Парцеларен план - ПУП за кабелното трасе

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Парцеларен план - ПУП за кабелното трасе

Мнениеот vasil_g » 11.02.2012 19:44

Колеги, искам да питам, когато е предписано присъединяване чрез трафопост 20 кw и кабелно трасе, необходимо ли е изготвяне на ПУП за тези съоръжения и ако се изисква, трябва ли да се съгласуват така както Пупа за фотоволтаичната централа -с общината, чез, пожарна, риокоз - понеже е в НАТУРА 2000. Кабела преминава само покрай един общински път. Ако всичко това ми искат, ще ме забавят с няколко месеца и няма да мога да се класирам за сегашните цени за изкупуване.
vasil_g

Re: Парцеларен план - ПУП за кабелното трасе

Мнениеот KD Solar » 12.02.2012 00:16

Много ми се иска да ти кажа, че не трабва...
DanailovИзображение
Аватар
KD Solar

Мнениеот GDG » 13.02.2012 18:34

Колеги, искам да питам, когато е предписано присъединяване чрез трафопост 20 кw и кабелно трасе, необходимо ли е изготвяне на ПУП за тези съоръжения и ако се изисква, трябва ли да се съгласуват така както Пупа за фотоволтаичната централа -с общината, чез, пожарна, риокоз - понеже е в НАТУРА 2000. Кабела преминава само покрай един общински път. Ако всичко това ми искат, ще ме забавят с няколко месеца и няма да мога да се класирам за сегашните цени за изкупуване.

А общинския път какъв е? В урегулирана територия ли е или междуселски и ако е такъв каква категория е? Ако имаш късмет да е в урегулирана територия или е от 3,4 класната общинска пътна мрежа, може да стане и по-бързо ?!!
GDG

Мнениеот joro76 » 13.02.2012 22:17

Дори само кабел да имаш пак трябва да получиш Разрешение за строеж отделно от това за централата
joro76

Мнениеот GDG » 14.02.2012 09:59

Това е един от вариантите, а ако инвестиционния проект е възложен с външните връзки и е изпълнен така ...??? тогава строителното разрешение ще е едно.Но тук въпроса бе, необходим ли е ПУП за външните връзки и отговора е,че ПУП се възлага и разработва за неурегулирани територии и то отсобственика на имота.
GDG

Мнениеот andrea » 14.02.2012 11:59

При мен не се изисква нито парцеларен план нито пуп. Преминаването е през общиснаки улици и общинска земеделска земя, за да се стигне до 20kv.
andrea

Мнениеот energy11 » 14.02.2012 15:04

На мен пък ми искаха изготвяне на ПУП-специализирана ел схема на трасето. Цялото трасе е в регулацията на селото и е през улици общинска собственост. Всяка община си иска каквото там хрумне на техническата й служба. Просто трябва да опиташ да избегнеш ПУП-а, говорейки в общината, но бъди подготвен и за дългия сценарий...
energy11

Мнениеот vasil_g » 14.02.2012 17:10

Кабелното трасе преминава 300 метра покрай асвалтов междуселищен път, който несъмнено е в регулация. Освен през него, трасето преминава 200 метра по полски път, който е общинска собственост, а от двете му страни са разположени земеделски земи. 4-5 та бивша нива в дясно е вече със сменен статут и това е нашия парцел отреден за ФЕЦ. На база на вашите много ценни съвети, повдигнах въпроса пред надзора и ми обещаха, че ще разговарят с главната архитектка, за да имат увереността, че полския път се явява в регулация. Дали има в някой нормативен документ нещо от рода ,,Всеки полски път означен на скица независимо дали е в урбанизирана територия или сред земеделски имоти, да се счита влязъл в регулация" :D или пък ,,Всеки полски път влиза автоматично в регулация, в частта си, от всеки влязъл в регулация имот, до най-близкия път намиращ се в регулация"
vasil_g

Мнениеот GDG » 15.02.2012 12:28

Пробвай със Заповед на кмета за учредяване право на прокарване на основание чл.193,ал.4 от ЗУТ и във връзка с чл.64 от Закона за енергетиката. Дано в Общината има читави юристи, които да я съставят.Заповедта за Учреденото право на прокарване се вписва в имотния регистър. Дано мине-успех !
GDG

Мнениеот Vandal » 15.02.2012 17:32

Задължително ПУП.
Първо минава през общинския съвет за одобряване на ПУП и след това съгласуване с РИОСВ и експлотационните дружества.
След тези процедури по съгласуванията минаваш на втори общински съвет за право на прокарване.
След публикуването в ДВ, чакаш един месец някой да го обжалва. След това си хващаш проектант да ти направи трасето и сервитутите.
След като го изградиш, хайде пак в кадастъра за да го нанесат.
Процедурата не е лесна. Неможе просто така да си копаеш и да си пускаш 20 kV кабел.
Аватар
Vandal

Мнениеот energy11 » 15.02.2012 17:41

Vandal написа:Задължително ПУП.
Първо минава през общинския съвет за одобряване на ПУП и след това съгласуване с РИОСВ и експлотационните дружества.
След тези процедури по съгласуванията минаваш на втори общински съвет за право на прокарване.
След публикуването в ДВ, чакаш един месец някой да го обжалва. След това си хващаш проектант да ти направи трасето и сервитутите.
След като го изградиш, хайде пак в кадастъра за да го нанесат.
Процедурата не е лесна. Неможе просто така да си копаеш и да си пускаш 20 kV кабел.

Да, аз минах почти по този път. След изготвянето на ПУП от общината го одобриха (без никакво съгласуване) и след това проектирах и съгласувах само с ЕРП. След това одобриха и проекта и издадоха разрешение за строеж и право на прокраване. По принцип според ЗЕ правото на прокарване трябва да е безвъзмездно, но май доста общини си искат и кешовица за "услугата".
energy11

Мнениеот vasil_g » 20.02.2012 20:37

За сега с моя надзорник продължаваме борбата. Ходихме при адвокат и той беше също на мнение, че не би трябвало да ни искат парцеларен план, защото в нашия случай нито се отчуждава общинския имот нито се ограничава по какъвто и да е начин ползването му. Адвоката ни посъветва да направим запитване до ДНСК, за да разтълкуват ЗУТа и дадат становище по казуса. Прилагам по-долу текста:

Уважаема Г-жо Н-к на ДНСК,

Собственица съм на имот с одобрени проекти и издадено разрешение за ФВЕЦ в с. Алино, Община Самоков. Предстои одобряване на проекти и издаване на строително разрешение на кабелно трасе за свързване на ФВЕЦ с ВЕЛ 20 кV. Изготвен е работен проект за трасето, като се предвижда трасето да премине през общински полски път и общински път от местно значение. Двата пътя са обособени като отделни имоти на скицата, издадена от ОбС по земеделие.
След запитване за начина на процедиране в отдел „ТСУ” към Община Самоков ми отговориха, че трябва да се изготви парцеларен план, за да се обособи сервитутна ивица за кабелното трасе и да се определи обезщетение за право на преминаване.

Съгласно чл. 126 ал. 6 т. 2 от ЗУТ парцеларният план следва да послужи за отчуждаване на частите от имотите, или за обезщетяване за ограничението на ползване на сервитутната зона. Чл. 67 ал. 2 , обаче, дава право на енергийните предприятия да ползват безвъзмездно пътища – публична собственост за прокарване на подземни електропроводи, а нашата фирма несъмнено е енергийно предприятие съгласно §1 т.24 от ДР на Закона за енергетиката.
Съгласно чл. 64 от ЗЕ сервитутите на подземните проводи пораждат ограничение на ползването на имотите, върху които са учредени, като сервитутите се отразяват в кадастъра и се вписват съгласно изискванията на ЗКИР. В случая съгласно Наредба № 16 от 2004 г за сервитутите на енергийните обекти, тази сервитутна ивица е по оста на трасето с широчина 4 m, по 2 m от двете страни. Съгласно чл. 64 ал. 3 т. 5 от ЗЕ сервитутът може да се ползва само за нуждите на господстващия имот.

Моля да ми отговорите на следните въпроси:
Следва ли да се изработва и процедира парцеларен план след като кабелното трасе 20 кV не променя предназначението на имотите като местни пътища, не налага ограничение на ползването им, сервитутната ивица на кабелното трасе съвпада с пътя и бъдещето обслужване на кабелното трасе за ремонти не е затруднено?
В случай на учредяване на сервитутна ивица, следва ли да се заплаща обезщетение на Общината за ползване на общинския полски път и на общинския път от местно значение?
В случай, че се учреди в моя полза сервитутна ивица на кабелното трасе, то при нанасянето й в кадастъра, зсегнатите от сервитутна ивица пътища ще запазят ли начина си трайно ползване за „местен път” и „за друг поземлен имот за движение и транспорт” (кодове 2220 и 2310 от Класификатора за начина на трайно ползване на позмелените имоти) или следва да се отрази като „За съоръжение на електропровод” с код 2420?
В случай, че се учреди в моя полза сервитутна ивица на кабелното трасе, този сервитут ще породи ли правата, предвидени в чл. 64 ал. 3 т. 5 от ЗЕ?

С уважение:
vasil_g

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ