Здравейте!
Може би доста от вас са били или все още препускат по разни интернет страници и консултантски фирми с цел събиране на инфромация и надежда да се докопат до някое сладко европейско фондче с цел реализиране на мечтата на мечтите си, а тоест създаването на фотоволтаична централка в задния двор! В днешно време доста хора се осъзнаха, че сферата на услугите е най-печеливша в следствие на което и фирмите предлагащи консултантски услуги нарастват значително.
Аз също се допитах до няколко от тях в следствие на което получих еднозначни отговори, че е съвсем реално финансирането на такава частна електроцентрала. Всички те ми изброиха поне 5-10 начина за субсидиране и кандидатстване за средства. Въпросът ми обаче е дали всичко това е реално и може ли да им се вярва? Най-вече ме интересува какъв процент взимат и искат ли предплащане за изготвяне на проект за финансиране? Сами се сещате, че ако взимат да речем 6% то това значи, че за изграждане на една централка около 100 киловата те биха прибрали скромната сума от около 25 000 евро. И ако те кажат "дайте сега 50% предплата пък другите 50% след реализиране на проекта" , всичко отива по дяволите.
Интересно ми е да разбера вижданията ви и опита, който имате натрупан с тея консултантски фирми понеже аз чесно да си призная не мога да им хвана спатиите. Колко взимат и как се осъществява плащането? Вие сте на ход...
Предварително благодаря на всички отзовали се!
Поздрави и слънчеви усмивки!
Константин Ангелов