За начинаещите инвеститори в соларни централи

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Nasko » 22.06.2008 17:16

Предстои ми промяна на статута на земя за фотоволтаична централа от земеделска -5.5 декара. Колко ще ми струва и има ли някаква тънкост при писане на молбата какво да напишем че да не се оплетем после. Мисля ,че имаше нещо във форума по този въпрос но не можах да го намеря!Благодаря предварително!
Nasko

Мнениеот Георги Желев » 23.06.2008 08:25

Виж тук за промяната на статута:

ПРОМЯНА НА ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ

http://www.mzgar.government.bg/begin/Harta_new/23.promana%20prednazna4enie.htm

На мен ми излиза около 400 лв на декар.

Аз писах "еднофамилна жилищна сграда и фотоволтаична микроелектроцентрала около 60 kW", като добавих в скоби, че това е мощността на 30 електрически печки "Лъч", за да не си помислят, че ще правя Белене-2 край селото.
Георги Желев

Re: За начинаещите инвеститори в соларни централи

Мнениеот TIVA » 23.06.2008 16:56

Здравейте колеги,
Ще се намесвам и аз май в борбата... Приемайте ме в отбора
Една мисъл ме тормози тези дни, иска ми се да чуя и вашето мнение по въпроса

Съществува ли Предварителен договор за продажба? Защо от ЕОН казват че няма такова нещо?
Не е ли редно след като си минал през маса бюрократични перипетии и ПРЕДИ да си си хвърлил вече основните средства за построяване на "нещото" (централа, инсталация, парк или както всеки си го нарече))) да имаш все пак нещо черно на бяло, един вид успокоение че ще ти купят енергията.
Знам че по закон са длъжни да я купят, но подозирам че в този договор ще наблъскат толкова и такива условия, които ще ме накарат да съжалявам че изобщо съм виждал слънце....
Та не е ли редно да има такъв "проекто-договор" където да са описани основните условия?

Ето при присъединяването си беше ОК - проучване, после Предварителен договор с набелязани условия, после си ги изпълняваш едно по едно и накрая Окончателен. Всичко 6 (доколкото изобщо може...)

поздрави и успех на всички!
TIVA

Мнениеот Mateev » 24.06.2008 01:26

Предварителния договор и договора за присъединяване касаят само процедурата и условията по присъединяването на обекта. Когато обекта вече е присъединен и узаконен, действието на договора за присъединяване приключва. Тогава се отива вече в друго предприятие (друго поделение на ЕОН, ЕВН или ЧЕЗ) и се започва процедура по договора за изкупуване. Тази процедура също е сложна и мъчителна. Освен това в нея имаме по-малко опит, защото малко фирми са стигали дотам. По приключването на процедурата няма съмнение - закона го изисква. Но за срока на нейната продължителност нищо не може да се каже. Може да стане бързо - 1-3 месеца, но може и да се проточи доста. Поне при ветрогенераторите има случаи с над 1 година.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот TIVA » 24.06.2008 10:24

Да, това ясно. Преборихме се с едните, сега ще започваме с другите...
Не съм очаквал да е лесно и бързо, за жалост.....
Въпросът е че първите ("Мрежи") поне дадоха параметри по които да работим и всичко беше ясно. А вторите ("Продажби") казват "присъединете се и заповядайте да говорим..."
Ей това се чудя как да обърна във времето - първо да видя параметрите на договора за продажба, и ако не е натъпкан с прекалено много самоубийствени клаузи чак тогава да пристъпя към присъединяване, т.е. към даването на основните пари.
Не искам първо да построя, после да разбера че е било безсмислено. Предпочитам обратното :)
TIVA

Мнениеот TIVA » 26.06.2008 14:48

След среща с ЕОН за обсъждане на Договор за закупуване рапортувам без да коментирам:

1. Разрешителното за строеж трябва да е 3 категория
2. Измерването на произведената става СЛЕД приспадане на потребената за собствените цели на обекта

Всичко друго са дреболии и се решават

Ами сега???? :scratch:
TIVA

Мнениеот Miro » 26.06.2008 15:12

1. Разрешителното за строеж няма значение коя категория е! Те не са орган по ЗУТ и нямат право да го искат това.
2. В закона за ВЕИ и биогоривата пише "цялото количество". Не пише нищо за приспадане.
Miro

Мнениеот Miro » 26.06.2008 15:28

За 3-та категория да добавя нещо, което не сме коментирали, а е в сила от скоро.

Ако обекта попада в тази категория изпълнителят трябва да е регистриран като строител за тази категория в каматара на строителите.... тука вече почваме да нагазваме дълбоки води - всички фотоволтаични фирми ще трябва да се регистрираме, а процедурата не е лесна. Условията, на които трябва да отговаря фирмата ги пише в ЗАКОНА ЗА КАМАРАТА НА СТРОИТЕЛИТЕ.
Miro

Мнениеот EOS Technologies » 26.06.2008 16:31

TIVA написа:След среща с ЕОН за обсъждане на Договор за закупуване рапортувам без да коментирам:

2. Измерването на произведената става СЛЕД приспадане на потребената за собствените цели на обекта

Информацията в т. 2 е невярна: имат право да приспадат, само при физически лица. Тъй като всички ФЕЦове са на юридически лица, това няма никакво значение. ЕОн / ЕВН пак се опитва да плаши хората. Информацията е потвърдена днес от ДКЕВР в телефонен разговор.
EOS Technologies

Мнениеот Mateev » 26.06.2008 19:28

Miro написа:За 3-та категория да добавя нещо, което не сме коментирали, а е в сила от скоро.

Ако обекта попада в тази категория изпълнителят трябва да е регистриран като строител за тази категория в каматара на строителите.... тука вече почваме да нагазваме дълбоки води - всички фотоволтаични фирми ще трябва да се регистрираме, а процедурата не е лесна. Условията, на които трябва да отговаря фирмата ги пише в ЗАКОНА ЗА КАМАРАТА НА СТРОИТЕЛИТЕ.

Това не го знаех. Отворих закона да го погледна и веднага видях вратичка. Цитирам чл.3 ал. 3:

Когато физически или юридически лица се обединяват за изпълнение на строежи или отделни видове строителни и монтажни работи по ал.2, поне един от участниците в обединението трябва да е вписан в регистъра.

С две думи достатъчно е само един от изпълнителите на проекта да е вписан и останалите могат да се обединят с него. А нали така или иначе ще се ползва външна строителна фирма за бетоните и железата на конструкциите. И тя би трябвало да е вписана. А после монтажа на модулите и инверторите може да се извърши и от невписана соларна фирма.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 26.06.2008 19:31

Между другото вписването за обекти 3-та категория не е чак толкова страшно. Би могъл да го направи всеки. Ето изискванията за вписване:

Чл. 15. (1) В регистъра се вписват строители, които отговарят на следните изисквания:
1. нямат ликвидни и изискуеми публични данъчни задължения и задължения за задължителни осигурителни вноски, както и лихви, свързани с тези задължения, освен ако компетентният орган е допуснал разсрочване или отсрочване на задълженията;
2. не са обявени в несъстоятелност и не се намират в производство по несъстоятелност или ликвидация;
3. разполагат с изискващото се техническо оборудване за извършване на заявените строителни и монтажни работи;
4. разполагат с необходимия персонал, нает по трудови договори:
а) за техническо ръководство на строежите;
б) за контрол върху качеството на изпълнение на строителството, за съответствие на влаганите в строежите строителни продукти със съществените изисквания за безопасност;
в) за контрол по спазването на здравословни и безопасни условия на труд;
г) за организиране изпълнението на дейности по управление при кризи;
д) други лица, за които с нормативен акт се изисква да са наети по трудов договор;
5. наетият технически персонал притежава необходимата правоспособност съобразно придобитата специалност и образователно-квалификационна степен, професионален опит, познания и техническа компетентност по отношение на националното му законодателство;
6. наетите работници притежават необходимата професионална квалификация за изпълнение на извършваните строителни дейности;
7. имат валидна застраховка за вредите, които могат да настъпят вследствие на неизпълнение на задълженията им, изисквани по действащи нормативни актове.

По принцип СТС Солар АД няма да има проблеми, защото в състава на нашия холдинг имаме и строителна фирма. И много лесно ще си уредя едно префактуриране и минаване през строителната фирма. Но за всеки случай започваме и процедура по получаване на собствена регистрация.

ПС: Благодаря на Миро за навременната информация.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 26.06.2008 20:38

EOS Technologies написа:
TIVA написа:След среща с ЕОН за обсъждане на Договор за закупуване рапортувам без да коментирам:

Информацията в т. 2 е невярна: имат право да приспадат, само при физически лица. Тъй като всички ФЕЦове са на юридически лица, това няма никакво значение. ЕОн / ЕВН пак се опитва да плаши хората. Информацията е потвърдена днес от ДКЕВР в телефонен разговор.

Прочети и този материал, как се опитват да работят и "Щека":
http://www.investor.bg/?id=65625
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 26.06.2008 20:44

Ето какво казва закона за ВЕИ:

Чл. 16. (1) Общественият доставчик, съответно крайните снабдители, изкупуват цялото количество електрическа енергия, за което има издаден сертификат по реда на наредбата по чл. 19, ал. 3, с изключение на количествата, за които производителят има сключени договори по реда на глава девета, раздел VII от Закона за енергетиката или с които участва на балансиращия пазар, както и количеството енергия, произведено за собствени нужди.

Явно ЕРП-тата са длъжни да изкупуват цялата енергия, освен тази за собствени нужди. Текста на закона е написан двусмислено. Понятието СОБСТВЕНИ НУЖДИ може да се тълкува и така и така. Аз лично го тълкувам като СОБСТВЕНИ НУЖДИ НА ЦЕНТРАЛАТА. Тоест консумацията на охранителните съоражения и евентуално нощното осветление. Електроразпределителните предприятия явно го тълкуват разширено и под собствени нужди разбират целия завод или цялото домакинство на инвеститора. И при един възникнал спор познайте кой ще надделее. :lol: :lol: :lol:

Поради тази причина предлагам нищо да не се оставя на случайността. И централата да се изгражда от името на специално създадена за целта фирма. По този начин електроразпределителните предприятия няма да имат основание да ви карат да прихващате собствените нужди на друго юридическо лице, дори и собственика да е същия.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 27.06.2008 10:20

Mateev написа:Между другото вписването за обекти 3-та категория не е чак толкова страшно. Би могъл да го направи всеки.

Не че не може да го прави всеки, притеснява ме повишаването на разходите, съответно по-високата цена, която ще се наложи да плати клиента. Има длъжности, които трябва да присъстват във фирмата на трудов договор (примерно охрана на труда) и за които ще се плаща заплата. За големи инсталации няма проблем, но за малки покривни, ако ги класират трета категория.... ако нямаш близка строителна фирма, префактурирането няма да е безплатно... което в крайна сметка ще натовари клиента.

Освен това, ако продължават простотиите с това всичко да е 3-та категория, значи че може да забравим за това клиент с технически познания сам да си сглоби и пусне в експлоатация системката (дори да е електроинженер), което съществува като практика по другите държави.
Miro

Мнениеот TIVA » 27.06.2008 11:03

Когато си правиш централката изолирана от всичко останало (примерно на гола поляна) тогава всичко е ОК - и 3-та категория ще си вземеш някакси, и консумацията за лични цели ще ти е пренебрежимо малка...
Проблематично е когато си съвместил инсталацията с нещо друго - както при мен например - на покрива на склад. Тогава започват галимациите.
За 3-та категория от Общината искат инвестиционен проект - архитектура, конструкции ВиК..... Какво да ми "рисува" архитекта като имам всичко на всичко едни панели залепени на един покрив?? За ВиК даже е смешно да се говори.... :D
Относно консумацията - складът на 100 % ще трябва да ползва от "скъпата" енергия. И каквото остане, ако остане - на пазара...
Логично или алогично е това - може мнооого да се говори....

С две думи - мислете и планирайте всичко предварително (а не кото мен) и гледайте проекта ви да е с пълна автономност! Колкото повече е намесен някой друг толкова по-зле!
TIVA

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали