Преди да се изпокарате
Матеев според мен не е бил в гугъл групата и е изтървал версиите, които си размятахме, та затова накрая се включва.
Та на въпроса със съдържанието:
Първо към Матеев. Целта на предложението ни е ясно и конкретно. До моментра куцо, кьораво и сакато обяснява и разпъва локуми на тема ВЕИ и какви програми и насоки трябвало да имаме. Същия локум (ще ме прощаваш) е и програмата 10 хил покрива, тъй като до момента тя е само някаква идея, която си подхвърлил в БФА, но не виждам нещо реално да се прави по въпроса, освен от време на време да се придъвква заглавието и по медиите. Дори по-точно казано, освен заглавие не съм видял да има нещо конкретно, как аджеба ще се постигне това.
Нашата идея е точно обратната - чрез КОНКРЕТНИ мерки (тези, дето ти се струват най-сухи и скучни), да постигнем целите - не 10 хил, а защо не 100 хил - 100 хил по 5 киловата са 500 мегавата.
Може би си прав, че трябва да наблегнем в увода на маркетинга... ако можеш да помогнеш, ще се радваме... тъй като знаеш всички не разполагаме с достатъчно време. Но настоявам сухия текст да остане, тъй като той показва начина, по който да се случи промяната. До момента никой, никъде не го прави, а е лесно...Липсата на конкретика ме навежда на мисълта, че целта е масовото навлизане на фотоволтаици по покривите да се отложи, за да може "нашите" хора да си направят големите проекти.
Това е заложено и в проектозакона за ВЕИ. Никакво улеснение за малките инсталации - остава си същия чеп. А какво става с големите? 2 пъти в годината "богоизбраните", ще решават чии проекти да пуснат. И то след като инвеститорите са направили 10-20% от инвестиционните разходи. Това означава единствено, че отговорът на комисията ще трябва да е ясен предварително. Иначе никой инвеститор не би играл комар, да речем с 1 милион евра, само за да разбере, че не е минал цедката или не е предложил най-изгодна цена...
Та, да се върна пак на въпроса с нашето предложение. Съгласен да добавим малко "страшен" маркетингов текст, но ме притеснява, че асоциациите в бранша включая (БФА) няма да му се зарадват много, а търсим помощ от тях....