НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО !!!

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот solarcenter » 01.07.2010 11:38

Здравейте ! Аз съм архитект и се интересувам от PVтематика , защото смятам ,че има ОГРОМЕН потенциал инсталирането на малки соларни мощности в сградите ,интегрирането в покриви и фасади и по този начин постигане на децентрализация и енергопроизводство по места ! Понеже тук това е форум на соларна фирма мога да кажа , че в света фирми като CONERGY Germany и SUNPOWER Corp. USA са направили огромните си пари именно от хилядите покриви и покривчета ... Ако се направят за близките 5 год. 60 - 70 000 покрива в България ...това е оборот от милиарди евро ... Мисля , че за всички оператори в бранша ще има доста работа, фактуриране и печалби ... ! Натам трябва да се насочат всички усилия за натиск и промяна на статуквото и абсурдната ситуация , че за АES и сем. Иванови процедурата е една и съща... ! Това според мен може да се направи със стройна организация , медии , работна група и много усилия ... За големите проекти ... няма смисъл да се хабим и говорим патриотично ... Тук иде реч за много пари в брой , които са планирани още отдавна да бъдат инвестирани и няма спиране ! Имайте предвид , че не са ни виновни "чужденците" , защото във всички проекти има замесени миноритарно български структури (local support &partner ...) , които си бутат нещата на високо ниво и изобщо няма да се спрат докато не стигнат ДОКРАЯ ! А българите сме известни ...че и майка си можем да продадем ... така , че съответно сигурно има системи за "отблагодаряване " и... НЯМАME ШАНС ! ... ШАНСА е само в покривите,BIPV и малките наземни!
solarcenter

Мнениеот YordanIvanov » 01.07.2010 12:36

Бих исал само да вметна, че е редно да се действа В МНОГО БЛИЗКА ПЕРСПЕКТИВА, не само зареди интересите ни, ами защото вече се плямпа по медиите за нашия проблем.Дават по новините разправии в НС и т.н. и т.н.+ Това вярвам, че ще получим подкрепа от медиите, защото в момента темата е актуална.Никой няма да ни чуе, когато нещата затихнат.Вярвам, че ако си изтанцуваме нещата както трябва ще имаме успех.Това правителство е СУПЕР НЕКОМПТЕНТНО и не веднъж показа, че прави промени, когато го натиснат, до толкова до колкото не се засягат до голяма степен интересите им разбира се.
Мисълта ми е:ТРЯБВА ДА СЕ ДЕЙСТВА МНОГО БЪРЗО И АДЕКВАТНО.СЕГА Е МОМЕНТА!
YordanIvanov

Мнениеот ferdy » 01.07.2010 14:02

http://news.stara-zagora.org/index.php? ... wsid=12707

Ето и как се взимат решения на общински съвети. Такива хора ни управляват.
ferdy

Мнениеот KD Solar » 03.07.2010 11:29

ferdy написа:
Ето и как се взимат решения на общински съвети. Такива хора ни управляват.

Българио, от тебе те крадяха,
една бе ти достойна зарад тях,
а тебе ТЕ позорно, майко, те крадяха
И твойто име само кат мълвяха,
продължаваха без страх.

Но кой ви знай, ще спите и ВИЙ в тез полета?
И над ваший гроб забвенье ще цъфти.
Коя сте вий, госпожо проклета?
За сянката ви клета не мисли
никой днес - освен поета
и таз която ви роди .
Аватар
KD Solar

Мнениеот YordanIvanov » 05.07.2010 16:41

До тук ли ни стигнаха силите?
YordanIvanov

Мнениеот donpesho » 05.07.2010 17:33

Май дотук Данчо ,за съжаление, само си пишем по форумите!
Аватар
donpesho

...

Мнениеот Gio » 05.07.2010 19:19

...правя паралелно допитване относно заявките за трафове - БГ производители, ABB, Schneider...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот ferdy » 05.07.2010 20:57

Всъщност се работи по въпроса, не мислете, че всички спим.
ferdy

Мнениеот Lupus » 05.07.2010 22:20

ferdy написа:Всъщност се работи по въпроса, не мислете, че всички спим.

Абе "изработени" ще има много. :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Емил » 06.07.2010 13:19

Понеже в корена на темата и развихрилите се горещи дискусии е едно проучване на г-н Матеев:

Цифрите ги имам от производители и продавачи на трафопостове, които вече са продали 200MW трафопостове за слънчеви централи. При това не съм събрал информация от всички, а само от една малка част.

стана ми интересно, и попитах мой контрагент - сравнително голям български производител на трансформатори - има ли засилено търсене при него на трафове, които са предназначени за ВЕИ.

Отговорът беше, че от началото на годината е продал ДЕСЕТИНА и то в гамата - 100, 160, 250 кVА , което е равно на 1-2 МW

Значи, един от големите български производители не се вписва в групата от производители, за които говори г-н Матеев - продал е малко трафове. При това трансформаторите, които е продал очевидно са за малки централи - нито един голям траф, който би се ползвал за за мега проект.

За мен е интересно какви са тези инвеститори, които уж всичко внасят отвън, а пък купуват трафове от България ? И кои са тези фирми произвидители, които са толкова напред, че са изпреварили конкуренцията - моят познат е продал 1-2 мегавата, а те 200 мегавата ? Та производителите на трафове у нас се броят на пръстите на ръката.

Не искам да излезе, че се съмнявам в думите на г-н Матеев, но ми се струва, че е бил подведен.

На основата на въпросната информация ли се опира цялата дискусия, или има и други податки?
Аватар
Емил

...

Мнениеот Gio » 06.07.2010 13:42

...също се усъмних в подадената информация към г-н Матеев - за момента съм събрал продажби+изходящи оферти от български производители за мощности от около 2,5 МW, а май изчерпах списъка с производители...
Това обаче не миниманизира подтисническите мерки от страна на правителството - дискриминацията към българския фотоволтаичен бизнес, съсредоточил работата си към малките и покривни инсталации, е повече от явна и безцеремонна...
Аватар
Gio

Day Energy

Мнениеот Day Energy » 06.07.2010 16:47

заявките към Siemens само от наша страна са за 40MW (от доставчици около 80-100MW), но 95% от тях са за EU пазари - така че ако някой се натъкне на тези цифри, прибавете мах. 5MW за БГ

за да не остане грешно впечатление - според мен дискусията не трябва да "застива" само заради това има или няма инвестиции от които да ни е "страх".

нека да се ръководим от нещата, които знаем че трябва да се случат - със или без съотношение към чуждите инвестиции и обеми...

DN
Day Energy

Мнениеот Mateev » 06.07.2010 21:04

За съжаление не мога да цитирам името на фирмата, защото става въпрос за световно известна компания и информацията ми е дадена като поверителна. Ако искате - вярвайте, ако искате - недейте.

Между другото информацията можете да си я съберете сами и от пресата. Вече официално е обявено започването на една 80MW централа и на една 50 MW. Очаквайте статия и за една 110 MW. Дребните под 5MW въобще не ги броя, но ако започнете да смятате - ще се съберат поне още 20-30MW. И това са само тазгодишните централи.

Това, че сте останали встрани от този процес, не означава че централи не се правят. За ваше успокоение СТС Солар също е встрани. Именно затова отворих и темата - за да ви предупредя.
Аватар
Mateev
Site Admin

...

Мнениеот Gio » 06.07.2010 21:33

Г-н Матеев, оставили сме Ви с неприятното впечатление, че разсъждаваме на известния принцип "не сакам я да съм добре, сакам Вуте да е зле". Ние разговаряме за сдружение, което би спомогнало изграждането на т.н. "средна" класа и защитаващо интересите на инвеститорите в най-красноречивия за посочената прослойка диапазон от инсталационни мощности...
Аватар
Gio

За съжаление

Мнениеот Дамян Николов » 07.07.2010 01:24

Здравейте на всички.
Рядко пиша във форума ,но го следя изкъсо поради рядко срещаното явление в България-точност и професионални мнения и решения.
За съжаление г-н Матеев е прав . Не национално предателство ами ......
То така или иначе в нашата "пазарна икономика", апсурд да се вместиш около такива гиганти --10--100MW. Въпроса е че те изяждат цялата баничка ,а на нас само вкисната боза.
Тъй или иначе ще строят ,сега или в много близкото бъдеще,но тогава държавата да си защитава интереса(а именно интереса на българския народ).
Пичовете си идват от Х държата с оборудването/специалистите/инсталаторите/подръжката.
Тогава на България за чиййй и е да строи подобни централи?
Хем че ползват наша земя ,че и нищо насреща за нас освен по скъп ток.
На подобни инвеститори в договорите може да им се наложи да се построи от БГ фирми или да се поддържа от такава... и доста други варианти с които пак имаме интерес.
Че парите ще изтичат от България то това е ясно.Да не мислите че големите български инвеститори си държат или инвестират като луди в България.

Лично мое мнение е промяна на доста точки в законите като основни
-разделение не на 2ценови деления -под 5KW и над 5KW(не е актуално), а на 3или 4.(ще помогне за спиране на наводнението от хххххMW централи).
-бързо присъединяване за покривни инсталации или наземни паркове със сравнително малка мощност.(спомагане за децентрализацията)
На малки централки които които се ползват за собствени централи и неизползваното количество се изкупува дори може и данъчни облекчения да се направят .
Или по общо казано да се видо измени закона така че големите паркове да не са много апетитни.
Ако като цяло направят парковете от тип 100KW-1MW достатъчно интересни за инвеститорите те пак биха инвестирали тука но тогава няма да си домъкнат всичките партакеши със себе си.
Дамян Николов

ПредишнаСледваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ