Консултантски фирми изготвящи проекти за ЕС?

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Консултантски фирми изготвящи проекти за ЕС?

Мнениеот lz1kka » 05.12.2007 17:04

Здравейте!

Може би доста от вас са били или все още препускат по разни интернет страници и консултантски фирми с цел събиране на инфромация и надежда да се докопат до някое сладко европейско фондче с цел реализиране на мечтата на мечтите си, а тоест създаването на фотоволтаична централка в задния двор! В днешно време доста хора се осъзнаха, че сферата на услугите е най-печеливша в следствие на което и фирмите предлагащи консултантски услуги нарастват значително.

Аз също се допитах до няколко от тях в следствие на което получих еднозначни отговори, че е съвсем реално финансирането на такава частна електроцентрала. Всички те ми изброиха поне 5-10 начина за субсидиране и кандидатстване за средства. Въпросът ми обаче е дали всичко това е реално и може ли да им се вярва? Най-вече ме интересува какъв процент взимат и искат ли предплащане за изготвяне на проект за финансиране? Сами се сещате, че ако взимат да речем 6% то това значи, че за изграждане на една централка около 100 киловата те биха прибрали скромната сума от около 25 000 евро. И ако те кажат "дайте сега 50% предплата пък другите 50% след реализиране на проекта" , всичко отива по дяволите.

Интересно ми е да разбера вижданията ви и опита, който имате натрупан с тея консултантски фирми понеже аз чесно да си призная не мога да им хвана спатиите. Колко взимат и как се осъществява плащането? Вие сте на ход...

Предварително благодаря на всички отзовали се!

Поздрави и слънчеви усмивки!

Константин Ангелов
Когато силата на любовта победи любовта към силата тогава светът ще познае мира!
lz1kka

Мнениеот Mateev » 05.12.2007 20:03

Повечето от тях взимат 2-3% от размера на отпуснатите средства. Като при това не дават гаранция, че средствата наистина ще бъдат отпуснати. А относно начина на плащане - повечето ще ви поискат 50% от комисионната като предплащане, а останалата част - при изготвяне на проекта.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1kka » 05.12.2007 20:55

Тоест няма вариант за заплащане след одобряване на проекта? Е това излиза доста сериозна набутвация при тези обстоятелства! Да им дадем ние 20-30 хиляди лева пък на кой му пука дали проектът е качествен и дали изобщо някой ще го одобри...
Когато силата на любовта победи любовта към силата тогава светът ще познае мира!
lz1kka

Мнениеот Mateev » 05.12.2007 21:55

Ами предстви си обратния вариянт - ти правиш проекта и влагаш човекомесеци работа за някой, който най-накрая не си плаща.

При мене ситуацията е точно такава - предлагам безплатни консултации, с надеждата да си избия разходите при реализирането на евентуалната централа. До тук добре, но досега се извъртяха стотици посетители, а сериозни от тях са само няколко. Колко време още според тебе ще издържа да работя за сините очи на клиентите?

Ясно е, че плащане трябва да има. И то на най-началния възможен етап. Затова съм решил да отделям безплатно на всеки само по 1, максимум 2 часа. И то ако съм свободен от други задължения. А нататък - сключва се договор за ангажимент, предплаща се някаква сума и се започва да се работи за конкретния клиент. А безплатните консултации на хилядите интересуващи се - ако остане време. Затова и в момента някои мои отговори по E-Mail-a се бавят с дни. Получавам десетки запитвания всеки ден. И почти всички искат подробни оферти, и едва ли не готови бизнеспланове. Без да си дават сметка, че това, което искат, отнема не човекочасове, а цели човекодни и човекомесеци.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Ivan Buzov » 10.12.2007 12:31

Прав е г-н Матеев. Аз също съм консултант, макар и в друга сфера.
за lz1kka:
Относно заплащането - за всяка работа трябва да се плати. А гаранции за финансиращи програми могат да ви дадат само чиновниците в тях - а това е наказуемо мисля.
Но от друга страна въпреки, че този форум и подръжката му отнемат много време, той е и много добра реклама за фирмата. Аз лично не можах да намеря друг сайт с толкова подробна информация и реални данни засега. А това е определящо при избор на изпълнител, което значи, че сайта изпълнява предполагаемите му цели.
Можете и да го направите без пари - но ще ви отнеме времето което консултантите са вложили за да станат такива.
Не е случайна поговорката - всяка жаба да си знае гьола. Другото излиза скъпо.
Ivan Buzov

Мнениеот lz1kka » 10.12.2007 13:05

Значи системата не е измислена достатъчно добре тогава... Както не е редно да ми изготвят проект с който едва ли не са ми обещали, че ще получа субсидии и аз след това да не си го платя, то така не е и редно да платя предварително маса пари и накрая да се окаже, че консултантската фирма просто е опъвала локуми с цел да ми вземе парите, пък после дали проектът е бил успешен или не си е мой проблем. Мисля си в момента, че май най-справедлив вариант би било първо да се заплати да речем 50% първоначално а останалите парички да бъдат дадени след одобрение на проекта и получаване на субсидиите. По този начин хем ще има някакви получени пари, хем ще има и такива, които ще дават стимул за по-добра работа!

Все пак обиколих доста такива консултантски фирми и получих най-различни противоречиви мнения. Едните казват, че варианти за субсидиране по всевъзможни канали има, други пък, че такива в момента няма и т.н. Сами разбирате, че никога няма да "подаря" тази огромна сума предварително без да имам капчица представа за резултата след това.

И от всичко написано до тук май стигам до извода, че не мога да си позволя използването на консултантска фирма, имайки предвид обстоятелствата от което следва, че не мога да кандидатствам за финансиране поради слабото ми познаване на възможностите. Пък и ако трябва да изготвям сам подобен проект едва ли бих могъл да се справя. Един бизнес план не е проблем да напиша, но останалото...

Е... За пореден път се убеждавам, че това май не е работа за мен. Ама нали не трябва да се отказваме... :wink:

Поздрави от Пловдив!
lz1kka

Мнениеот Miro » 10.12.2007 14:53

lz1kka написа:Значи системата не е измислена достатъчно добре тогава... Както не е редно да ми изготвят проект с който едва ли не са ми обещали, че ще получа субсидии и аз след това да не си го платя, то така не е и редно да платя предварително маса пари и накрая да се окаже, че консултантската фирма просто е опъвала локуми с цел да ми вземе парите, пък после дали проектът е бил успешен или не си е мой проблем.

Повярвай, никой няма право да ти даде гаранция, колегата ти е обяснил защо. Все едно адвокат или лекар да ти дадат гаранция. На адвокатите дори им е забранено да уговарят резултативен хонорар. И ако те поне могат да се "разберат" със съдиите по някакъв начин, то незнам някой лекар да се има до такава степен със Всевишния.

Твоята цел е да си избереш възможно най-добрия консултант за изработката на конкретния проект на база твоето лично проучване - кой какви проекти е реализирал, в каква област и прочее. Същото е като да си търсиш адвокат..
Miro

Мнениеот lz1kka » 10.12.2007 16:48

А какъв е горе долу процентът който взимат? Как се изчислява?
Нещо ме дърпа към цифри от порядъка на 20 000 лева дори и нагоре... Това едва ли е равносилно със сравненията за лекаря и адвоката :)
lz1kka

Мнениеот Mateev » 10.12.2007 17:43

Ами пазарна икономика. Баланс на търсене и предлагане. Я си представи, че в България имаше само 10 лекаря?

Ако на тези фирми не им въврви бизнеса, бъди сигурен, че ще намалят цените драстично. След като не ги намаляват, значи има хора, които им плащат тези проценти.

Опитай се и ти да станеш такъв консултатнт и ще осъзнаеш какви са им истинските разходи. Стотици задгранични командировки. Срещи с хора на много високо ниво в страната и в чужбина. Посещения на симпозиуми. Скъпи подаръци за поддържане на контакти с VIP персони. Изчитане на 1000 дебели тухли на немски и английски език. Ежедневно следене на новостите на стотици сайтове.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1kka » 10.12.2007 18:19

Не разбрах само колко процента трябва да си приготвя от стойността на проекта?
lz1kka

Мнениеот Mateev » 10.12.2007 18:53

2-4%
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот HELIOTECH » 27.12.2007 00:19

Mateev написа:Опитай се и ти да станеш такъв консултатнт и ще осъзнаеш какви са им истинските разходи. Стотици задгранични командировки. Срещи с хора на много високо ниво в страната и в чужбина. Посещения на симпозиуми. Скъпи подаръци за поддържане на контакти с VIP персони. Изчитане на 1000 дебели тухли на немски и английски език. Ежедневно следене на новостите на стотици сайтове.

Само първоначалната обиколка всяка година Athens,Freiburg i Milano .. посещение 2-3 пъти след това ON PLACE /златният минимум/ , телефони .. билети ... бастър 1 технически секретар ... от тука отлиташ 6000-8000 Юро... ако изобщо можеш да ги хванеш..заради другата "зарязана" работа .. и какво събуждаш се всяка сутрин само от това, поне 50 лева назад. Ами изложения Пловдив,3 те ключа + стройко ... хайде май заработката надмина 100 лева на ден ... така ,че разходите са :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Аватар
HELIOTECH

Мнениеот Finansirane.eu » 07.02.2008 17:31

Здравейте Господа,

Изключително много ме радва факта, че все повече хора се интересуват от възможностите за финансиране и надявам се осъзнават, че професионалната помощ и експертиза е необходимо зло.
Позовавайки се на досегашния ни опит и работа с различни консултантски компании, финансовите параметри по които се работи са следните:

1. Първо се прави една консултация която в повечето случаи е безплатна и почти никоя консултантска компания няма да Ви вземе пари.

2. В зависимост от вашата подготвеност (Защото има много ентусиасти които просто искат да "вземат" европейски пари) получавате един въпросник който трябва да попълните

3. След това съответната консултантска компания прави анализ и решава от къде можете да получите финансиране за Вашия проект.

4. Следващата стъпка е сключването на договор. Тук започва и финансовото взаимоотношение със съответната консултантска компания. Заплащате 50% от договорения хонорар (Обикновено той варира между 2500 лева и 6000 лева), тоест между 1250 и 3000 EUR.

5. Консултантската компания започва разработването на проекта, като е важно да се отбележи, че този процес е двустранен.

6. След подаване на проекта клиента заплаща останалите 50% от договорения първоначален хонорар.

7. Има така наречен "success fee", което означава процент (от 2% до 15%) от субсидията. Този процент обаче се изплаща, едва когато получите субсидията.
:: Finansirane.eu :: Финансирай идеите си.
Аватар
Finansirane.eu

Re: Консултантски фирми изготвящи проекти за ЕС?

Мнениеот Charles » 04.03.2008 18:35

Мога да говоря само за консултантите, които са свързани с фонда за РСР. Обикновено консултантите се хвалят, че този или онзи директор или (по-често) зам-директор е техен. В този случай трябва да се има предвид, че не всеки зам-директор има влияние върху процеса на одобряване на проекта. Второ, трябва да се има предвид, че зам-директорските места са "най-проветривите" и като нищо консултантската фирма може да се окаже губеща карта.

потенциалните бенефициенти трябва да се съобразяват с едно нещо:
За тази година по линия на фонда за РСР Платежната Агенция има да одобрява проекти за приблизително милиард евро обща инвестиция. Преведено на български език това значи ПАРИ ИМА СТРАШНО МНОГО И ВСЕКИ ЧИТАВ ПРОЕКТ ЩЕ БЪДЕ ОДОБРЯВАН АКО ОТГОВАРЯ НА МИНИМАЛНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ.

Ако някой има желание да плаща, винаги ще се намери кой да му прибере парите.

lz1kka написа:Здравейте!

Може би доста от вас са били или все още препускат по разни интернет страници и консултантски фирми с цел събиране на инфромация и надежда да се докопат до някое сладко европейско фондче с цел реализиране на мечтата на мечтите си, а тоест създаването на фотоволтаична централка в задния двор! В днешно време доста хора се осъзнаха, че сферата на услугите е най-печеливша в следствие на което и фирмите предлагащи консултантски услуги нарастват значително.

Аз също се допитах до няколко от тях в следствие на което получих еднозначни отговори, че е съвсем реално финансирането на такава частна електроцентрала. Всички те ми изброиха поне 5-10 начина за субсидиране и кандидатстване за средства. Въпросът ми обаче е дали всичко това е реално и може ли да им се вярва? Най-вече ме интересува какъв процент взимат и искат ли предплащане за изготвяне на проект за финансиране? Сами се сещате, че ако взимат да речем 6% то това значи, че за изграждане на една централка около 100 киловата те биха прибрали скромната сума от около 25 000 евро. И ако те кажат "дайте сега 50% предплата пък другите 50% след реализиране на проекта" , всичко отива по дяволите.

Интересно ми е да разбера вижданията ви и опита, който имате натрупан с тея консултантски фирми понеже аз чесно да си призная не мога да им хвана спатиите. Колко взимат и как се осъществява плащането? Вие сте на ход...

Предварително благодаря на всички отзовали се!

Поздрави и слънчеви усмивки!

Константин Ангелов
Charles

Мнениеот dido 2 » 05.03.2008 10:19

Какво е "РСР" ?
dido 2

Следваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ