Цена на Проект.

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот dilqnps » 22.11.2008 19:55

Не е без пари на мен ми искат 13000 само за одита за изграждането на 200кw централа,после отделно за всичк друго така ,че ако искаш стани одитор има хляб в този бранш-днес 13000 ами ако имаш и други клиенти няма да са 13 бона, повече ще са парите,така че според мен и 4000 да са пак са пари за тези хора,които само те насочват кое как да настроиш и просто да ти кажат на дадена машина кое копче да натиснеш за да имаш резултат, така че захващай се одитор..............

Според мен най-трудно е да си инвенститор.На инвенститора всеки гледа по малко парици да му вземе дали е от проект или разрешително,дали е други дребни неща инвенститора винаги си смята и пресмята,защото колкото и да смята и пресмята парите винаги не стигат за нещо и като драсне една черта на сметки всичко двойно му излиза и от там нерви,нерви направо за лудницата.........и на отгоре на всичко никой не отпуска пари на инвенститора за да изгради нещо,което е започнал да гради.За това инвенститора гледа да има за всеки,а не само за даден одит и за другите.Гледа да има и за него за да оцелее щом се е захванал с това,той друго няма да работи,а ще се издържа от негови суми,които е спестил,хайде да не говорим и ако има семейство,което разчита на него......

Аз ако дам 13000,че то за булка няма да ми останат пари........ :D
dilqnps

Мнениеот Ronald » 23.11.2008 00:22

До тук разбирам,че подценявате работата по одита.Без добър ОДИТ,няма да имате добър ПРОЕКТ.Без добър проект няма да имате добра инвестиция и т.н и т.н.
Знаете, че детето Ви е настинало, защото се е изпотило и е играло навън.Случвало се е много пъти.Но, въпреки това отивате при специалист, нали.Дори и да му изпише същите лекарства като миналия път, вие пак отивате...май ви е по-спокойно така.Бъдете сигурни,че ако опитате сами да си направите одита и после проекта,и после централата, то това ще ви е за последен път...освен ако това не ви е бизнеса ?!!!
Ronald

Мнениеот Mateev » 23.11.2008 02:43

Българина не е свикнал да дава пари за знания, защото се мисли за всезнайко. Това е наследено от социализма, където всеки сам си поправяше москвича и всеки се мислеше за "специалист по всичко". В случая обаче със слънчевите централи има реален риск икономията на няколко хилядарки да излезе през носа на "специалиста по всичко" и в бъдеще да му донесе десетки пъти по-големи загуби. Все пак между ремонта на москвич и направата на слънчева електроцентрала има доста голяма разлика. :lol:

И за да не съм голословен, ще ви покажа снимки на централа, правена от "специалист по всичко". :lol: :lol: :lol:

Изображение

Специалиста по всичко вероятно не е чувал за засенчвания и не е наясно, че една засенчена клетка изключва целия стринг. В случая наблюдавате как лявата част на централата е засенчена всеки божи ден от ранна сутрин та чак до обяд. Снимката е правена към 11:30 и се вижда, че все още има засенчени клетки. Смело може да се твърди, че тази централа ще има засенчвания от почти 40-50% в годишен план. :lol: :lol: :lol: Интересно дали специалиста по всичко някога ще осъзнае защо централата му произвежда толкова малко. :lol: :lol: :lol:

Изображение

Специалиста по всичко сигурно не е чувал, че има големи натоварвания от сняг и вятър. Вижте как за конструкция е използвал две заземителни шини, които се лесно могат да бъдат огънати дори и от дете. :lol: :lol: :lol: Интересно как този модул ще издържи натиск от 100 килограма?

Да не говорим са прихващане с PVC лента или за жълтозелен проводник, оставен на въздействието на UV радиация. Вижте и другите проводници, които просто си висят. Въобще по тази снимка може да се напише есе от 20 листа на тема "КАК НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВЯТ ЦЕНТРАЛИ". :lol: :lol: :lol:

Изображение

Вижте как са закрепени модулите. Както му падне и където му падне. Този човек не е чувал за сили на натиск и повдигане, за внимателен подбор на точките за захващане на конструкцията, не е чувал за хидроизолации или пък за моменти на усукване при долно и странично прихващане на рамките на модулите и т.н. и т.н. :lol: :lol: :lol:

Не знам какво да мисля, но имам чувството, че всичко, за което можете да се досетите, го има сбъркано в тази централа. Има даже и сбъркани неща, за който дори не съм се и досещал. Чак невероятно, но за съжаление е факт. При това тази централа не е първият случай, в който да се сблъсквам с фундаментални грешки. Напротив. Случаите с допуснати грешки са много повече, отколкото на мене ми се иска. Едва ли не половината от българските централи, от които имам снимки, са с допуснати една или повече фундаментални грешки. И за съжаление това ще продължава до момента, в който все още се намират "обущари", които си мислят че могат да шият дрехи и "шивачи", които си мислят, че могат да правят обувки.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 23.11.2008 02:53

Ето прехвалената ПЪРВА БЪЛГАРСКА ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА в Айтос:

Изображение

Човека не е чувал за оптимални ъгли.
Човека не е чувал за засенчвания от близки засенчващи обекти.
Човека не е чувал, че конструкциите се изчисляват за сняг и вятър.
За закрепването на модулите към конструкцията въобще да не говорим.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 23.11.2008 03:01

Да не публикувам още снимки, че списъка е много дълъг. Само ще спомена други сбъркани централи:

1. Пауново - дълък списък от грешки
2. Средногорци - дълъг списък от грешки, основно във взаимните засенчвания между позиционерите
3. Тракера на петолъчката край Сливен, който досега е падал 2 пъти
..............
Има и още, но ще си затрая, че са на приятелски фирми. :lol:

За да не кажете, че съм черноглед, ще спомена, че има и централи, които са проектирани и изпълнени много добре и на които се възхищавам. Като пример мога да спомена 100 киловатовата централа с позиционери в Сандански, която е проектирана и изпълнена от 3К - Варна.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот EOS Technologies » 23.11.2008 10:08

Лека по-лека разбирам защо законодателството ни изисква хиляди проекти, разрешителни и цертификати...

Пускам няколко снимки от света и у нас.

П.С. Между другото, първата инсталация (в Айтос) е на друго място. Ще видя, дали имаше някъде снимка от нея...
Прикачени файлове
pv-japan.jpg
Това правят японците
pv-japan.jpg (127.34 KiB) Прегледано 26924 пъти
pv-karsten.JPG
Покрив, проектиран за ФЕЦ
pv-karsten.JPG (131.34 KiB) Прегледано 26926 пъти
pv-artur.JPG
Покрив на 45°
pv-artur.JPG (147.73 KiB) Прегледано 26924 пъти
pv-plamen.JPG
Плосък покрив в Северна България с вани и тънкослойни модули
pv-plamen.JPG (142.25 KiB) Прегледано 26924 пъти
pv-centrovka.JPG
Центровка на първия модул в редицата. Няма отклонение по-голямо от 1мм в редицата (вертикално и хоризонтално)
pv-centrovka.JPG (74.28 KiB) Прегледано 26925 пъти
pv-ilian.JPG
С добър материал се работи най-приятно
pv-ilian.JPG (83.9 KiB) Прегледано 26925 пъти
zazemlenie.JPG
Да, гайките са от неръждаема стомана
zazemlenie.JPG (135.28 KiB) Прегледано 26925 пъти
pv-ilian-gotova.JPG
Една от най-хубавите снимки въобще... Мерси, Андрю!
pv-ilian-gotova.JPG (81.31 KiB) Прегледано 26918 пъти
EOS Technologies

Мнениеот Mateev » 23.11.2008 11:36

Японската снимка ме накефи.

А на 3-тата снимка има комин, на който не му е там мястото. След обяд ще предизвиква засенчвания и ще изключва цели стрингове. Явно и в Германия има сбъркани централи (ако тази снимка е от там).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот EOS Technologies » 23.11.2008 11:51

Не, не.... не е сбъркана... Покрива гледа на запад, затова комина не пречи. При 3.600^/кВп и 49 цента на кВп си заслужаваше... 750кВч на кВп.
EOS Technologies

Мнениеот Mateev » 23.11.2008 12:18

Да. Така е. Централите на наклонени покриви са много евтини и при тях си заслужава да монтираш дори и когато има неоптимален наклон или ориентация.

Аз съм си мислил и друго. Дефакто между хоризонтални и наклонени модули има разлика в радиациите от само 10-11%. При това положение си струва при равен покрив въобще да не се хабим да правим конструкции, ако те струват повече от 10% от цената на централата. Можем просто да сложим панелите легнали на покрива и да ги стегнем с анкери или най-много да повдигнем задния ръб на 5-10 сантиметра заради самопочистването. При една такава организация на покрива ще се събере до 3 пъти по-голяма централа, а загубите от неоптимален наклон ще се компенсират от икономисаната цена на конструкцията. При пръв удобен случай на клиент с такава даденост ще му предложа този вариант. И тогава наистина може да бъде направена централа с цена 3.5 EUR/Wp за кристални модули и 2.5 EUR/Wp за тънкослойни модули.
Аватар
Mateev
Site Admin

Готови ФЕЦ, свързани с мрежата

Мнениеот EOS Technologies » 23.11.2008 13:07

Предлагаме готови и намиращи се в строеж фотоволтаични централи в Германия. С мощност от около 20кВп нагоре. Рендитът е около 10% (при 100% собствен капитал). Срок на изкупуване: 21г. (от януари 2009). Цена 0,416^/кВч - по немски закон за ВЕИ. Най-гарантирана сигурност за инвестотора в света.

При закупуване инвеститорът получава договор за ползване на покрива и договор с електроразпределителното дружество на негово име. Покривите са реновирани преди няколко години. Сградите са обществени (висока сигурност за инвестора). Инсталациите са изпълнени с висококачествени модули и инвертори (немско, японско производство). Всички сертификати и т.н. са налице. Дистанционно наблюдение като опция, както и сервизно обслужване са възможни.

Централите (построените) са свързани с мрежата и изкарват месечно пари. Разполагаме с още 2.200кв покривна площ, на която могат да се застроят около 400кВп.

Поздрави,

П. Иванов
EOS Technologies

Мнениеот DanielDimov » 23.11.2008 14:53

никога не се монтират панелите абсолютно хоризонтално защото когато вали дъжд той сваля бая прах и после когато водата се изпари панела прилича на изсъхнала локва
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 23.11.2008 20:43

Точно така. Но ако ми беше прочел внимателно постинга, щеше да видиш че съм предвидил малко повдигане заради самопочистването. Освен това за този тип замърсяване и самопочистване съм говорил поне на 10 други места на форума. Затова и в постинга не наблегнах това, защото се предполага, че всички са пределно наясно с този факт. По-долу обаче ще дам допълнителна информация.

Как се определя какъв е минималния наклон, достатъчен за самопочистване при дъжд?

Ами трябва да се изчисли широчината на калната ивичка, която ще остане в долния край на модула след изсъхването му. И тази кална ивичка не трябва да застъпва клетките, за да не предизвика някакъв процент на засенчване. Премерих един стандартен модул и установих, че клетките са на отстояние 17 мм от ръба на рамката, а самата рамка е повдигната на 1.2 мм над нивото на стъклото. При това положение си задаваме въпроса: Кой е този наклон на модула, при който горния край на 17 милиметровата ивичка е по-високо от ръбчето на рамката? Смятаме получения правоъгълен триъгълник и получаваме ъгъл от 4 градуса. Следователно това е минималния ъгъл, при който все още е гарантирано самопочистването при дъжд.

Ако панела се разположи хоризонтално (дългата страна опира на покрива) и късата страна е 80 см, то тогава е достатъчно повдигане на задната част само с 6 см. При това положение пътечката между два реда, определена от ъгъла на слънцето на 21 декември, е само 15 см, а коефициента на необходимата покривна площ е само 1.17 пъти площта на модулите.

И така:
1. Получава се максималното възможно използване на площта на равния покрив
2. Между модулите остават пътечки заради ъгъла на слънцето, но теза пътечки така или иначе са необходими и за бъдещото обслужване
3. Силите на повдигане, предизвикани от ураганни ветрове са минимални (заради малкия ъгъл)
4. Силите на натиск от сняг са разпределени равномерно по целия покрив и няма никакви изисквания за точките на стъпване на конструкцията
5. Дефакто изискванията на горните две точки се удовлетворяват с елементарни анкерни болтове по лев парчето
6. Намалена цена на централата с 10-15% (или с 0.4-0.5 EUR/Wp по евтина конструкция и труд за монтажа)
7. 11% по-малка радиация и електропроизводство

Тоест намаляването на радиацията се компенсира с по-евтиното изпълнение. Но остава печалбата, че на една и съща площ се монтира много повече мощност. Освен това става много бързо - днес решаваме и утре вече можем да монтираме.

Такава система е много подходяща за хора с желание за голяма мощност на малка площ. Подходяща е и при наличие на вече изляна хоризонтална бетонна плоча или асвалтиран участък (например стари летища или стопански дворове с бетонирани площадки или равни покриви и покриви с малък наклон).

Има и още нещо. Кубик бетон заедно с доставката и наливането струва 200 лв. Да сложим и малко арматура и става 300 лв. С един кубик може да се отлеят 10 кв.м. плоча. Тоест цената на 1 кв.м. е само 30 лв. или 15 EUR. Тоест не е необходимо да търсим дадености, а направо да вземем решение за изливане на хоризонтална или леко наклонена бетонна плоча на терена и по този начин да си осигурим възможността за нисък монтаж с висока плътност на модулите. И цялото това удоволствие да ни струва само 0.15 EUR/Wp.

Идеята е интересна и си заслужава да се разработи. Особенно ако наклона на терена е по-голям (над 5-10 градуса). Между другото ние имаме клиент, в който се експлоатира тази идея, но при него наклона на терена е над 20 градуса. В случая обаче си мисля, че тази идея е приложима и при много по-малки наклони, включая и при такива от само 4 градуса.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот malchev » 23.11.2008 22:06

Веднага се сещам за снега. През зимата производството е малко,
но все пак при 30-32 градуса наклон и 60-80см. от терена (покрива) трудно ще бъдат затрупани изцяло панелите. А както знаем, панелите имам способността да топят снега, дори и при облачно време, стига да има открити клетки. Това обаче при "легнали" панели ще е проблем. И 10см. снежна покривка ще скриват всичко.
Друго - къде ще са инверторите - няма как да са скрити зад панелите. Или ще стърчат най-отзад (да не засенчват), или ще се изнасят на долния етаж. Вдига се разхода на скъпите DC кабели.
malchev

Мнениеот Mateev » 24.11.2008 01:50

Така е. Това са минусите. Затова изказах това като идея. Дефакто всяка една нощ си лягам и в главата ми е само една мисъл: Как да направя инвестицията по-евтина и как да излъжа глупавото ДКЕВР в лицето на Шушулов. Яд ме е на това правителство и на тези законодатели. Писна ми България ВИНАГИ да е на опашката на това, което се случва по света. Ще станем ли някога НОРМАЛНА ДЪРЖАВА? Защо Господ винаги ни наказва със СКАПАНИ УПРАВНИЦИ? Какво толкова сме съгрешили, че в момента сърбаме супата на БАНДА КРАДЦИ И МОШЕНИЦИ?
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот EOS Technologies » 24.11.2008 02:06

Какво да правим, остава да се надяваме на напъна от Запада. От 12г. станаха 25г. Това показва колко зор има. Сега трябва да дигнат малко цената и да изключат ФЕЦ-овете от 3. Категория. Това е решението.

По принцип млади хора трябва да поемат отговорните задачи и да насочат България към успех. Ама, как да ги накараме да се завърнат? Сега вече и 45-годишните са се запътили към Ex-DDR. Там работят вече доста лекари...
EOS Technologies

ПредишнаСледваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ