Цена на Проект.

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 30.09.2008 10:56

Браво Наско, Браво Тошко. Вие все още живеете в комунизма. Пожелавам ви успех в живота.

Колкото до одита - трябва да знаете, че той сега се плаща, но после парите се връщат на тези, които наистина си направят централата. А колкото до безплатните оферти - ами има ги на нашият сайт. Можете да си ги изтеглите и да ги разпечатате. Друг е въпроса дали ще ви ги признаят в министерството.

И така. Стига толкова. Можем да спорим безкрайно по въпроса. Но това е под моето достойнство. Освен това аз съм зает човек (за разлика от вас) и нямам време да споря за глупости. След като вие можете да си направите всичко сами, ами направете си го. А който не може или който няма време, защото е зает със собствения си бизнес, ами той ще потърси специалисти. В момента не се жалваме от липса на клиенти. Напротив. Имаме в излишък. Следователно нашата бизнес стратегия е правилна. А вашето са само празни приказки. Успех !!!
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Toshev » 30.09.2008 11:06

Не съм казал, че съм специалист по всичко, но не мисля че трябва да се пилеят финансови ресурси с лека ръка. Щом съм успял да създам няколко фирми и да давам хляб на доста хора, колкото и нескромно да звучи си мисля, че ме бива. Не е въпроса да изкопчиш 2000 лева за един одит, който можеш и сам да си направиш. Въпросът е да построиш на клиента една централа без да му искаш пари за офертата. За 10 години съм написал толкофа оферти и толкова съм искал, колкото не можете да си представите. За пръв път чувам някой да иска да му се плаща офертата. Звучи НЕПРОФЕСИОНАЛНО
Toshev

Мнениеот Mateev » 30.09.2008 15:02

Приказвате, защото не ви е дошло до главата.

Аз също съм съдружник в десетки фирми и също никога не съм искал пари за консултации или оферти в другите фирми. И ми е пределно наясно как трябва да се ухажва един потенциален бъдещ клиент.

В случая обаче имаме уникална ситуация. Просто спецификата на бизнеса е друга. Идват хиляди и на всеки отделяш по 2-3 часа. А приходи няма. Опитай се да го правиш това и да видим дали ще издържиш като мене повече от година. И като затвориш 100-200 хиляди лева в ограмотяване на твоите "потенциални" клиенти, които никога не ти стават клиенти, тогава ми говори за безплатни одити и оферти. Извинявай за тона, но това е ситуацията. И то не само при мене, а и при всички конкурентни фирми.

Ясно е, че всяка една функционираща фирма трябва да има бюджети за реклама и за посрещане и ухажване на бъдещи клиенти. Но ние не сме функционираща фирма. Ние не правим централи (с малки изключения). Ние нямаме други доходи, с които да финансираме нашите "безплатни" консултации. Така че приеми, че на този начален етап фирмата функционира като консултанска фирма и на нея се плаща на човекочасове вложен интелектуален труд. Ако искате и това да го няма, ами да затваряме кепениците и да закриваме дейността.

Между другото се чудя защо се връзвам да давам обяснения. Това са нашите условия и толкова. Който оценява нашите знания и опит и възможности - ами ще дойде и ще си плати. Който не ги оценява - ами да си се оправя сам или да ходи при конкуренцията.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 30.09.2008 15:15

Колкото до професионализма - мисля, че в момента сме го направили възможно най-професионално. Тоест:

Офертите са безплатни. И одитите са безплатни. НО САМО АКО СИ НАПРАВИШ ЦЕНТРАЛА ПРИ НАС. И понеже не сме сигурни че това ще стане (вече имаме опит с над 1000 срещи), вземаме пари за официални оферти и одити, пък после ще ги връщаме при направата на централата.

И за последно:
Безплатни оферти даваме и в момента. Има ги на сайта и всеки може да си ги изтегли. Но персонална оферта, изискваща няклоко часа труд, ще даваме само срещу адекватно заплащане на този труд. Същото важи и за одита - досега безплатно съм изчислявал радиацията и електропроизводството на стотици "потенциални" клиенти. Също така при предоставени снимки и скици съм давал и стотици безплатни становища по E-Mail. Тоест правил съм много на брой безплатни одити. Но да седна да напиша одит по наредба 16-27 - това е нещо друго. Одита е почти 100 листа и отнема човекомесец труд, дори и ако отделни участъци от него са Copy и Paste. Този труд си има цена.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Nasko » 30.09.2008 16:15

г-н Матеев Вашата реакция е очаквана и нормална-простено Ви е,но все пак това е форум в който очаквам да прочета различни мнения. Не се обиждайте но не мисля ,че това е мястото където да си ги мерим. Аз Ви уверявам ,че ще направя фотоволтаична централа.
Сега по-прагматично, че времето е пари и съм готов да Ви плашам ,но само ако предварително знам цената. Така от толкова много писане разбирам че одита е безплатен за тези които са Ваши клиенти до построяване на ФЕЦ. Така кажете колко струва 70 kw ФЕЦ без материалите. И сега отделно когато Вие сте правили проекта и одита колко ще приспаднете. Надявам се този път да съм разбран. Все пак правото е на този който плаща да пита за цената.Може да отговорите и на e-mail.... Успех!!!
Nasko

Мнениеот dilqnps » 30.09.2008 17:45

Нека каже тук колко ще излезе че и аз съм заинтересуван казаха ми че за 5 дка площ може да постоиш 200 и повече кило вата централка и до сега съм смятал че само за одита и техническия проект ще отидат към 20-25 хиляди и отделно ако реша да платя и на фирма която да ми изготви документите за финансиране от банка и другите документи за кандидатстване за евро субсидии става към 30000 лв + 3-4% от евросубсидията става доста голяма сума и то само за документи и консултации,но ако господин Матеев каже, че ще ми направи безплатно одита веднага му ставам клиент още утре идвам в Габрово за преговори :lol: 8)
dilqnps

и аз...

Мнениеот rbg » 19.11.2008 06:48

любиптно е защо няма отговор след този пост ?
rbg

Мнениеот Mateev » 19.11.2008 11:05

Защото отговора не е с две думи. Цената на едно нещо зависи не от това колко и какъв труд се влага в него, а от това как ще се договорите (спазарите). В момента в България проектантите и соларните фирми са си определили едно ниво на цените и то е такова, каквото го виждате и каквото се обсъжда във форума. И никой не иска да намалява цените, защото и при съществуващите цени всеки си има работа в изобилие. Така е и със СТС Солар. Ние просто сме претоварени от работа и директно отказваме нови проекти, а вие искате да обсъждаме цени. Сами разбирате, че нещо не се връзва.

Ако ви се иска нещо по-евтино (става въпрос за проектирането), трябва сами да си го направите или да си потърсите някой изпаднал и гладен проектант.

Няма да повдигам въпроса за качеството на проектиране и компетентността на проектантите. И друг път сме обсъждали тази тема. Само ще спомена, че още на етап проектиране инвеститора може да се сдобие с икономии, превишаващи 10 пъти цената на проекта или обратното - загуби от неоптимално проектиране, надвишаващи 20 пъти цената на проекта.

И последно - цената на проектирането на слънчеви централи в България е 1-2% от цената на централата. Това е нищо на фона на инвестицията. И ако някой клиент още на този етап започне да се пазари, то ние директно отказваме да работим с него.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 19.11.2008 11:19

Лошото е, че при малки централи цената идва до 10% от цялата инвестиция, а това отказва и най-смелия инвеститор. Хем трудно ще си намери добра цена за модули, хем проектирането ще го съсипе, отделно съгласувките също ще му бръкнат в джоба, а и ако от общината му поискат и одит /добре, че още се правят на луди/, то изплащането уйде по дяволите. Затова за малки инсталации е важно да минем с минимум документи ...
Miro

Мнениеот Mateev » 19.11.2008 11:47

За това не са виновни проектантите, а законодателите. Да се надяваме, че категорията на малките централи ще бъде увеличена на 5-та или 6-та. Другата алтернатива е в следващото си решение ДКЕВР да направи границата за малки централкии не 5, а 50 киловата (както е в Македония). При това положение допълнителните 10% от цената ще отиват за проектиране.

В момента ДКЕВР явно декларира, че не се нуждае от много на брой малки централки, а от малко на брой големи. Но това е тотално грешна политика и случилото се в Германия и Испания го доказва.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот dilqnps » 19.11.2008 19:21

Господин Матеев просто се е пошегувал с това за безплатен одит в днешно време нищо не е безплатно,дори и да утидеш до тоалетната пак плащаш, аз сутрин като стана и само от леглото и пак пари харча така, хора няма да минете тук нищо без пари и аз стигнах до следния извод 1)няма кой да те финансира за изпълнението на проекта 2)трябва да имаш много пари за да платиш на хора които ще ти изготвят проекта 3) Трябва да платиш за одит на фирмата с която работиш и която ще осигури материaлите за направата на ФЕЦ 4)трябва да платиш и на хора които ще направят така,че да си получиш субсидиите5)Държавата трябва да заплаща повече пари за произведена мощност за да ти е сигурно връщането на парите,които си теглил ако изобщо някой ти обърне внимание или те финансира изобщо 6)Няма хляб в този бранш все още в нашата страна България.Между другото всеки един изминал ден тези модули стават все по добри и по добри как ще се реши този проблем незнам аз стара техника няма да купя така,че незнам кога ще се оправим и разберем .........
dilqnps

прект

Мнениеот rbg » 20.11.2008 01:23

Mateev написа:Защото отговора не е с две думи. Цената на едно нещо зависи не от това колко и какъв труд се влага в него, а от това как ще се договорите (спазарите).

ами да започваме с пазарлъка... но все си мислех, че определената схема на работа е ясна и утвърдена, скалираща се според заданието, величина, известна Вам, базирана на стотиците планове, които вече сте правили - даже безплатно...

Mateev написа:В момента в България проектантите и соларните фирми са си определили едно ниво на цените и то е такова, каквото го виждате и каквото се обсъжда във форума. И никой не иска да намалява цените, защото и при съществуващите цени всеки си има работа в изобилие. Така е и със СТС Солар. Ние просто сме претоварени от работа и директно отказваме нови проекти, а вие искате да обсъждаме цени. Сами разбирате, че нещо не се връзва.

на мен лично ми е интересна оферта "до ключ" - нямам време и желание да споря с институции и да прокарвам топлата вода, където няма и студена даже...

Mateev написа:Ако ви се иска нещо по-евтино (става въпрос за проектирането), трябва сами да си го направите или да си потърсите някой изпаднал и гладен проектант.

евтиното излиза скъпо... както казах по-горе - нямам време и желание да карам 5-о висше и да си правя нещо сам, което надявам се Ви е дневният хляб... да не обиждаме гладните и изпаднали все пак...

Mateev написа:Няма да повдигам въпроса за качеството на проектиране и компетентността на проектантите. И друг път сме обсъждали тази тема. Само ще спомена, че още на етап проектиране инвеститора може да се сдобие с икономии, превишаващи 10 пъти цената на проекта или обратното - загуби от неоптимално проектиране, надвишаващи 20 пъти цената на проекта.

ами да седнем да смятаме откъде иде и накъде отива тази разлика от това, което - гледам и не вярвам на ушите си - е до 1/3 от проекта в + или - !

Mateev написа:И последно - цената на проектирането на слънчеви централи в България е 1-2% от цената на централата. Това е нищо на фона на инвестицията. И ако някой клиент още на този етап започне да се пазари, то ние директно отказваме да работим с него.

както казвах по-горе - не искам да се пазаря, а да направя нещо работещо и доказващо моето желание и Вашият професионализъм...
rbg

не съм сигурен...

Мнениеот rbg » 20.11.2008 01:40

dilqnps написа:Господин Матеев просто се е пошегувал с това за безплатен одит в днешно време нищо не е безплатно,дори и да утидеш до тоалетната пак плащаш, аз сутрин като стана и само от леглото и пак пари харча така, хора няма да минете тук нищо без пари и аз стигнах до следния извод

не се е пошегувал - просто това си е в реда на нещата - той предлага "all-around" услуга и съответно в калкулацията на безплатните неща влизат и платените - като навсякъде...

dilqnps написа:1)няма кой да те финансира за изпълнението на проекта

има една приказка - не е важно кой си, а кого познаваш ...
и според мен е много правилна - особено що се отнася до финансиране на такива проекти...

dilqnps написа:2)трябва да имаш много пари за да платиш на хора които ще ти изготвят проекта

всичко все още е на принципа свободен избор и взаимно съгласие с обща цел/интерес - или аз съм станал идеалист ?

dilqnps написа:3) Трябва да платиш за одит на фирмата с която работиш и която ще осигури материaлите за направата на ФЕЦ .

или да се споразумеете нещо ...

dilqnps написа:4)трябва да платиш и на хора които ще направят така,че да си получиш субсидиите

ако мислиш да ставаш зависим от тях разбира се...
от друга една гледна точка - направи ги те да зависят от теб ...
чета от 3 дни в този форум и съм във фаза "самообарзоване" все още, но разбрах следните неща:
1. мярка било 311 или 312 - максимума е 200.000 евро и то ако проекта ти е до 1М евро, които разпределени между 6 гигавата проекти може и да не стигнат до теб, пък ти си каднидатсвай на воля...
2. РСР - хубаво - но не е ясно дали ще стигнеш до края...
3. трансгранична инвестиция - и това хубаво - само ти трябва чуждестранен инвеститор убеден в ренатабилността на проекта...
4. програма за конкуретноспосбоността на България спрямо ЕС - е това е вече пълна гяволия
5. програма за увеличавване заетоста в региони с безработица над определен % ...
6. програма за ангажираност към малцинствата ...

и като ги сметна всичките - а може би и още, които са ми неизвестни все още - излиза, че трябва да ми плащат на мен само за идеята - на теория... НО на практика - сакън !

dilqnps написа:5)Държавата трябва да заплаща повече пари за произведена мощност за да ти е сигурно връщането на парите,които си теглил ако изобщо някой ти обърне внимание или те финансира изобщо

аз знам едно от баща ми - с държавата ортак се не става ...

dilqnps написа:6)Няма хляб в този бранш все още в нашата страна България.Между другото всеки един изминал ден тези модули стават все по добри и по добри как ще се реши този проблем незнам аз стара техника няма да купя така,че незнам кога ще се оправим и разберем .........

не съм съгласен - ако нямаше хляб, нямаше да никнат като гъби нови и нови фирми и фирмички...
за модулите - те си имат лимит, който може да бъде изчислен донякъде, зависещ от много фактори...

пък за разбирането - и това ще стане някой ден :)

успех
rbg

......

Мнениеот trader » 20.11.2008 01:59

Б.г.
Последна промяна trader на 17.12.2009 23:36, променена общо 1 път
trader

Мнениеот Ronald » 21.11.2008 23:01

Еиййй, к'ъв пазарлък за 2-3'000 лева.
А бре к'ви инвеститори сте щом за 2 бона се циганите, а пък после ще трябва 100 бона да давате.
Интересно нещо е българикус.Без пари ако ви направят одита, ще искате без пари модулите, и тях без пари да ви дадат, после ще искате следващото да е без пари...край НЯМА...оправия НЯМА
от един бъдещ ОДИТОР
Ronald

ПредишнаСледваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ