За Белене !

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: За Белене !

Мнениеот petyostoev » 18.01.2013 15:36

"Избрани лъжи от репертоара на театъра "Нова ядрена електроцентрала"* "
http://ime.bg/bg/articles/izbrani-lyji- ... ocentrala/
petyostoev

Мнениеот Markov » 18.01.2013 19:39

.
Много добра аргументация срещу лъжите за референдума. А има ли кой да ги чете?

Аз бих предложил в последната седмица преди референдума да подискутираме и ние като участници в този форум

1. Изобщо имаме ли необходимост от нови базови мощности извън тези с които разполагаме. И ако имаме някаква необходимост точно атомна ли ще трябва да изберем или някакви други. Например ВЕИ газови и т.н.

2. Трябва аз и моето семейство да инвестираме по 3-4000 лв на човек за атомна центра, чийто ток някой друг ще изнася и евентуално ще печели от това. Аз не съм съгласен.. Що за довод е това че ако ние не построим турците ще ни изпреварят?

Ако някои искат много да си строят атомна централа защо не си я построят в Турция или по-добре в Сибир. Няма да им пречим. Да си харчат своите пари както си искат и да си печелят колкото си искат.

3. Да не забравяме и съображенията за безопастност. Каква е заложената технология, на каква земна повърхност ще се монтира, Какво ще се прави с отработеното ядрено гориво и колко ще струва замразяването на централата след като и мине експлоатационния срок или не дай си боже по-рано.

Представяте ли си някое село да реши да си построи малка атомна централа , например като на атомните подводници или ледоразбивачи.
Да кажем че всички са на едно мнение и всяко семейство реши да инвестира пари колкото за една малка селска къща. Построят си я и ползват "евтин ток" за собствени нужди и продават "скъп ток" на съседното село. И печелят добре и са доволни, щото печалбата си я разпределят по равно.

А сега си представете:

Че стане земетресение, наводнение, ураган, пожар, техническа повреда, човешка грешка. Или пък другите съседни административни единици са против и обявят гражданско неподчинение или се променят законите в ущърб на атомните централи. Тогава искат не искат ще трябва за затворят и консервират тяхната любима централка. Какви ще са разходите и за чия сметка.

Нека да дискутираме малко и после да направим гласуване да видим какво е съотношението за или против между участниците в този специализиран форум и после ще можем да очакваме какъв би бил резултата за цялата страна.
Изображение
Аватар
Markov

Мнениеот Markov » 22.01.2013 18:52

Ето, че и руснаци ни се чудят на акъла:
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5462231
Да строим централа, не че ще ни трябва електроенергия а да продаваме на някои "по-прости" от нас.
А дали е така?
Изображение
Аватар
Markov

Мнениеот Markov » 22.01.2013 19:11

И още един обективен анализ на ситуацията от 11.01.2013:
http://www.mediapool.bg/%D0%B0%D0%B5%D1 ... 01570.html
Изображение
Аватар
Markov

Мнениеот lz1wvm » 22.01.2013 22:02

http://novanews.bg/news/view/2013/01/22/43163/скандали-и-обвинения-заради-белене/?utm_source=index&utm_medium=link&utm_campaign=accent
Не можах да намеря цялото видео на дискусията на нашите депутати с бившия зам.министър на ядрената енергетика на Русия.Но ми направи впечатление,че нашите пак се разделиха на партии,и започнаха да се карат за кой какво направил,или ненаправил.Но руснака имаше виждане по въпроса за развитието на енергетиката в Русия,и го сподели.И то беше,че НИЕ НЕ СТРОИМ НОВИ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ И ИНФРАСТРУКТУРИ,НИЕ ГИ МОДЕРНИЗИРАМЕ.....
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Емил » 22.01.2013 23:28

Какви са тия червени болдове бе, колега ?

До 2030 г. Русия ще построи нови 38 ядрени реактора
http://www.investor.bg/evropa/334/a/do-2030-g-rusiia-shte-postroi-novi-38-iadreni-reaktora,139834/
Аватар
Емил

Мнениеот lz1wvm » 22.01.2013 23:44

Емил написа:Какви са тия червени болдове бе, колега ?

До 2030 г. Русия ще построи нови 38 ядрени реактора
http://www.investor.bg/evropa/334/a/do-2030-g-rusiia-shte-postroi-novi-38-iadreni-reaktora,139834/

Ами направи разлика между реактор и централа.А съответно между модернизиране на стари и инфраструктура на нови централи.... :D
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Markov » 23.01.2013 18:18

Стана ясно, че тук няма поддръжници на ядрената енергия, но не е лошо да се прочете и това:
http://ivo.bg/2013/01/23/%D1%81%D1%8A%D ... %B6%D0%B8/
Изображение
Аватар
Markov

Мнениеот Емил » 23.01.2013 20:38

Аз съм привърженик на ВЕИ, но едновременно с това съм привърженик и на атомната енергетика. Не виждам абсолютно никакво противоречие в тези мои възгледи. И докато преди време бях "по-скромен", като ми се струваше за достатъчно да направим два нови блока в Козлодуй, сега вече искам два нови блока в Козлодуй плюс нова АЕЦ в Белене, засега с два реактора, а след години с още. Това би трябвало да е виждането на всеки истински български родолюбец, за какъвто, макар и малко нескромно, се имам и аз.

За мен отказът от атомна енергетика е податливост към българофобски външни и вътрешни тежнения. Ненавиждам БСП, и нямам нищо общо с тях, макар и в момента по стечение на обстоятелствата мненията ни да се покриват.

Трябва да се знае, че ако социалистическита власт не бе построила Козлодуй, сценарият Косово и Босна щеше да се разиграе и на наша територия, бъдете сигурни. Става дума не само за енергетика, но и за национална доктрина, геополитика, и даже военна стратегия.
Аватар
Емил

Мнениеот Mateev » 24.01.2013 10:51

На привържениците на Белене ще задам следния въпрос:

Бихте ли спали спокойно, ако под възглавницата ви имаше граната?

Да, вероятността за взрив по невнимание е нищожна, но все пак...........
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот alabala963 » 24.01.2013 17:41

Мисля,че примера е неподходящ. Най-малко защото гранатата не произвежда принадена стойност. По-скоро въпроса би трябвало да бъде: "Бихте ли спали спокойно, ако над главата ви прелитат самолети?" или "Бихте ли се движели спокойно по тротоара, ако по улицата минават автомобили", а може би "Бихте ли се подложели на изследване чрез ядрено магнитен резонатор, ако има съмнение за здравето ви?"
Та много по-спокойно ще спя ако ги няма самолетите. Много по-спокойно ще се движа по улицата ако ги няма автомобилите. И може би ще съм по-спокоен ако в радиус от 2000 км. около мен няма ядрена централа, защото дали ще гръмне Белене или Козлодуй или Черна вода или бъдеща централа в Турция ми е се тая чия е вината, при положения, че пострадалия съм аз и близките ми.
Цивилизационното развитие на човечеството е съпроводено с катаклизми всякакви, ама нарастваме устойчиво и живеем по-дълго и по-комфортно. Не трябва да отричаме ядрената енергетика. Трябва да се борим да е по-безопасна и контролируема.
Икономическата страна на въпроса не го коментирам в детайли и конкретика, защото пазара определя цената, ако цената е несъразмерно висока, то това оборудване няма да се купува и произвежда, а то се произвежда и купува, значи цената е съразмерна и съотносима.
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Мнениеот Miro » 24.01.2013 18:11

Основните въпроси са 2... първият е сигурност, вторият е икономически ефект.

По първият въпрос мога да кажа единствено - вижте статистиката. От 400 и кусур реактора по света 5 са аварирали тежко със сериозни последствия - изхвърляне на радиоактивен материал в атмосферата и водата. Тежко е аварирало и едно хранилище - в Маяк, Русия.
Значи статистиката казва - 1% шанс да се случи отново. Твърде голям процент за мен, затова ще кажа:

НЕ, благодаря!

Икономически ефект.....
Ако някой си строи нещо с неговите си пари, печели си от него и после си го поддържа след като спре да го експлоатира - добре. Ама да го строи с моите пари, а да печели той от него, като за мен остави само риска и бъдещите разходи... ами че пак ще кажа:

НЕ, благодаря!
Miro

Мнениеот alabala963 » 24.01.2013 20:06

От тези 5 аварирали сигурно нито един не е от "трето+" поколение, а са едни от първите. И самолетите от първо поколение и първите автомобили са аварирали много повече от съвременните и сигурно са били страшно неефективни в сравнение със сегашните, ама е на - не са ги спрели, а са ги усъвършенствали. Що народ загива от тези автомобили ежедневно всички знаем и наддаваме вой до небесата за повишаване на безопасността на движението, та и с АЕЦ-а трябва да е така.
Икономически аспект: В белите страни строят и експлоатират -значи има начин да се построи без да ни измамят, просто там не крадат като у нас и проблема не е дали е АЕЦ или самолети F-16 като сме си андрешковци - спасение няма!
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Мнениеот agro » 24.01.2013 21:47

Четейки коментарите по статия на Иво Инджев, попаднах на едно много точно изказване и го цитирам по-долу:

"....... Бойко Борисов да обяви, че ще построи бъдещото хранилище за ядрени отпадъци на територията на общината, в която има най-много гласове ЗА развитие на ядрената енергетика. Жалко че не мога да му го кажа лично.

POSTED BY ВЕСЕЛИН ВАСИЛЕВ | ЯНУАРИ 23, 2013, 13:24"

А на привържениците на "Белене", които общо взето спадат към нечетящата аудитория, мога да кажа едно: Четете, защото издържаните анализи и икономически обосновки относно Белене не може да се изложат разбираемо по телевизията и радиото. Не случайно Овчаров, Станишев и компания не публикуват подробни икономически разчети, а само говорят в стил "Вервайте ми". На въпрос "Да се развива ли повишаването на доходите в България чрез изравняване на заплащането на труда с това в Австрия" ще има още по-категорично ДА, но това не означава, че от подобно допитване има полза, освен за участващите в организацията му. И за моята фирмичка ще е добре да построи 10 мегавата ветропарк или солар, ама няма как да стане без много пари, така че не си и помислям. Същото е и с Белене - дори всички икономически прогнози да са грешни и проекта да не е на загуба, въпреки това няма да можем да я построим, защото преди това ще фалираме. А когато по някое време закъсаме с финансирането и единствения изход ще е да продадем на безценица построеното до този момент, на бял кон тогава ще пристигнат "спасителите - братушки" с неустоимото предложение да платят и купят и Белене, заедно с НЕК. И няма да можем да им откажем, защото никой друг няма да може да дострои централата изгодно, без да разполага с предвиденото руско оборудване. По-добре отсега да им подарим правото да строят своя централа на наша територия, докато не са ни взели и последната стотинка от енергетиката.
"На всеки сложен въпрос има прост и разбираем за всички грешен отговор"
agro

Мнениеот venkap » 24.01.2013 22:40

alabala963 написа:От тези 5 аварирали сигурно нито един не е от "трето+" поколение, а са едни от първите. И самолетите от първо поколение и първите автомобили са аварирали много повече от съвременните и сигурно са били страшно неефективни в сравнение със сегашните, ама е на - не са ги спрели, а са ги усъвършенствали. Що народ загива от тези автомобили ежедневно всички знаем и наддаваме вой до небесата за повишаване на безопасността на движението, та и с АЕЦ-а трябва да е така.!

Принципно е така alabala963, само, че АЕЦ не е Боинг 787, който можеш да задържиш на земята до второ нареждане или последен модел на Лексус за който Тойота Моторс обещава да подмени трансмисиите на 14 000 клиенти. А следващите ти редове дават още по-голямо основание за притеснение.
alabala963 написа:Икономически аспект: В белите страни строят и експлоатират -значи има начин да се построи без да ни измамят, просто там не крадат като у нас и проблема не е дали е АЕЦ или самолети F-16 като сме си андрешковци - спасение няма!

За мен е необяснимо, защо един доктор на икономическите науки, преподавател, доцент в Икономическия университет - Варна, където е бил заместник-ректор на университета и директор на Висшата школа за мениджъри, бивш министър на икономиката и енергетиката, не прави разлика между договор и споразумение, а също между остатъчна и пазарна стойност за старото оборудване.
venkap

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии