Lupus написа:@elektromer,
Към мен ли е насочена цялата тая филипика? Изразих съмнение как биха изтълкували нещата тия, от които зависи разрешаването, че "ТИ НЕ ПРОИЗВЕЖДАШ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ". Какво произвеждам тогава? И какво продавам? Аз не съм юрист, а инженер и гледам на нещата от инженерна гледна точка. Нека и другите да си кажат мнението, особено ако има хора и с юридическа подготовка.
И недей да се палиш толкова! Не сме аборигени, за да приемаме всяка твоя дума като казана СВИШЕ и неподлежаща на съмнение. За това е форума, да се разискват нещата.
Точно така "Lupos" ... точно от инженерна гледна точка ти не произвеждаш електроенергия. Защо се вземаш толкова насериозно и си мислиш, че ти наистина я произвеждаш?
Ти слагаш панела и ИЗПОЛЗВАШ електроенергия, не я произвеждаш.
Толкова ли е трудно за разбиране? ами вземи да лепнеш етикета "производител" на енергия на всяка фотоклетка, или всеки фотодод.
За да произвеждаш, ти трябва да създадеш съоръжението, което извлича енергия от нещо, преобразува я в някакъв вид енергия и след това я преобразува в електрическа и това е технологичното описание за електроцентрала. Преобрауването на слънчевата енергия в електрическа от фотоволтаичните панели не е технологичен процес.
Дори в научните трудове не споменават преобразуване, защото ако се втренчим в теорията дори преобразуването е под въпрос. Това е от инженерна гледна точка. Произвеждаш ли топлинна енергия, ако сложиш леген вода на слънцето и той се стопли?
Преобразуването на слънчевата радиация в топлина, или в електричество изглежда по аналогичен начин.
От законова гледна точка:
Ако някой подеме посоката на мислене на Лупос, пък било дори и главен архитект, избирате или да го убедите, или да се заядете и да си карате по пътя докрай, а ако отговора е НЕ, ако искате го осъдете.
Не разбирам тая хипотеза, при полужение че аз лично имам разрешение за строеж по тази процедура, познавам и други които са в същото полужение и нито един архитект досега не е бил толкова тъп, колкото казвате. Ако случайно се появи - ами това е неправомерно действие и тълкуване от съответния архитект и ако искате заведете дело..., какво да ви кажа повече. Аз не мога да коментирам вероятна ситуация, в която някой си неграмотник казва не, 2 и 2 не е 4.
Законовото доказателство е:
Ако архитекта се хване и подеме линията която описва Лиупос, то това означава 3 категория обект под общото тълкуване електроцентрала до 5 мегавата (точно така е според ЗУТ). Да, никой нямаше да може да му каже нищо, ако нямаше специално разписан член в маредба към ЗУТ, която наредба казва как се тълкуват фотоволтаичните панели. Е, този член вече го споменавахме многократно и юридически означва, че не се прилага общо тълкуване след като има конкретен за съоръжението член.
Аз не виждам какво още трябва да доказвам. Да не би да рябва да сканирам разрешението за строеж????
Описах тези неща още преди месеци в този форуум, тогава всеки търсеше пътя и лесното..., всеки започнал беше започнал по космическите процедури, по които се прави новата АЕЦ "Белене":))).
Някои веднага оцениха идеята и започнаха да действат, други си останаха с особено мнение (или по точно без мнение)...., за мен е без значение и не ми пука кой какво и по какъв начин.... Ако някой ми беше подсказал това преди 8 месеца , щях да си спестя поне 5 месеца, щях да се спестя и доста пари (доста за мен).