ФЕЦ в стопански двор? Възможно или не?

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

ФЕЦ в стопански двор? Възможно или не?

Мнениеот Vel90 » 09.04.2012 19:05

Zdraveite! imam parcel sas statut na stopanski dvor, imali veroqtnos da polucha prisaedinqvane za 30 kw i kakvo trqbva da se napravi. Blagodarq predvaritelno!
Vel90

Re: ФЕЦ в стопански двор? Възможно или не?

Мнениеот Емил » 09.04.2012 19:49

Здравей! Има вероятност, но първо пиши на кирилица, и после дай подробности - има ли сграда в стопанския двор, има ли трафопост или някакви жици наоколо.
Аватар
Емил

Мнениеот Vel90 » 09.04.2012 20:24

Значи в самият имот по скица е даден сеновал. Близо до мен минават жици на ниското напрежение, което за 30КВ, не би трябвало да е проблем според мен. Благодаряти за информацията преджарително!
Vel90

Мнениеот retro » 10.04.2012 00:12

Vel90 написа:Значи в самият имот по скица е даден сеновал. Близо до мен минават жици на ниското напрежение, което за 30КВ, не би трябвало да е проблем според мен. Благодаряти за информацията преджарително!

30 кВ може и да е проблем! Предвижда се в § 7 на ЗИД на ЗЕВИ да се присъединяват към НН толкова кВ, колкото е заявената консумация на потребителя....

"...В чл. 27, ал. 5 накрая се добавя „в случаите, когато инсталираната мощност не надвишава предоставената мощност за присъединяване на сградата като обект на потребител”..."

Чл. 27. (5) Мястото на присъединяване на енергийните обекти по чл. 24, т. 1 съвпада с мястото, където е монтирано средството за търговско измерване на потребяваната електрическа енергия....в случаите, когато инсталираната мощност не надвишава предоставената мощност за присъединяване на сградата като обект на потребител"

т.е. ако сеновала ти е захранен с ток и заявената мощност към ЕРД е 6кВ (минималната), и ако поискаш присъединяване на ФВЕЦ 30 кВ - със сигурност ще те засилят към най-близкия траф или ако са в лошо настроение - ще ти предпишат ти да си построиш нов траф.
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro

Мнениеот Vel90 » 10.04.2012 11:14

От коя страна се взима решението за присаединяването? От КЕЦ-а или от Пловдив. Но ме интересива като статут на земята дали ще има проблем.
Vel90

Мнениеот eceo » 27.05.2012 23:10

Възможно е, ако стопанския двор е в урбанизирана зона и това го пише на скицата или имаш удостоверение от общината, че стопанския двор е в промишлени и складови дейности. Ако пише само Стопански двор, няма как да стане. Има много Стопански дворове, които не са в регулация. Т.е. трябва да отговаряш на чл. 24, т.1 или т.2 от ЗЕВИ.
Относно за присъединяването от ЕРП, зависи от мрежата, от трафопоста и от неговото натоварване.
eceo

Мнениеот kordela » 21.09.2012 21:18

Здравейте, ползвам темата на колегата,защото моя случай е същия......
Стопански двор, урбанизирана територия с присъединена сграда и заявена мощност за потребление 30 kw.
Проблема е ,че близкия ТП в който е електромера е частна собственост.
Собственика на ТП е дал един път съгласието си за присъединяване на сградата като потребеление.
Сега EVN изисква да му предоставя повторно съгласие от собственика на ТП ,нотариално заверено.........и пр.
Въпросът ми е -чл. 27,ал. 5 от ЗЕВИ,не урежда ли точно това съгласие , облекчавайки процедурата по присъединяване на централи по чл. 24, ал.1?
kordela

Мнениеот Mateev » 21.09.2012 22:03

И двете мои централи са в стопански двор. Къщата ми - също. На практика в този стопански двор мога да строя каквото си искам - както жилищно строителство, така и промишлено. Тайната се крие в ПУП-а, който си извадих. Уредих така нещата, щото в него да пише "За жилищно и високотехнологично промишлено строителство". От тук нататък вратите са ми отворени практически за всяко едно строителство, което може да ми хрумне в бъдеще.

Всички стопански дворове в България имат уникалния шанс да бъдат превърнати в каквото си искате. Има редица членове в старите закони, които дават различни привилегии на стопанските дворове. Включая и привилегията в тях да се строи каквото си искате, нищо че по презумпция това е земеделска земя. На практика имате редкия и уникален ШАНС еднократно да си направите ПУП и лесно да преобразувате стопанския двор в нещо друго. И след това той губи статута си и привилегиите си. Аз се възползвах от това и го преобразувах в едно животно, каквото на практика не се среща по нашите земи - СТАТУТ, ДАВАЩ ТИ ПРАВО ДА СТРОИШ КАКВОТО СИ ИСКАШ И КОГАТО СИ ИСКАШ. Може и да не ви се вярва, но номера минава и аз държа хартийката в ръцете си.

Трафопоста обаче си е мой (имам документ) и с този документ правя каквото си искам. В същото време трафопоста е на ЕОН, защото едно време ме принудиха да им го подаря, за да ме присъединят. Но това не ме притеснява. Аз си имам документ, че е мой, и те си имат документ, че е техен. Нека всеки да си използва собствения си документ за каквото си иска, стига взаимно да не си пречим и трафопоста да продължи да си работи. Това също е невероятно, но не забравяйте, че живеем в България.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали