен случай в друга област, писахме писма и получихме такъв официален отговор. Няма как да го цитирам по разбираеми причини.
При някакъв драстичен случай, обаче, могат да възникнат проблеми и да се забавят плащанията до изясняване на случая. Аз лично, по усет, а не по някакво нормативно изискване, бих ограничил подобни случаи до 4 накуп. Имайте предвид, че при такова съюзяване действително ще роверят наличието на свързани лица.
Може, например, да разгледате чл. 62 от Закона за енергетиката за предоставяне на общински терени за подобни цели без търг или конкурс. Нормално е при подаване на 4 искания или запитвания, общината да предложи съседни парцели (или един, разделен на 4), а не да ги разхвърли в четирите краища на общината.
Благодаря Ви за конкретния отговор г-н Желев. Но въпросът остава спорен за мен, тъй като това е моят случай - един перцел от 7дка, на който с партньор искаме да изградим 2 централи. Ето го обаче и моето тълкуване на случая (песимисточното такова) - ако аз като инвеститор имам достатъчно земя за 4 централи (4 x 250 000 евро напр) за обща стойност от 1 000 000 евро мога да си направя 4 фирми на различни лица и всяка да ползва 70% субсидия. Това ще рече, че фактически аз ползвам субсидия на 70% от 1 000 000 евро (нерегламентирано разбира се), или ползвам 700 000 евро помощ вместо максималните 200 000 евро. Съмнявам се, че това ще бъде допуснато от Агенцията, нищо че четирите фирми са на различни лица.
P.S. г-н Матеев, предполагам, че Вие сте имали подобни случаи с Ваши клиенти - как гледате на подобен казус?
Благодаря предварително!
Георги Желев написа:...
Може, например, да разгледате чл. 62 от Закона за енергетиката за предоставяне на общински терени за подобни цели без търг или конкурс....
Mateev написа:И така. Наредбите са готови (или почти готови). Очаква се публикацията на окончателните текстове в Държавен вестник. Проекто-текста на наредбите е публикуван на сайта на МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ПРОДОВОЛСТВИЕТО:
http://mzp.government.bg/RuralAreas/proekti_naredbi_osi.html
За слънчеви (фотоволтаични) електроцентрали се полагат субсидии по Ос 3 мерки 311, 312 и 321:
311 - за земеделски производители в 321 селски общини
312 - за новорегистрирани или съществуващи микропредприятия в 321 селски общини
321 - за общински фирми в 178 изостанали селски общини
Максималния размер на субсидията е 70%, но не повече от 200 000 EUR. Максималния размер на проекта е 1 000 000 EUR. Разбира се най-голяма изгода има само ако се правят проекти от точно 300 000 EUR. Самоучастието ще е 100 000 EUR, а субсидията - 200 000. Само при този рамер на инвестицията (централата) ще се получи период на възвръщане на инвестицията от около 3 години. Това означава електроцентрала от около 70 kWp. Eдин ТИР с модули Kaneka K60 е точно 72 kWp и при този обем модули се получава минимална доставна цена. Интересно съвпадение. Най-евтината и оптимална цена на централи с модули Kaneka е около 70 kWp. В същото време правителството дава най-голям процент субсидия точно за централи с този размер. Дали е случайно?
По-долу публикуваме текста на проектонаредбите по ос 3. Запознайте се с него.
Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта