Слънчеви електроцентрали в България

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Mateev » 24.07.2008 13:14

По въпроса за завишението - няма много голяма разлика в слънчевата радиация между Габрово и Силистра или Равадиново. В годишен план разликата между най-лошия и най-добрия регион в България не надхвърля 20%. Тоно поради тази причина измерения от мене коефициент от 32% го завиших на 35%.

Нима храниш илюзии за по-голям коефициент? Нека да стане 36 или 37. Но това е абсолютния максимум, който ще наблюдаваш, и то не всяка година. Та те в Испания зор стигат до 40%. Разбира се говорим за средногодишен коефициент. Иначе ако се подбере отделен идеален слънчев ден, тогава може да измериш за деня до 50%. И какво от това? Тебе те интересуват усреднени показатели.

За да не храниш големи илюзии (с които явно са те подковали твоите доставчици), ще ти кажа едно много важно число: Clear Sky радиацията за региона на България е 1850 kWh/кв.м. Това означава, че такава радиация ще наблюдаваш само ако се случи година със 100% слънчеви дни (което е невъзможно). А 1850 kWh/кв.м е само с 20% в повече от реалната радиация, която ще наблюдаваш в бъдеще. Следователно на каквито и чудеса да се надяваш (за хубави години в бъдеще), то това няма да увеличи твоето средно електропроизводство с повече от 5-6%.

Колкото до това да имаш един-единствен тракер в двора си - съгласен съм. Аз също бих си сложил за радост на очите и за впечатляване на гостите. Но в това начинание няма икономическа логика. В момента вече съм закупил и скоро ще монтирам един малък 500 ватов ветрогенератор. И съм го закупил с ясното съзнание, че нямам вятър. Но пък много красиво ще стои на фона на панелите. И ако от дъжд на вятър перката му се завърти, ще ми донесе някакво удоволствие. Такава една обосновка за тракер в двора я приемам. Все пак и бащите се нуждаят от играчки, само дето са много по-скъпи от тези на децата.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 24.07.2008 13:48

За да съм по-убедителен, седнах да направя малко сметки. Анализирах месец юни, защото само за него имаме пълни данни от 4 централи - тестовите в Габрово (статична PV02 и 2-axis PV04), като коефициента ще го сравняваме с коефициента, получен от статичната централа на покрива на мина Черно море твоята 2-axis в Равадиново.

Тестовите централи в Габрово за юни са дали коефициент 35.6%. Централата в Бургас е произвела 777.82 kWh / 4.8 kWp = 162 kWh/kWp. Твоята в Равадиново е произвела 1172 kWh / 5.16 kWp = 227 kWh/kWp. Коефициента за региона на Бургас е 227 / 162 = 40%. Тука обаче искам да отбележа, че твоя инвертор е безтрансформаторен, което означава, че е с 2-3% по-ефективен. Следователно реалното усилване на 2-axis позиционер за юни в Бургаския регион е от порядъка на 37-38%. В Габрово е само с 1-2% по-малко, което вероятно се дължи на големите засенчвания.

ИЗВОДИ:
Замерените коефициенти на усилване за юни са практически еднакви (37-38%) !!!

Ако сега искаме да интерполираме данните за по дълъг период, трябва само да вземем вече наличните данни в Габрово и да добавим 1-2% заради засенчванията. Следователно смело можем да твърдим, че съгласно досегашните измервания в Габрово за половин година(32.6%) + добавка 1-2% ще получим СРЕДНОГОДИШНИЯ КОЕФИЦИЕНТ НА УСИЛВАНЕ за страната. И той е 33-35% както в Габрово и в Бургас, така и в цяла България. Тъй като региона ти е добър, можеш смело да вземеш по-голямото число (35%). Но на 36 или 37% не се надявай.

ПС: Считам че половин-годишни измервания са достатъчни, стига да са направени за периода януари-юни (както е в Габрово). Предполага се, че втората половина от годината ще е същата. Разбира се по-точни данни ще получим след 1 или даже след 10 пълни години. Но това само ще допрецизира коефициента с точност до една десета от процента. Към момента имаме достатъчно данни за груба преценка и за отхвърляне на твърдението, че усилването е 45% (както твърдят производителите и варненските соларни фирми). Истината е, че усилването е 35% и тази цифра едва ли ще се промени с повече от 1-2% при дългосрочни замервания.
Ето ти данните от покрива на Мина Черно Море, ако ти е интересно да направиш по-подробни изследвания.
Прикачени файлове
Мина Черно Море.zip
Данни за електропроизводството на 4.8kWp централа на покрива на Мина Черно Море - Бургас
(5.87 KiB) 961 пъти
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 24.07.2008 14:01

Миро,
Предлагам ти да направиш една малка инвестиция, с която този спор ще приключи веднъж завинаги. Купи си още един радиационен датчик. Когато имаш два датчика (единия на позиционера, а другия статичен под наклон 33 градуса), ще можеш съсвсем точно да измерваш коефициента на усилване за твоя регион и няма да ти се налага да гадаеш какъв е той.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 24.07.2008 15:36

Това е супер идея, ще взема скоро да я осъществя.

А иначе не са ме подковали особено доставчиците ми - аз отидох при тях с точна заявка за конкретен позиционер, модули и инвертор... Или по-точно при тях ме пратиха от IBC, когато им пуснах заявка...3К само ми дадоха цена и срок. Както и да е, не е това важното. При положение, че се опитваме да изцедим всяка една стотна от процента при планирането на една система, 2 или 3 процента по-висок добив не са за пренебрегване. Вярно, че тях може да ги загубиш при планирането къде ли не, но са твърде малко начините да ги спечелиш....

И пак казвам - тука не говоря за варианта, когато правиш една инсталация сама за себе си - там спор кой е най-добрия вариант няма. Но когато съвместяваш различни дейности, позиционерът може да се окаже с предимства и не мисля, че трябва да се бяга от него като дявол от тамян. Примерно позиционери може да засееш в зелечукова градина, в овошна градина с ниски дървета, в земя с технически култури, като лавандула примерно и прочее.. Там позиционерът и евентуално удължаването на мачатата ще се изплати от това, че ще можеш да продължиш да си използваш земята по предназначение. Ето това аз разбирам като разнообразяване към неселскостопански дейности, а не варианта смяна на статута на земеделската земя и залесяването и от до с фотоволтаици....
Miro

Мнениеот lz1wvm » 02.08.2008 00:51

Примерно позиционери може да засееш в зелечукова градина, в овошна градина с ниски дървета, в земя с технически култури, като лавандула примерно и прочее..

Ако не бяха спряли парите по сапарт и от други програми хората щяха да се замислят и върху това но не се знае какви ще са и цените на електроенергията от фотоволтаиците догодина а и за доста по напред тъй като инвестицията не е малка може би за това не се развива този бизнес тъй като инвестицията е доста несигурна и парите от програмите отиват не там където трябва. :)[/quote]
lz1wvm

Мнениеот petyostoev » 02.08.2008 21:40

МИРО Е АБСОЛЮТНО ПРАВ . РАЗНООБРАЗЯВАНЕТО КЪМ НЕСЕЛСКОСТОПАНСКИ ДЕЙНОСТИ Е КЛЮЧА КЪМ СПИРАНЕ УПАДЪКА НА БЪЛГАРСКОТО СЕЛО И ЗАДЪРЖАНЕ НА МЛАДИТЕ ХОРА В СЕЛАТА.И ОПРОСТЯВАНЕ НА ПРОЦЕДУРИТЕ ПО ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО И СУБСИДИРАНЕТО НА ФОТОВОЛТАИЧНИЯ БИЗНЕС С КОЙТО МНОГО ОТ ХОРАТА В ТОЗИ ФОРУМ СИ БЛЪСКАТ ГЛАВИТЕ И ПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ПРОПРАВЯТ ПЪТЕЧКИТЕ НА ТОВА НОВО НАЧАЛО МОГАТ МНОГО БЪРЗО ДА ДОПРИНЕСАТ ДО КОРЕННА ПРОМЯНА НА ЖИВОТА И ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА МЛАДИТЕ ХОРА В ЛЮБИМАТА НИ РОДИНА.
petyostoev

Мнениеот Miro » 03.08.2008 11:42

lz1wvm написа:Ако не бяха спряли парите по сапарт и от други програми хората щяха да се замислят и върху това но не се знае какви ще са и цените на електроенергията от фотоволтаиците догодина а и за доста по напред тъй като инвестицията не е малка може би за това не се развива този бизнес тъй като инвестицията е доста несигурна и парите от програмите отиват не там където трябва. :)

Не само това е проблема. В момента ще имаш проблеми и с узаконяването на такава инсталация по един куп параграфи... Като започнем от това, че няма как да те присъединят без разрешително за строеж 3-та категория, него няма как да извадиш без да смениш статута на земята, а ако го смениш пък тя вече няма да е земеделска и ще загубиш субсидии, а може и въобще да не успееш да смениш статута или да ти струва неоправдано много, ако земяра примерно ти е някоя по-висока категория... абе крайно недоклатена работа.

И тъй като мразя принципа "дайде да дадем", тези дни ще седна да си формулим предложенията и ще се опитам да ви предложа нещо конкретно, корто да направим, така че нещата да потръгнат.
Miro

Мнениеот Mateev » 03.08.2008 17:59

Според мене първо трябва да свалим от власт крадците, а после да търсим лоби при новите управници. И да се надяваме, че те ще са си взели политическа поука и ще подходят към проблема с разбиране.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 04.08.2008 17:50

Миро, в наредбата не пишеше ли земеделски райони, а не земеделска земя.
То ако вземе всеки сам да си тълкува наредбите, ще стане пълно мазало.
Е гати парадокса. До сега не бях се замислял за това.
Значи събираш документи и документчета повече от година, и някакъв мазен чиновник ти казва
"ама вижте, то вашата земя не е вече земеделска, съжалявам".
Сигурно няма да издържа.
Аватар
Vandal

Мнениеот Miro » 04.08.2008 21:31

Не, няма да има такъв проблем (поне така се надявам де). Имах предвид ситуацията, когато обработваш земята и за нея ползваш субсидии, а фотоволтаиците са странична дейност, дето да не пречи за земеделието...
Miro

Мнениеот lz1wvm » 04.08.2008 21:52

Не, няма да има такъв проблем (поне така се надявам де). Имах предвид ситуацията, когато обработваш земята и за нея ползваш субсидии, а фотоволтаиците са странична дейност, дето да не пречи за земеделието...

Според мен фотоволтаиците и обработваемата земя(зеленчукова овощна или друга) трябва да са обособени като отделни части дори и в един парцел.Тъй като панелите хвърлят доста сянка и ако са пръснати по цялата площ добива от обработваемата земя ще е доста по малък.
lz1wvm

Мнениеот Daron » 12.08.2008 10:58

За първата централа в Габрово искам да попитам - може ли да се види ако дойде човек на място? Ще има ли някой там и ще може ли за малко просто да се види - едни приятел ще ходи в Габрово тия дни иска да я посети.
Like no other in nowadays
Daron

Мнениеот Mateev » 12.08.2008 19:16

Няма проблем. Всеки може да дойде и да я види когато си поиска. Само че тази седмица аз не съм в Габрово и няма да има кой да ви обясни, ако имате въпроси. Но дори и мене да ме няма, спокойно можете да помолите охраната да ви пусне да разгледате. А ако е делничен ден през работно време, вратите на моста са отворени и спокойно можете да влезете без да питате никого.

ПС: В отпуска съм в Анталия (Турция) до края на седмицата. Затова ще помоля тези, които ми знаят GSM-a, да не ми звънят.
Аватар
Mateev
Site Admin

Re: PV централа на разклона за с. Диня, Ст. Загора - Раднево

Мнениеот Ivo » 23.08.2008 23:20

mstoev написа:Някой има ли информация за PV централата на разклона за с. Диня (Ст. Загора - Раднево)?

Имах няколко ходения това лято до раднево и ми направи впечатление че тракерите бяха позиционирани в най различни посоки :? но последния път като минах беше 25-ти юли и тракерите бяха позиционирани нормално. Явно са имали някакъв проблем със системата за управление.
Ivo

Мнениеот mam » 16.09.2008 15:23

Miro написа:Матеев, очаквах специфичното производство този месец при мен и при теб да е почти същото, но сега гледам по резултатите, че те водя с близо 30%. А лятото и есента при теб пак ще усещаш планинското влияние и ще ти се трупат повечко облаци над билото на планината. Метеорологията и микрометеорологията се оказват важни науки и трябва да се взимат в предвид и локалните климатичните особености.

Много ми се иска да видя данни и от някой друг колега от друг край на България, защото така си сравняваме само Габрово и Равадиново и не можем да видим една динамична картина на цяла България.

подкрепям Миро за Равадиново. имаме вила там от доста години (повече от 20) и много преки наблюдения върху микроклимата. Почти никакви валежи. Просто облаците заобикалят - например вали от Приморско до Бургас, там не. Имаме едно панелче за лични нужди - справя се добре със задачата.
mam

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали