Пълно финансиране на фотоволтаични централи

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Пълно финансиране на фотоволтаични централи

Мнениеот G_Gospodinov » 03.08.2009 18:19

Откривам тази тема с цел обмяна на опит и информация за начини на кредитиране на 100% от банки или други финансови организации на фирми, които имат планове да изградят фотоволтаични централи,но нямат необходимите средства.
G_Gospodinov

Мнениеот ferdy » 04.08.2009 03:09

Чудесно, колега, вие какво мислите по въпроса?
ferdy

Мнениеот G_Gospodinov » 04.08.2009 09:14

ferdy написа:Чудесно, колега, вие какво мислите по въпроса?

Единствената възможност, за която съм чувал е Уникредит Булбанк, поне в сайта им пише,че до 100% финансирват проекти които да са обвързни с някой евро фонд, споменава се и за мярка 312, но не съм сигурен в тази икономическа криза дали ще отпускат кредит. Ако някой има някакви идеи?
G_Gospodinov

Мнениеот antonivanov » 04.08.2009 14:45

Булбанк финансират до 90 % както казват те(реално 70% понеже ти си плащаш ДДС-то) за системи проектирани,доставени и монтирани от една др фирма която си ги произвежда до силистра и която е получила финансиране за производтсвото именно от Булбанк. А нали те трябва да си връщат парите и така са затворили кръга. А за модули и оборудване от други компании все още нямат практика понеже се страхували да не им надували цената на проекта.Аз не виждам какъв им е проблема -нали това означава че ще вземат повече пари самите те.
antonivanov

Мнениеот G_Gospodinov » 04.08.2009 16:02

Сега получех един e-mail от човек, който е навътре с мярка 312 и той ме насочи към мостово кредитиране, но проблема е,че трчбва да се изготви проект,който да е удобрен по мярка 312 и тогава повечето банки отпускали въпросното мостово кредитиране. Четох наскоро в един от сайтовете на министерствата,мисля че на енергетиката, че има норвешка програма за подпомагане на отрасъла, при която се отпускат до 25 000 EUR за закупуване на земя и изготвяне на проект. Дали някой би дал повече информация и дали е възможно на този етап?
G_Gospodinov

Мнениеот Mateev » 04.08.2009 17:47

antonivanov написа:Булбанк финансират до 90 % както казват те(реално 70% понеже ти си плащаш ДДС-то) за системи проектирани,доставени и монтирани от една др фирма която си ги произвежда до силистра и която е получила финансиране за производтсвото именно от Булбанк. А нали те трябва да си връщат парите и така са затворили кръга. А за модули и оборудване от други компании все още нямат практика понеже се страхували да не им надували цената на проекта.Аз не виждам какъв им е проблема -нали това означава че ще вземат повече пари самите те.

Булбанк финансира само проекти, изпълнител на които е проверена от тях фирма. Към момента в България има само 2 фирми, които са минали през цедката на Булбанк - Солар Про и СТС Солар. Изискванията са фирмата изпълнител да е с голям капитал и през предходните години да има голям оборот (милиони левове) и освен това дейността на фирмата да е на печалба.

Подобни са изискванията и за клиентите - да имат някакъв бизнес, този бизнес да има добри обороти и нормална печалба. Също така се изисква и обезпечение, като недвижимите имоти не се ценят много-много.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 04.08.2009 17:51

Тука му е мястото да кажа, че се подготвя държавен гаранционен фонд, който да гарантира пред банките проектите по оперативните програми. Но този фонд няма да раздава гаранции на сляпо. Най-вероятно той също ще прави проучване на клиента и също ще му иска някакво обезпечение или доказателства за печеливш бизнес. Хубавото на фонда обаче е в това, че той вероятно ще признава като гаранция наличието на подписан договор с МЗ за субсидия, докато банките това не го правят.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот ferdy » 04.08.2009 18:18

Норвежката май приключи вече, а и там не се оказа много добре, защото ти препоръчват консултанти, а техният процент е мааалко прекалено висок. Само авансовото им плащане беше по-голяма сума, отколкото ние взимаме.

За Булбанк категорично мога да кажа, че ако проектант, доставчик на оборудването и монтажа е СТС Солар, са склонни на доста добри условия.
ferdy

Мнениеот G_Gospodinov » 04.08.2009 18:58

Добре,ама да се кандидатства за мярка 312 преоритет е фирмата да е новосъздадена,а като такава тя няма фирмена история,оборот и т.н.
G_Gospodinov

Мнениеот ferdy » 05.08.2009 02:00

Пред банката трябва да покажете, че разполагате с достатъчно средства, за да обезпечите кредитът си. Признават за гаранция Ваш друг бизнес, приема се залог недвижимо имущество, друга фирма-гарант, която не е Ваша. Варианти има много, но най-добра информация ще получите от самата банка. Отидете и честно си признайте с какво разполагате, какви са Вашите намерения, представете един бизнес план и ще получите отговор на всичките Ви въпроси.
Но трябва да знаете, че съвсем баз пари няма да стане. Най-малко Ви трябва собствено участие от поне 10%.
ferdy

До 100% от разходите по проекта, включително и ДДС

Мнениеот ned » 05.08.2009 09:48

Кредити по програмите на ЕС
http://www.tcebank.com/service.php?srv=155
ned

Мнениеот antonivanov » 05.08.2009 15:52

Аз бях предната седмица в Булбанк - централата на Света Неделя.
Дойде някакъв който това му било ресора, не разбираше абсолютно нищо. Говорихме за кредитиране и те говориха само за Солар Про, не казаха нищо за СТС. Ние пък не искаме да правим инсталацията с тънкослойни и те казаха че нямат практика да работят с др компании но се проучвала такава възможност в момента. Според мен понеже нямат такъв отдел искат да се доверяват само на сигурни компании.
antonivanov

Мнениеот Mateev » 05.08.2009 21:47

Кажете им да звъннат на шефката си в София и да си изяснят, че може и се предпочита изпълнителя да е СТС Солар, защото има много по-добър кредитен рейтинг от Солар Про. Нека да се обадят на Минчева - Директор Дребно Кредитиране (до 2 000 000 лв.).

Според мене служителите са наясно за СТС Солар, но някои от тях поддържат лобито на Солар Про. Не знам как са ги мотивирали, но го правят и това е факт. Истината е, че при проверката на финансовата ни стабилност се оказа, че сме много по-добри от Солар Про и Минчева ни каза, че с предпочитание ще работи с нас.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 06.08.2009 10:23

А вие мотивирахте ли ги. :D
Аватар
Vandal

Мнениеот antonivanov » 06.08.2009 10:41

Другата седмица пак ще ходя до Булбанк и ще питам за Тази г-жа Минчева. Благодаря
antonivanov

Следваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ