Къде се монтират датчиците?

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

Къде се монтират датчиците?

Мнениеот zaksofon » 10.05.2010 02:21

Привет на всички! Вчера завърших монтажа и на моята система, но няколко въпроса изникнаха и не ми дават мира. Елементарни са според мен и съм сигурен че ще помогнете.
1. Бойлера е ДИПЛОМАТ 120 лт с две серпентини, в сайта си ЕЛДОМ ИНВЕСТ нямат спецификация на този модел и се зачудих на коя серпентина трябва да е котела и на коя колектора? Долната серпентина е по-голямата и там свързахме колектора, но стронното е че преди да се захвана с колектора на долната серпентина "майсторите" бяха свързали котела, сега със съветите на новите майстори както казах свързахме голямата към колектора, а малката-горната към котела. Това ще промени ли работата на бойлера през зимата, когато ползвам котлето, то и преди не ми загряваше водата на повече от 50 градуса, а сега .......?
2. Къде да монтирам термодатчиците? На бойлера датчика е на муфата на изхода на серпентината в най-ниската част на бойлера, така го направиха момчетата, а на колектора е на самия изход на коляното към изх. тръба. Прикрепиха датчиците и ги омотаха с изолирбан. Трябва ли да преправям и какво? Благодаря предварително!
винетка-67лв, застраховка-160лв, макферсони-300лв, гуми-200лв........ - ДА КАРАШ НА ЛУНАТА - БЕЗЦЕННО!!!
zaksofon

Мнениеот zaksofon » 10.05.2010 12:42

Хайде бе колеги само гледате значи, моля не ме разбирайте накриво, но във форумчето на Мазда, за едно болченце да напиша и веднага ми се лепват разбирачите да дискутираме. Във вашия форум разбирачи ли няма или пък мойта инсталация е единствената в БГ не мога да разбера?!! Вие кажете, но не знам, не знам...........ще пробвам пък да питам във форума на Мазда за колектора може пък да кажат нещо.....Вие тук като не можете......60 човека вече гледаха и нищо не написаха, може би трябва още да почакам ...... С уважение ....!
винетка-67лв, застраховка-160лв, макферсони-300лв, гуми-200лв........ - ДА КАРАШ НА ЛУНАТА - БЕЗЦЕННО!!!
zaksofon

Мнениеот Kovex » 10.05.2010 13:40

Това, което си написал по темата, принципно е правилно.
Слънчевия кръг - към долната серпентина, единия датчик - на изхода на колектора, втория - на изхода на серпентината т.е от долната край 8)
Що се касае котлето, доколкото разбрах, то вече е вързано за горната серпентина, което е и правилното.
Ако пуснеш снимка, може да излезе и още нещо, но засега толкова !
Kovex

Мнениеот zaksofon » 10.05.2010 15:00

Сега се прибирам в обедната почивка в къщи и очаквах да видя бойлера загрят поне на половина, но..... не беше така, помпата е WILO 30/60 и е доста по-мощна отколкото е нужно според майсторите, а на 1-ва степен не може да превърти водата в системата. Имам около 25 метра тръбен път с 16 ки тръби полипропиленови, като първите 4 метра от изхода на колектора са медни. Тръбите на изхода на колектора бяха студени и като включих втора степен си изгорих ръцете. Прави ми впечатление, че на едно място там където са свързани медната с полипропиленовата тръба след възвратния клапан(мисля че такова беше) капе вода - по капка на секунда, което си е много според мен. Може ли от това да е проблема с помпата? Обадих се на момчетата и докато съм на робота ще ремонтират, дано като се прибера след работа всичко да е ОК. Благодаря на отзовалия се Kovex!!! Разбира се, че ще кача снимки може би още утре. Очаквам вашите коментари с НЕТЪРПЕНИЕ !!!
zaksofon

Мнениеот LazarG » 10.05.2010 20:53

1. Какъв е панела?
2. Може ли да е вързан обратно - изходящата от панела тръба към долния край на серпентината? В такъв случай работата на помпата ще се уравновесява с естествената циркулация на течността.
Аватар
LazarG

Мнениеот zaksofon » 11.05.2010 09:00

Оказа се, че имам теч и много въздух, днес се надявам да няма повече проблеми! Колектора е 2,15 м2 на Сънсистем-черен, бойлера е Дипломат 120 лт с две серпентини. Имам един интересен въпрос......много ми е чудно котела на тази малка серпентина дали ще загрява бойлера добре през зимата(както казах преди да свържем колектора на долната-голяма серпентина там беше котела и сега ги размених). Чудех се дали ще е добра идея да да направя от двете серпентини една. Ще свържа входящите и изходящите от серпентините тръби с по едно парче с кран по средата за да мога да ги отварям или затварям, ще сложим по едно кранче на всяка от тръбите 2-те които влизат и на двете които излизат преди тръбата свързваща ги, за която обясних преди малко. И така сега през лятото когато е сигурно, че няма да ползвам котел ще отворя за колектора и двете серпентини, а зимата котела го паля вечер след 17.30 часа когато няма вече слънце и тогава пък ще отворя и двете серпентини за котлето. В преходните сезони ще ползвам и двете, така че кранчетата на тези свързващи тръби ще бъдат затворени за да разделя серпентините. Не знам само защо съм си купил бойлер с две серпентини, като сега ще го правя с една. Ами то малко акъл е трябвало, но не и при мене! Проблемите които си представям са, че при използване на колектора и след това котлето, ще губя Пропилен Гликола затворен в серпентините, т.е. няма да го губя, но ще влиза в кръгът на парното. Много ми е интересно да чуя вашите коментари по този въпрос!!!
zaksofon

Мнениеот zaksofon » 11.05.2010 15:24

Аз чакам - чакам вече 5 часа ......
zaksofon

Мнениеот KD Solar » 11.05.2010 15:31

Колега, дано не чакаш на празна маса. Нарежи си луканчица, сипи си ракийка и чакай да се стопли водата. След 5 -тата ракия ще ти е все тая дали водата е топла, къде се слагат датчиците, на коя серпентина се връзва котлето и дали да сложиш кранчета.
Наздраве
Аватар
KD Solar

Мнениеот zaksofon » 11.05.2010 15:48

Е това е приказка..... а наздраве тогава !!!
zaksofon

Мнениеот kubi » 11.05.2010 16:48

Колега виж каква е теорията:
На долната серпентина - слънчева система.
На горната серпентина - котел.
Трети източник - ел.нагревател.
Представи си зима и студен нацяло бойлер. Котела ти работи и загрява най-горната част от бойлера. Ако тази вода не ти е достатъчна ще използваш ел.нагревател или ще чакаш да се загрее още от котела. Ако пекне слънце ще почне затопляне отдолу нагоре, т.е. серпентината на слънчевата система, като най-евтин източник на топлина трябва да загрява най-студената част.
През лятото не ползваш котел, но панела ти е изчислен за този бойлер с тази ( долна ) серпентина. единственото , което трябва да си регулираш сам е скоростта на помпата. Това ще го разбереш от практиката. Предлагам ти да започнеш от средната степен.
kubi

Мнениеот wasko_bg » 11.05.2010 19:11

Относно монтажа на датчиците:
Правилно е монтиран този на панел-колектора- на изходящата тръба.
Неправилно монтиран е на бойлера- не се монтира на изходящата тръба.
Нито един бойлер, който е предназначен за слънчева инсталация и аз съм виждал/изключая българсите/ не е без специален отвор за датчик за управление.
Моят съвет ако го приемаш е:
Раздели височината м/у двата извода на долната серпантина на 3 и на 1/3 от височината направи много внимателно отвор от 6-8мм. Трябва после да почистиш или освободиш изолацията на бойлера и да достигнеш до балона. Сложи пластмасова шлауха в отвора и в нея постави датчика, като той трябва да контактува с балона на бойлера. Осигури го против евентуално разместване и не добър контакт.
Това е моят съвет, ако другите не го споделят, търпя критика.
wasko_bg

...

Мнениеот Gio » 11.05.2010 19:30

...такива сонди /капсули или гилзи/ за термосензори се използват масово при тръбопроводи с по-голям диаметър. Освен това пластмасовата тръбичка, която предлагате, не е подходяща. Материалът трябва да е същия като материала, от който е изработен тръбопровода, а сензора се поставя в капсулата и се монтира чрез водонепроницами съединения за електропроводници...
Прикачени файлове
TS_sensors.pdf
(99.32 KiB) 1104 пъти
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот zaksofon » 12.05.2010 09:11

Благодаря Ви колеги за мненията. Ще го огледам пак бойлера, но мисля че нямам обособено място за датчика, освен пък ако не е някъде изведен в долната част където е електрическата част, но и в това се съмнявам. Относно това,че ще мога да помагам на парното през зимата в слънчевите дни също се съмнявам, защото моя колектор е обикновен черен на сънсистем и дори е по-малък от препоръчителния 2,15 вместо 2,70 м2, а както вече казах аз си паля котлето след 18часа през зимата когато вече няма слънце, тогава нищо няма да ми пречи да врътна кранчетата вечер и да си ползвам и двете серпентини за парното, а сутрин когато е угаснало да ги разделям отново. Жалко че днес не е слънчево за да мога да си тествам системата, два дена не задържаше налягането поради проблеми с връзките оправихме ги, но сега пък няма слънце! Не съм си изолирал тръбите още, тези които са отвън де. Моята система по голямата част от тръбния път минава под земята там съм ги изолирал разбира се, но около 4 м са голи, интересно ми е да видя дали ще има разлика при изолирани и не изолирани тръби, пак казвам говоря само за 5 метра 3 медна и 2 pex-al-pex.
zaksofon

Мнениеот zaksofon » 12.05.2010 17:12

Да ви бутна малко само ...... :roll:
zaksofon

...

Мнениеот Gio » 12.05.2010 20:46

...zaksi, вземи та направи една схема на тази твоя система - даваш информацията "на час по лъжичка" - нещата са комплексни по принцип...
Свързването на двете серпентини означава смесване на флуидите, които текат в тях :)
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Следваща

Назад към Слънчеви колектори за топла вода