70% субсидии за производство на електроенергия от слънцето

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 17.03.2008 01:43

Вече има нови версии на проектите на наредбите по мерки 311 и 312. Обаче все още не са публикувани на сайта на Министерството на земеделието. По-долу можете да си изтеглите новата версия на мярка 312. Имам само този файл, любезно предоставен от наш потенциален клиент. Но предполагам, че промените по тази мярка са разпространени по същия начин и по другите мерки.

Новините са добри. Има подобряване на вижданията на министерството относно ВЕИ.
Прикачени файлове
Proekt_Naredba_312_25_02_08_Za_Kolegum_bez_track_new.zip
Нова версия на мярка 312 на министерството на земеделието.
(210.42 KiB) 1480 пъти
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 17.03.2008 02:52

Кратък анализ на промените:

Сменена е датата версията от 16.01.2008 г. на 22.02.2008 г.

Алинея (3) от член 4 е прехвърлена в член 7.

Променен е чл.10 ал. (2).
СТАР ТЕКСТ
(2) Авансово плащане и/или междинно плащане се извършват при условие, че са предвидени в проекта и са одобрени от ДФ "Земеделие"- Разплащателна агенция.
НОВ ТЕКСТ
(2) Авансово плащане и/или междинно плащане се извършват при условие, че са включени в договора за финансово подпомагане.

Чл.13 е тотално разбъркан и обновен. Прецизирани са текстовете за участие и на физически лиса като получатели на субсидиите.

Чл. 17 също е променен, но смисъла остава същият.

Чл.23 също е променен. Този член касае допустимите разходи. Внимателно изчетете новата версия.

Коренна промяна има в чл. 30. Този член третира въпроса какво става, когато заявленията за субсидии надхвърлят сумата на бюджета. По стария текст субсидията се разпределяше равномерно по всички заявления с набрани еднакви точки. Съгласно новия текст при еднакво набрани точки и недостиг на бюджет, сумите се разпределят по реда на приемане на заявленията, като в случая от изключителна важност е датата и времето (с точност до секунда) на подаване на документите.

Приложенията са доста разбъркани. Сменена е номерацията. Има промени в бланките и инструкциите.

А ето и НАЙ-ВАЖНАТА ПРОМЯНА: ПРОМЕНЕНА Е ТОЧКОВАТА СИСТЕМА !!!
- Точките на проектите за селски туризъм са намалени от 20 на 15
- Точките за проекти за енергия от ВЕИ са увеличени от 10 на 15
- Наравно с микропредприятията са добавени и физически лица и ЕТ
- Дават се 5 точки за жени, но САМО АКО проектите са представени от физически лица и ЕТ

АНАЛИЗ:
Изглежда Министерството на земеделието вече наистина иска да субсидира ВЕИ, а не селски туризъм. Поне шансовете (точките) вече са равни. Но това с 5-те точки за жени - физически лица или ЕТ буди недоумение. Излиза, че физическите лица и ЕТ са с приоритет пред една нормална фирма, от типа на ООД. Вероятно това е направено с цел да не може един и същи кандидат да регистрира много ООД-та и да получи помощи за всяко едно от тях. Не че се забранява, но ще се загубят точки и класацията става по-малко вероятна.

Като цяло това означава, че Министерството на земеделието иска да подпомогне много на брой малки фирми и физически лица, а не малко на брой едри бизнесмени, които с ООД-та и подставени лица за директори да оберат всички субсидии.

При всички случаи трябва да изчакаме окончателния текст на наредбата и чак тогава да се радваме или ядосваме. Вероятно ни чакат и други изненади.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Joker » 18.03.2008 02:12

А присъединяват ли се физически лица ? ? ?
Joker

Мнениеот Mateev » 18.03.2008 15:11

Това ще го разберем скоро. Имам подадена молба и като физическо лице. И ако сключат с мене предварителен договор, значи всичко е наред.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Charles » 18.03.2008 16:06

Mateev написа:Вече има нови версии на проектите на наредбите по мерки 311 и 312. Обаче все още не са публикувани на сайта на Министерството на земеделието. По-долу можете да си изтеглите новата версия на мярка 312. Имам само този файл, любезно предоставен от наш потенциален клиент. Но предполагам, че промените по тази мярка са разпространени по същия начин и по другите мерки.

Новините са добри. Има подобряване на вижданията на министерството относно ВЕИ.

Като гледам освен някакви козметични уточнения разлика със стария вариант нема.
Charles

Мнениеот Charles » 18.03.2008 16:07

Mateev написа:Това ще го разберем скоро. Имам подадена молба и като физическо лице. И ако сключат с мене предварителен договор, значи всичко е наред.

Съмнявам се. ЧЕЗ-Варна (за Североизточна България) искат фирма регистрирана по ДДС.
Charles

Мнениеот Charles » 18.03.2008 16:12

Mateev написа:Кратък анализ на промените:

Сменена е датата версията от 16.01.2008 г. на 22.02.2008 г.

Алинея (3) от член 4 е прехвърлена в член 7.

Променен е чл.10 ал. (2).
СТАР ТЕКСТ
(2) Авансово плащане и/или междинно плащане се извършват при условие, че са предвидени в проекта и са одобрени от ДФ "Земеделие"- Разплащателна агенция.
НОВ ТЕКСТ
(2) Авансово плащане и/или междинно плащане се извършват при условие, че са включени в договора за финансово подпомагане.

Чл.13 е тотално разбъркан и обновен. Прецизирани са текстовете за участие и на физически лиса като получатели на субсидиите.

Чл. 17 също е променен, но смисъла остава същият.

Чл.23 също е променен. Този член касае допустимите разходи. Внимателно изчетете новата версия.

Коренна промяна има в чл. 30. Този член третира въпроса какво става, когато заявленията за субсидии надхвърлят сумата на бюджета. По стария текст субсидията се разпределяше равномерно по всички заявления с набрани еднакви точки. Съгласно новия текст при еднакво набрани точки и недостиг на бюджет, сумите се разпределят по реда на приемане на заявленията, като в случая от изключителна важност е датата и времето (с точност до секунда) на подаване на документите.

Приложенията са доста разбъркани. Сменена е номерацията. Има промени в бланките и инструкциите.

А ето и НАЙ-ВАЖНАТА ПРОМЯНА: ПРОМЕНЕНА Е ТОЧКОВАТА СИСТЕМА !!!
- Точките на проектите за селски туризъм са намалени от 20 на 15
- Точките за проекти за енергия от ВЕИ са увеличени от 10 на 15
- Наравно с микропредприятията са добавени и физически лица и ЕТ
- Дават се 5 точки за жени, но САМО АКО проектите са представени от физически лица и ЕТ

АНАЛИЗ:
Изглежда Министерството на земеделието вече наистина иска да субсидира ВЕИ, а не селски туризъм. Поне шансовете (точките) вече са равни. Но това с 5-те точки за жени - физически лица или ЕТ буди недоумение. Излиза, че физическите лица и ЕТ са с приоритет пред една нормална фирма, от типа на ООД. Вероятно това е направено с цел да не може един и същи кандидат да регистрира много ООД-та и да получи помощи за всяко едно от тях. Не че се забранява, но ще се загубят точки и класацията става по-малко вероятна.

Като цяло това означава, че Министерството на земеделието иска да подпомогне много на брой малки фирми и физически лица, а не малко на брой едри бизнесмени, които с ООД-та и подставени лица за директори да оберат всички субсидии.

При всички случаи трябва да изчакаме окончателния текст на наредбата и чак тогава да се радваме или ядосваме. Вероятно ни чакат и други изненади.

Първо, по отношение на точковата система. Предвид факта, че всеки проект с някакъв минимум точки (15 предполагам) ще бъде одобряван, ако отговаря на бизнес-план, промяната в точкуването не е от значение. Иначе нямаше да я има. :wink:

Второ, както писах по-рано Фонда допуска да кандидатстват и физически лица, но ЕРП-тата искат фирма с ДДС, а без разрешение за включване от ЕРП-тата-няма субсидия. Тъй, че-пременил се Илия.
Charles

Мнениеот Admin » 18.03.2008 16:22

Точковата система ще влезе в сила, ако кандидатите са повече от парите. И тогава ще стане много важна. А ако няма достатъчно пари и кандидатите имат еднакъв брой точки, то тогава ще влезе в сила и правилото "кой по първи си е подал документите".

Така че да се надяваме, че пари ще има за всички и няма да се стигне до точкова система и времето на подаване на проекта.
Аватар
Admin
Site Admin

Мнениеот Charles » 18.03.2008 16:54

Admin написа:Точковата система ще влезе в сила, ако кандидатите са повече от парите. И тогава ще стане много важна. А ако няма достатъчно пари и кандидатите имат еднакъв брой точки, то тогава ще влезе в сила и правилото "кой по първи си е подал документите".

Така че да се надяваме, че пари ще има за всички и няма да се стигне до точкова система и времето на подаване на проекта.

Ако успеем да договорираме до края на годината милиард и шестотин милиона лева субсидии в МЗП ще фърлят капите от кеф.
:lol: :lol: :lol:
Charles

Мнениеот The Oldone » 26.03.2008 11:07

Здравейте и поздравления за хубавия форум.
Идеята е много хубава и има бъдеще, НО на мен като финансист, ми прави впечатление че поставяте малко каруцата пред коня. Имате бизнес идея, но нямате пътя по който да я постигнете и за това се съмнявате в ефекта. Истината е че трябва да имате разработена реална финансова прогноза и тогава ще стане ясно колко капитали са ви необходими, от къде и на каква цена да ги вземете и при тези условия кога и колко ще се изплати инвестицията и т.н. Колега преди беше направил сметка с проценти, но има голяма разлика от проект до проект и метода "5 горе, 5 долу" не ми се струва удачен. Имам опит с разработване на инвестиционни проекти, парични потоци, бюджети и т.н., но не и в тази област. Готов съм да помагам даже и безплатно в началото защото виждам че има перспектива в нещото, пък и ще е хубаво ноу-хау за мен. Така че можете да ме търсите на ЛС.
The Oldone

Мнениеот Vandal » 26.03.2008 12:29

От къде си?
Аватар
Vandal

Мнениеот Charles » 26.03.2008 15:26

The Oldone написа:Здравейте и поздравления за хубавия форум.
Идеята е много хубава и има бъдеще, НО на мен като финансист, ми прави впечатление че поставяте малко каруцата пред коня. Имате бизнес идея, но нямате пътя по който да я постигнете и за това се съмнявате в ефекта. Истината е че трябва да имате разработена реална финансова прогноза и тогава ще стане ясно колко капитали са ви необходими, от къде и на каква цена да ги вземете и при тези условия кога и колко ще се изплати инвестицията и т.н. Колега преди беше направил сметка с проценти, но има голяма разлика от проект до проект и метода "5 горе, 5 долу" не ми се струва удачен. Имам опит с разработване на инвестиционни проекти, парични потоци, бюджети и т.н., но не и в тази област. Готов съм да помагам даже и безплатно в началото защото виждам че има перспектива в нещото, пък и ще е хубаво ноу-хау за мен. Така че можете да ме търсите на ЛС.

На практика е от значение само приходната част, защото ако се сещаш разходната част клони към нула. :lol: :lol: :lol:
Charles

Мнениеот Ivan Buzov » 26.03.2008 16:40

Charles написа:
На практика е от значение само приходната част, защото ако се сещаш разходната част клони към нула. :lol: :lol: :lol:

Ще ми обясниш ли набързо, че нещо не можах да го схвана.
Ivan Buzov

Мнениеот Charles » 26.03.2008 17:16

Ми много просто-след като си построиш инсталацията имаш разходи за пазач, застраховки и от време на време-ремонти. Нямаш други производствени разходи. Тоест-имаш някакви минимални приходи гарантирани, а разходите ти са пренебрежимо малки спрямо приходите.

Ivan Buzov написа:
Charles написа:

Ще ми обясниш ли набързо, че нещо не можах да го схвана.
Charles

Мнениеот Mateev » 26.03.2008 17:56

Сметни разходите за охрана, и ще видиш, че въобще не са минимални. Аз съм смятал - ако охраната е денонощна, то тогава трябват 4 човека по 500 лв. заплата. Плюс осигуровки, дрехи, някаква будка, отопление, GSM телефони, радиостанции, оръжие, транспортно средство и т.н. И като сметнеш за 10 години, се получава, че първите 50-100 киловата ще работят само за разходите за охрана!!!

Същото е и със счетоводните разходи. Сметни си сам и ще видиш, че първите 2 киловата работят само за счетоводните разходи.

Понаправи и други сметки за разходите и ще се ужасиш.

Затова аз навсякъде препоръчвам горещо централи на покриви. При тях наистина разходите са пренебрежимо малки. А на земята има огради, аларми, нощно осветление, разходи за бензин, за да наглеждаш от време на време, разходи за косене на тревата и почистване на храстите и т.н. и т.н. Първи си направи една средномесечна сметка на разходите. После я умножи по 12 месеца и след това по 12 години. И ще се ужасиш от числото.

Лесно им е на германците. Правят централи насред полето и ги изоставят без никакви огради, наблюдение или охрана. И спят спокойно. Но я го направи това в България и да видим колко време ще изтрае?
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ