от Пламен_Петров » 12.03.2009 20:58
Здравейте,
По мярка 311 имат право да кандидатстват ЕТ и юредически лица.
Раздел ІІІ
Изисквания към кандидатите
Чл. 13. (1) За подпомагане могат да кандидатстват еднолични търговци (ЕТ) и юридически лица
(ЮЛ), които:
1. са регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите;
2. са регистрирани като земеделски производители по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за
създаване и поддържане на регистър на земеделските производители (ДВ, бр. 10 от 1999 г) и/или като
тютюнопроизводители по Закона за тютюна и тютюневите изделия и
3. имат седалище или клон със седалище на територията на община, посочена в Приложение №2
и
4. са микро, малко или средно предприятие по смисъла на чл. 3 от Закона за малки и средни
предприятия и
5. имат приход минимум 50 % през предходната година на кандидатстването от земеделска
дейност, преработка на земеделска продукция и/или услуги директно свързани със земеделски
дейности, включително от получена публична финансова помощ директно свързана с извършването на
тези дейности и услуги.
6. са вписани в Търговския регистър към Агенцията по вписванията.
(2) За едноличните търговци по ал.1, които не са регистрирани или са регистрирани през
годината, предхождаща годината на кандидатстване като земеделски производители по реда на
Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители и/или
като тютюнопроизводители регистрирани по реда на Закона за тютюна и тютюневите изделия се
признават обстоятелствата им като физически лица.
Повечето регистрирани земеделски производители са физически лица. Може би затова подадените проекти по тази мярка са толкова малко . Аз също съм регистриран земеделски производител , като физическо лице и с приходи над 50% от земеделска дейност , но явно , като ФЛ не мога да кандидатствам по мярка 311. Ако се регистрирам ,като ЕТ сигурно няма да отговоря на изискването по т. 5 - минимум 50% приходи от предходната година , защото реално , като ЕТ няма да имам такива. Дали имам вратичка към м. 311 или е по-добре да регистрирам фирма и се ориентирам към м.312 . И чл. 13 ал.1 т. 3 от мярка 312 няма ли да ми е проблем.
Чл. 13 (1) За подпомагане могат да кандидатстват физически лица, еднолични търговци (ЕТ) и
юридически лица (ЮЛ), които:
1. са микропредприятия по смисъла на чл. 3, ал. 3 от Закона за малките и средните предприятия;
2. имат седалище или клон със седалище, или постоянен адрес за физическите лица на
територията на община, посочена в Приложение №2;
3. не са регистрирани като земеделски производители по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за
създаване и поддържане на регистър на земеделските производители ( ДВ, бр. 10 от 1999 г), като
земеделски стопани в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) и/или като
тютюнопроизводители по Закона за тютюна и тютюневите изделия и не извършват земеделска
дейност;
4. са регистрирани по Търговския закон, Закона за кооперациите или Закона за занаятите.