Охрана на ФЕЦ

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Охрана на ФЕЦ

Мнениеот Слънчо » 10.05.2012 13:09

Та от там идва лафа - Ученото си е учено.
Откъде завалията Румънец да знае за завиващите наши радиовълни?!
А нашите КАТаджии специялен курс са карали за да залавят нарушители, още преди да ги забележи водача.
Те така и зад ъгъла на сградите ще застават и от предната пресечка още ще ни засичат тогава.
Тези технологии само ще ни разорят, хей! :D
Слънчо

Мнениеот petyostoev » 10.05.2012 14:59

Един приятел разказва,че както си кара в София в един квартал и от входа на един блок излиза един полицай и го спира с палката.Иска да го глобява,че говори по тел.Още със самото излизане от в къщи и е напред с материала,отнесъл някой лев. :D
petyostoev

Мнениеот lz1wvm » 10.05.2012 17:50

Обикновенно микровълновите бариери работят на 10 гигахерца.Излъчватела и приемника са Гън диоди и параболична антена.До тук нищо особено,но вълновода има специфична форма.
При отражението от огради и мрежи има голямо затихване.Сигнала трябва да е насочен,а мрежата ще го разпръсне във всички посоки.До сега не съм виждал датчици на подобен принцип,не че не е възможно,но трябва да се помисли върху концентрирането на сигнала.Щом имаш спектроанализатор,изследването на електромагнитното излъчване става по лесно,но си иска време за експерименти.....
ЛС-то не знам защо не работи.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 10.05.2012 19:27

lz1wvm написа:Обикновенно микровълновите бариери работят на 10 гигахерца.Излъчватела и приемника са Гън диоди и параболична антена.До тук нищо особено,но вълновода има специфична форма.
При отражението от огради и мрежи има голямо затихване.Сигнала трябва да е насочен,а мрежата ще го разпръсне във всички посоки.До сега не съм виждал датчици на подобен принцип,не че не е възможно,но трябва да се помисли върху концентрирането на сигнала.Щом имаш спектроанализатор,изследването на електромагнитното излъчване става по лесно,но си иска време за експерименти.....

Радвам се, че си пуснал "Рапирата". Разкажи малко подробности относно настройката. Колкото за идеята за радиовълните и мрежата аз съм мноооого скептично настроен. Ще имаме само малко отразена обратно енергия. Колкото до тунела - да, възможно е. Тунела е плътен бетон с много желязо вътре и радиуса на завоя е много голям.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот lz1wvm » 10.05.2012 20:50

Аз също се радвам,тъй като това са над 20 годишни антики.Дори работят по-добре от някой нови модели.Проблеми нямах,почти никакви.Микроключетата бяха клеясали и ги напръсках със спрейи,също и 2-3 потенциометъра.АРУ-то на 2 приемника не работи,но смятам че ще се справя. Платката е лакирана и не е мръднала.Имам пълната техническа документация,схемата и упътване за настройката.Ако искаш мога да ти я пратя на имеил или скайп.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 11.05.2012 08:47

lz1wvm написа:.........ЛС-то не знам защо не работи.

Аз получавам и изпращам ЛС без проблеми. Явно и на другите хора им работи. Да не би да е нещо в твоя компютър? Пробвай на друг компютър. Може да е нещо с куките или с твоята Java. Ако не се оправи, обади ми се довечера на скайп Mateev6012, за да се опитаме съвместно да диагностицираме проблема.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 11.05.2012 09:03

Lupus написа:
lz1wvm написа:Обикновенно микровълновите бариери работят на 10 гигахерца.Излъчватела и приемника са Гън диоди и параболична антена.До тук нищо особено,но вълновода има специфична форма.

Радвам се, че си пуснал "Рапирата". Разкажи малко подробности относно настройката. Колкото за идеята за радиовълните и мрежата аз съм мноооого скептично настроен. Ще имаме само малко отразена обратно енергия. Колкото до тунела - да, възможно е. Тунела е плътен бетон с много желязо вътре и радиуса на завоя е много голям.

Аз си представях много по-ниска честота. Например малко под 866 MHz или дори 433 MHz. На такива ниски честоти лесно се постигат големи чувствителности на приемниците. Аз имам такъв комплект предавател/приемник, който постига 30-50km с 0.5W на изхода и с чувствителност на приемника -130dBm. А на 860MHz се постигат до 170 km пак с 0.5W предавател. Та на тези честоти колкото и да отслабва сигнала, пак има шанс за приемане въпреки многократните отражения, особенно ако коридора е само 1-2 километра. Всички сте наблюдавали ка GSM-a ви работи в мазата. Въпреки това не съм сигурен, докато не пробвам. Все пак дадох само идея.

Колкото до микровълновата бариера - тя може да е и на други честоти. Например на 2.4 или на 5.8 GHz има готови компоненти предавател/приемник за малки суми. Има и готови 24dBi остронасочени антени. Пресичането на един такъв лъч също силно ще редуцира сигнала, а разстоянията могат да са стотици метри. Проблема при такива системи не е чувствителността на приемника, а невъзможността за получаването на остронасочен лъч. Винаги съществува вероятноста някой отразен сигнал извън или вътре в охранявания периметър да направи фалшиво задействане. А интерференцията на основния и отразените сигнали предизвиква ФАДИНГ ЕФЕКТ дори и при преместването на позицията на предавателя или приемника с 1-2 сантиметра. Тоест лекото клатене от вятъра на кола, на който е монтирано уистройството, може също може да предизвика задействие.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 11.05.2012 18:39

Фадинг ефекта е предимно на къси вълни,и е предизвикан от йоносферата.При СВЧ миикровълновите бариери няма такова нещо.
На 400 или 800 мегахерца няма остронасочени антени,тъй като няма вълноводи и дължината на вълната е голяма за параболична антена(демек остронасочена...имаше и линия на Губо за по ниски честоти,но при нея трябва да има проводник между двете точки и използваше скин ефекта).До колкото знам параболите започват от 2,4 гигахерца нагоре.

А на 860MHz се постигат до 170 km пак с 0.5W предавател
.......това е голямо постижение....

Остронасочените антени са над 2 гигахерца,до колкот знам при честота 800-900 има GSM излъчване,което не е остронасочено.
Ако говорим за микровълнови бариери,ширината на лъча може да се ограничи до 2 метра на разстояние 200 метра...това е остронасочена антена.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот lz1wvm » 11.05.2012 19:07

petyostoev не можа да изпрати ЛС.Не съм и получил.Може и в мен да е проблема,не знам.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Lupus » 11.05.2012 22:18

lz1wvm написа:Фадинг ефекта е предимно на къси вълни,и е предизвикан от йоносферата.При СВЧ миикровълновите бариери няма такова нещо.
На 400 или 800 мегахерца няма остронасочени антени,тъй като няма вълноводи и дължината на вълната е голяма за параболична антена(демек остронасочена...имаше и линия на Губо за по ниски честоти,но при нея трябва да има проводник между двете точки и използваше скин ефекта).До колкото знам параболите започват от 2,4 гигахерца нагоре.
.......

Така е, фадинг на УКВ няма. Иначе за тези честоти най-насочените антени са тип "Яги", но те не са удобни за целите на охраната поради големите си размери и мъртви зони. Под антената и крава може да мине, без да промени полето!
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 12.05.2012 01:21

Фадинг не е ли събиране на две или повече вълни - например основна + отразена - и когато отразяващата повърхност мърда, променя се фазата, с която се събират вълните, и това води до усилване и намаляване на сигнала. Ако това е определение на фадинг - значи го има с ВСИЧКИ ВИДОВЕ ВЪЛНИ, защото е основно свойство на вълните. Ако определението е друго, тогава ще го нарека СМЕСВАНЕ НА ДВЕ ВЪЛНИ - основна и отразена - като едната от двете си променя фазата, защото се мести отразяващата повърхност.

Както и да го наречем, има го и аз го виждам с очите си, дори и у дома на масата. Слагам в единия край на масата камера и предавател, а в другия - приемник и телевизорче. Перфектна картина, но когато човек се разхожда из стаята и картината претрепва. Обяснявам си го с много отражения, които се смесват с основния сигнал, и разходката на човека променя структурата на тези отражения. На 2.4 и 5.8 GHz тези ефекти са толкова силни, щото притрепване на изображението се наблюдава дори и при бавно местене по масата на едното от двете - предавател или приемник. Наблюдава се и по моделите - притрепване на изображението има извън контекста на разстоянието - наблюдава се на 10 метра, на 100 метра или на 2 километра. С това мое хоби практически експерименти на посочените по-горе честоти си правя едва ли не всеки ден и главата ми е побеляла от подобни проблеми. Дори е практика по моделите да се слагат специални приемници, към които се включват до 3 броя допълнителни приемници и се разполагат на различни места в модела и с различна ориентация на антенките, като основното е тези временни пропадания да не се случат едновременно във всичките и сигнала за управление винаги да е наличен.

ПС: За тези, които не знаят - хобито ми са всякакъв вид летящи или търкалящи се радиоуправляеми модели и техното FPV управление, което ще рече, че там в модела има камера и обратен видеопредавател и аз от земята управлявам модела все едно през очите на пилота. Битката за постигане на големи разстояния на правия (управляващия) и обратния видеоканал я водя ежедневно. При това се старая всичко да става с по-малки мощности, защото там в модела слагането на мощен предавател разказва играта на GPS приемника и на приемника за управление.

Колкото до остронасочените лъчи - могат да бъдат постигнати на всякакви честоти, защото това е основно свойство на вълните, но при ниските честоти съоръженията стават с прекалено големи размери. Yagi-то или параболите не са най-доброто средство за насоченост. Има и HELLAS антени. А има и така наречените СИНФАЗНИ РЕШЕТКИ, които дори се използват в радарите на самолетите. Става въпрос за десетки или стотици антени, разположени в една редица. Подавайки на всяка една от тях сигнал с вярната фаза се постига остронасочен лъч, като при промяна на фазата лъча се върти (при неподвижни антени). Другия начин за любителско изпълнение е подаване на една и съща фаза, но промяна на разстоянието между антените. Ефекта се постига и с 2 или 3 антенки например на 2.4 GHz и разстояние между тях от четвърт до половин дължина на вълнята. Създава се насочена диаграма, която се върти с промяна на разстоянието. Колкото по-много антенки има в редицата, толкова по-остро е насочена диаграмата. Постигат се лъчи дори десета от градуса - стига антените в редицата да са достатъчно много на брой. Това е просто математика и физика и вълните са длъжни да се подчиняват на нея.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 12.05.2012 01:34

Прости симулации съм си играл да правя дори и на EXCEL, за да видя как разстоянието между 2, 3 или 4 антени в една редица влияе на диаграмата на насоченост. При четен брой антени сигнала по направление на редицата става чиста нула, а перпендикулятно на редицата е 4 пъти по-силен и лъча е 4 пъти по тесен от 180 градуса. При N на брой антени би трябвало да се получи лъч с ширина 180/N градуса.

И сега как това би могло да се използва за охрана?

Ами интересно е направлението, в което сигнала е чиста нула. В действителност това не е така. Пак си присъствуват вълните от напр. 4-те антени, но тяхната суперпозиция (векторно събиране на фазите) дава нулева напрегнатост на полето. Това обаче няма да е така, ако в зоната за охрана се появи отразяващ обект, още повече ако той се движи. Та това е и идеята за ОБЕМНА охрана.
Прикачени файлове
Антени.rar
(1.09 MiB) 717 пъти
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 12.05.2012 02:10

А тези рупори и СВЧ-та - там вече не ми е ясно какво точно се случва и си го признавам. Там, където тока тече не по проводниците, а ОКОЛО проводниците, нещата вече стават прекалено сложни. Това вече не е за електротехници, а за водопроводчици. :lol: :lol: :lol:

Там нищо не може да се провери или измери, защото самия измерителен уред вече влияе. Всичко се прави само на теория и който не я знае (като мене), се плаши от материята. Самата елементна база е силно ограничена. Нормалните принципи на електрониката не могат да се прилагат - например слагането на усилвател. Там доколкото знам се смесва пряка и отразена вълна в една кутия и после се усилва не самата вълна, а разликата в честотите (това при радарите).
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 12.05.2012 02:27

И тъй като темата е за охрана, давам следващата идея, за която не е необходимо да се знаят разни високотехнологични глупости. Именно поради нейната простота тази идея може да се окаже най-работоспособна.

И така - какво всъщност искаме да охраняваме - пространството на централата или самите модули и инвертори? Ще ни пречи ли, ако някой влезе между редовете. Например за да се изпикае? НЕ !!! Нека да прави каквото си иска, стига да не КРАДЕ МОДУЛИ ИЛИ ИНВЕРТОРИ. На запад съм виждал крайпътни централи БЕЗ ОГРАДА. Спираш и се разхождаш между редовете.

Та ако искаме да пазим само модулите и инверторите, какъв е проблема да прекараме през тях една много тънка жичка и да следим по постоянен ток дали тя не е скъсана. Просто и лесно. Един високотехнологичен крадец лесно може да преодолее тази охрана, но аз не мисля, че циганите в България са високотехнологични.

И другата проста и лесна идея - ами окичват се коловете на оградата с много кожуси на камери. САМО КОЖУСИ, за да е по-евтино. Ако вътре в тях мига по някое светодиодче, още по-добре. А ако и някои от тези кожуси се въртят - ще стане страшно респектиращо. От време на време на ръка ще пускате някоя сирена. Нека селяните от околността си мислят, че някаква аларма се е задействувала. Сложете и два-три прожектора, които един таймер да ги пали и гаси на случаен принцип, но не повече от 0.1% от времето, за да правите икономии на ток. И централата ви ще заприлича на военен обект. Е важни са и табелите ВНИМАНИЕ - ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ, накичени през няколко метра по оградата. Може и табели БЯСНО КУЧЕ или СТРЕЛЯ СЕ БЕЗ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ. Важното е крадеца да види много на брой странни съоръжения. Може и някакви кутийки със стърчащи от тях антени. И задължително - мигащи светодиоди по всички фиктивни съоръжения. Това създава впечатлението, че работи някаква сложна електроника. Един проводник върви на 20 сантиметра над оградата и неговата основна роля е да захранва светодиодчетата. Е би могло дори да детектирате, ако някой го скъса. Това е първото ниво на защита. Второто е тънко проводниче, минаващо през всички модули. И това е достатъчно. Самия Джеймс Бонд (агент 007) ще се шашне, ако го види всичко това.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 12.05.2012 02:50

И ако доразвием идеята за превантивната (психологическата) защита, могат да се измислят и други "страшни" съоръжения, които да накарат един некомпетентен крадец да се шашне. Например генераторчета на високо напрежение със слаб ток, за да не стане нещастен случай. Важното е от някаква малка кутийка от време на време да прецъркват някакви искри към оградната мрежа или между два електрода, стърчащи от самата кутийка. Денем няма да се виждат, но нощем ще изглеждат много впечатляващо. Другото силно впечатляващо е от време на време да проблясва светкавица от фотоапарат. Може да добавите и звукови ефекти по свой избор. Например странни периодични пиукания. Нещо като от ехолота на подводница. Въобще нека да накараме крадеца да види и чуе това-онова, а неговото въображение ще направи останалото. Той сам ще си представи, че вашият обект е наблъскан със сложна охранителна техника като тази по филмите. Бъдете сигурни, че циганите също гледат филми, и тяхната фантазия също е достатъчно развинтена.

Подобни принципи отдавна прилагам в моя имот. Става въпрос за смесица между фиктивни и истински съоръжения + мощни мигащи светодиоди, за да се виждат надалеч + ръчно задействане на сирените от време на време (1-2 пъти в годината) + жива охрана, която нощем спи, защото съм добър и не и правя забележки. Е имам си и малки тайни изненадки, ако все пак се намери достатъчно глупав крадец да се пробва. Но за 15 години никой досега не се е пробвал, освен язовци, лисици и зайци, но те правят дупки в оградата и идват по други съображения. Модулите и инверторите не ги интересуват.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали