Рентабилност на ФЕЦ

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 15.09.2008 19:31

Доколкото разбрах, ускорителя ЦЕРН преминава и през Франция, защото наблизо имало няколко атомни централи. Та те щели да дават енергия за експериментите. Явно говорим за гигавати, преобразувани в протони с висока скорост и после сблъскани в една единствена точка. И в тази точка ще се отделят колосални енергии, че и някоя друга черна дупка, частицата на Бога и още нещо си, което никой все още не знае какво ще е то.

С две думи учените като малки деца ще се опитат да си играят с колосални енергии, без да са наясно какво точно ще се получи. И ако не успеят да удържат енергиите вътре в ускорителя, може на майтап да изпарят Женева, че даже и цялата земя. Добра переспектива, няма що.

С две думи:
Ако нищо не се случи - ами построили сте ни слаб ускорител. Дайте още пари и ще направим нов ускорител, който да обикаля цялата земя. За има-няма 1000 милиарда ще го направим. :lol:

Ако обаче гръмнат Женева и две трети от Европа - Видяхте ли. Успяхме. Сега вече знаем как да направим междузвезден двигател и машина на времето. Но за да сме по-сигурни дайте още пари и ще направим нов ускорител, който да обикаля цялата земя. За има-няма 1000 милиарда ще го направим. :lol:

Както и да го въртиш - или се самоунищожаваме сега, или искаме още пари, за да се самоунищожим в бъдеще.

Всички знаят какви колосални енергии се отделят при играчките с атомите (Хирошима, Нагазаки, Чернобил). Представете си какво ще е, ако започнем да си играем на по-ниско ниво (протони, черни дупки и антиматерия).

Иначе аз съм с двете ръце ЗА подобни експерименти. Те наистина биха могли да отворят вратите за междузвездни двигатели, пътуване във времето, телепортация и какви ли не други фантастични неща. Но някакси щях да бъда по-спокоен, ако експериментите се правеха на Марс или в най-лошия случай на Луната.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 16.09.2008 00:23

Е така е... бях чел някъде, че явно ни е писано да се гюторясаме в черна дупка, която сме си направили сами.

И явно сме толкова упорити, че ако не днес, то някой ден ще го направим със сигурност. Нещо като абориген гледащ в дулото на пистолет, докато натиска спусъка...
Miro

Мнениеот dilqnps » 18.09.2008 13:56

Кажете вярно ли е това уравнение
Големината на една фотоволтаична система се измерва в kWp (киловат пик). Средно произведената енергия на 1 kWp е 1100 kWh/Година. 1 kWp се изгражда на площ от около 10 м2.

Какви приходи могат да бъдат очаквани?
Съгласно действащото законодателство цените за изкупуване на произведената електрическа енергия са:
- за фотоволтаични системи с мощност до 5 kWp: 0.782 лв. без ДДС за kWh (киловат час)
- за системи по-големи от 5 kWp: 0.718 без ДДС за kWh
за 10кв м 1100 kw по 0,78= 858 лв за година Предположение че си инвенстирал към 10000лв ако това е за месец може ама за година :roll:
dilqnps

Мнениеот petyostoev » 18.09.2008 14:46

За година е.
petyostoev

Мнениеот dilqnps » 18.09.2008 15:14

И колко кв метъра трябва да направиш че да имаш печалба от 2000лв нагоре на месец.Според мен трябва да не зевиси от това колко кв метъра е а мощност на трансформатора и до колкото разбрах от форуми имало някакви кристални модули които прихващали и при най-ниска светлина но скъпо струват.......
Ще помоля за малко повече инфо защото си мисля че за този вид бранш повече инвенстираш от колкото печелиш имам идея да изградя такава ФЕЦ върху 5декара земеделска земя и след като имам централа ще печеля от 2 неща ще разположа до централата и оранжерии за отглейдане на зеленчуци тъй като по диплома съм агроном и ще използвам централата като източник на топлина и светлина през зимата същото време ще произвеждам и енергия.Какво ще е подходящо за това ще е достатъчна ли тази площ за да има печалби от централата?
dilqnps

Мнениеот petyostoev » 18.09.2008 16:02

Много въпроси,които изискват много отговори.На първо време можеш да изчетеш целия форум и тогава да се обърнеш конкретно към
г-н Матеев.
petyostoev

Мнениеот dilqnps » 18.09.2008 17:40

Прочетох го до колкото разбрах тоъ не печели само от енергията предобита от слънцето а и от това че продава и изпълнява проекти просто човек с амбиции а аз съм млад и още не мога да си наредя живота на 26 съм и още не мога да избера с какво да се занимавам сигурно и печелившо.В момента се занимавам с земеделие имаме 1000дка с баща ми които са под аренда но ето на ви сега 1000 дка пшеница нали ето сметка само за тор за да имаш хубава реколта трябва 30 тона това са 600 торби по 50кг една торбя тор скочи на 40 лв тази година ами 600 по 40лв са 24000лв ами другите разходи и накрая какво пшеницата по 25 стотинки ква е тази печалба субсидиите ми помагат само за да изкарам зимата ами и аз искам да живея като хората да се развивам да закупя нова машина не да лежа само под старата техника която имаме сега за това исках да попитам може ли да се печели или не
пък и нали за това е форума за да се пъта да се дават идеи и предложения
dilqnps

Мнениеот EOS Technologies » 18.09.2008 18:30

Естествено може да се печели с продажбата на ток. Иначе нямаше да се застрояват по 2GWp годишно в Европа. Това са грубо около 40.000.000 кв.м. Отделете земя за тази цел и после можем да говорим на тази тема.

Поздрави,

Иванов
EOS Technologies

Мнениеот dilqnps » 18.09.2008 19:12

Отделил съм 5 декара земя над която минава далекопровод на енергото каво ми трябва сега и колко мега вата мога да произведа годишно на такава площ и колко горе долу ще ми излезе изпулнението на проекта?
dilqnps

Мнениеот petyostoev » 18.09.2008 19:54

5дка. е добра площ,на която на грубо могат да се инсталират 200киловата.Но определено ще ти трябва соларен одит и той ще даде отговор на доста от въпросите ти.
petyostoev

Мнениеот dilqnps » 18.09.2008 20:19

Добре кой да търся в Пловдив по тези въпроси аз съм от Граф Игнатиево и тук слънчевото греене е много силно би ли казал това месечно ли се произвежда 200 киловата или това е мощност на трансформатор или друго че не разбрах какво е?
dilqnps

Мнениеот eng_angelov » 18.09.2008 21:48

извинявай приятелю, ама по нищо не си личи, че си чел и една тема във форума. не става само с ядене, трябва и акъл. преди да наредиш живота си, малко трябва да поинвестираш в образование(или да имаш чичо милионер). ако имаш чичо милионер, се обади на Матеев и гледай как твори чудеса, а ако нямаш - или сядай да четеш или оди на мамуля.
Аватар
eng_angelov

Мнениеот dilqnps » 18.09.2008 22:41

Mateev написа:Четенето на книги не е достатъчно. Необходими са и действия.

Няма как да се научиш да плуваш с четене на книги. Трябва да се хвърлиш презглава във водата и да започнеш да се бориш за оцеляването си. Съжалявам, но такъв е живота.

С четене на книги се продобиват само знания. Но те не са достатъчни. Трябва ти личен опит, за да затвърдиш знанията и да започнеш да ги прилагаш на практика. А опит се добива само по един единствен начин - ПРОБИ И ГРЕШКИ. А грешките в бизнеса струват пари. Тъжно, но друг начин няма. Хвърляш се презглава и после започваш да заплащаш за грешките си. И при всяка нова грешка вместо да се отчайваш, стискаш зъби и започваш отново. И се самоуспокояваш, че текущата грешка е добавила нещо ново в твоя личен опит. И че повече няма да я повтаряш.

Това в общи линии е философията на всеки един бизнесмен. И живота на всеки един бизнесмен е дълъг списък от успехи и провали, като провалите са повече от успехите. Но първото, което се научава всеки един бизнесмен, е да ограничава щетите от провалите. Именно поради тази причина неговия нетен резултат е положителен.
:D ето виж каво е писал той сега нека не се заяждаме а да си помагаме тъй като нямам чичо милионер както казах аз съм наъ обикновен млад човечец пълен с идеи но трудно осъществими за страна с нисък процент на интелигентност и нисък процент на доходност така че живота не е само да плямпаме тука но и да действаме по някакъв или друг начин и този човек не го познавам но все пак за мен е човек с амбиции но аз съм човек с елка в джоба каквото и да ми говори аз си смятам дали става или не става работата независимо каква е тя вие сами трябва да решите за себе си дали го можете или не защо трябва да слушате другите те просто дават съвети за вас които може да са полезни но може и да изгорите ако някой ви продаде бизнес и ви каже печеля от него 20000лв чисто на месец ще го купите ли?Аз не бих го купил просто ще го проуча и чак тогава ако е печеливш ще го купя така пак казвам нека си помагаме не да се заяждаме с мамули защото един ден всички тук може да ядем мамули...................
dilqnps

Мнениеот petyostoev » 18.09.2008 22:45

За 200 kW инсталирана мощност,ще ти трябват от 800 000до 1 000 000 Евро.Ако успееш да си отговориш на въпроса:Можеш ли да осигуриш такъв ресурс,независимо от източника?Тогава продължавай да се интересуваш и ще стигнеш до правилните изводи и до момента в който можеш да вземеш правилното решение.
petyostoev

Мнениеот dilqnps » 19.09.2008 00:19

Tака след като знаем колко ще ми трябват не може ли да се изчисли колко месечно ще печеля на минимум аз винаги си правя сметките на минимум за да може да има печалба ако е на средно все нещо няма да е наред!Кажете сега колко ще взимам месечно от тази централа от 200киловата за да си напрявя сметка колко ще остава за мен и колко за банката или този който ме финасира аз такъв ще си намеря моя си работа но което остава трябва да отделям и за охрана това пак е моя работа така че моля споделете дали да инвенстирам или не защото цялата работа ми изглежда реклама за да може тези които произвеждат модулите да печелят,а другите които произвеждат енергията да кретат на 10-12 години и повече на кредит да погасяват за сега съм така няма доказателства че някой е спечелил.Има няма 1-2 мои мнения и някой вече си е написал рекламата чрез сайта пратил ми е лично съобщение за негов си сайт че продава модули за този вид централи............. :wink: и информация която е има на всички сайтове за продажба на модули за ФЕЦ нека тези хора кото са успели с такъв бизнес да споделят нали той самия г-н Матеев каза че такива хора които не пишат в форума те се занимават с такъв вид бизнес нека и те да споделят недостатъци и това дали са доволни от което се занимават!Защо не пишат и такива хора време ли нямат или им е забранено? Докажете нещо и да се уверя! Тези 2 милиона лв не са шега работа за инвинстиции за проекти!Нека споделяме всичко тук ... :arrow: :arrow: :arrow:
dilqnps

ПредишнаСледваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ