Бързо узаконяване на централи по фасади и покриви

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот elektromer » 20.02.2008 18:48

Lupus написа:@elektromer,
Към мен ли е насочена цялата тая филипика? Изразих съмнение как биха изтълкували нещата тия, от които зависи разрешаването, че "ТИ НЕ ПРОИЗВЕЖДАШ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ". Какво произвеждам тогава? И какво продавам? Аз не съм юрист, а инженер и гледам на нещата от инженерна гледна точка. Нека и другите да си кажат мнението, особено ако има хора и с юридическа подготовка.
И недей да се палиш толкова! Не сме аборигени, за да приемаме всяка твоя дума като казана СВИШЕ и неподлежаща на съмнение. За това е форума, да се разискват нещата.

Точно така "Lupos" ... точно от инженерна гледна точка ти не произвеждаш електроенергия. Защо се вземаш толкова насериозно и си мислиш, че ти наистина я произвеждаш?
Ти слагаш панела и ИЗПОЛЗВАШ електроенергия, не я произвеждаш.
Толкова ли е трудно за разбиране? ами вземи да лепнеш етикета "производител" на енергия на всяка фотоклетка, или всеки фотодод.
За да произвеждаш, ти трябва да създадеш съоръжението, което извлича енергия от нещо, преобразува я в някакъв вид енергия и след това я преобразува в електрическа и това е технологичното описание за електроцентрала. Преобрауването на слънчевата енергия в електрическа от фотоволтаичните панели не е технологичен процес.
Дори в научните трудове не споменават преобразуване, защото ако се втренчим в теорията дори преобразуването е под въпрос. Това е от инженерна гледна точка. Произвеждаш ли топлинна енергия, ако сложиш леген вода на слънцето и той се стопли?
Преобразуването на слънчевата радиация в топлина, или в електричество изглежда по аналогичен начин.
От законова гледна точка:
Ако някой подеме посоката на мислене на Лупос, пък било дори и главен архитект, избирате или да го убедите, или да се заядете и да си карате по пътя докрай, а ако отговора е НЕ, ако искате го осъдете.
Не разбирам тая хипотеза, при полужение че аз лично имам разрешение за строеж по тази процедура, познавам и други които са в същото полужение и нито един архитект досега не е бил толкова тъп, колкото казвате. Ако случайно се появи - ами това е неправомерно действие и тълкуване от съответния архитект и ако искате заведете дело..., какво да ви кажа повече. Аз не мога да коментирам вероятна ситуация, в която някой си неграмотник казва не, 2 и 2 не е 4.
Законовото доказателство е:
Ако архитекта се хване и подеме линията която описва Лиупос, то това означава 3 категория обект под общото тълкуване електроцентрала до 5 мегавата (точно така е според ЗУТ). Да, никой нямаше да може да му каже нищо, ако нямаше специално разписан член в маредба към ЗУТ, която наредба казва как се тълкуват фотоволтаичните панели. Е, този член вече го споменавахме многократно и юридически означва, че не се прилага общо тълкуване след като има конкретен за съоръжението член.

Аз не виждам какво още трябва да доказвам. Да не би да рябва да сканирам разрешението за строеж????
Описах тези неща още преди месеци в този форуум, тогава всеки търсеше пътя и лесното..., всеки започнал беше започнал по космическите процедури, по които се прави новата АЕЦ "Белене":))).
Някои веднага оцениха идеята и започнаха да действат, други си останаха с особено мнение (или по точно без мнение)...., за мен е без значение и не ми пука кой какво и по какъв начин.... Ако някой ми беше подсказал това преди 8 месеца , щях да си спестя поне 5 месеца, щях да се спестя и доста пари (доста за мен).
elektromer

И аз да попитам нещо!

Мнениеот Karl » 21.02.2008 00:08

Здравейте на висчки,

и аз искам да благодария на хората от STS Solar за всичко което са направили до момента в този форум и по спецялно създаването му и постояното опресняване.

Твърдо съм решил, че ще направа инвеситиция в този сектор, но все нещо се случва и не ми остават такива пари. Но все пак мисля ако всичко върви добре да направа тази инвестиция. Имам имот с южно изложение и след като прочетох каква е бюрокрацията направо ми идваше да се гръмна - ако събера парите ще ми отнеме като гледам 3-8 месеца всичко. Забравих да спомена че всичко това го права от интрес към хобито ми - електрониката и за това смята да е централа от 5kW не повече.

Ето и какво ми хрумна - може ли като начало да купа само един инвертор до 5 kW и съответно само 1-2 панела по 70W и с тях да започна озаконяването им и съответно писъединителните щуроти пак да трае и година ако ще, като така ще предвидя опроводяването и т.н., че да може на финала да поеме 5kW /за да нямам в последствие замяна на компоненти а само update/. След това вече когато реша да добава вече новите панели и да мина само няква опреснителна процедура или въобще ако има такава.

Това ми е идеята някой пробал ли и нещо подбно или пък да се е сблъсквал?

Поздрави на всички и успехи в начинанията им!
Karl

Мнениеот Miro » 21.02.2008 00:54

Можеш да си започнеш процедурата (дори е желателно да я започнеш) много преди да си купил техниката. Харесай си конфигурация - тука има много страници полезна информация, които да те напътстват - и си пусни заявка в електроразпределителното дружество за предварителен договор. Струва 12 лева и след подписването му имаш 2 години срок в който да си извадиш разрешително за строеж. Чак тогава идва ред на доставката и монтажа на инсталацията и договорът за присъединяване. Така че ако си запален - можеш да почнеш да действаш и без големи инвестиции в началото.
Но се откажи от варианта голям инвертор с 1-2 модула. Токът едва ще стигне да запали инвертора и то по обяд в хубав слънчев ден, да не говорим с каква ефективност ще работи.
Miro

Re: И аз да попитам нещо!

Мнениеот Mateev » 21.02.2008 01:06

Karl написа:Здравейте на висчки,

и аз искам да благодария на хората от STS Solar за всичко което са направили до момента в този форум и по спецялно създаването му и постояното опресняване.

Твърдо съм решил, че ще направа инвеситиция в този сектор, но все нещо се случва и не ми остават такива пари. Но все пак мисля ако всичко върви добре да направа тази инвестиция. Имам имот с южно изложение и след като прочетох каква е бюрокрацията направо ми идваше да се гръмна - ако събера парите ще ми отнеме като гледам 3-8 месеца всичко. Забравих да спомена че всичко това го права от интрес към хобито ми - електрониката и за това смята да е централа от 5kW не повече.

Ето и какво ми хрумна - може ли като начало да купа само един инвертор до 5 kW и съответно само 1-2 панела по 70W и с тях да започна озаконяването им и съответно писъединителните щуроти пак да трае и година ако ще, като така ще предвидя опроводяването и т.н., че да може на финала да поеме 5kW /за да нямам в последствие замяна на компоненти а само update/. След това вече когато реша да добава вече новите панели и да мина само няква опреснителна процедура или въобще ако има такава.

Това ми е идеята някой пробал ли и нещо подбно или пък да се е сблъсквал?

Поздрави на всички и успехи в начинанията им!

Наистина е възможно инвертора да бъде зареден с по-малко модули. Но чак пък 1-2 няма да стане. Има си минимално MPP напрежение, без което инвертора просто няма да тръгне. По принцип при 5-киловатовите инвертори модулите се свързват в 2 паралелни стринга. Единия стринг директно можеш да го икономисаш, а втория да го понамалиш с 30-40%. Тоест минималната конфигурация за 5-киловатов инвертор е около 2 KW.

Ако обаче избереш модули Kaneka K60, то тогава един 5 киловатов инвертор има 18 паралелно свързани стринга, 17 от които директно можеш да икономисаш и инвертора пак ще тръгне. Друг е въпроса, че този инвертор ще работи в лявата част на характеристиката си, където ефективността му ще бъде под 90%.
Аватар
Mateev
Site Admin

Благодаря

Мнениеот Karl » 21.02.2008 10:26

Благодаря за отговора не бях погледнал характеристиката на инвертора за минимално напрежение. Този месец ще прегледам документите които са ми необходими и мисля да стартирам процедурата. Като гледам нямя никой луд :roll: който да се е пробвал с ЧЕЗ и като гледам с тия сатистики тай като съм от голямото село ще трябва да съм на по мин. възвращаемост но все някой трябва да е пръв :D .

Поздрави
Karl

Мнениеот Ivan Buzov » 21.02.2008 12:13

Има, има - в процедура съм с ЧЕЗ. Затова пиша да не се приема само един път на действие. Не мога да кажа, че моя е правилен, тъй като още не съм приключил процедурата. Времето ще покаже. Следващата седмица ще има някакво развитие. Ще Ви пиша. Със сигурност за големи централи 100-200кVV пътя е пробит вече. Но за покривни не е, или поне тук в Сандански такова нещо не е правено, доколкото ми обясниха. Но са учтиви, за съжаление постоянно си менят бланките - ще трябва да търсите последната в деня преди да си пуснете искането за проучване. Специална бланка за производители нямат - не се стряскайте. Както е писал г-н Матеев преди доста време - сложете си и молба свободен текст. Искат задължително разрешение за проектиране - при мен минах с разрешение за проектиране на фотоволтаична инсталация(издават го без проблеми от общината, тук имат голям опит с колекторите за топла вода). Останалите документи ги пише в искането. Сложил съм и заверена скица от общината, Схема на разположение на панелите, технически спецификации на панелите, инвертора и кабелите. Стана нещо като идеен проект. Отделно съм сложил нотариално заверено съгласие със собствениците на сградата за монтаж на инсталацията, договор за наем между ЕООД и собствениците, както и стандартните документи на фирмата. На програмата RETScreen International(безплатна е и е на български - теглите я след безплатна регистрация) направих един проект за моята инсталация и приложих получените резултати за очаквания добив на енергия.
Хубаво е да си сложите начална обяснителна записка - за голяма част от която има достатъчно данни в този форум. На мен не са ми търсили одит, и се надявам на този етап да не го искат.
Тук искам да благодаря на г-н Метеев, че въпреки липсата на договор и плащания от моя страна към него ми оказа ценно съдействие със своя опит. Така, че за мен доставчика на инсталацията е ясен(моля същото да не се приема за реклама - изказвам лична благодарност за действия които не бях очаквал в това вълчо време).
Ivan Buzov

Мнениеот Mateev » 03.03.2008 12:48

Имаме вече официално становище на EVN по въпроса за изграждане на централи по покриви. С две думи отговора е следния:
Всички енергийни обекти до 25 MW са 3-та категория и следователно за тях важат в пълна сила абсолютно всички етапи от инвестиционния процес.

С две думи - ситуацията в България вече е напълно ясна. Няма на какво повече да се надяваме.

Действителността е следната:
1. БЕЗКРАЙНО ТЕЖКИ ПРОЦЕДУРИ ПО УЗАКОНЯВАНЕ НА ЦЕНТРАЛИ ОТ ВЕИ
2. НЕЗАИНТЕРЕСОВАНО ПРАВИТЕЛСТВО И ПАРЛАМЕНТ
3. СЪПРОТИВЛЯВАЩИ СЕ ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИ КОМПАНИИ
4. ИЗМИВАНЕ НА ОЧИТЕ ОТ СТРАНА НА ДКЕВР

Няма никаква надежда за подобряване на положението с процедурите по узаконяване. С последните 2 наредби ( 16-27 и 16-28 ) даже ни демонстрираха усложняване.

При така създалата се ситуация на нас ни остават само 2 алтернативи:
- Отказваме се от всичко в тази скапана и пропита от корупция държава и се оглеждаме накъде да емигрираме
- Започваме някаква борба с надеждата за постигане поне на частични успехи

На този етап предлагам да опитаме с борбата. Затова закривам тази тема и прехвърлям дискусиите в нов раздел на форума, специално предназначен за дискусии по подобряване на законодателството:
http://solar.sts.bg/forum/viewforum.php?f=10

Моля не пишете повече в тази тема !!!
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот elektromer » 12.03.2008 10:17

Само да добавя нещо:
Категоризацията на обектите не се прави от ЕВН, а от компетентните органи по ЗУТ. До колкото знам това са общински администрации, РДНСК.
Какво правим, когато имам издадено разрешение за строеж от общината и категорията на обекта ми е 6-та?
Според мен не ЕВН определят категорията..., това е!
Решението за строеж наистина го имам...., не вярвам ЕВН да могат да го обявят за "Невалидно":)))
elektromer

Мнениеот Mateev » 12.03.2008 11:04

При мене е същата ситуация. И чакам да видя каква ще е тяхната реакция.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Ivan Buzov » 12.03.2008 11:28

Г-н Матеев,

предлагам тази тема във форума да продължи да функционира. Темата за промяна на законодателството е свързана най-вече с дискусии за вида на промените и въпреки, че има връзка с тази, има друга цел. Нека в тази тема продължи споделянето на реално движещи се процедури, пречките които срещаме и вратичките които сме използвали. Мисля, че темата е изключително полезна за всеки от нас.

Във връзка с поста по-горе - наистина елктроразпределителните дружества не са компетентния орган по ЗУТ, и ако не са съгласни с някой документ издаден от компетентен орган по ЗУТ, имат право по съответния ред да го обжалват пред органите посочени в ЗУТ, а не да определят неща извън тяхната компетенция(тука те гонят, а не ние). Единствено което могат е в частта за която са компетентни по закон да ви поставят мотивирани изисквания. Могат да не ви съгласуват проекта, но не защото категорията му е такава(това не го определят те), а защото не сте изпълнили някакво изискване, като отказа за съгласуване трябва да е мотивиран.
Ivan Buzov

Мнениеот elektromer » 14.03.2008 10:36

Mateev написа:При мене е същата ситуация. И чакам да видя каква ще е тяхната реакция.

Преди време ти писах за "моя път" и законовата обосновка, тогава си спомням че имаше голямо чудене по отношение на това и съвсем естествено, защото не може да е рентабилно да минаваш по процедура, която е същата и за 10 мегавата ВЕЦ.
Ти по "описания път" от мен ли мина?
Не питам от куртоазия, или от себелюбие а наистина ми е любопитно, защото ако е същия, тогава излиза че две различни общини с една и съща обосновка се съгласяват и разрешават исканото.
Това си е някаква проверка за "въпросния път", тъй като това са общини в двата различни края на България, двама различни главни архитекти и т.н. Даже аз не съм правил никакви опити за худатайстване и т.н., не съм се срещал с никой. Само си описах обосновката и си пододаох молбата. Това ме обнадеждява, че моето не е случаен пробив, а врата към въпросните проблеми. Така ще имам сигурност за следваща например:)))) А това всичко пък се дискутира и случва в твоя форум - мисля че и за теб е добре.
elektromer

Мнениеот Mateev » 14.03.2008 15:23

Не знам точния път, защото не аз движа процедурите в общината. Имам си специално назначен човек, които от тъмно до тъмно виси в общината и който се майтапи, че до момента от всички стаи не е висял да чака само пред стаята на чистачката. И този процес отне месеци. И в момента държа в ръцете си две разрешителни 6-та категория. И чакам мнението на ЕОН. Но на фона на промените в НАРЕДБА 6 и на резултатите от вчерашния семинар, вече почти съм сигурен, че такова разрешително няма да бъде признато. И най-вероятно ще получа някакъв обоснован отказ. Засега чакаме.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот elektromer » 14.03.2008 16:06

Ако имаш време, мисля че е добре да разясниш нещата от семинара. този семинар бе доста очакван и прословут във форума.
elektromer

Мнениеот Stanislav » 17.03.2008 18:39

Здраейте.
Следя форума от доста време - пасивно.Притеснен съм относно това узаконяване.Според информацията, която прочетох EVN има присъединена фотоволтаична централа - 110 kw, ако не се лъжа в Айтос.Стигнал съм на такъв етап, че отворих фирма, земя намерих, консултант по мярка 312 и сега съм на ..кръстопът. 3 или 6 категория е една централа.Г-н Матеев , някакво развитие с тестовите централи и E.ON??
Аватар
Stanislav

Мнениеот Miro » 17.03.2008 19:30

elektromer написа:Никой от този форум не го беше правил, а ти в последствие се опита да изкараш пари и популярност от това.
Кои хора са вадили за 6-та категория преди мен?

За вадене, доста хора са си вадили, макар и да не пишат във форума или да не подозират за него. Аз познавам лично 2-3 ма. Дори аз със дата 09.09.2007 имам издадена скица-виза за проектиране за МОНТАЖ на фотоволтаична инсталция, което автоматично ме хвърля в хипотезата на чл. 147 от ЗУТ, демек шеста категория.
Моят проблем обаче беше друг - че във визата за проектиране стария главен архитект ми записа, че трябва да я съгласувам с РИОС, РИОКОЗ, ЕВН, БТК и да взема нотариално заверено съгласие от съседите, които неща аз съм категорично против да правя и тръгнах да жаля.
Аз съм ти благодарен обаче за информацията, че може да се прескочи ваденето на виза за проектиране, което обаче е въпрос на тълкование относно това дали монтажът е застрояване или не е. За всеки случай ще започна и една паралелна процедура без скица-виза за друга за момента хипотетична инсталация, за да видя дали мога се преборя с ЕВН (не общината) да прескоча визата за проектиране.

И все пак не мисля че тука може да става дума за авторство и прочее, не бъди толкова ревнив, моля те. Тука споделяме идеи и кой как се е справил в еди-каква-си ситуация. Примерно Матеев и аз сме си споделили данните от производството до момента (а неговите тестови инсталации са бая на брой), които ти би могъл да използваш свободно и безплатно, било то за да си сметнеш възвращаемост лично за теб като инвеститор или за да направиш бизнес план за пред банка или фонд...

Така че не виждам какво има да крием или да си крадем - развитието на фотоволтаичния бизнес в БГ ще е от полза за всички ни. Може да те дразни, че Матеев действа със замах и ще завземе лъвски дял от бизнеса в самия му зародиш, но това е нещо което той явно умее и в което е натрупал доста опит...
Miro

ПредишнаСледваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ