Рентабилност на ФЕЦ

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 03.09.2008 22:13

Ако някой депутат се почеше по главата, той може да оправи и нашите проблеми. :lol:

Основния проблем при подстанциите е, че те са в електроразпределителната мрежа на ЕОН. И трябва да ги плати ЕОН. А ЕОН е частно предприятие. И ДКЕВР го тормози така, както тормози и нас. А на държавата не и пука. Тя пише закон, че ЕОН е длъжен да присъедини и въобще не и пука как ЕОН ще го направи. Тука всъщност е и голямото противоречие. Държавата със закон прекарва един частник за сметка на друг. Така че от тази гледна точка ЕОН са прави да се дърпат и да търсят вратички в закона с цел противодействие. И аз бих направил така, ако бях на тяхното място.

Дайте да не се заблуждаваме. ПРОБЛЕМА Е В ЗАКОНОДАТЕЛИТЕ. Улисани в кражби и в собствени сметчици те просто забравиха, че този, който ги е избрал, в момента с удоволствие ще ги изрита. И с нетърпение чака следващите избори.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 04.09.2008 20:16

5 000 000 000 евро за АЕЦ и субсидии за ВЕИ ?????????
НЕК се задължава да изкупува енергията от Белене!!!!!!!

Какво те топлят тия (5000000000) или АЕЦ-а както ще се прекарват далекопроводи за белене така може да се прекарат и за ВЕИ и не виждам НЕК да има задължения (все още) към белене!!!!!!!!! :shock:
lz1wvm

Мнениеот lz1wvm » 04.09.2008 20:38

Ако някой депутат се почеше по главата, той може да оправи и нашите проблеми.

Точно за това искам да кажа че от ЕС фондовете са за насърчаване на малки ФЕЦ :)
lz1wvm

Мнениеот deroo » 05.09.2008 11:01

Прав си, че това е идеята, но толкова!
Поне на този етап перспективите пред ядрената енергетика в България изглеждат по-ясни.Явно сме в орбитата на Русия все още.
Иначе и замисъла на САПАРД беше добър....
deroo

Мнениеот lz1wvm » 06.09.2008 21:56

Прав си, че това е идеята, но толкова!

Идеята я знаят доста хора които пишат във форума(има мнения в други теми)

но толкова!

Не е толкова,тъй като има вече изградени фотоволтаици а има и доста стартирали проекти.Те студена вода ли ще пият???
lz1wvm

Мнениеот deroo » 07.09.2008 12:22

Не е толкова,тъй като има вече изградени фотоволтаици а има и доста стартирали проекти.Те студена вода ли ще пият???

Едва ли водата ще я пият акционерите на АЕЦ-а ???? По-скоро Дон Периньон......А иначе поназнайвам няколко дузини редови предприемачи и ентусиазирани инвеститори, които пиха и се удавиха в ледените води на т.нар. бизнес в БЪЛГАРИЯ !!!
deroo

Мнениеот deroo » 07.09.2008 13:01

Ако решим да се върнем към темата, простите сметки навяват хладна умереност в инвестиционите пориви.А именно - дори при 70% субсидия, покриваща кредита + 30% собствено участие, до 6-тата година на експлоатация при минимални оперативни разходи натрупаната сума няма да е по-голяма от капитализираната лихва+главница на депозита на тези 30% за същия период при настоящите и равни други условия.Единствения бонус ще остане самата инсталация - може би като най-скъпия възможен източник на енергия за собствени нужди,пази боже!
Всичко останало са минуси и рискове - административни, бизнес-, геополитически, ако щете социални и психологически.Като прибавим и неяснотата на дългия период от време/съответно и ниво на риск/,липсата на утвърден и регулиран пазар на този вид активи и невъзможността за икономическа гъвкавост, елемента на инвестиционна атрактивност силно избеднява.
Силно се надявам ФАКТИТЕ да опровергаят преценката ми и да изпълня поне няколко проекта на заинтригувани инвеститори във ФЕЦ.
deroo

Мнениеот lz1wvm » 07.09.2008 16:55

Всичко това ми мяза на предположения отколкото на факти(тъй като са в бъдеще време) но както и да е правил ли си сметка за колко време ще се изплати АЕЦ-а.Може би за 2 г????

Аз също не съм правил но предполагам че няма да е по различна от ФЕЦ :)
lz1wvm

Мнениеот EOS Technologies » 07.09.2008 18:48

Нас българите и 100% субсидия няма да ни устройва. Може би, само ако правителството дойде и каже: а бе хора, дайте да Ви изплатим печалбата сега веднага по вашите сметки, бихме били доволни. Може би...
EOS Technologies

Мнениеот deroo » 07.09.2008 19:51

Мисля,че инвеститорите в АЕЦ са от ранг, чиято основна цел не е срока на откупуване.Доларите могат и сами да си ги напечатат.Целта им по-скоро е тотален контрол и влияние чрез ограничените енергийни източници като един от сигурните инструменти.
deroo

Мнениеот lz1wvm » 07.09.2008 21:33

Доста глупости изписа за този АЕЦ явно имаш желание да станеш акционер.

Аз пък казвам да си гледаме нашето лозе :)
Поздрави
lz1wvm

Мнениеот lz1wvm » 15.09.2008 00:07

Мисля,че инвеститорите в АЕЦ са от ранг, чиято основна цел не е срока на откупуване.Доларите могат и сами да си ги напечатат

Предполагам какъв е ранга на инвеститорите но едва ли ще се хванат да печатат долари в белене тъй като има доста други варианти за печатане на пари.Но все пак би трябвало да има една груба сметка за срока на изплащане на инвестициятя.Дай да видим какви са нашите перспективи плюсове и минуси с ФЕЦ и тогава да правим сравнение с АЕЦ.
В българия до момента ни режат по всички параграфи които са писани в протокола на КИОТО докато в други страни приели протокола не е така.Аз мисля че е въпрос на време и при нас да се прилага този протокол но той няма да дойде като подарък а може би ние трябва да си го извоюваме. :?: Нямам в предвид физическа разправа а словесна.
lz1wvm

Мнениеот ferdy » 15.09.2008 13:10

И ако се окаже, че АЕЦ е по-ефективен от ФЕЦ, какво ще правите тогава, ще си строите по един АЕЦ ли?
ferdy

Мнениеот Miro » 15.09.2008 15:44

Ферди, брат... говорим за различни неща. Става дума за възобновяеми или неизчерпаеми енергийни източници. Европа е бедна на традиционни енергийни ресурси и затова внася. Поради същата причина икономиката и е силно зависима от доставчиците.

Уранът, бидейки гориво за АЕЦ също се внася. И също се изчерпва. И също така може един ден да не се внесе, ако си кажем една крива приказка с Русия. Докато Слънцето няма кой да го спре, ако ме разбираш на къде бия. Единствения светъл европейки (по-скоро световен) лъч в далечна переспектива е ИТЕР (потърси в гугъл инфо) -демек ядрен синтез. Но докато това стане ще минат десетки години.

Също така крайно се съмнявам, че някой е погребал милиарди в ускорителя на частици под Женевското езеро за да търси какво е ставало по време на големия взрив. По-скоро пак търсим източник на енергия, като разпарчетосаме протони на съставните им части...
Miro

Мнениеот ferdy » 15.09.2008 16:42

Миро, това ми е ясно, просто ми стана забавно от десетината поста, преди моя. Малко ми заприлича на лафа за коня и жабата. :lol:

ПП. Големият взрив Е източник на енергия, хората правилно си търсят. :wink:
ferdy

ПредишнаСледваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ