от Ivan Buzov » 19.08.2008 01:54
Идеята е добра. Ако освен въпросник има и конкретни предложения за законодателни промени(част от участниците във форума изглеждат достатъчно подготвени за изготвянето на такива) мисля, че ще ускорим постигането на целта законът да служи на НАРОДЪТ, а не НАРОДЪТ на закона.
По принцип съм привърженик на регулацията там където намесването на некомпетентни лица или недоглеждане може да доведе до необратими последици, но просто към момента законодателството е насочено изцяло към традиционните източници на енергия, без да отчита особеностите на отделните технологии с иновативен характер, които освен всичко друго са и в пъти по-безопасни от традиционните методи за добив на енергия(а като говорим за фотоволтаици са по безопасни и от духалката в офиса), а въведените ограничения в строителството като цяло целят и са създадени основно да осигурят безопасността, като в случая би трябвало да са доста облекчени за малките инсталации(както и да си го говорят в министерството под 20 кВ си е инсталация, а не централа)
С удоволствие ще отделя част от свободното си време на идеята, като съм готов и да се подпиша под написаните от мен предложения.
P.S. Тъй като въпросът е изцяло експертен не мисля, че политически спекулации с темата ще ни приближат кой знае колко до крайната цел. Просто след излизането на Закона за ВЕИ, се изгуби инерцията и вместо облекчения се въведоха нови ограничения. Моята цел, а предполагам и на останалите членове във форума ще бъде, декларираните насърчителни пожелания на администрацията да ги видим облечени в нормативни документи, а не да бутнем едни, па да дойдат други, после и тях да бутаме.(Сещам се за едни стачки от моите студентски години от които останах много разочарован).