НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО !!!

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот YordanIvanov » 28.06.2010 18:14

donpesho написа:
Gio написа:А пък искам ferdi да направи изявление

Искам ferdi,искам ferdi - ето ти ferdi ,то кораба потъна ,а ти ferdi та ferdi .

Чета този пост и се хиля с глас :) :) :)
Ферди, имате ли някаква концепция кога и как ще се случват нещата?
YordanIvanov

Мнениеот mp » 28.06.2010 18:26

Идеята с медиите не е лоша, но ще се проточи във времето.Затова успоредно с публикации в медиите според мен трябва да подготвим писмо по-добре отворено до Боико Борисов в което да напишем всичко това от форума аргоментирано, систематизирано и хронологично.След което да го подпишем и изпратим.Застанали с лицата си мисля, че ефекта ще е по-добър.Щом БФА не ни защитава интересите значи е време да си помогнем сами.
mp

Мнениеот Markov » 28.06.2010 20:16

Ситуацията е толкова сериозна, че няма никакво време за хилене.
Първият въпрос е какво искаме и после как да го направим.
Това бяха и въпросите, които коментирахме във Варна. В 99% от мненията ни съвпадат с тези на Матеев изразени до сега и особено в последните постинги за НАЦОНАЛНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО спрямо Българския народ
1. Искаме ли МОРАТОРИУМ върху мегаватови проекти при фотоволтаичните централи? При вятърните и без това са само мегаватови. Нека да запазим фотофолтаичните централи да бъдат само за дребни инвеститори.
2. Искаме ли да има програма 10 000 покрива до 100 000 покрива с малка мощност до 10 КВп?
3. Искаме ли да има гарантирана квота за дела на фотоволтаичните мощности от общия дял на ВЕИ до 2020 година.
4. Да има ли субсидии и до каква инвестиция?
... и още и още...
Как да го постигнем? Какво лошо има да се създаде друга фотоволтаична асоциация която ще защитава интересите на дребните инвеститори и обслужващи фирми. Малките ще се занимават с ИНСТАЛАЦИИ до 100 КВп а големите с ЦЕНТРАЛИ до 999 КВп.
Малките ще са повече с членски внос по 100 лева а големите по-малко с членски внос 500 лева. Нищо чудно малките да съберат повече пари за общото дело.

След като решим какво и как да го направим стои въпросът как да го наложим на управляващите, че това да се случи законодателно.
Дали да започнем с платени публикации, за което ще трябва да бъдат акумулирани средства, или да убедим някои влиятелни политици или други обществени личности, които и без това са убедени поддръжници на ВЕИ.

Аз лично искам да видя Матеев във всички сутрешни блокове на водещите телевизии и на няколко импровизирани пресконференции.
Естествено че няма да извади и плати от джоба си. Затова искаме да направим оптимали организации, които да финансират подобни изяви.
Нека първо Матеев изрази готовност и да организираме спешно сметка за събиране на средства. Защото няма време.

Давайте още мнения
Аватар
Markov

Мнениеот Gio » 28.06.2010 20:49

donpesho написа:
Gio написа:А пък искам ferdi да направи изявление

Искам ferdi,искам ferdi - ето ти ferdi ,то кораба потъна ,а ти ferdi та ferdi .

...за моряк с над 20 години в гьола, "корабът потъна" е доста относително понятие...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот donpesho » 28.06.2010 23:37

Markov написа:Ситуацията е толкова сериозна, че няма никакво време за хилене........
. Защото няма време.

Давайте още мнения

Действително ситуацията е много сериозна,и дори сме закъсняли .За целта трябва да се съберем в най-скоро време (до два три дни ) и да си основем някаква форма на сдружение с което да излезем единни пред медиите.Дори аз съм за още по радикални мерки - да излезем пред парламента , така медиите сами ще се заинтересуват от нас .Както виждам и с разговорите с ferdi вече сме узряли да го направим -просто няма на къде,става въпрос за нашето оцеляване все пак.
GIO нямам ,и не съм имал намерени да те обиждам , ако си се обидил -извинявай.
Аватар
donpesho

Day Energy / Renew Bulgaria Group

Мнениеот Day Energy » 29.06.2010 00:09

Ситуацията е много контроверзна. Без реален подход и целенасочено стъпване на политическо-икономическата сцена, никoй няма да го вземе насериозно това "сдружение".

Не искам да кръстосвам шпаги с никого тук, но не виждате ли основната част от възможните промени съпроводени от БФА и АПЕЕ?! За мен тук се работи в правилната насока, а и КРИБ не би си позволила да загърби БГ бизнеса.

С повечето от вас не се познаваме, но предполагам че не е проблем и да сме съинициатори на поредица от срещи, стига те да са с ясни цели!

DN
Day Energy

Мнениеот ferdy » 29.06.2010 01:53

Аз възможните промени ги виждам, но не виждам да стават, а Вие, Day Energy?

И аз не искам да се караме, просто нека говорим с факти.
ferdy

Мнениеот YordanIvanov » 29.06.2010 08:29

Според мен Ферди е права, че трябва да се говори с факти.Ок, аз имам 1 въпрос на база на първия пост на Матеев?Има закупени трафове за мощност 200 мегавата.Приемаме, че ще има респективно и такива централи.Как, по какъв начин, на какво основание, ще се апелира да бъдат отхвърлени тези "мощности".Слагам ги в кавички, защото ние реално не знаем дали съществуват.Нали в крайна сметка това е проблема?Достига се мощността до 2-3 години (16%) и дори и централите по субсидиите изкупната цена ще бъде страшно ниска, защото това е що годе близко бъдеще.Поправете ме ако бъркам за актуалния проблем?
Да, може да се апелира за по-бързи процедури.
Да, може да се апелира за ускорена процедура за мали централки.
Да, може да се апелира за процедурата при ЕРП-тата.
Да, може....
Да, може...
Да, може...
Обаче поне за мен какъв е основния проблем?Няма как ББ да отхвърли стотици милиони чуждестранни инвестиции във ВЕИ.В момента в който се появим мога да Ви кажа кво ще стане.ББ излиза пред камерата и цитирам по предчувствие:Аз съм човека, който успя да привлече близо милярд инвестиции в България, а вие пак ревете.
Не ми казвайте нищо за отговра му, знам и аз мога да кажа много неща, но ние сме в период на популизъм.Така, другото ПО-ВАЖНО е войната на ЕРП-тата с държавата.О повярвайте ми, ако правителството един ден реши да води добра политика инвестицията във ВЕИ(смекчени процедури и т.н.), ПЪРВАТА РАБОТА НА ЕРП-ТАТА ЩЕ БЪДЕ ДА СИ ГО ВЪРНЕ ЧРЕЗ НАС НА ДЪРЖАВАТА.+ Това безбройните българи, които искат да станат милионери за секунди са резервирали вече толкоз много мощности, че е в рамките на невъзможното да те вържат някъде(и сега да не е така, то ще стане скоро).Отново отиваме на вариант малки централи, с надеждата че ЕРП-тата няма да ни режат много и че ще могат да ни връзват на ниско.
п.п.Поста ми не е начин да демотивирам хората, които искат да направят нещо(и аз съм един от тях), а просто обективната истина, с която трябва да се съобразим ако искаме да предприемем ефективни действия.
Поздрави
Й.И.
YordanIvanov

Мнениеот Lupus » 29.06.2010 09:26

Miro написа:Това си го говорехме преди година и нещо, когато предното правителство имаше уникалния шанс с промяната на 1 текст в ЗУТ да позволи масовото навлизане на малки фотоволтаични централи...
http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php?p=8488#8488
Това не стана, защото ... всички си знаем - кокалът не е за нашата уста. Не може баба ми на село да е производствена единица, а Белене да не е... къде е келепира за властта? От къде ще са милионите в партийните каси? А днешните са същите като предишните....

Говорихме го и преди две години и преди една година и в доста теми. Ама го говорихме аз и ти и ни разбираха още 2-3. За останалите бяхме май противници на ВЕИ, защото всеки си мечтаеше за големите проекти и как той ще вземе парче от баницата. "Да, ама не", както казваше Петко Бочаров. И сега, когато баницата е вече разпределена, ние ще ревем. Няма никакъв смисъл!
Просто вече е безнадеждно късно!

YordanIvanov написа:......Достига се мощността до 2-3 години (16%) и дори и централите по субсидиите изкупната цена ще бъде страшно ниска, защото това е що годе близко бъдеще.Поправете ме ако бъркам за актуалния проблем?
Да, може да се апелира за по-бързи процедури.
Да, може да се апелира за ускорена процедура за мали централки.
Да, може да се апелира за процедурата при ЕРП-тата.
Да, може....
Да, може...
Да, може...
Обаче поне за мен какъв е основния проблем?Няма как ББ да отхвърли стотици милиони чуждестранни инвестиции във ВЕИ.В момента в който се появим мога да Ви кажа кво ще стане.ББ излиза пред камерата и цитирам по предчувствие:Аз съм човека, който успя да привлече близо милярд инвестиции в България, а вие пак ревете.
Не ми казвайте нищо за отговра му, знам и аз мога да кажа много неща, но ние сме в период на популизъм.
Така, другото ПО-ВАЖНО е войната на ЕРП-тата с държавата.О повярвайте ми, ако правителството един ден реши да води добра политика инвестицията във ВЕИ(смекчени процедури и т.н.), ПЪРВАТА РАБОТА НА ЕРП-ТАТА ЩЕ БЪДЕ ДА СИ ГО ВЪРНЕ ЧРЕЗ НАС НА ДЪРЖАВАТА.+ Това безбройните българи, които искат да станат милионери за секунди са резервирали вече толкоз много мощности, че е в рамките на невъзможното да те вържат някъде(и сега да не е така, то ще стане скоро).Отново отиваме на вариант малки централи, с надеждата че ЕРП-тата няма да ни режат много и че ще могат да ни връзват на ниско.
........
Й.И.

Напълно съм съгласен с това и то обяснява защо:
Просто вече е безнадеждно късно!
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Day Energy

Мнениеот Day Energy » 29.06.2010 09:48

Като цяло Йордан има право - на политическо ниво, всеки гледа съседното рамо и никoй не знае какво се случва. Но като се случи, т.е. като тръгнат парите (дори и без да им се знае произхода), правителството ще позира за снимки и всички ще се прегърнат.

Ако 101% Матеев може да потвърди такава информация, която аз на няколко пъти поставям под съмнение по редица причини, (било то и от опита на дистрибутор на продукти в Europe), сега е момента за факти!!

Факти - икономическа среда:

Няма икономически целесъобразни фактори, които да подкрепят изграждането на централизирани мощности от 200МВ и нагоре. Матеев сам споменава доизграждането и регулирането на мрежата.

БЕХ и НЕК на практика нямат ликвидноста, която да гарантира кредитни линии от трети институции и банки в Europe или САЩ.

Повярвайте ми, от две години преговаряме за отделни реализации по линията на Реню България Group и то в пъти по-малки от 200МВ.

Докато не навлезе рамка за либерализиране на пазара, както вече някои министри намекнаха (не без повод - все пак всички знаем какви са условията за инвестиции от такава величина), няма сигурност.

Според мен това трябва да е и водещият елемент ако ще се "сдружаваме" - либерализация на пазара, участие в "смарт грид" интеграцията.

Нека АЕС и Со. да си продават електроенергия от PV на НЕК, ние като "организация" с постигнат ценови паритет, ще избираме на кой да си продадем произведената електроенергия - на съседна Румъния, на ЕЕХ, където си пожелаем... според мен това е бъдещето!

DN
Day Energy

Re: Day Energy

Мнениеот donpesho » 29.06.2010 10:57

Day Energy написа:Като цяло Йордан има право - на ...............
DN

Имам чувството че някак се опитваш да успокоиш духовете с твоите постове, БЕХ - МЕХ ,КРИП и т.н.,те ли ще защитят интеса на малките фирми ? :D :D :D Всеки има право на мнени , но просто не ми обяснявай

Day Energy написа: няма никаква тенденция да се заровят такива инвестиции в момента в БГ DN

и т.н.Просто ми се струва че от твоите постове лъха едно послание

-СТОЙТЕ СИ КРОТКО ,НЕ СЕ ВЪЛНУВАЙТЕ -ВЪПРЕКИ ЧЕ ОТИВАТЕ НА ЗАКОЛЕНИЕ
Аватар
donpesho

Мнениеот ferdy » 29.06.2010 12:47

DN свободния пазар по никакъв начин няма да ни помогне, вервай. Няма начин аз например да си продам скъпия ток от централата ми в Хасково в Гърция или Румъния, пак ще го продавам на ЕРП-то, колкото и да е либерализиран пазарът. Това не е решение. В момента навън се продава само ток от АЕЦ-а и много евентуално от два ТЕЦ-а, цените са 10-20 пъти от стойността на тока от ФЕЦ, никой няма да е луд да дава такава цена.

В умните мрежи как точно да се включим? Това е държавна политика.

Ликвидността на НЕК и БЕХ. БЕХ по-ликвидиран от това няма да стане, а НЕК е предприятието с най-много активи в страната, за милиарди. И си участва в кредитни линии, и си преговаря за нови...

Единственият факт е, че Бойко ще си се снима до припадък навсякъде.
ferdy

Мнениеот YordanIvanov » 29.06.2010 12:52

Хора разберете го.В случая ние искаме от правителството да вземе едно решение.Много е просто.Когато се взима политическо решение се гледат два основни фактора: ЗАКОНОСЪОБРАЗНОСТ И ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТ.Като ако искаме да имаме ефективно решение те трябва да действат КУМУЛАТИВНО!!!
Законосъобразно ли е да се спре инвестирането във ВЕИ в България от чуждестранни инвеститори?Отговорете си на това сами.На мене биха ми били интересни вашите мнения.
ЦЕЛЕСЪОБРАЗНО ли е това решение.Да, целесъобразно е, защото парите ще бъдат усвоени от българския бизнес и ще останат в България.Защото така и така, така и така.Наистина е безкрайно НЕцелесъоразбно някой да идва, да строи със собтсвени средства, материали, работна ръка, после българския данъкоплатец да плаща за тази енергия и тези пари да се изнесат навън.Но ние сме в десетилетието на популизма(започна през правителството на НДСВ) и никой няма да го разбере това.Както казах в предишния си пост, ББ ще каже:Аз докарвам милярди отвънка, а те ся реват.Ако се предприемат действия по доказването на целесъобразността на едно такова решение трябва да се заходи обеснявайки на народа по ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЕЛЕМЕНТАРЕН НАЧИН ОБСТОЯТЕЛСТВАТА И ИСКАНИЯТА НИ.Защото народа е озлобен и към инвеститорите(българските).Народа като чуе, че идва чуждестранен инвеститор и се радва и т.н. и т.н.
Сега ми кажете ЗАКОНОСЪОБРАЗНО ли е действие да се спрат чуждестранни инвестиции в бг и как може да се случи?
Поздрави
Й.И.
п.п.Хубави хора......вече е доста късно, защото ДОРИ И ДА СЕ ПРИЕМАТ НАШИТЕ ИСКАНИЯ няма как да се спрат 500-те мегавата(ако е така) чуждестранни инвестици, поради причината, че ЕС ще гракне така, че няма да имаме избор.Нямаме волята да го направим.Няма го интереса да го направим.Няма го съзнанието да го направим.Говоря за правителството.Всичко е ДС хубави хора :) те са рушили 50 години държавата и продължават да я рушат.
YordanIvanov

Мнениеот weskoo2000 » 29.06.2010 13:00

Това безбройните българи, които искат да станат милионери за секунди са резервирали вече толкоз много мощности, че е в рамките на невъзможното да те вържат някъде(и сега да не е така, то ще стане скоро).

В североисточна България Е.ОН не присъединява от месец [/b]
weskoo2000

Мнениеот YordanIvanov » 29.06.2010 13:29

Между другото изключително съжалявам и хората, които накупиха земи за по 100-200 лева на декар, архитекти има зеха 3-5 лева на квадрат да им сменят предназначението(на десетки декари) и очакваха да продават на около 200к евро на мегават.Те просто правиха някаква алюзия между строителството на Банско, Черноморието и т.н. с инвестицията във ВЕИ.Пълна грешка.Това го повтарям не знам от кога и хората все ми се смеят.
А аз не мога да разбера защо сте толкоз изненадани от тези мощности, които каза Матеев?Нима не знаете, че Мицубиши купи 40 площатки над сливен за общо 60 мегавата?Нима не знаете колко десетки мегавата направиха Мицубиши на морето(нека Вандал каже точно)?Нима не знаете за 50-те мегавата на Бузлуджа(непотвърдена информация)?Очакваше се идентично нещо и за соларите.
Хора, спасение няма в истинския смисъл на думата, просто може да "останем над повърхността" само и единствено ако успеем да си извоюваме малките мощностти с улеснена процедура.Матеев е 100% прав тука.И това не виждам как ще стане обаче....ЕРП-тата са частни.Пълен монопол, никакъв избор, и те клатят както си поискаш.
Да натискаме на малките централи!
YordanIvanov

ПредишнаСледваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ