117.24 kWp електроцентрала на покрива на ЗИТА Русе Карбохим

Форум за обсъждане на въпросите, свързани с нашата компания. Отзиви, мнения, препоръки, критики.

Модератори: Mateev, Admin

Вариант

Мнениеот Penev » 07.04.2008 21:52

Не е моя работа да се бъркам в този проект, както и на инвеститора. След като видях покрива първото, което ми хрумна беше да отлея цяла плоча на покрива - поне 100mm с добра армировка. Сигурно сте обмислили и този вариант, като не знам защо сте го отхвърлили.
Практически след като го обмислих видях следните недостатъци: неравностите на покрива са големи и в някои участъци дебелината на бетона ще е значително по-голяма, респективно не е ясно дали сградата ще издържи такова натоварване.
Но има много предимства: получаваме равен и здрав покрив за основа, избягваме трудоемкото изстъргване на старата изолация (което е абсолютно задължително преди полагане на нова), сложно запълване и укрепване на отворите където сега се намират капандурите - сега така или иначе ще се отлива бетон и там, а доколкото виждам от снимките не са малък процент от покривното пространство.
Ако неравностите по покрива са много големи - могат да се запълнят с по-лек и евтин от бетона материал.
Също бих заложил металните стъпки за конструкцията преди отливане на бетона.
Възможно е варианта да е изключително неподходящ - това е моето мнение без да знам преценката на конструктора. Но така и така сте решили да качите 50-100 тона - една полоча 420 m2, би тежала точно толкова. Икономически погледнато разликата няма да е повече от 6-7 хиляди лева.
Така или иначе сте решили как да го правите, но аз виждам един сериозен проблем на конструкцията ви. При отливането на ивиците - между самите тях ще се образуват корита (разбрах, че покрива е много неравен), които при дъжд и снеговалеж ще събират вода, която лятото ще разрушава горния слой на изолацията под действието на UV лъчите, а при отрицателни температури ще се образува лед.
Подобна ситуация съм наблюдавал и хидроизолацията трудно издържа 3 зими, поне в нашия регион.
Penev

Мнениеот Mateev » 07.04.2008 23:42

Разбира се, че сме мислили по варианта с цялата плоча. Но се отказахме от него по 2 причини:
1. Площта на покрива е 1600 кв.м. За да си гарантираме минимална дебелина от 10 см. на плочата, трябва в някои места тя да има дебелина по 30 см. При такива разчети плочата щеше да тежи 500 тона.
2. Как щяхме да правим водоотвеждане при равна плоча?

Затова решихме да отлеем бетон на ивици. Първо защото ще се качи 3-4 пъти по-малко бетон и второ - наклона на покрива се запазва и водоотвеждането ще продължи да си работи. Само ще трябва на определени места в тези ивици да заработим PVC тръби, през които ще се отича набраната вода в горната част над ивицата.

В случая качваме точно толкова бетон, колкото е нужно за стабилност при силни ветрове, и нито грам повече. Няма нужда от перфектно почистване на старата хидроизолация под ивиците. Тя не ни пречи. И не ни трябва здрава спойка със стария бетон (въпреки че ще я направим за по сигурно).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Penev » 08.04.2008 01:49

Останах с впечатление, че сградата е с размери 42m x 10m. Явно не съм разбрал.
Много добре разбирам идеята. Като PVC тръбите трябва да са вертикални или с малък ъгъл спрямо вертикала, защото в покрива има двоен таван, където температурата също няма да е висока през зимата. Плочата при всички случаи трябва да се почисти и грундира за да е надеждна новата изолация. Също да се коригират наклоните там където е нужно. Щото ще е много жалко след 3 години бригада "специалисти" да полагат нова изолация или ремонтират проблеми в старата. Задължително е изпълнителя на изолацията да надеждна и читава фирма, като даде поне 15 години гаранция.
Всичко това не го коментирам случайно, наистина много проблеми създават този тип покриви. (Затрупани с боклук воронки, замръзнали и спукани уточни тръби, ефекта на басейна и др.)
Пожелавам успех на проекта и поздравления за подробния анализ. Едва ли Инвеститора би могъл да намери изпълнител, който да обърне толкова сериозно внимание на всички детайли от проекта. Сигурен съм, че ще остане доволен.
Penev

Мнениеот Mateev » 11.04.2008 19:48

Вече текат тестовете на модулите, с които ще бъде изградена централата (Kyocera KC130GHT-2 и Solar Swiss SSM-150/12M). Засега са тествани на здравина с по 4 торби цимент (200 кг), равномерно разпределени по площта.

След това са пуснати на дъното на един басейн и стоят там вече втора седмица. Изходите им са свързани на късо поради следните съображения:
- За да може модулите да работят (да тече ток по жиците) даже и под водата.
- За да не кородират перата на куплунзите от влагата.

След като бъдат извадени им предстои обдухване с пароструйка (200 атмосфери и 140 градуса на струята). Идеята е да се имитира дъжд и вятър с голяма скорост.

След това им предстоят няколко цикъла на нагряване с калорифер до поне 120 градуса и бързо охлаждане във вода. Идеята е да се предизвикат бързи температурни разширения и свивания.

И след това ще проверим дали все още работят.

Изображение

Единственото, което все още не е направено, е тестове за градушка. Все още се чудим как да създем опитната постановка. Получаването на зърна с лед е лесно. Но все още не сме решили как да ги изстрелваме с подходящата скорост. Според литературата големината на зърната на градушката е от 7.5 до 38 мм и скоростта им може да достигне до 140 км/час.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 11.04.2008 19:52

Матеев, Вие сте брутален :D
Аватар
Vandal

Мнениеот Lupus » 11.04.2008 21:49

Vandal написа:Матеев, Вие сте брутален :D

И по-брутален съм бил (сещаш се къде :D ) ама така трябва, ако искаш да устиска 25г.
Lupus

Мнениеот EOS Technologies » 11.04.2008 23:46

Mateev написа:...

След като бъдат извадени им предстои обдухване с пароструйка (200 атмосфери и 140 градуса на струята). Идеята е да се имитира дъжд и вятър с голяма скорост.

След това им предстоят няколко цикъла на нагряване с калорифер до поне 120 градуса и бързо охлаждане във вода. Идеята е да се предизвикат бързи температурни разширения и свивания.

И след това ще проверим дали все още работят.

...

Здравейте г-н Матеев,

с голяма загриженост прочетох за Вашите намерения. При загряване на стъклото при 120 градуса и повече и бързото му охлаждане, както и имитацията на дъжд с 140 градуса температура, мисля, че това ще доведе неизбежно до повреждането на модулите.

Не мислите ли, че сертификацията по TÜV Schutzklasse II, ISPRA CEC 503/IEC 61215, JIS (Japan), UL-1703 (USA), CE-Zeichen, ISO 9001, ISO 14001 са достатъчни? Повечето производители изключват изрично монтажа на модулите на кораби и яхти. За подводно ползване не съм ги питал. :-)

Все пак съм любопитен дали ще преживеят Вашата програма!

Поздрави
EOS Technologies

Мнениеот dido 2 » 12.04.2008 11:31

Нагряване до 120 градуса и бързо охлаждане едва ли ще се случи на практика .
Без застраховка (вкл. градушка ) никоя банка не би ни отпуснала кредит . Мисля , че и в програмата (312) бе посочено , че изискват такава .
Има инсталации за бързо замразяване на зеленчуци , примерно грах , които завършват с тръба и от там продуктите излизат замразени и доста бързо .Не съм сигурен за скоростта .Ако някой от форума е по-запознат , нека каже . Да симулираме теста с градушката .
dido 2

Мнениеот solarism » 12.04.2008 14:52

Може би с пушка за пейнтбол. Там скоростите са по-големи, но ако има начин да се регулира налягането. Аз съм мислил за тест на вакуумни тръби, но още не съм пробвал ... иначе ето пример за скорости при пейнтбола - http://www.vmempire.com/ballspeed.htm
Аватар
solarism

Мнениеот Lupus » 12.04.2008 15:06

solarism написа:Може би с пушка за пейнтбол. Там скоростите са по-големи, но ако има начин да се регулира налягането. Аз съм мислил за тест на вакуумни тръби, но още не съм пробвал ... иначе ето пример за скорости при пейнтбола - http://www.vmempire.com/ballspeed.htm

http://youtube.com/watch?v=SCnumxfr_YM
Това напълно имитира градушка! Ама много джепане харчи. :D
Lupus

Мнениеот Mateev » 27.06.2008 00:03

В понеделник (30 юни) отиваме да монтираме системата за мониторинг и контрол. И от началото на следващия месец ще имаме данни за слънчевата радиация, силата на вятъра и температурата на въздуха и на модулите. В сряда ще свържем първия инвертор, а до края на седмицата - още 2 инвертора.

Между другото най-после получихме становище за присъединяване от ЕОН. И в него тактично се казва, че присъединяването ще е в страна НН на съществуващ трафопост от 1000 kVA, a меренето - в страна СрН (20 kV) на същия трафопост. С две думи - ще изкупуват само разликата от произведена и консумирана енергия и загубите в трансформатора ще останат за наша сметка. А тези загуби ще са огромни, защото трансформатора е 8-9 пъти по-голям от мощността на фотоволтаичната централа.

Утре ще звъннем в ЕОН, за да проверим дали няма някакво двусмислие в тяхното становище. Но се безпокоя, че такова няма. И ще се наложи да започнем процедурата отначало, но от името на друга фирма. Явно няма да се съгласят на присъединяване и мерене в страна НН. Но поне да се съгласят да сложим собствен трансформатор 120 kVA с мерене в СрН, за да може поне загубите ни в трансформатора да са по-малки.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот EOS Technologies » 27.06.2008 00:47

hu hu
EOS Technologies

Мнениеот Miro » 27.06.2008 10:44

Mateev написа:Между другото най-после получихме становище за присъединяване от ЕОН. И в него тактично се казва, че присъединяването ще е в страна НН на съществуващ трафопост от 1000 kVA, a меренето - в страна СрН (20 kV) на същия трафопост. С две думи - ще изкупуват само разликата от произведена и консумирана енергия и загубите в трансформатора ще останат за наша сметка. А тези загуби ще са огромни, защото трансформатора е 8-9 пъти по-голям от мощността на фотоволтаичната централа.

За да си подсигурите меренето на страна ниско напрежение разделете централата на 2 ако се налага дори и да са на 2 фирми.... Така ще има 2 обекта за присъединяване към същия траф и няма как да искат мерене на високата страна... като се налага да се надлъгваме... :lol:
Miro

Мнениеот Vandal » 27.06.2008 10:52

Да ама тогава трябва да слагат ГРУ, което хич не е евтино.
Аватар
Vandal

Мнениеот EOS Technologies » 27.06.2008 11:32

Да, и това е хитро.
EOS Technologies

ПредишнаСледваща

Назад към СТС Солар АД