Възможности за финансиране

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Възможности за финансиране

Мнениеот alex1001111 » 19.09.2007 13:06

FEEI така е по БФБ код има много любопитен механизъм за извличане на печалба. Фирма(Енемона) извършва дейност, клиента няма пари за заплащане. FEEI заплаща на Енемона, а клиента заплаща на FEEI от натрупаните ползи(в случая икономии от отопление). Аз пък печеля от FEEI дивидент понеже съм акционер.

Горното идва да каже, че инвестиция за 5 kW от около 55 000 евро или 80 000 лв. понеже ще са нужни и повече пари за ограждане на площа не са лесни за намиране. Но ако има фонд който да развива много сходна дейност ще е игромно улеснение. И така инвестиция от 80 000 лв. ще се сведе но първоначални 50% примерно, и допълване до 100% от нарочно създаден АДСИЦ. Сега ще има много желаещи но сумата е значителна. АДСИЦ-а си взима своя дял от доходите от СЕЦ-а. Ще стане достъпно.
alex1001111

Мнениеот Admin » 19.09.2007 15:01

Аз също си мисля, че едно АДЦИС (акционерно дружество със специална инвестиционна цел) ще привлече достатъчно много средства от дребни, че и от едри инвеститори. И с натрупаните пари ще изгражда и експлоатира мегаватови мощности. И възвращаемостта ще е много добра, защото при големи мощности централите ще бъдат по-евтини и разходите за поддръжка по-ниски. Тази идея ми е хрумнала и на мене и сериозно я обмислям. И не изключвам след няколко месеца аз да съм първият, които ще създаде такова дружество.
Аватар
Admin
Site Admin

Субсидии

Мнениеот RES » 20.09.2007 02:55

Има ли някой по актуална информация за субсидирането на фотоволтаични съоръжения от евро фондовете?
RES
RES

Мнениеот Admin » 20.09.2007 04:35

Освен програмите REECL (за частни лица) и BEREECL (за фирми), аз не знам за други финансирания със субсидии. Даже и тези програми нямаше да ги има, ако от евросъюза не ни бяха спрели блоковете на атомната централа в Козлодуй. Но в момента се говори, че се очакват нови програми за субсидирания и при тях даже се цитира цифрата 50%. Ако наистина се появят такива програми, тогава куцо и сакато ще започне да прави слънчеви електроцентрали.

Ще се радвам ако някой друг от вас знае за някакви други субсидии и сподели информацията с нас.
Последна промяна Admin на 06.10.2007 13:33, променена общо 2 пъти
Аватар
Admin
Site Admin

Мнениеот alex1001111 » 24.09.2007 14:27

Моля дръжте ни в течение за приблизителна дата за излизане на БФБ. Възникват инвестиционни възможности като SOFCOM да кажем и е жалко да се задържат пари за инвестиция която не е ясна във времето как ще дойде.
alex1001111

Мнениеот kasia » 12.10.2007 18:31

REECL е програма за енергиина ефекнивност. Доколкото видях не финансират строежа на централи ....
А за BEREECL не намерих нищо ...
По-скоро можем да се надяваре на ОП "Конкурентноспособност"
kasia

Мнениеот Admin » 13.10.2007 07:42

Ето линковете за кредитиране на енергийната ефективност:
REECL - за домаконства: http://www.reecl.org
BEERECL - за бизнеса: http://www.beerecl.com/indexbg.htm

Доколкото ни е известно и двете програми се захранваха от фонд Козлодуй, който обаче по наши данни вече е изчерпал средствата си. Това обаче подлежи на проверка и ние изпратихме официално запитване до BEERECL. Когато получим отговор ще го публикуваме на форума.

Другата надежда за субсидии бяха еврофондовете по програмата за повишаване на конкурентността:
http://www.opcompetitiveness.bg/bg/index.html

За съжаление обаче се оказа, че грантове за нови слънчеви електроцентрали (и въобще проекти по ВЕИ) се дават само ако инсталацията е за задоволяване на собствени нужди. Направихме официално запитване и отговора е следния:
По нито една от Оперативните Програми по еврофондовете не се предвижда финанисране за изграждане на фотоволаистични централи с търговска цел. Бихте могли да потърсите подходящи източници по проекти, управлявани от Агенцията за енергийна ефективност.

Ето и линк към сайта на агенцията за енергийна ефективност:
http://www.seea.government.bg/index.php

За съжаление обаче прегледа на сайта показва, че агенцията финансира само проекти за извършване на енергиен одит и толкова. И ако въобще е склонна да даде някакви други пари, то това е за общински проекти.

С две думи:
СУБСИДИИ ЗА СЛЪНЧЕВИ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ НЯМА !!!
Явно преференциалната изкупна цена се счита от нашето правителство за предостатъчна и то няма никакво намерение да даде нещо допълнително.

За разлика от нас в Германия имат и субсидии, и преференциална цена, и облекчена процедура за узаконяване (1 месец) и гарантиран 20 годишен договор и т.н и т.н. И по последни данни към момента в Германия има 300 000 слънчеви електроцентрали.
Да не говорим за Гърция, Италия, Испания, Португалия, а от скоро и редица други европейски държави, където слънчевата енергетика е с висш приоритет и където има условия, не по-лоши от тези в Германия. Изглежда България пак ще си остане на дъното на класацията поради късогледството на нашите управници.

Но нищо. Наближават избори и аз вече точно знам за кого няма да гласувам. Пък да се надяваме, че новото правителство ще обърне малко повече внимание на световните тенденции в развитието на енергетиката.
Аватар
Admin
Site Admin

Мнениеот alex1001111 » 13.10.2007 22:21

В Германия има някакви "залени" които си изпозатвориха всички АЕЦ-ове. Логично залагат на СЕЦ-ове. Във Франция се изтрепаха да строят АЕЦ-ове. Политическа конюнктура. СЕЦ сякаш е за предпочитане пред АЕЦ. Що се отнася до сигурност. От друга страна каква ли площ е нужна да постигане на мощности като при АЕЦ. Няма равновесие. Жертва се земя срещу сигурност. И пак при авария всички страни ще пострадат. Без значение на СЕЦ или на АЕЦ залагат :(

Като стана дума, за бълхи и юрган се сещам за една бълха която ми наресва как работи. И колко ще е жалко ако в следващия юрган я няма. Предлагам вместо да горим на всеки четири години по един юрган и да сменяме и бълхите, чисто и просто да се подхванат разговори. Матрицата си е без промяна само за зрителя се презарежда с нов Windows Manager.

Вместо да се надяваме на разни фондчета. Можем да се пообединим. Доколкото знам Admin разсъждава в такава насока. Доста хора следят форума и чакат да видят какво ще стане. Като стане пак ще следат понеже бая пара си трябва. Единичо е много мъчно за реализиране на СЕЦ.

Пък и да има да кажем помощ при 0% лихва и 20 г. гарантирано изкупуване. Пак всеки сам като почне... без план, ще е разхвърляно. Разпиляна работа.
alex1001111

Мнениеот LAIK » 17.10.2007 19:12

ЗДРАВЕЙТЕ Г-Н МАТЕЕВ
Прочетох, че в изпълнение на финансовата програма на ЕСза България до 2013 г. нашето правителство е приело предложението наЕвропейската комисия в мярката ДОСТЪП ДО УСТОЙЧИВИ И ЕФЕКТИВНИ ЕНЕРГИЙНИ РЕСУРСИ да се включи нова дейност за изграждане на инсталации с използване на възобновяеми енергийни източници. Знаете ли нещо повече за това.
LAIK

Проблемът самофинансиране

Мнениеот Georginenov » 21.10.2007 21:21

Какъв е проблемът да се финансирам сам. Облекчава ли това рязко изграждането на 1 централа от 5 kW?
ГНН
Georginenov

Мнениеот Admin » 22.10.2007 08:57

Най-изгодно е финансирането със субсидии (подарени пари). Когато няма субсидии - най-изгодно е със собствени средства. Банковите заеми не са подходящи за финансиране на слънчеви електроцентрали, защото лихвите в момента са високи и централата ще работи само за плащане на лихвите, без да остават средства за намаляване на главницата.
Аватар
Admin
Site Admin

Мнениеот Зарко » 25.10.2007 09:12

Здравейте, четох, четох умувах и накрая ми се струва, че изграждане на слънчева електроцентрала е супер начинание с добра доходност, но за жалост не и в България. След като няма субсидия от държавата, за финансиране остава единствено собствени капитали или банков кредит. Собствени капитали хубаво ама все пак около 50-55 000 лв. не се намират ей така забравени в джоба на някое сако. Банков кредит си е направо немислимо да се търси, защото при такава инвестиция погасителната вноска ще е долу горе колкото приходите. Само, че заема ще е поне 20 годишен, а гарантираният договор за изкупуване на електроенергията е едва 12 г. Никой не може да каже след този срок какво ще е положението и дали тази централа няма да си прави ток, който никой няма да иска да купи, а банката ще си търси парите - патова ситуация. Но за жалост това е "далновидността" на държавата, пак стигаме до познатата ситуация - даваме нещо ама така, че никой да не иска да го вземе. Както админа каза, явно смятат, че преференциалните цени са достатъчни като предпоставка за изграждане на централа.

П.С. Поздрави за изграденият сайт и форум, толкова информация никъде другаде не се намира.
Зарко

Мнениеот Admin » 25.10.2007 09:42

Нещата ще се оправят, когато 2-3 депутата решат да си правят собствени централи и осъзнаят какво са натворили със законите.

Между другото и в момента има много кандидати за централи, само че от по 100 киловата и нагоре. Явно за едрия бизнес 10-12% доходност си е много добре. Но няма как да се развие бум, подобен на Германския (стотици хиляди покриви с по няколко киловата). Такъв един бум предполага направата на закон, който силно опростява процедурата по узаконяване (5-6 документа и бавене от максимум 1 месец). Крайния срок е 2010 г. Предполагам, че още в края на 2008-а правителството ще си даде сметка, че със съществуващото законодателство няма да я бъде. Пък и евросъюза ще им изпраска и някоя друга глоба. В края на краищата нещата може би ще се оправят, но трябва да почакаме година-две. Със сигурност трябва да сменим и правителството. Ще гласувам за всеки друг, но не и за тях. Пък дано на новите им е друг акъла.
Аватар
Admin
Site Admin

Да попитам за програма "Конкурентоспособност"

Мнениеот Dedoto » 06.11.2007 17:30

Ако съм производствено предприятие, и има възможност на халето ми да се закрепи соларна система, като произведения ток продавам на скъпи цени на държавата и ползвам ефтиния ток - т.е. ефективно си намалявам разходите за електроенергия, може по линия на програма "Конкурентоспособност" да кандидатствам за грант, с който частично да си финансирам изграждането на соларната система или това е недопустимо предположение

от техния сайт и документацията им по проекта не можах да установя тази хипотеза, а и на въпроси не отговарят?

Знаете ли нещо по въпроса?
Dedoto

Re: Да попитам за програма "Конкурентоспособност"

Мнениеот Miro » 06.11.2007 18:58

Вие сте основен получател на помощта по Оперативната програма, по която може да по-
лучите средства за:
1. модернизиране на технологичното оборудване и създаване и внедряване на нови продукти;
2. намаляване на енергоемкостта на производството и разнообразяване на използваните енергийни източници;
3. стартиране на собствен бизнес, базиран на иновативен продукт или услуга, разработени от Вас;
4. съвместни проекти на Вашето предприятие и научни организации за научно-приложни разработки за производствения процес;
5. получаване на професионални консултантски и информационни услуги за бизнеса;
6. разширяване на достъпа до външни пазари, като получите съвременна и актуална информация за реализацията на Вашите стоки или услуги, за потенциални чуждестранни партньори, и участвате в международни панаири и изложби;
7. финансови ресурси за стартиране и развитие на бизнеса - чрез предоставяне на кредити, гаранции и дялов капитал от специализирани фондове, при достъпни и благоприятни условия;
8. повишаване на ефективността на бизнеса и достъпа до нови пазари чрез различни форми на бизнес-коопериране.

Трудна работа. Не може да става дума за т.2, тъй като вие ще продавате енергията на 100%. Освен ако се опитате да минете по параграфа за развиване на нов бизнес, но и там твърде много ме съмнява, че има някакъв шанс за пробиване.
Miro

Следваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ