от EOS Technologies » 05.11.2009 00:49
...Gio, какво означава един нормален бизнес климат? Не бъркай моля те, негативизъм с реализъм. Какво означава "даване на насока на начинаещи"?
Факт е, че докато не се фиксира изкупната цена за в през целия период от 25 години, фотоволтаичните инсталации представляват един ГОЛЯМ риск за инвеститорите.
За начинаещите: при положение, че разчитате на 8-11% рентабилитет на инвестицията, ДКЕР може да доведе положението само с 2 или 3 смъквания на изкупната цена (в период от 25 години доста вероятно) с по 5% до тотален банкрот на това прекрасно начинание.
Цената на изкупуване ще бъде смъквана - това е 100% сигурно. В обратен случай ще се получи ПРЕСУБСИДИРАНЕ само след 1-2 години... Иначе последиците биха изглеждали горе-долу така: докато в Европа цената на изкупуване е 20-30 евроцента (след 2-3 години най-късно), в България би трябвало да остане на 40 евроцента!!! Че, това няма да стане, е ясно.
Каква е разликата между "бизнес климата" в България и в Германия?
В България усилията на търговците, проектанти и т.н. се състоят горе-долу около 95% в това, простете за израза, да зарибят "инвеститор", като доста често премълчават или поукрасяват някои факти. Изключение правят Росимир Матеев и Миро Димитров. Навярно има и други добросъвестни колеги, но аз не ги познавам лично, за това не мога да ги цитирам лично.
В Германия усилията се състоят в прокарването на един стабилен и надежден закон за ВЕИ, който осигурява рендит на инвеститора и работни места - да не говорим, за други странични ефекти. Другото си идва от само себе си. Сънтек Поуер са продали 900МВп модули за първото тримесечие на 2010 в Германия. Капацитетът им е 700МВп. Другите производители не ги взимам в предвид. Какво ще се инсталира у нас през първото тримесечие на 2010??
Та да си дойдем на (твоята) приказка: "Преклонена глава сабя не я сече" - ние се съгласяваме на всичко, което ни се поднася - затова сме на това дередже. Палим се бързо, но изпускаме въздуха още по-бързо. Това си е наш менталитет, както и на съседите ни...
Две три приказки още за мен лично (да не остават хората с впечатлението, че съм нихилист): когато през 2005 и 2006 аз съветвах ДКЕР как да натъкмят принципа на ценообразуването, те въобще не вярваха, че след 1-2 години ЕС ще ги принуди да задължат ЕРП-тата да изкупуват ел. енергия от ФЕЦ...
Аз също имам интерес, бизнеса да върви - но да върви както трябва. И аз съм против, когато "колеги" обещават на начинаещите слънчево бъдеще по схемата: дай да ти премеря слънцето на поляната за 5000 евро и после да ти направя за още 10000 евро един разчет, та да видиш, колко богат ще станеш. И накрая, хората остават без пари, та не могат да организират и 5% от общата инвестиция...
Фацит: ако ти се бори, бори се със законодателя, не с инвеститора.
Gio, в крайна сметка колкото и интересуващи се да завербуваш - с много усилия, в крайна сметка банката е против теб, защото икономическия план, който предоставяш е несигурен - по Българския Закон за ВЕИ.
Кой чай ти харесва повече? Japanische Minze или Darjeeling?