Цена на Проект.

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Цена на Проект.

Мнениеот G.Krustev » 21.09.2008 20:05

Извинявам се предварително, ако инфирмацията я има някаде, но аз не я открих. Та въпросът ми е: Каква е цената на Проекта, изготвян от STS по мярка 312. За Одит разбрах, че е 2000лв. без ДДС.
G.Krustev

Мнениеот Mateev » 21.09.2008 22:34

Одита вече е по-скъп и зависи от мощността на централата. Какво да се прави - баланс на търсене и предлагане. В момента цената на одита е 2650 лв. за 70 kW централа. Очаква се вдигането му на 3000 лв. защото работата по него е много, а потока от ентусиасти не пресъхва. Проектирането зависи от сложността на проекта и започва от 6-7 хиляди лева, а при сложни проекти може да достигне и 15 хил. лева. Основната сума отива за външни подизпълнители (проектанти) и тях въобще не ги интересува дали ни е скъпо или не. Те си имат нормативи за определяне на цените и трудно правят отстъпки. Отделно дето си имат работа в изобилие и трудно се навиват да се главоболят с нашите капризи.

Еднотипните проекти на земя са по долната граница на цените. При сложна конфигурация на терена и необходимост от персонално определяне на позицията на всяка конструкция цената нараства. Още по-скъпи са проектите по покривите, защото конструктивната част включва и преизчисляване на съществуващата покривна конструкция и търсене на опорни точки, които да издържат новата конструкция. А когато имаме задна плоча с големи размери цените нарастват още повече, защото конструкцията е много сложна и с много детайли.

Същото важи и за другите специалности (технологични, ел., архитектува, ПБЗ, заземления, гръмозащити и т.н.). Има лесни и еднотипни схеми и разположения, има и сложни. Има къси и лесни трасета, има дълги и сложни. И въобще преди всеки проект се преценява сложността му и се определя неговия обхват и неговата цена.

Горните цени са за 70 kW централи. При по-малките централи цената намалява, но не пропорционално. Долната граница на цените за малки централи трудно може да падне под 3-4 хил. лева, дори и централата да е 1 kW. Просто специалностите са много и всеки един проектант от дадена специалност взема 300-500 лв. само за добър ден и за главоболията по срещата за уточняването на детайлите.

При по-големи централи цените нарастват, но не пропорционално. Например проектирането на едномегаватова централа не струва 13 пъти по-скъпо от 70 kW, а само 5-6 пъти по-скъпо. А 5 мегаватова централа не струва 70 пъти по-скъпо, а само 20 пъти по-скъпо. В общия случай всички проектанти гледат в канчето на инвеститора (цената на централата или площта на обекта) и след това искат майка си и баща си. Но след подобаващо пазарене може да се постигнат цени на нивата, които посочих по-горе (около 7-8 хил. за 70 kW, около 60 хил. за мегават и около 150 хил. за 5 мегавата).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 21.09.2008 23:56

Роска, това да не е габровска шега!
Каква е разликата между 100 и 5000 кВ на земя.
За копи и пейст да дам 140 000 повече а.
Ами то в становището на ЕРПтата си пише начина на присъединяване.
За конструкцията ли ще ми искат толкова!
Нека да не забравяме че това е проста консрукция а не небостъргач.
Аватар
Vandal

Мнениеот petyostoev » 22.09.2008 07:56

Vandal прав си.А ако си намерим други проектанти,с по приемливи цени.Въпрос на договорка.Ами проекта за субсидията.
petyostoev

Мнениеот G.Krustev » 22.09.2008 18:41

За Проекта за Субсидията, повечето фирми искат около 4000 лв. + процент от Субсидията (приблизително 5%).
Прикачени файлове
Цени на Проект.rar
(3.83 KiB) 1920 пъти
G.Krustev

Мнениеот petyostoev » 22.09.2008 22:17

И какво излиза,май проектантите са наточили най много зъбите си.За една малка централка,малкия инвеститор трябва да си приготви около 15 до 20 бона за проекти и да чака евентуално одобрение за субсидия, после за кредитиране, за което банките искат солидно обезпечение и тогава за изпълнение на проекта,изплащането на инвестицията и -евентуални печалби.А пък големите за които има политически чадъри и заради които ЕС спира предвидени пари за развитие на малкия и средния бизнес, за тях няма проблеми да си платят скъпите проекти.Ами господа проектанти осъзнайте се къде се намирате-това е България и защо и вие ще допринесете да я подарите на тези големи, които утре ще ви строят в две редици и ще им играете по свирката , само на тях.Защото средната класа,гръбнака на пазарната икомика , няма да я има.Ами замислете се,не се ли печели повече от оборот, а не от високи цени,пък били те и от висококвалифициран труд.А риска на макар и малкия инвеститор, не е ли висококвалифициран?Не е ли време с парите на Европейския данъкоплатец да се опитаме да създадем гръбнака за който споменах по горе????????????
petyostoev

Мнениеот Mateev » 23.09.2008 01:32

Сигурно сте прави във възмущението си. Аз също се възмущавам, че проектантите искат много пари. Но от друга страна никой не ви кара да им ги давате. Всеки може сам да се запише и да изкара няколко висши образованиия от по 5 години - конструкции, архитектура, ел. и т.н. След това всеки може да прочете и да научи наизуст по стотина наредби от всяка една специалност. След това всеки може да чиракува по 2-3 години за всяка една специалност, за да натрупа опит и активи, които са необходими за получаването на пълна проектанска правоспособност. И най-накрая всеки може да загуби поне една година от живота си в натрупване на знания и опит в соларните технологии. И да похарчи 100-200 хиляди лева в закупуване на различни видове модули, инвертори, конструкции, позиционери, системи за мониторинг и контрол, и т.н. за да си изясни кое става и кое не и да може да предлага на клиентите нещо наистина добро и проверено.

И след като направите всичко това, ако все още сте жив, ви предлагам да започнете да си продавате времето по лев за час и да правите проекти на хората по 2 за лев. И господ ще ви потупа по рамото и ще ви направи светец. И след има няма 10 000 години ще си избиете инвестицията във време, знания, опит и грешни покупки на скапано оборудване.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 23.09.2008 01:47

Между другото преди около година и половина, когато правех първите си стъпки и не знаех нищо по въпроса, бях получил една одерта от 3К, в която освен оборудването (модулите Канека) имаше и 350 EUR проектиране. Видяха ми се много пари и отказах. От тогава взех всичко в свои ръце и до момента съм похарчил над 10 000 лева в най-различни опити и грешки с общината, ЕОН и с различни проектанти. И все още нямам окончателен проект и не съм си узаконил централата. И съм загубил колосално лично време, което няма цена. И ако някой сега ми предложи да направи всичко вместо мене, бих се съгласил с удоволствие (независимо от цената) и бих ръкопляскал.

Всъщност ползата от всичко това беше, че натрупах опит и видях какво е истинското положение на нещата. И в момента продавам този опит, с надеждата някога да си избия инвестицията.

Та моята препоръка е следната:

Ако искате сравнително лесно да си направите централа, оставете специалистите да го направят и им платете за това. Нека обущарите да правят обувки, шивачите да шият дрехи, а СТС Солар да се главоболи с вашите соларните проблеми.

Ако обаче искате да станете соларна фирма, не давайте пари на никого и се опитайте сами да се справите с хилядите проблеми. Не казвам, че няма да успеете. Напротив. Всеки го може. Но ще ви излезе много по-скъпо. Успокоението обаче е в това, че ще натрупате опит и ще можете да се конкурирате със СТС Солар (след 1 година и около 100-200 хил. лева експерименти).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 23.09.2008 02:00

Същото важи и за проектантите. След като някой в момента им заплаща труда по 30-40 лева на час и не са останали без работа, явно има защо. А един сериозен проект за голяма централа може да им отнеме няколко месеца труд. Представете си колко струва това.

Задната конструкция на ЗИТА Русе наистина отне колосално време. Проекта стана дебел над 5 сантиметра с десетки чертежи с големина метър на метър. Имаше няколко посещения на място и една камара срещи за съгласуване на варианти и уточняване на подробности. По моя преценка конструктора загуби поне 2 човекомесеца. И наистина стана разкошен проект.

А сега кажете на колко оценявате един такъв висококвалифициран труд? Вие бихте ли учили 5-6 години и после да специализирате поне ощр 10 години и най-накрая да продадете 2 месеца от живота си за 500 или 1000 лева? И това само за конструктора. Ами за останалите 3-4 специалности?

И последно:
В Германия проектирането струва 10% от стойността на централата. В България за 70 kW централи струва само 1%, А за 5 MW струва само 0.15%. Нима искате още по-евтино?
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Ivan Buzov » 23.09.2008 04:27

Алоооо инвеститорите,

аз също съм проектант, но по друга част, която не влиза в проектите за соларни централи, но не мога да си мълча когато някой подценява труда на колегите проектанти.
Не мога да си мълча когато на един средно специализиран майстор плочкаджия му плащат повече отколкото на един високоспециализиран специалист. При това му благодарят, а на хората от проектантската професия им теглят една майна, щото само изисквания слагат, а могло според майстора и иначе.

Средна класа казва един по-горе, ами средната класа в горния и сектор по цял свят са такива хора - проектанти, инженери в експлоатацията, лекари и други високоспециализирани специалисти. До скоро голяма част от проектантите трудно свързваха двата края от такива инвеститори, но вече не е така. Благодарение на такива инвеститори голяма част от проектантите или спряха да проектират в годините на прехода или се занимават с друго, или заминаха в чужбина. Защото българските инженери са уважавани там и заплащането им е адекватно. Да, има промяна и тя е, че тези които останаха се научиха да си търсят дължимото за труда, колкото и на някой да не му харесва.
По цял свят за акъл се плаща и то скъпо и прескъпо, само тук това се счита за неморално(според човека със средната класа - който явно е човек на науката и част от същата средна класа).
Цените на проектирането в България като цяло са все още доста далеч от средноевропейските и са съобразени с местните условия. Това, че някой не може да си ги позволят не значи, че са високи - а, че бизнеса който са решили да правят е над възможностите им.
Ако някой мисли, че е скъпо да отговори защо е заложен такъв процент в наредбите по РСР - може би в Европата са решили да подпомагат проектантите сигурно или това е нормалното.
Ivan Buzov

Мнениеот petyostoev » 23.09.2008 09:57

Уважаеми господа,надявам се да не съм обидил никой.Ни най малко съм имал това в предвид.Уважавам труда на всеки,какъвто и да е той.Всичко това ми е ясно,учене,опит,пазарно ориентиран бизнес,но смятам че всички ние от средната класа трябва да се поддържаме и да се множим.Защото никой от управляващите не мисли за средната класа.А се създават еднакво високи бариери за малки и големи.А как се справя малкия и големия с еднакво високи бариери?
petyostoev

Мнениеот Charles » 23.09.2008 10:13

Ivan Buzov написа:Алоооо инвеститорите,

аз също съм проектант, но по друга част, която не влиза в проектите за соларни централи, но не мога да си мълча когато някой подценява труда на колегите проектанти.
Не мога да си мълча когато на един средно специализиран майстор плочкаджия му плащат повече отколкото на един високоспециализиран специалист. При това му благодарят, а на хората от проектантската професия им теглят една майна, щото само изисквания слагат, а могло според майстора и иначе.

Мисля, че не става въпрос за подценяване на труда на проектантите. Ясно е, че това е сериозна работа и иска сериозна подготовка. Трика е проектантите да проявят малко разбиране към инвеститорите и да отложат основното плащане за момента на одобрението (или неодобрението) на проекта. Аз бачкам с хора от Риск Инжинеринг (до един са от бившия Енергопроект) и в това отношение няма проблем.
Charles

Мнениеот Ivan Buzov » 23.09.2008 10:16

За съжаление бариерите ги създава нормативната уредба и не случайно в този форум по-голямата част е коментари и опит от рода проба-грешка. Проектантите работят по наредби правилници и норми за проектиране и никой не ги пита колко работа е това. За съжаление и малките и големите централи са трета категория, а там проектирането си е пълно.
По-рано във форумите съм споменал, че съм започнал проект за 5 кВ на покрив - същия е стопиран заради влошени разходи точно по документацията и съгласуванията, от което срока на изкупуване отскача до не знам коя си година. При по-големите има смисъл, тъй като тежестта на разходите по документите е по-малка.
Мисълта по-горе ми беше, че не може да създаваш средна класа на гърба на същата такава. Получава се конфликт на интереси, от който се получава застой в процеса или претенция за промяна на средата в която се развива процеса - а това е което се опитваме да правим - да променим средата(разбирай нормативната база, чиновническия опит, намаляване на корупционни практики чрез гласност и т.н.). Затова вместо да си гледаме в паничките е по-добре да гледаме какво бърка готвача и на него да правим забележка.
Като малки с моя брат близнак, бог да го прости, пеехме една песничка - "Чичо домакине дай ни да ядем, че от глад, че от глад теб ще изядем".
Общо взето ситуацията е същата.
Ivan Buzov

Мнениеот Ivan Buzov » 23.09.2008 10:20

Относно сроковете за плащане всички проектанти са разбрани, ако нямат някакви супер належащи разходи. Но едно е да чакаш да се одобри плащането друго е да ти платят много по-малко нали.
Ivan Buzov

Мнениеот ferdy » 23.09.2008 11:43

Въпреки, че гледам от страната на инвеститорите, има нещо което, според мен, не е съвсем изчистено.
Мисля, че не е редно заплащането на проектантите да е обвързано с финансирането на проектите - нито като сума, нито като срок. За субсидия се кандидатства след като е минало вече проектирането и на негова база е изготвена оферта за доставка и монтаж на оборудването.
На фирми като Риск инженеринг, Енергопроект и т.н. и да се забавят пари едва ли е проблем, но за проектантите на свободна практика или такива от малки фирми, това си е сериозно.
Искаш услуга, извършва ти се - плащаш при получаване на проекта. Това е честно и справедливо. Друг е въпроса, че всеки иска да дава пари колкото е възможно по-късно, ако може и изобщо да не дава. Ама в магазина като отидеш, не пазаруваш на вересия, а си плащаш на момента, нали? Защо и с услугите да е различно?
ferdy

Следваща

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ