Тестови слънчеви електроцентрали

Форум за обсъждане на въпросите, свързани с нашата компания. Отзиви, мнения, препоръки, критики.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Gio » 15.09.2010 15:01

Mateev написа:Най-големия кандидат за нов масов универсален по размер световен модул към момента се явява 240-ватовия модул с големите 6-инчови клетки. Рамката му обаче е същата и дебелината на стъклото е същото. Не съм правил експерименти, но съм убеден, че ако два модула ги сложим един до друг (нашия и по-големия) и ги монтираме на конструкция в 4 точки, то после при постепенно натоварване с торби цимент лесно ще докажем, че големия ще се счупи първи. Това е близко до ума и може да бъде съобразено и без да чупим модулите.

Между другото ако Gio е готов да жертва един негов модул, аз съм готов да направя същото с мой и наистина да направим този експеримент.

...г-н Матеев, аз смятам да натоварвам модулите си със соларна радиация, а не с цимент, и да се придържам към солидно гарантираните условия за натоварване на моите модули. Вече водихме подобен спор за сравнение на модулите произвеждани от компании като SunPower, REC, Sanyo от една страна и други, произведени в China например. Вие дори веднъж сам споменахте за гаранциите от братски Китай и контрола върху качеството... Аз не помня какво съм ял снощи, но такива разсъждения - много правилни - помня...
:)
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Vandal » 15.09.2010 15:16

Vandal написа:Това са характеристиките на един от световните производители.
Модулите са с мощност от 218W до 236W.

983 mm (W) 1645 mm (L) 35 mm (H)
Approx. 19.0 kg
60 cells in series (6х10 matrix)
4 mm2 (12AWG) cables with polarized weatherproof connectors, IEC certified
(UL listed), Length 1.0 m
IP65, weatherproof, IEC certified (UL listed)
3 bypass diodes to prevent power decrease by partial shade
Front : High transmission low-iron tempered glass, 3.2 mm
Encapsulant : EVA Back Sheet : Weatherproof film
Clear anodized aluminum alloy type 6063

Както се вижда, панела тежи само 19 кг.

Като спомена за гаранцията та да продължа:

High Quality
IEC 61215(Ed.2) and IEC 61730 by TÜV Rheinland
UL listed (UL1703), Class C Fire Rating
Output power tolerance +/-3%
ISO 9001:2000 and ISO 14001:2004 Certified
Advanced Mechanical Test (5,400 Pa) Passed (IEC) /Mechanical Load Test (40 Ibs/ft2) Passed (UL)
Limited Warranty
5 years for product defect
10 years for 90% of warranted min. power
25 years for 80% of warranted min. power
Fast and Inexpensive Mounting
Delivered ready for connection
Pre-confectioned cables
IEC (UL) passed and weatherproof connectors
Integrated bypass diodes
Аватар
Vandal

Мнениеот Miro » 15.09.2010 15:37

Тука също не бих се съгласил с г-н Матеев ;) . Въпросът не е колко торби цимент ще издържи модула, а за колко е сертифициран и най-вече колко е икономически оправдано да издържи. Иначе нищо не пречи да ги правим с бронирани стъкла и закалена стомана, но надали има смисъл. Не е проблем да се направят модули, издържащи градушката в Бело поле, но заслужава ли си цената? По-слабата конструкция увеличава с някакъв процент риска за щета от природно бедствие, но дали този процент си заслужава допълнителните разходи е въпрос на икономическа обосновка.

Колкото до размерите - зависят единствено от големината и броя на клетките. Клетките са с размери 10х10, 12,5х12,5 и 15,6х15,6 см, като масово се използват последните два. Броят на клетки в модула, също не варира особено при различните производители, така че масовите размери не са само 1580х808 (72 клетки 12,5х12,5), ами и 990х1650 (60 клетки 15,6х15,6), 1965х990 (72 клетки 15,6х15,6) и други подобни...
Miro

Мнениеот Mateev » 15.09.2010 17:46

Леле каква дискусия се е развила. Аз никого не искам да убеждавам. Нека всеки да си мисли каквото си иска. Аз просто изказах моите доводи и съм дълбоко убеден в тях, пък вие е нормално да си казвате вашите. Само не измествайте темата встрани. Не ми цитирайте 175W като критерий. Това беше едно време. Тогава тези модули бяха най-масови и най-лесно достъпни. В момента проектираме с модули 190 и 195Wp в същия корпус. Това не променя концепцията. 190 ватов модул спокойно може да се сложи като резервна част в един стринг със 175 ватови модули и ще работи безпроблемно, защото тока през него ще е ограничен от старите модули.

Колкото до това че всички модули имат сертификати и им вярвате - ами вярвайте им колкото си искате. Аз не им варвам и затова си правя собствени изследвания и тестове. И при тези мои собствени изследвания открих камари от проблеми въпреки наличието на сертификат. Така че доводите за сертификатите и за гаранциите от производителите са несериозни. Да не ви напомням за двата счупени Deger Trakera или за лошата производителност на Sulfurcell модулите или за кекавите Kaneki.

Това, което съм написал в постингите, е точно така. Готов съм да направя тестове за здравина на модулите и да препоръчам на моите клиенти по-здрави такива, пък вие ако искате, слагайте по-слаби модули и лепете от задната им страна по един цветен сертификат. Пък ако се счупят, пийте една студена вода, както аз пих с моите 2 DEGER Traker-a.
Аватар
Mateev
Site Admin

Re: ...

Мнениеот Mateev » 15.09.2010 17:54

Gio написа:...да, твърдя, че централа изградена с 238 ватови модули ще заеме много по-малка площ от такава с 175 ватови модули, ще изисква много по-малка монтажна конструкция, по-малко окабеляване /по принцип/. Колкото до коефициента на ефикастност, той се определя от коефициента на запълване /fill factor/, както и площа. Нека тогава поразширим посоката, в която отправяте разсъжденията, като споменем за сравнение на показателите на МОДУЛ - един такъв от 175 и един от 230, 238 Wp. Завишаването на всеки един от споменатите показатели води до подобряване коефициента на ефикасност на модула - за сравнение може да се погледнат коефициентите на SunPower Е19 238Wp и някой модул с упоменатите от Вас модули... Да, твърдя, че централа изградена с 238, 240, 230 W модул, ще заеме по-малко място от такава изградена със 175 Wp модул...

Първо не сравнявай твоите модули със 175 Wp, със 195Wp. Твоята площ е с 23% по-голяма, следователно аналог на моите 195Wp модули се явяват твоите 240 Wp модули. Ефективността и на двата е абсолютно една и съща, което означава, че две централи с еднаква мощност ще заемат еднаква площ върху терена.

Възможно е при 240Wp модули да има малко по-малко DC окабеляване, защото се предполага, че стринговете ще са с 1 по-малко. Но това зависи от конкретната реализация. Ако при мене се случат точно 4 стринга и инвертора е в центъра между 4-те, а при тебе са 3 и разположението по конструкцията ти е несиметрично, тогава моите кабели ще са по-къси. Така че това твое предимство е условно и се проявява само при кекаво проектиране.

Другия аспект е здравината на модулите. Определено по-малките модули са по-здрави и ако някога дойде буря или сняг, по-голями от нормативите, напълно е възможно малките модули да издържат, а големите - не. Факта си е факт и няма смисъл да се опитваш да го заобикаляш с изрази от типа "ама той е сертифициран" или "абе то такава буря няма да се случи". 50 години е много дълъг срок и за такъв период от време всичко може да се случи, включая и природни явления, превишаващи нормативите с много.

Този спор ми напомня на споровете от едно време за тракерите. Аз привеждам доводи, че от 10 тракера в България 5 вече са паднали и са се строшили, а в отговор получавам как тракерите уж имали защита, уж имали сертификати и т.н. Някои хора просто не им се иска да вярват на фактите и си живеят в техен си измислен свят.

Не казвам, че няма да станат централи с 240W модули. Разбира се, че ще станат. Но преимуществата са съмнителни, пък и има място за притеснение относно здравината на модулите. Не е ли по-добре за същите пари да се направи по-здрава централа. Виж, ако има разлика в парите, тогава си струва инвеститора да сложи на кантар плюсовете и минусите, но когато всичко друго е същото?
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 15.09.2010 18:18

Между другото фирмите, от които си доставяме модули, имат в асортимента си произволни моно и поли-кристални модули с произволни размери, с малки, средни и големи клетки и с мощности, започвайки от 100 и стигайки до 300Wp. Ако в бъдеще достигнем до заключението, че друг размер или мощност е по-подходящ, ще преминем към него с едно шракване на пръстите. Така че не виждам защо го водим този спор. Няма наши и ваши модули. Има само комплект съображения, които все още са в сила.

ПС: И за да не ме обвините в късогледство и магарешки инат - да, имаме и централи, които сме ги проектирали и дори в момента се правят точно с тези 240Wp модули, които ги коментираме. Аз препоръчах на клиента 190 ватовите, той обаче си имаше и други съображения и тогава направихме централата с исканите от него модули. Няма нищо лошо в това.
Аватар
Mateev
Site Admin

...

Мнениеот Gio » 15.09.2010 18:49

Размерите на модулите, които използвам за сравнение с Вашите са 1559/798 - смятам, че с това доводите Ви малко "олекват"... Пиковата им мощност е 238 W. Работя с тях, защото се убедих по обичаният от всички нас емпиричен подход - все пак българи сме... Колкото до оня спор за следящите системи, съгласен съм с Вас - и сега, и тогава...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Re: Тестови слънчеви електроцентрали

Мнениеот Sasho » 18.04.2012 13:47

Здравейте,
похвала за това, което сте направили господин Матеев, разгледах сайта с показателите на цетралите, но не можах да се ориентирам. Бихте ли ми помогнали, интересува ме средна производителност на 1KWp дневно, на базата на годишна оценка, става въпрос за станично монтирани панели, колко реално изкарва, за да мога да направя своите си сметки, за това дали ще ми е изгодна подобна инсталация, благодаря предварително.

Извинявам се ако въпроса ми е прекалено прост, и съм могъл да си набавя отговора след задълбочена проверка във вашия форум.
Sasho

Мнениеот Mateev » 18.04.2012 21:31

Sasho написа:Здравейте,
похвала за това, което сте направили господин Матеев, разгледах сайта с показателите на цетралите, но не можах да се ориентирам. Бихте ли ми помогнали, интересува ме средна производителност на 1KWp дневно, на базата на годишна оценка, става въпрос за станично монтирани панели, колко реално изкарва, за да мога да направя своите си сметки, за това дали ще ми е изгодна подобна инсталация, благодаря предварително.

Извинявам се ако въпроса ми е прекалено прост, и съм могъл да си набавя отговора след задълбочена проверка във вашия форум.

Може би искаше да ме попиташ за среднодневното електропроизводство на 1 kWp централа?

Ако е така, 1 kWp централа в средногодишен план ще произведе около 1250 kWh електроенергия. Има добри региони в България, където годишното електропроизводство достига до 1300 kWh (Русе, Силистра). Има и лоши региони, където пада до 1150 kWh (София, Враца, Видин, Ихтиман).

От горните данни се смята среднодневното електропроизводство, което е 1250 / 365 = 3.4 kWh. Тo обаче не е развномерно разпределено през годината. През лятото се вдига до над 6 kWh, а зимата пада до под 2 kWh.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот backo » 15.03.2013 09:16

Стисках палци. Има ли щети?
backo

Мнениеот alabala963 » 16.03.2013 09:48

Матеев: "Другия аспект е здравината на модулите. Определено по-малките модули са по-здрави и ако някога дойде буря или сняг, по-голями от нормативите, напълно е възможно малките модули да издържат, а големите - не. Факта си е факт и няма смисъл да се опитваш да го заобикаляш с изрази от типа "ама той е сертифициран" или "абе то такава буря няма да се случи". 50 години е много дълъг срок и за такъв период от време всичко може да се случи, включая и природни явления, превишаващи нормативите с много."

Май не трябваше да чакаме 50 години, за да се случи природно явление с малка степен на вероятност. При системите проектирани от г-н Матеев здравината на конструкцията е с голям презапас. Явно е имал горчив опит със силните ветрове.
При тези сериозни ветрове и аз се притесних за централата, но не за здравината на конструкцията и закрепването, а за НЛО от съседни сгради. Много е кофти да гледаш как се разнасят из въздуха разни ламарини в близост до централата. Добре поне, че кабеляците са под земята и нищо не се размята, че при този вятър - знаеш ли?
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Мнениеот backo » 16.03.2013 20:37

Прегледах съни портал-а, видях кога не е имало ток (вода гази, жаден оди)... но май PV11 е работил вчера off-grid?
И в случаи на "НЛО" малките панели са по-изгодни. Радвам се, че не е имало "попадения". Явно добре съм стискал палци :)
backo

Мнениеот Mateev » 18.03.2013 03:09

backo написа:Стисках палци. Има ли щети?

Плочата на големия тракер е сгъната. Поддали са алуминиевите профили. Счупени модули обаче НЯМА !!!
Има вероятност линейния мотор да е с опасана резба. Тепърва ще го разглобяваме, за да проверим. По време на бурята тракера беше се блокирал не в хоризонтално положение, а в леко наклонено. Тока спря и нямах никакъв шанс да го хоризонтирам. Не съм и опитвал да излизам навън, за да не ме отвее вятъра. Просто гледах през прозореца и чаках да се строши. Да, ама издържа, но плочата се сгъна. Максималния порив на вятъра, който МТО станцията засече, беше 97 km/h. Самата МТО станция се строши от вятъра, така че не се знае дали не е имало и по-силен порив.

На един от малките тракери линейния мотор се строши на две. Други щети обаче няма (по тракерите). Иначе щети бол - бетонни колове от оградата бяха натрошени като клечки за зъби, натъркаляни по земята кошери, от задната ограда баха издухани всички керемиди и капаци, а вътре в двора имаше 1 тир боклуци от всякакво естество, долетели бог знае откъде.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 18.03.2013 03:19

Като цяло ВСИЧКИ МОДУЛИ ИЗДЪРЖАХА. Издържаха и всички статични конструкции. Никой клиент не ми се е жалвал, така че явно и при тях всичко е здраво. Много съм щастлив, защото всички централи, проектирани от мене и от СТС СОЛАР на практика

ИЗДЪРЖАХА НА НАЙ-ГОЛЯМОТО ИЗПИТАНИЕ !!!

Второ такова в рамките на нашия живот едва ли ще се появи. Рекордите, които постави бурята, надвишиха строителните нормативи с 30%. Това означава, че явлението е с честота на срещане веднъж на 100, 200 или дори 500 години. Няма да сме живи, за да дочакаме да се повтори. Според мене всеки, който има централа на статични конструкции, вече може да спи спокойно до края на живота си. А който е с тракери - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ИМ ОСИГУРИ UPS ЗАХРАНВАНЕ на моторите, за да може да ги командва дори и при спрял ток. При мене имаше UPS, но по неведоми причини той не проработи и тракера остана нехоризонтиран. Тепърва ще разследвам какво се се случило.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот backo » 18.03.2013 09:30

СУПЕР!
Дано следващите 100г. не се случи градушка като кокоши яйца.
backo

ПредишнаСледваща

Назад към СТС Солар АД