100 % кредитиране - 2 част

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Колко е исканата от вас сума за Вашият проект?

До 300 000 евро.
57
55%
От 300 000 евро До 500 000 евро.
18
17%
От 500 000 евро До 1 милион евро
10
10%
От 1 милион евро до 5 милиона евро.
11
11%
Над 5 милиона евро.
8
8%

Общо гласове : 104

100 % кредитиране - 2 част

Мнениеот g_shutov » 14.02.2009 06:02

Просто спрях да пиша в форума заради излишните представи на някой хора от форума и усетих нападки и тн. и затова спрях и поддържах връзка с хората , който наистина са на тема работа.

Така в общи линии:

1. Следващите 2-3 месеца само ще разглеждаме проекти със стойност над 1 милион евро минимум.
2. Лихвите за момента са 8,6 % до 9,1%, наказателни лихви при предсрочно погасяване. Лихвата се изчислява в зависимост от FICO Scores на всеки кредитоискател.
3. Самата централа СЕ ПРИЕМА като обезпечение.
4. Не желаем JV или процентно участие в която и да е фирма, както и не се месим в управлението на проекта.
5. Срокът на кредита се разглежда отделно за всеки един проект.
6. НЕ ИСКАМЕ КОМИСИОННА ПРИ ОТПУСКАНЕ НА КРЕДИТА
7. След 3-4 месеца пускаме малката линия с кредити максимум до 300 000 евро за което в момента подбираме екип.
8. Отворен съм към всякакви бизнес идей стига да са в рамките на реалността!
9. Да пишат надолу по темата само заинтересовани хора !
10. Ще се радвам да осъществим всеки един проект на всеки един реално заинтересован и ще има 100% моята подкрепа.

Поздрави и успехи на всички във всяко тяхно начинание.
Вода, въздух, земя и слънце - ето това ме храни :)
g_shutov

Мнениеот Mateev » 14.02.2009 10:57

Имам следните въпроси:

1. Каква е пълната цена на кредита? Става въпрос за допълнителните такси - еднократни или годишни.

2. Може ли да публикувате един примерен договор, за да се запознаем с клаузите в него?

3. Как се формира лихвата? В бъдеще ако паднат лихвите на останалите банки, ще падне ли и вашата? Ами ако се вдигнат още, ще се вдигне ли и вашата? Става въпрос за вече изтеглени кредити.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 14.02.2009 11:06

Говорим за проекти за ВЕИ, или само за фотоволтаици!
Аватар
Vandal

Re: 100 % кредитиране - 2 част

Мнениеот Вальо Генов » 14.02.2009 11:41

Здравейте, г-н Шутов.
Както ви писах и по-рано, 100% съм заинтересован от вашето предложение и тъй като проектът ми е от малките, а и не е готов още, за мен не е проблем да изчакам 2-3 месеца. Вие сте първият представител на някаква финансова институция, който е така заинтересован и запознат с възобновяемите източници. Дано всичко да върви добре и бизнесът да се развие успешно, както за вас, така и за нас, по-малките инвеститори. И без това малкият бизнес в България е зарязан на произвола, всяка протегната ръка е добре дошла.
Като казах зарязан - честит Трифон Зарезан на всички! :D
Аватар
Вальо Генов

Мнениеот g_shutov » 14.02.2009 15:01

Кредитите са за ВЕИ, не само за фотоволтаици.
Г-н матеев утре следобед като се видим ще ви обесня и после ще го публикувам тук ест. - за такси и тн.
Вода, въздух, земя и слънце - ето това ме храни :)
g_shutov

Мнениеот Вальо Генов » 15.02.2009 09:44

А ако фирмата е новорегистрирана, как се изчисляват FICO Scores? Ако разбира се мислите да ги прилагате и при по-малките централи до 300 000 Евро.
Аватар
Вальо Генов

Мнениеот EOS Technologies » 15.02.2009 11:53

Как банката определя рейтинг няма да разберете. Всяка банка си има нейните методи. Ако имате счетоводна кантора с добри връзки, още по-добре с бивш банкер като служител, той може да ви нагласи бизнес плана за пред банката до известна степен - защото знае, какви въпроси ще зададат неговите бивши колеги.

Ако фирмата е нова и няма история ще попаднете вероятно във втория най-лош рейтинг, което означава лихви, които обезсмислят начинанието. Винаги ще Ви гледат и личните финанси, дали сте ООД или не - няма значение (ако притежавате 100%). Вие сте за банката Вальо Генов. Ако имате АД нещата изглеждат по друг начин - още по-сложно.

Интересният и единствен вариант, когато една ФЕЦ си заслужава е:

Банката взима ФЕЦ и приходите от нея като гаранция, дава 20 годишен заем с гарантирана лихва 5% за 10 години. Държавата не ти променя цената, по неизвестни и всяка година подлежащи на"обсъждане" условия.

Това става, ако Държавата има политически и икономически интерес. Или ако намериш съответната банка :-) На добрите неща им трябва време, ок?
EOS Technologies

Мнениеот YordanIvanov » 16.02.2009 11:51

дали е възможно да ми пратите координати на лично.Благодаря Ви
Поздрави
Иванов
YordanIvanov

безнадеждна лихва

Мнениеот патриот » 17.02.2009 04:08

Напълно съм съгласен с EOS Technologies! Този кредит ще бъде в помощ, ако имате собствено финансиране 10 - 30% от стойноста на проекта. Кредита ви бъде с 4-5% лихва, с 15 годишен срок на погасяване, и за първата година гратисен период! Всичко друго, е не разумно. Другите колеги, какво ще споделят по въпроса?:)
патриот

Мнениеот onto » 17.02.2009 11:12

Здравейте и от мен!

Нещо започнах да се бъркам и затова реших да питам дали аз съм в заблуждение или тук целите са по високи.Първо искам да направя пояснение, че говоря само за централи кандидатстващи по евро проектите.Както и за това разходите до момента на подаване на документи в министерството да са за собствена сметка.

Та така по моята логика и разбиране ако при наличие на земя със сменен статут и приет проект сумата, която получаваме е 200 000 евро(или около тази сума).Ако проекта е за 320 000 евро примерно са ни необходими още 120 000 евро. Ако имаме кредит, който е с 8 процента лихва и рендит 10% годишно на централата, това не означава ли, че за 3-4 години централата ще се изплати, макар и без печалба за тези години(като не изключвам факта, че може и да е необходимо да има допълнителни финанси за довнасяне на вноската в зимните месеци).И така след 4 години ще имаме централа за 300 000 евро (по малко, но приблизиелно) а началните финанси са доста по малко.Ако моето мислене е приблизително близо до истината не знам какво може да попречи на инвестиция с такъв лихвен процент и възвръщаемост 5 години.

Поздрави и ще се радвам на допълнителни коментари по въпроса!
onto

Мнениеот Ivan Buzov » 17.02.2009 11:30

Почти така е.
Само че:
1. 200 000 евро ще ги получите не по-рано от три месеца от реализиране на обекта
2. Ако вземете аванс ще ви трябва гаранция на 110% от аванса, като разходите по гаранцията също са за ваша сметка.
3. Вземете един срок до изплащане на субсидията 12 месеца(има лек резерв, но може да се окаже и че е недостатъчен), като лихвите за този период са за 320 000 евро кредит, а не за 120 000 евро.

Останалите сметки и сам можете да си ги направите.

В общи линии нещата не са толкова розови без собствен капитал.

Направете си един качествен паричен поток (не нагласен, а реален) и ще видите истинското лице на инвестиционното намерение.
Тук http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php?t=475 цитирах доклад в който нещата в общи линии са очертани.
Ivan Buzov

време за натиск.

Мнениеот sandi » 17.02.2009 14:01

Приятели, трябва да вземем нещата в наши ръце, за да си решим въпросите, с тези корумпирани неграмотници, които пишат стратегии за ВЕИ , взимат решения за енергийната-корпоративната зависимост на хората!
Най-лошото е че ние си траем по навик , и чакаме някой друг да ни реши проблема.
Според мен, трябва да се обединяваме и да оказваме постоянен натиск върху правителството ( независимо кой управлява), докато не се променят нещата.
Ето един пример за такова обединение!

Проект Място за бъдеще и НБУ ви канят на:

представяне на Сдружение за енергийна култура

Това е неправителствена и непартийна организация, обединяваща лица, които подкрепят, разпространяват или упражняват устойчиви практики за производство на енергия от възобновяеми източници.

Каним ви на:

дискусия относно какво е енергийна култура и как тя води до енергийна независимост

представяне на проекта Енергиен център

Елате за да се запознаете с устава, целите и бъдещата дейност на сдружението на 17 февруари 2009 г от 17:30 часа в зала 310 I корпус на НБУ.

--
Място за бъдеще

Проект на Софийско гражданско сдружение Щастливеца

http://placeforfuture.org/

A Place for Future Project

Shtastlivetza Sofia Civil Association
sandi

Мнениеот EOS Technologies » 17.02.2009 20:26

По-добре би бил следният ред на действие:

1. Закупуване на земя
2. Направа на всички разрешителни (трябват мало пари за проекта)
3. Подаване на документи за грант
4. Кредитиране от чужбина по параметрите посочени по-горе за цялата ФЕЦ
5. Ако има грант - строеж с парите от чуждата банка. Грантът отива за следващата централа
6. Ако няма грант - пак добре

Кредитирането можем скоро да го предложим (80% вероятност). Който може да осигури т. 1, 2 и евентуално за себе си 3 - нека да се обади на мен или на администратора тук.

Вчера видях условията: 4,5% ефективна лихва (с всички чудесии), 15 години срок и 15 години гарантиран лихвен процент, 1 година гратисен период и правото за погасяване по всяко време.

Ако нямате т. 1 до т. 3 няма много смисъл да си пишем напред назад.
EOS Technologies

Мнениеот petyostoev » 17.02.2009 20:48

"4,5% ефективна лихва (с всички чудесии), 15 години срок и 15 години гарантиран лихвен процент, 1 година гратисен период и правото за погасяване по всяко време"
Мисля че в момента по добро предложение няма и скоро няма да има никъде.
Като му дойде времето ще се обадя.
petyostoev

Мнениеот xxx » 19.02.2009 21:31

Само мен л и ме обземат силни съмнения , когато човек с анонимен ник обяви в интернет форум, че възнамерява да раздаде 1млрд.?
xxx

Следваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ