EOS Technologies написа: @ ферди: Здравей първо, не сме се чували отдавна. Недей да мислиш, че цените на ФЕЦ могат да се определят от ситуацията на нашия пазар - още ни липсват 2-3 гигавата оборот

Здравей ЕОС, наистина не сме се чували, това си е пропуск.
Нашият пазар е едно доста странно място. Има около 5 фирми (колебая се за две, затова бройката е "около"), които имат капацитета и възможностите да притежават 95% пазарен дял. Има и много играчи - десетки са, които нямат и един ват монтиран, напроектирали са десетки, на пазара са от две години до два дни, в сайтовете им всичко е наред, но при жива среща си играем на "открий десетте разлики". Хубаво, аз ще ги открия, но почти никой от клиентите ми и малцина от останалите инвеститори няма да успее. От тази бройка изключвам фирмите, които от години монтират колектори и вече почти всички са се пренасочили и към фотоволтаиците. Да, те са с едни прекрасни монтажни групи за покрив, но още на някои от тях им липсва логиката, да не казвам на какви неща съм се наслушала, че повечето са във форума и не искам да засягам никой. Пазарът сам ще си каже думата.
А паралелно с това, всеки от гореописаните, който се регистрира в китайски, тайландски, индийски и т.н. сайтове за търговия и представителство и заяви интерес към фотоволтаици, до два дни може да стане изключителен представител на поне 5 китайски фабрики за Централна и Източна Европа.
Който не ми вярва, да дойде да му покажа моя мейл, с който обикновено се регистрирам за получаване на спам от подобни сайтове, в който мейл има думичка от областта на ВЕИ-тата и да види с какъв зор ме облъчва целия китайски народ за представителство.
Та така, 5 сериозни фирми, които определят пазара, десетки дрги, търсещи пазарен дял. Почти всички фирми ги обикалям редовно, за да съм в час. Преди господин Матеев да обяви първата си оферта във форума и сайта, всички фирми подаваха различни цени: само за проектиране им бяха от 3 000 лв до 20 000 евро, за цена на ват имам оферти от 2 до 12 евро за кристални модули, офертите още ги пазя някъде.
Г-н Матеев обявява своите цени - пазарът за около два месеца се преориентира.
За последно явлението "каквото Матеев прави, това правя и аз, щото той го е сметнАл" го наблюдавах скоро, когато се чу, че цените за проектиране са паднали с малко. И вече проектиране се намира и за 5000 лв.
След 5 месеца, ако господин Матеев реши, че цената на ФЕЦ е 4 Е/Втп, повярвай ми, за 95 % от пазара цената ще е такава.
Аз много обичам конкуренцията, обожавам лоялната конкуренция, тя ми помага да поддържам ниво. Но на нашия пазар за изграждане на ФЕЦ - такава просто почти не съществува.
Кажи ми сега, ЕОС, дали един временен дефицит или момент, в който СТС и другите 4-5 фирми захванат по 20 или 50 централи и не могат да поемат повече, лятото свършва, а на лед трудно се копа, дали някой може да гарантира, че цените ще се задържат на сегашните нива?