Новата Енергийна стратегия на България

Нормативни документи, касаещи узаконяването на електроцентрали, използващи Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот DanielDimov » 31.01.2011 18:31

а това за "наказателните цени" къде го пише (нормативен акт имам предвид) ?!?
DanielDimov

...

Мнениеот Gio » 31.01.2011 18:35

DanielDimov написа:а това за "наказателните цени" къде го пише (нормативен акт имам предвид) ?!?

...телефонен разговор с представител на EVN...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот DanielDimov » 31.01.2011 18:44

без да е урегулирано това няма как да стане... демек ако ЕРП искат да плащат за част от тока по-малко поне да си направят труда да го прокарат в закон (а вече видяхме че тази дейност им се отдава доста добре)

ние естествено имаме право да си лаем покрай кервана натоварен със законодателните промени и да се надяваме че някой ще ни чуе и ще направи нещо

аз си мисля обаче друго - това с наказанията може да противоречи на някой европейски регламент... освен това не съм чувал в никоя друга държава да има такива идиотщини по отношение на ВЕИ - ако това се приеме в България ще е прецедент (може би и в световен мащаб)
DanielDimov

Мнениеот DanielDimov » 31.01.2011 18:47

освен това ако се приеме нещо подобно - то трябва да има реципрочност и към големите консуматори

тоест крайните потребители с мощност по-голяма от 30 kW също трябва да дават един ден предварително почасова прогноза за потреблението си!
DanielDimov

Мнениеот TT » 31.01.2011 18:57

Всичко това е заради:

Тестват енергийната борса от юни
50 мегаватчаса ток, моля!
Търговците представят офертите ден напред, потребителите наддават

http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=355856
TT

Мнениеот ferdy » 31.01.2011 19:24

Що ли винаги най-мрачните ми прогнози трябва да се сбъднат?

Няма да ни хванат, ще ги сборим и тия ядове, колеги. Дайте да мислим.

От няколко месеца съм в контакт с един екип любители метеоролози, които изготвят прогнози за радиацията. Границите, в които успяват да прогнозират обаче са най-точни, ако прогнозите се дават до 12 ч на предишния ден, а искането от нас е това да става два дни предварително. Т.е. за да изпратиш график в 9,15 ч. на деня, предхождаш прогнозния, на теб ти трябват данни от вечерта или 5 души да се надигнат в 6 сутринта и да правят модела, за да го пратят на собственика на централата до 8,30 и той да се събужда с графика.
Лошото е, че няма радари за свободно ползване достатъчно за България и се ползват най-близките до нас - румънските, а нашите държавни радари не позволяват свободен достъп. За справка от НИМХ обаче се чака с дни, което отново не е вариант.

Баси, от графици избягах, сега пак там ме връщат.
ferdy

Мнениеот DanielDimov » 31.01.2011 19:31

абе знаете ли какво ми идва на ум :D - отдавна не сме си правили среща - що не вземем да се съберем тази седмица (в края) и да си обсъдим всичко (и това за прогнозите включително)

какво ще кажете?
DanielDimov

Мнениеот venkap » 31.01.2011 19:32

venkap

Мнениеот alabala963 » 31.01.2011 20:27

.... ей сега се отвори работа на гадателките .....
Трябва да си направим и допълнителна застраховка "Крива прогноза", която да компенсира наказателните цени.
Едно време, като даваха прогноза за следващия ден, метеоролозите казваха , че точна прогноза е когато се сбъднат предвижданията им над 50%. Та доста скъпичка ще да е застрахователната премия май.
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

...

Мнениеот Gio » 31.01.2011 20:32

...сега, нека ако има някой осведомен да сподели - тази практика единствена по рода си ли е в рамките на европейския съюз или е копната от някъде?
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Mateev » 01.02.2011 03:24

Чак не мога да повярвам, че са измислили такава велика глупост. За другите видове ВЕИ не знам, но прогнозирането на слънчевата радиация от днес за утре или за след 3 дена е абсолютна тъпотия. На туй отгоре трябва да става и по часове. Това е още по-глупаво.

За всички е ясно, че ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО !!!
Пределно е ясно и на тези, които са измислили закона, наредбите и правилата !!!

Следователно всеки може да събере две и две и да си извади верния извод:

Това е един нагъл начин да се заобиколи стария закон за ВЕИ и да се плаща за ВЕИ много по-малко от обявената преференциална цена !!!

Дефакто инвеститорите във ВЕИ са принудени да хвърлят боб и да прогнозират това, КОЕТО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРОГНОЗИРАНО !!!

Как да прогнозирам за след 2 или 3 дена дали облачето на небето ще мине над моята централа в 11 сутринта или в 3 след обяд??? В средностатистически план много лесно може да се изчисли точно колко киловата ще отдава централата ден по ден, час по час и дори минута по минута. Но средностатистически означава усредняване на 10-20 последователни години. А за конкретен ден и час на конкретната година дори и господ не може да каже какво ще е електропроизводството. Явно законодателя иска българските инвеститори да са по-добри и от господ.

Грешките в прогнозите ще доведат до това, че дефакто инвеститорите ще получават само половината от това, което се полага по закон. Това автоматично ще увеличи срока за изплащане на централите на 15-16 години, а ако са с кредит - на 20-25 години.

ТОЕСТ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ИЗПЛАТЯТ !!!
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 01.02.2011 03:34

А какво остава за моята централа, за Зита Русе или за централата в Ихтиман, които са строени по старите цени на модулите и които струват по 4.2-4.4 EUR/Wp? Та тези централи не само няма да се изплатят, те дори ще доведат и до огромна загуба.

А какво да кажат тези със старите централи, които са теглили кредит? Добре че аз не съм от тях. Другите обаче ще фалират и банките ще им разпродадат на безценица не само централите, но и цялото им имущество и бизнес.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 01.02.2011 03:45

Някой има ли представа от какъв процент грешка се задействуват глобите и колко са големи тези глоби? Да не се окаже, че глобите ще са повече от стойността на продадената енергия?

Имам и още един въпрос - как от електроразпределителното предприятие ще ме проконтролират час по час дали отдавам толкова енергия, колкото съм прогнозирал? Как ще ме проконтролират и ден по ден? Нали електромерите се засичат веднъж в месеца.

Явно за да заработи тази глупост, ще ни задължат и с някоя друга глупост, за да може да ни контролират час по час. Вероятно тази друга глупост ще накара всеки един инвеститор да се стръска с по още няколко хиляди лева инвестиции.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 01.02.2011 04:12

Иначе е ясно, че ще напишем някаква програма, и тази програма ще ползва под някаква форма теорията на вероятностите, за да минимизира грешката. Дори още от сега мога да ви кажа една стратегия, която ще минимизира загубите. Но при тази стратегия в прогнозите ни ще има числа, които нямат нищо общо с потенциала за производство. Ето я стратегията:

1. Посредством Clear Sky модел изчисляваме ден по ден и час по час какво би произвела централата, ако се случи ясен слънчев и безоблачен ден. Нека това число да го приемем за 100 единици.

2. Ако се случи мъглив и облачен ден, електропроизводството ще е 10 единици.

3. Диапазона е 90 единици. Ако следим прогнозата за времето, вероятно бихме могли лесно да свием този диапазон до 80 единици.

4. Центъра е на 40 единици и възможната грешка е +/- 100% (+40 единици или -40 единици)

5. Ако глобата е при грешка от 30% и нагоре, то това означава че ние имаме право на грешка само от +/- 12 единици.

6. Тъй като грешката ще е дефинирана в проценти, за нас е по-изгодно да прогнозираме по-големи стойности, защото те ще ни дадат по-голям абсолютен диапазон на грешката.

7. Следователно няма да използваме центъра, а някаква по-висока стойност. Например ако максимума на електропроизводството е 100 единици, аз винаги ще прогнозирам 77 единици. Дори и да се случат 100 единици, пак ще остана в рамките на допустимата грешка.

8. По този начин с прогноза от 77 единици ние имаме диапазим на допустимата грешка от +/-23 единици. Следователно няма да ни глобяват при електропроизводство от 54 до 100 единици.

Какво обаче да правим, ако реалното електропроизводството е под 54 единици?

Може би допълнителна инвестиция в акумулатори????
Тогава няма да прогнозирам 77 единици, а 66 единици. Диапазона ще е от 46 до 86 единици. Ако се случи час над 86 ще зареждам акумулаторите с излишъка, за да мога да компенсирам часове под 46.

Има и по-сложна стратегия, но трябва в исторически план да се проиграе точната стойност на константите. Идеята е пак да прогнозирам по-малко число и когато си изпълня норматива, да превключвам централата за вътрешна употреба. Така ще е еквивалентно, че продавам тока по 20 стотинки.
Последна промяна Mateev на 01.02.2011 04:30, променена общо 1 път
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 01.02.2011 04:18

При всички случаи ще трябва да се пише някакво програмно обезпечение, с чиято помощ да се минимизират загубите. Дори ще стане така, че в България ще се развие нов бизнес - ПОЧАСОВИ ПРОГНОЗИ НА ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВОТО и ще се появят фирми, които продават прогнози.

Загуби от глоби обаче пак ще има и те ще са един доста сериозен процент - може би 20 или 30% от очакваните приходи.

Може да се окаже, че е по-добре да продавам само половината от цялата енергия, а другата половина да си я консумирам сам. Така поне никога няма да греша в прогнозите, защото час по час ще гася централата когато си изпълни прогнозата и ще я превключвам към вътрешната ел. мрежа. И въобще няма да ми пука, че с това ще клатя мрежата в края на всеки час. Дори ще злорадствам и ще го правя с най-голямо удоволствие. И ако всички останали започнат да правят като мене, държавата вместо да изпише вежди ще извади очи - в края на всеки час енергийната система ще остава без енергия, защото е по-добре да спреш централата и да продадеш по-малко, отколкото да произведеш излишна енергия и да те глобят за това.
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Нормативни документи