elektromer написа:Ами ще ти я опиша - мисля че ще си я представиш.
Нека имаме примерно 10 панела последователно - колкото и да са - все тая.
Тези панели образуват един стринг. Минуса на стринга излиза от последния 10-тия панел. Този минус от десетия панел излиза, влиза на емитера на NPN транцистор. От колектора на този ранзистор излиза минуса от стринга. Т.е. прехода колектор - емитер е вързан последователно на минуса на стринга. От +на 10 - тия панел през един резистор - в базата на този транзистор. Стойността на резистора:
R = (Um*h21/I)/(2-3), Um - номинално напрежение на модула, I - номинален ток на модул (стринг), h21 - коефициент на усилване по ток на транзистора. За да е истинска работата и да се изключат макар и малките загуби на мощност в базовата верига - сложи дарлингтон. Слага се и един малък обикновен изправителен диод последователно на базовия резистор с катода към базата. Този коефициент 2-3 ще определя колко дълбоко ще е наситен транзистора.
Ако обаче 10-тия панел е засенчен и напрежението му е 0, то транзистора ще остане запушен. Затова паралелно на колектор - емитер се слага диод, който е с катода към емитера. Това е "байпасен" диод за транзисора и блокиращ за стринга. Т.е. това си е класически блокиращ диод в минуса.
И така, в нормално работно състояние веригата минава пре наситения транзистор, а само в много рдки случаи (засенчен или повреден точно определен модул) схемата преминава в клаическия вариант с блокиращия диод.
Та общо взето това е, може да се доразвие много темата и да се търсят различни аварийни режими и това как реагира тази схема, но това няма да е от съществено значение, още повече, че при стрингове с напрежение 200 и повече волтове - на практика загубите в блокиращия диод са под 0,3% и не знам дали си заслучава работа в посока - още намаляне. Но като чисто предизвикателство си е интересно.
Поздрави!
И така, предлагам elektromer да нарисува схемата и да я публикува, за да могат всички да виждат едно и също нещо. Защото в момента мисля, че спорим по различни схеми. Нека да видим оригинала, пък тогава ще започнем обсъждането.