ГРЕШКИ при проектирането и монтажа на слънчевите ценнтрали

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Ilia » 22.04.2010 23:35

:D
Последна промяна Ilia на 25.04.2010 23:15, променена общо 2 пъти
Аватар
Ilia

...

Мнениеот Gio » 23.04.2010 06:27

Аз също не вярвам на всеки конструктор. При мен до такава степен искаха да си подложат "тенекия на задника", че за малко да съборят сграда от мерак за презастраховане... Смених ги и нещата си дойдоха на място - и на калкулатор, и като съответствия с нормите...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Mateev » 23.04.2010 14:28

Ilia написа:...Не знам на какви конструктори сте попадали. То се проучва. Като при зъболекарите....

Може да си приказваш колкото си искаш, само внимавай с обидните намеци.

Да се върнем на въпроса:
Явно не си чел целия форум, защото ако го беше прочел, чеше да знаеш историята. Щеше да знаеш, че у дома на двора си имам стандартна конструкция на Schuco, която се гъне като кашкавал и едвам държи теглото на модулите с една педя провисване. Щеше да знаеш, че съм купувал и конструкция на Hilti, която се оказа много слаба в базовия си вариант, а в усиления вариант вече е много скъпа. Щеше да знаеш, че вятъра вече ми събори 2 тракера при скорост 60 km/h, което означава, че е действал със сила, 5 ПЪТИ по-малка от нормативите. Щеше да знаеш, че имам още един несъборен тракер, който обаче е с толкова слаба плоча, щото аз с една ръка със сила 5-10 kg успявам да я огъна и разтреса цялата така, щото крайните модули да имат амплитуда повече от 10 см. И въобще ела да видиш и да пипнеш, пък тогава се сърди че критикувам твои колеги.

Според мене сред много производители на конструкции се шири ТОТАЛНА БЕЗОТГОВОРНОСТ. За това може да не са виновни конструкторите, а мениджърите. Факта обаче си е факт. До момента съм похарчил над 10 000 лева купувайки стандартни конструкции, които за нищо не стават. В същото време аз нося отговорност пред клиентите за направените от мене централи и не мога да си позволя да ги подведа.

Това е историята. Описвана е и е коментирана във форума много пъти. Та тази история ме принуди да седна и да разработя собствена конструкция (не аз а моите конструктори), като към тази конструкция поставих завишени изисквания към здравината и качеството. Конструкцията е вече е факт, като преди това имаше няколко бета версии, които бяха направени и тествани и след това бяха въвеждани корекции. Към момента имаме една много здрава и в същото време евтина конструкция, която спокойно ще издържи превишение на нормативите с 20-30% и това вече е доказано на практика с направените от нас централи.

Колкото до това, че терминологията ми куца в конструктивно отношение - това е така, но аз нямам претенции да съм конструктор. Има си хора за това, на които им плащам. Моите претенции са на друго място - аз участвувах активно при разработката на конструкцията с идеи, задание, с тестове и с финансиране на реалните експерименти и най-накрая се получи нещо, което е почти съвършенно. И което отговаря на една камара други изисквания, за които стандартните конструктори дори и не се замислят. Например не се замислят за технологията на монтажа и за времето, което ще отнеме този монтаж. И без да им пука слагат решения, които например изискват двуседмично изчакване съхненето на бетона. Или пък решения, които не са технологични по отношение на точността на изпълнение.

Ти например когато конструираш замисляш ли се колко секунди ще отнеме монтажа или нивелирането на всеки един детайл? Смятал ли си ги тези секунди и оптимизирал ли си конструкцията по тях? Убеден съм, че не си го правил никога. А замислял ли си се как ще бъде изпълнена 30 метрова конструкция с точност едва ли не до милиметър? Или просто казваш "да му мисли изпълнителя"? Слагаш ли по конструкцията регулиращи елементи с точност на регулировката 1 мм? Замислял ли си се как ще стане на практика тази регулировка така, щото да отнема само няколко секунди? Имаш ли въобще технология на монтажа, осигуряваща равнинност на огромини плочи с грешка под 1мм? И въобще някога пробвал ли си го със собствените си ръце, за да видиш къде нещо куца и после в следващата версия да го отстраниш? И след това да направиш 4-5 последователни версии с прецизиране и с практическа реализация? И въобще знаеш ли, че при направата на една огромна централа всяка една шайба в повече или всеки допълнителни 10 секунди труд водят до загуби за милиони?

Така че измислянето и прецизирането във всеки един аспект на една конструкция въобще не е проста работа и самият факт, че ти твърдиш обратното, ме навежда на мисълта че дори и не осъзнаваш същината на проблема. И въобще не ми разправяй, че всичко това става за 45 минути, защото ставаш смешен и само доказваш твоето незнание и некомпетенстност по въпроса. Или дори и да имаш компетентност, то тогава подхождаш силно безотговорно към твоите клиенти.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 23.04.2010 14:49

За кой ли път получих доказателство, че обикновенните проектанти си нямат ни най-малка представа за сложността и обвързаността на различните аспекти от проектирането на една централа. Затова за пореден път ще препоръчам на бъдещите инвеститори да си търсят за проектирането соларна фирма, а не чисти проектанти, които са наясно само с теорията, но си нямат никакъв практически опит. Соларните фирми също ползват външни проектанти, но в същото време имат и богат практически опит, който им дава шанс непрекъснато да подобряват проектите си и да прецизират всеки един детайл или аспект. Чистите проектанти го нямат този шанс, което означава, че една и съща грешка я повтарят пак, и пак, и пак.

И за да разведря обстановката, ще ви кажа какво ми отвръщаха проектантите и изпълнителите на моята къща, когато се ядосвах за кривините или за недомислиците. Всички в един глас ми каваха "Матеев, ти не знаеш ли, че бояджията оправя всички грешки". От една страна е смешно, но от друга това говори за отношението на тези хора (проектантите и изпълнителите) към работата си. Е аз това не го одобрявам, защото съм педант, и в СТС Солар се стараем да бъде точно обратното - прецизиране на всеки един детайл във всеки един аспект и получаване на обратна връзка от всяка една реализация с цел подобряване на качеството на проектирането и изпълнението.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Ilia » 23.04.2010 16:00

Последна промяна Ilia на 25.04.2010 23:15, променена общо 5 пъти
Аватар
Ilia

Мнениеот Miro » 23.04.2010 16:31

...
Последна промяна Miro на 26.04.2010 09:59, променена общо 1 път
Miro

Мнениеот lz1wvm » 23.04.2010 17:05

Един познат пък бяха го напънали данъчните за разходи,и си купи една стара лада за 19500 лева..........не можах да разбера смисъла на поста си.......май е за усмивки в свободното време. :lol:
lz1wvm

Мнениеот KD Solar » 23.04.2010 17:11

Почна да става интересно. Чакам с нетърпение развитието на закачката
Аватар
KD Solar

Мнениеот Ilia » 23.04.2010 17:34

Последна промяна Ilia на 25.04.2010 23:15, променена общо 4 пъти
Аватар
Ilia

Мнениеот solarcenter » 23.04.2010 17:57

Рядко пиша ,ама от Темата за грешките ... отидохме кьм това кой кара BMW ...и кой е по-велик ... Отворих да чета за полезен опит при проектирането и конкретни случаи при реализацията ... А пак полумахленски език и наточени страсти... Явно и културни хора /инженери ! Цвета на нацията !/ не могат кротко и конструктивно да обсьждат някаква проблематика ... А после се чудим , че нищо не вьрви в страната ... Инж Матеев споделя опит и препорьчва да се внимава ... Друг вади мускули , закани , скьпи фактури и проекти тип "Цанков камьк"... Предпочитах да има повечко факти , проекти , натрупан опит и полезно знание за грешки и анализа им ...отколкото кисели закани и БГ отношения...
solarcenter

Мнениеот Ilia » 23.04.2010 18:16

Последна промяна Ilia на 25.04.2010 23:16, променена общо 1 път
Аватар
Ilia

...

Мнениеот Gio » 23.04.2010 18:44

Господин Ilia, не знам колко сте чел този форум, но тук се поддържа един друг тон на говорене, възпитан и човечен... Тук си помагаме без да се надуваме кой каква каруца е яхнал и колко мирише задника на магарето му. Надявам се разбрахте, че реакцията на колегите бе провокирана от Вашето отношение. А, да - сетих се за офертата Ви за безплатно проектиране - камарата на проектантите също ползва търсачки. Те много долюбват такива офериращи. Стойте тук и помагайте с каквото можете... Останете със здраве!..
g...
Последна промяна Gio на 23.04.2010 19:07, променена общо 1 път
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Ilia » 23.04.2010 19:04

Последна промяна Ilia на 25.04.2010 23:16, променена общо 2 пъти
Аватар
Ilia

Мнениеот lz1wvm » 23.04.2010 19:25

Написах безплатно разработване на 3 (три) вариант-а .... и само ако се избере някой от тях .... тогава се заплаща...

По цените на камарата за обекти над около 20 млн. лева проектирането е по-договорка..... за съжаление !

Ilia ако за теб това е разработване,вземи прочети постовете на потребителя "костенурка".Може да са за малки неща,може и да не са чак толкова научни,но за мен са на разбираем език и наистина са полезни.
lz1wvm

Мнениеот Ilia » 23.04.2010 20:37

Последна промяна Ilia на 25.04.2010 23:02, променена общо 2 пъти
Аватар
Ilia

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали