Ilia написа:...Не знам на какви конструктори сте попадали. То се проучва. Като при зъболекарите....
Може да си приказваш колкото си искаш, само внимавай с обидните намеци.
Да се върнем на въпроса:
Явно не си чел целия форум, защото ако го беше прочел, чеше да знаеш историята. Щеше да знаеш, че у дома на двора си имам стандартна конструкция на Schuco, която се гъне като кашкавал и едвам държи теглото на модулите с една педя провисване. Щеше да знаеш, че съм купувал и конструкция на Hilti, която се оказа много слаба в базовия си вариант, а в усиления вариант вече е много скъпа. Щеше да знаеш, че вятъра вече ми събори 2 тракера при скорост 60 km/h, което означава, че е действал със сила, 5 ПЪТИ по-малка от нормативите. Щеше да знаеш, че имам още един несъборен тракер, който обаче е с толкова слаба плоча, щото аз с една ръка със сила 5-10 kg успявам да я огъна и разтреса цялата така, щото крайните модули да имат амплитуда повече от 10 см. И въобще ела да видиш и да пипнеш, пък тогава се сърди че критикувам твои колеги.
Според мене сред много производители на конструкции се шири ТОТАЛНА БЕЗОТГОВОРНОСТ. За това може да не са виновни конструкторите, а мениджърите. Факта обаче си е факт. До момента съм похарчил над 10 000 лева купувайки стандартни конструкции, които за нищо не стават. В същото време аз нося отговорност пред клиентите за направените от мене централи и не мога да си позволя да ги подведа.
Това е историята. Описвана е и е коментирана във форума много пъти. Та тази история ме принуди да седна и да разработя собствена конструкция (не аз а моите конструктори), като към тази конструкция поставих завишени изисквания към здравината и качеството. Конструкцията е вече е факт, като преди това имаше няколко бета версии, които бяха направени и тествани и след това бяха въвеждани корекции. Към момента имаме една много здрава и в същото време евтина конструкция, която спокойно ще издържи превишение на нормативите с 20-30% и това вече е доказано на практика с направените от нас централи.
Колкото до това, че терминологията ми куца в конструктивно отношение - това е така, но аз нямам претенции да съм конструктор. Има си хора за това, на които им плащам. Моите претенции са на друго място - аз участвувах активно при разработката на конструкцията с идеи, задание, с тестове и с финансиране на реалните експерименти и най-накрая се получи нещо, което е почти съвършенно. И което отговаря на една камара други изисквания, за които стандартните конструктори дори и не се замислят. Например не се замислят за технологията на монтажа и за времето, което ще отнеме този монтаж. И без да им пука слагат решения, които например изискват двуседмично изчакване съхненето на бетона. Или пък решения, които не са технологични по отношение на точността на изпълнение.
Ти например когато конструираш замисляш ли се колко секунди ще отнеме монтажа или нивелирането на всеки един детайл? Смятал ли си ги тези секунди и оптимизирал ли си конструкцията по тях? Убеден съм, че не си го правил никога. А замислял ли си се как ще бъде изпълнена 30 метрова конструкция с точност едва ли не до милиметър? Или просто казваш "да му мисли изпълнителя"? Слагаш ли по конструкцията регулиращи елементи с точност на регулировката 1 мм? Замислял ли си се как ще стане на практика тази регулировка така, щото да отнема само няколко секунди? Имаш ли въобще технология на монтажа, осигуряваща равнинност на огромини плочи с грешка под 1мм? И въобще някога пробвал ли си го със собствените си ръце, за да видиш къде нещо куца и после в следващата версия да го отстраниш? И след това да направиш 4-5 последователни версии с прецизиране и с практическа реализация? И въобще знаеш ли, че при направата на една огромна централа всяка една шайба в повече или всеки допълнителни 10 секунди труд водят до загуби за милиони?
Така че измислянето и прецизирането във всеки един аспект на една конструкция въобще не е проста работа и самият факт, че ти твърдиш обратното, ме навежда на мисълта че дори и не осъзнаваш същината на проблема. И въобще не ми разправяй, че всичко това става за 45 минути, защото ставаш смешен и само доказваш твоето незнание и некомпетенстност по въпроса. Или дори и да имаш компетентност, то тогава подхождаш силно безотговорно към твоите клиенти.