M311 vs M312

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

M311 vs M312

Мнениеот DanielDimov » 08.03.2009 12:46

Интересно ми е защо всички се насочват към мярка 312 "развитие на микропредприятията" а не към мярка 311 "разнообразяване към неземеделски дейности"?

Да не би мярка 312 да има някакво предимство което да не съм забелязал или пък мярка 311 да има някакво ограничение което да я прави неподходяща?!?
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 08.03.2009 14:37

Да. Има ограничения в мярка 311, не те не са в мярката, а в закона за ВЕИ, който казва че се изкупува цялата произведена енергия от ВЕИ, с изключение на разходите за собствени нужди. Та земеделския производител си има разходи за собствени нужди за осветление например на гаражите за тракторите или за компютри и т.н.. При това положение да не е глупак да прави централа от името на собствената си земеделска фирма, когато може да си отвори нова фирма и да и даде отстъпено право на строеж. И енергията на новата фирма (по мярка 312) ще се изкупува на 100%.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот DanielDimov » 08.03.2009 15:23

аз всъщност попитах защо централите да не се правят по мярка 311 вместо по 312?
DanielDimov

Мнениеот DanielDimov » 08.03.2009 16:29

видях каква е разликата - член 13 алинея 1 - за мярка 311 трябва да си земеделски производител, а за мярка 312 да не си
DanielDimov

Мнениеот Mateev » 09.03.2009 00:49

Точно така. За да ползваш мярка 311 трябва да си земеделски производител. Но като такъв ти имаш поне едно хале, в което си съхраняваш тракторите или житото. И в това хале има крушки, които трябва да ги светиш с ток от по 72 стотинки. :lol: :lol: :lol: Е няма такива глупаци. :lol: :lol: :lol:
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот energy11 » 09.03.2009 12:23

Не успях да намеря подробна информация за това, какви са изискванията да се регистрираш като земеделски производител освен тази малка информация, която според мен не е достатъчна:

http://odzg-razgrad.proshe.bg/osn.funkc ... a%20ZP.htm

Мисълта ми е, не мога ли да се регистирам като земеделски производител, за да мога да участвам по мярка 311. Въпросът е какви са изискванията - дали наистина трябва цяло хале и трактори, както казахте г-н Матеев, и въобще трябва ли нещо за първоначалната регистрация като земеделски производител?
energy11

Мнениеот DanielDimov » 09.03.2009 12:58

не е проблема в регистрацията, а в условието че трябва да имаш поне 50% приходи от земеделска дейност :wink:
DanielDimov

Мнениеот Пламен_Петров » 12.03.2009 20:58

Здравейте,
По мярка 311 имат право да кандидатстват ЕТ и юредически лица.

Раздел ІІІ
Изисквания към кандидатите
Чл. 13. (1) За подпомагане могат да кандидатстват еднолични търговци (ЕТ) и юридически лица
(ЮЛ), които:
1. са регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите;
2. са регистрирани като земеделски производители по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за
създаване и поддържане на регистър на земеделските производители (ДВ, бр. 10 от 1999 г) и/или като
тютюнопроизводители по Закона за тютюна и тютюневите изделия и
3. имат седалище или клон със седалище на територията на община, посочена в Приложение №2
и
4. са микро, малко или средно предприятие по смисъла на чл. 3 от Закона за малки и средни
предприятия и
5. имат приход минимум 50 % през предходната година на кандидатстването от земеделска
дейност, преработка на земеделска продукция и/или услуги директно свързани със земеделски
дейности, включително от получена публична финансова помощ директно свързана с извършването на
тези дейности и услуги.
6. са вписани в Търговския регистър към Агенцията по вписванията.
(2) За едноличните търговци по ал.1, които не са регистрирани или са регистрирани през
годината, предхождаща годината на кандидатстване като земеделски производители по реда на
Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители и/или
като тютюнопроизводители регистрирани по реда на Закона за тютюна и тютюневите изделия се
признават обстоятелствата им като физически лица.

Повечето регистрирани земеделски производители са физически лица. Може би затова подадените проекти по тази мярка са толкова малко . Аз също съм регистриран земеделски производител , като физическо лице и с приходи над 50% от земеделска дейност , но явно , като ФЛ не мога да кандидатствам по мярка 311. Ако се регистрирам ,като ЕТ сигурно няма да отговоря на изискването по т. 5 - минимум 50% приходи от предходната година , защото реално , като ЕТ няма да имам такива. Дали имам вратичка към м. 311 или е по-добре да регистрирам фирма и се ориентирам към м.312 . И чл. 13 ал.1 т. 3 от мярка 312 няма ли да ми е проблем.

Чл. 13 (1) За подпомагане могат да кандидатстват физически лица, еднолични търговци (ЕТ) и
юридически лица (ЮЛ), които:
1. са микропредприятия по смисъла на чл. 3, ал. 3 от Закона за малките и средните предприятия;
2. имат седалище или клон със седалище, или постоянен адрес за физическите лица на
територията на община, посочена в Приложение №2;
3. не са регистрирани като земеделски производители по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за
създаване и поддържане на регистър на земеделските производители ( ДВ, бр. 10 от 1999 г), като
земеделски стопани в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) и/или като
тютюнопроизводители по Закона за тютюна и тютюневите изделия и не извършват земеделска
дейност;
4. са регистрирани по Търговския закон, Закона за кооперациите или Закона за занаятите.
Пламен_Петров

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ