НОВИНАТА НА ДЕНА - ДФЗ вече разглежда нашите проекти

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Lupus » 08.04.2010 09:14

EOS Technologies написа:... Тогава отговорът е един: всичко е актуално и коректно.

Да де, ама ако далите другите оферти не отговорят същото какво става?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот nikpeev » 08.04.2010 09:18

Да, това е интересно. Аз лично се надявам първо да пробват да питата само избраната фирма и ако тя потвърди да не пишат на другите, защото ако някой е не е спечелил при 100 процедури за избор на изпълнител и му е кофти настроението, ако го попита актуална ли му е офертата може да каже "НЕ" или нищо да не отговори.
nikpeev

Мнениеот EOS Technologies » 08.04.2010 12:41

Да ме извинявате, ама това дето са го измислили е на практика неосъществимо. Като ще раздават пари с градинарската лейка, да ги раздават. Има ли значение, дали оборудването струва 20 или 30 хиляди повече или по-малко?

Като им трябва една година за да обработят документите, значи след новото потвърждение на офертите пак ще мине една година. Или пък да не би да ни обещаят, че в деня на потвърждаването/опресняването на офертата ще изплатят парите. Ами то след 2 седмици пак нещо ще е по-скъпо или по-евтино!

Българската система на управление не съвпада със системата, необходима за развитие на бизнес в такъв мащаб и с такава динамика. Но, нашите имат още илюзията, че могат да играят и те... на първа цигулка.

Нямаше модули, почнахме да строим фабрика за модули. Докато я направихме, се оказа, че пазара е залят от модули. Няма(ше) инвертори, почваме да предлагаме страшни разработки на инвертори. Докато ги изградим и им направим имиджа и прочие, за да можем да ги продаваме, СМА & Со ще залеят пазара...

Сега ще опресняваме оферти, като свършим и с това, ще се окаже, че пак не може, защото пак са се променили някакви други условия и параметри.

Много ми е жалко за Българите, ама като не ме избирате за министър на Енергетиката, к'во да направя? :-) Досега получих 4 гласа само :-)
EOS Technologies

Мнениеот EOS Technologies » 08.04.2010 12:58

И преди Gio да ме пита, какво предлагам, ето вариант:

Министерството изплаща по 1.000 или 2.000 евро на построен кВп като еднократна помощ. Точка на въпроса. Ако си намериш някой, да ти подари ФЕЦа, правиш голяма далъвера, ако искаш си я строй за 10.000 на кВп. Получаваш определена сума, не проценти. То и на един първокласник ще му дойде на ума, че 70% от 500.000 са повече от 70% от 300.000.

Или работят само идиоти в това Министрство или си търсят работа за още една година...

То не може, да имаш Държавна работа, да получаваш подкупи, да имаш частна фирма, която да зареждаш с консумативи от службата и да и осигуряваш по втория начин поръчки, децата ти да учат безплатно в Германия или Америка И България да върви напред...
EOS Technologies

Мнениеот DanielDimov » 08.04.2010 13:08

EOS,

принципа на работа на тези програми не сме си го измислили ние - наложен ни е (неофициално разбира се) от ЕС уж за по-демократично и прозрачно...
DanielDimov

Мнениеот ferdy » 08.04.2010 13:21

Г-н Матеев, ще проверим какво се изисква от теб и на срещата на 15-ти ще ти кажем подробно.

Засега мога да ти кажа защо го правят: искат да си допълнят базата данни за стойността на инвестицията, за да могат да оценяват кадърно. Засега данни за инвестицията са искани от ДКЕВР, а преди да ги поискат, оценяващите се ровеха в решенията им за лицензии.

От тази гледна точка си мисля, че сигурно е по-добре да потвърждаваш старите оферти, защото в момента като са паднали малко цените и се одобрят те за разход, когато дойде моментът на изграждането, ти не можеш да гарантираш същите цени, а няма да се признае стойност по-голяма от одобрената.
Хипотетично, ако май месец се одобрят първите проекти, ще минат три месеца за подписване на договори, за сключване на договори за кредит и изграждането отива за края на лятото, ще излязат доста проекти, ще се получи времемен дефицит у нас за няколко месеца, т.е. цените ще се вдигнат. И разликата е за сметка на инвеститора.

Ще проучим въпроса и ще ти отговоря.
ferdy

Мнениеот EOS Technologies » 08.04.2010 13:30

DanielDimov написа:EOS,

принципа на работа на тези програми не сме си го измислили ние - наложен ни е (неофициално разбира се) от ЕС уж за по-демократично и прозрачно...

Да да... да ме извиняваш, ама 100% ЕС не е написала изискването по субсидиите, както е в нашите наредби. И ще ти кажа защо съм толкова сигурен: преди 10-12 години имаше подобна програма и в Германия. И парите се даваха по схемата, дето ти писах по-горе: Х ^ на изградена единица мощност.

Нашите другари преизвъртат нещата винаги, всичко трябва да е много сложно - за да може да си седят на стола до пенсия и да препроверяват и т.н... До последен километър. Това е факт.

@ ферди: Здравей първо, не сме се чували отдавна. Недей да мислиш, че цените на ФЕЦ могат да се определят от ситуацията на нашия пазар - още ни липсват 2-3 гигавата оборот :-)
EOS Technologies

Мнениеот DanielDimov » 08.04.2010 14:01

не забравяй че това са програми за подпомагане на селските райони, а не специализирани програми за зелена енергия

логиката на програмите е добра за това за което са предназначени, а факта че логиката не е подходяща за инвестиции във възобновяема енергия е нещо съвсем отделно!

съгласен съм че набутването на ВЕИ в тези програми си е чисто българска приумица защото ги е мързяло да измислят нещо различно (и по-подходящо)
DanielDimov

Мнениеот EOS Technologies » 08.04.2010 14:12

Добре, така съм съгласен! :-)
EOS Technologies

312

Мнениеот Day Energy » 08.04.2010 14:42

darjavnata agencia, a i vsi4ki u4astnici po verigata sa naiasno s tova, 4e si e malko bezumie da se subsidira VEI na bazata na "razvitie na selskite raioni", no patekata beshe obrabotena ot 3.nata koalicia i blizki do DAZ konsultanti
ot tezi proekti spored men nai-mnogo 10% shte "polu4at", a moje i da ne polu4at, a koga si e druga tema... nali znaete predi da se stigne do RA ot kade triabva da doidat tezi 30% ili 50% pak bilo to i 70% i 80% grantove...

utre shte izleze celokupnia ministar precedatel i shte kaje 4e spira vsi4ki merki koito "podariavat" vmesto da "pribirat" kam biujeta ;)

DN
Day Energy

Мнениеот lz1wvm » 08.04.2010 15:53

Кирилицаааааааа!!!!!
lz1wvm

Мнениеот ferdy » 08.04.2010 16:56

EOS Technologies написа: @ ферди: Здравей първо, не сме се чували отдавна. Недей да мислиш, че цените на ФЕЦ могат да се определят от ситуацията на нашия пазар - още ни липсват 2-3 гигавата оборот :-)

Здравей ЕОС, наистина не сме се чували, това си е пропуск. :wink:

Нашият пазар е едно доста странно място. Има около 5 фирми (колебая се за две, затова бройката е "около"), които имат капацитета и възможностите да притежават 95% пазарен дял. Има и много играчи - десетки са, които нямат и един ват монтиран, напроектирали са десетки, на пазара са от две години до два дни, в сайтовете им всичко е наред, но при жива среща си играем на "открий десетте разлики". Хубаво, аз ще ги открия, но почти никой от клиентите ми и малцина от останалите инвеститори няма да успее. От тази бройка изключвам фирмите, които от години монтират колектори и вече почти всички са се пренасочили и към фотоволтаиците. Да, те са с едни прекрасни монтажни групи за покрив, но още на някои от тях им липсва логиката, да не казвам на какви неща съм се наслушала, че повечето са във форума и не искам да засягам никой. Пазарът сам ще си каже думата.

А паралелно с това, всеки от гореописаните, който се регистрира в китайски, тайландски, индийски и т.н. сайтове за търговия и представителство и заяви интерес към фотоволтаици, до два дни може да стане изключителен представител на поне 5 китайски фабрики за Централна и Източна Европа.
Който не ми вярва, да дойде да му покажа моя мейл, с който обикновено се регистрирам за получаване на спам от подобни сайтове, в който мейл има думичка от областта на ВЕИ-тата и да види с какъв зор ме облъчва целия китайски народ за представителство.

Та така, 5 сериозни фирми, които определят пазара, десетки дрги, търсещи пазарен дял. Почти всички фирми ги обикалям редовно, за да съм в час. Преди господин Матеев да обяви първата си оферта във форума и сайта, всички фирми подаваха различни цени: само за проектиране им бяха от 3 000 лв до 20 000 евро, за цена на ват имам оферти от 2 до 12 евро за кристални модули, офертите още ги пазя някъде.
Г-н Матеев обявява своите цени - пазарът за около два месеца се преориентира.

За последно явлението "каквото Матеев прави, това правя и аз, щото той го е сметнАл" го наблюдавах скоро, когато се чу, че цените за проектиране са паднали с малко. И вече проектиране се намира и за 5000 лв.

След 5 месеца, ако господин Матеев реши, че цената на ФЕЦ е 4 Е/Втп, повярвай ми, за 95 % от пазара цената ще е такава.

Аз много обичам конкуренцията, обожавам лоялната конкуренция, тя ми помага да поддържам ниво. Но на нашия пазар за изграждане на ФЕЦ - такава просто почти не съществува.

Кажи ми сега, ЕОС, дали един временен дефицит или момент, в който СТС и другите 4-5 фирми захванат по 20 или 50 централи и не могат да поемат повече, лятото свършва, а на лед трудно се копа, дали някой може да гарантира, че цените ще се задържат на сегашните нива?
ferdy

...

Мнениеот Gio » 08.04.2010 19:26

...хубава провокацийка :)
Обаче е изпълнена с истини. Прощавай, че се намесвам - виждам, че се обръщаш към EOS. Ще се абстрахирам от съжденията кой определя цени и търсене, но и до сега /имам предвид час назад/ се сблъсквам с работещи в този бизнес с цел да му дадат лошо име... От същата страна е неадекватното поведение на правителство на една страна, което в кобинация със споменатите "работещи", с кеф захвърля в "галюна" труда на цяло едно съсловие. Когато някой в офиса ми спомене думата "конкуренция", казвам, че ние нямаме конкуренти - имаме добри колеги и партньори...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Lupus » 08.04.2010 21:10

Малко offtopic...
"с кеф захвърля в "галюна""
Я да видим колко го разбраха това?
Или всички са салаги? :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

...

Мнениеот Gio » 08.04.2010 21:38

...съжалявам за това - не исках да пиша "кенеф"...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

ПредишнаСледваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ