от Mateev » 06.10.2008 10:13
Още преди една година аз стигнах до извода, че двуосен позиционер на 1 кол не може да бъде направен здрав. Затова и аз се ориентирах към едноосните позиционери. И започнах широкомащабна операция по разработката му. И направихме няколко бета версии. Също така разработихме и датчик за за управление на позиционера. И на база постигнатите резултати и натрупания опит още преди една година стигнах до извода, че даже и едноосния позиционер не може да бъде направен така, щото да отговаря едновременно и на 3-те условия:
1. По-евтин от допълнително дадената енергия (за да е икономически изгоден).
2. Достатъчно здрав, щото да издържи и на най-тежките метеорологични условия.
3. Достатъчно качествен, щото да издържи поне 25 години без ремонт.
От тогава досега десетки хора започваха свои разработки, защото не вярваха на чуждия опит и си мислеха, че са по-умни. И най-накрая разбира се стигаха до моите изводи. Няма нищо лошо в това. Нека да се пробват. На това се дължи прогреса. Всъщност Focus_42 е поредния ентусиаст, който ще загуби време и пари в една загубена кауза.
Към днешна дата аз съм абсолютно убеден, че не е възможно да се направи позиционер, който да отговаря ЕДНОВРЕМЕННО И НА ТРИТЕ УСЛОВИЯ, посочени по-горе. И ако Fokus_42 направи нещо, което да бъде одобрено като производствен образец, то със сигурност ще отговаря само на едно или максимум на две от условията. На трите е невъзможно. Докато аналога (статична система с 25 или 35% повече мощност) към момента отговаря и на трите условия.
С този проблем са се сблъскали и другите производители на позиционери. И стратегията, която са възприели, е да замажат под някаква форма очите на клиентите, като си премълчават за това, че техните тракери не отговарят на условията по-горе. Другата стратегия е като цитират цифри, които нищо не значат, но впечатляват клиентите. Fokus_42 е възприел тази стратегия. Цитира, че тракера е издържал една година (а не 25). Цитира, че тракера е издържал на вятър със скорост 15 m/s (а не 40). Цитира, че допълнителната енергия е 27-30% (което е теоретично невъзможно). И най-накрая цитира някаква цена, но дефакто не е излязъл с истинска оферта, за да може клиента да си изчисли икономическата обосновка. Не го обвинявам. Знам какво беше при мене. Той е загубил токова много време и усилия, че в момента възприема всеки един съвет или критика на нож. И тепърва му предстои да осъзнае истината и да изпие горчилката на неуспеха. Но ще му трябва време да го преглътне.