Българина не е свикнал да дава пари за знания, защото се мисли за всезнайко. Това е наследено от социализма, където всеки сам си поправяше москвича и всеки се мислеше за "специалист по всичко". В случая обаче със слънчевите централи има реален риск икономията на няколко хилядарки да излезе през носа на "специалиста по всичко" и в бъдеще да му донесе десетки пъти по-големи загуби. Все пак между ремонта на москвич и направата на слънчева електроцентрала има доста голяма разлика.
И за да не съм голословен, ще ви покажа снимки на централа, правена от "специалист по всичко".
Специалиста по всичко вероятно не е чувал за засенчвания и не е наясно, че една засенчена клетка изключва целия стринг. В случая наблюдавате как лявата част на централата е засенчена всеки божи ден от ранна сутрин та чак до обяд. Снимката е правена към 11:30 и се вижда, че все още има засенчени клетки. Смело може да се твърди, че тази централа ще има засенчвания от почти 40-50% в годишен план.

Интересно дали специалиста по всичко някога ще осъзнае защо централата му произвежда толкова малко.
Специалиста по всичко сигурно не е чувал, че има големи натоварвания от сняг и вятър. Вижте как за конструкция е използвал две заземителни шини, които се лесно могат да бъдат огънати дори и от дете.

Интересно как този модул ще издържи натиск от 100 килограма?
Да не говорим са прихващане с PVC лента или за жълтозелен проводник, оставен на въздействието на UV радиация. Вижте и другите проводници, които просто си висят. Въобще по тази снимка може да се напише есе от 20 листа на тема "КАК НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВЯТ ЦЕНТРАЛИ".
Вижте как са закрепени модулите. Както му падне и където му падне. Този човек не е чувал за сили на натиск и повдигане, за внимателен подбор на точките за захващане на конструкцията, не е чувал за хидроизолации или пък за моменти на усукване при долно и странично прихващане на рамките на модулите и т.н. и т.н.
Не знам какво да мисля, но имам чувството, че всичко, за което можете да се досетите, го има сбъркано в тази централа. Има даже и сбъркани неща, за който дори не съм се и досещал. Чак невероятно, но за съжаление е факт. При това тази централа не е първият случай, в който да се сблъсквам с фундаментални грешки. Напротив. Случаите с допуснати грешки са много повече, отколкото на мене ми се иска. Едва ли не половината от българските централи, от които имам снимки, са с допуснати една или повече фундаментални грешки. И за съжаление това ще продължава до момента, в който все още се намират "обущари", които си мислят че могат да шият дрехи и "шивачи", които си мислят, че могат да правят обувки.