ИСКАМ СИ ПАРИТЕ ОТ ТАКСА ДОСТЪП

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

ИСКАМ СИ ПАРИТЕ ОТ ТАКСА ДОСТЪП

Мнениеот ramiga » 22.08.2013 17:08

Има ли някой, който е предприел някакви действия за възстановяване на неправомерно взетите суми? Моля споделете.
Аватар
ramiga

Re: ИСКАМ СИ ПАРИТЕ ОТ ТАКСА ДОСТЪП

Мнениеот BLOT » 29.08.2013 11:31

В тази връзка бих искал да попитам дали някой, който има решение на петчленен състав на ВАС е предприел действия за възстановяване на сумите от такса достъп с нотариална покана, заведено дело или по друг начин.
BLOT

Мнениеот petyostoev » 29.08.2013 14:34

До колкото знам от един приятел,казали са му по телефона да не бърза да завежда дело за връщане на сумите,че те скоро щели да имат решение на въпроса.
Дано докато излезне решението за малките през м. ноември,да го решат,че да не водим само излишни дела ,т.е. излишни разходи.
petyostoev

Мнениеот Joro762 » 29.08.2013 16:28

petyostoev написа:До колкото знам от един приятел,казали са му по телефона да не бърза да завежда дело за връщане на сумите,че те скоро щели да имат решение на въпроса.
Дано докато излезне решението за малките през м. ноември,да го решат,че да не водим само излишни дела ,т.е. излишни разходи.
Петьо ти нали беше към ЧЕЗ ? Там нещата може да стоят така ама нашите изедници кръв дават пари не :D Така че без съд ще има да вземаме цървули :D
Joro762

Мнениеот bubolinka1 » 29.08.2013 16:53

Не виждам причина да чакате решение от ЕВН. То до сега трябваше да се е решило. Снабдяването с изпълнителен лист е една молба. А образуването на изпълнително проиводство е още една молба. Съдия изпълнителят обаче възстановява сумата освен с лихвата по БНБ, със завишаване 10% за периода на изискуемост. Отделно от това, сумата се възстановява с направените разноски по водене на делата, включително за изпълнителното производство... Сумите се събират принудително от съдия изпълнителя. Не виждам причина да чакате, като се лишавате от 10% върху законовата лихва, която съдия изпълнителя прилага..
А т.нар. разноски за адвокат, са по негова преценка кога и от кого иска да си ги получи. Дали при подаване на молбата, или начиславяне на сумата и изискването и от длъжника..но това адвоката си го решава. Този процес при спечелено дело не е труден. Не виждам причина да "чакате решение"... В случай, че има такова решение и сумата се плати след образуване на производството и изпратената покана за доброволно изпълнение/ която се изпраща веднага от съдия изпълнителя/, дори да има решение, то ще изпълни задълженията в изпълнителното производство..
Необразувайки изпълнително производство, ЩЕ ВИ БЪДЕ изплатена само сумата за достъпа и то със законовата лихва, без 10% + около 3% размер на БНБ. А за възстановяване на разноските по делата, ще очаквате милостиня при добро желание да Ви се платят. Таксите за делата са по тарифата от по 20 и 50лв, а възнагражденията както и когато си ги договорите за плащане/ щото ще се съберат от ЕВН при ВЕЧЕ спечелен процес/. Не си пропускайте шансовете! И адвокатите деца хранят :D
П.С. Съдия изпълнителят не е съд, макар понякога да е в сградата. НЯМА ПО-ГОТИНО от това, да осъдии някого, който има пари да плати. Тогава прилагаш " всички екстри".
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот Joro762 » 29.08.2013 17:26

Не го мислете толкова те са го измислили от ЕВН нали имаше една точка от договора в която си спомням че се съгласяваме да се прехвърлят зъдълженията на който сметнат за добре те или нещо такова по памет го карам .Та сумите ще си ги прихванат и ще има и да даваме даже остатъка по плащането на Теле тъбисите .За толкова летни да не ги мислим приятелите с бели возила с черно червен етикет :D
Joro762

Мнениеот energy11 » 30.08.2013 11:48

Само и аз да кажа, че завеждането на дело хич не е малък разход. Проучих нещата с една адвокатска кантора и като сметна всички разходи (такси, нот. покана, адв. хонорар и др.) разходите по делото ми отиваха на около 40% от сумата за достъпа (за централа от 60kWp). Вярно, мога да намеря и по-ниска цена за адв. хонорар, тази определено е висока, но мисълта ми е, че със дело харчове ще има.

Като сложим и риска от неспечелване на делото (съгласете се че има такъв) и направените разходи за адв. хонорари, при евентуална загуба на делото нещата стават още по-вътрешни.

Иначе запитването на ЕВН към ДКЕВР относно взетите такси достъп е отнесен до ВАС и оттам топката пак е върната към ДКЕВР - те да дадат становище какво да се прави с взетите такси.

Така че аз мисля, че за малки централки може да се предприеме и изчакване малко на ситуацията и след това да се вземе решение за действие, визирам съдебен иск. Но всеки сам си преценява.
energy11

Мнениеот Joro762 » 30.08.2013 12:02

Пак да кажа ЕВН без съд и една стотинка няма да даде даже се готвят нещата ние да им дължим така че всеки да си има идея как ще действа особено малките централи
Joro762

Мнениеот petyostoev » 30.08.2013 13:40

Държавната такса за завеждане на делото е 4% плюс адвокатски хонорар,който минимум е 500лв.,а максимум , не знам,все пак сумите не са кой знае колко големи за малките централки.
И хонорара би трябвало да е съобразен с размера на иска.
А колкото до следващите инстанции и ЧСИ,като се стигне дотам ще се мисли.
petyostoev

Мнениеот Joro762 » 30.08.2013 13:46

Нама да ни оставят да стигнем до там не се съмнявай в тях ..
Joro762

Мнениеот Vandal » 30.08.2013 15:46

Държавна такса от 4% се дължи само на дела по ГПК ако не се лъжа.
Аватар
Vandal

Мнениеот Mateev » 30.08.2013 23:08

И знаете ли кое е най-лошото - на никого от ЕВН няма да му пука, че ще го съдите. Нервите и главоболията ще са само и единствено за вас. За висшия мениджмънт на ЕВН това ще е просто един досаден разход, който се появява от време на време в счетоводните отчети. Някакви си там извънредни разходи - голяма работа - ще ги сложи в цената на тока и толкова. Има си юридически отдели - да се оправят - за това им се плаща. Може би висшия шеф на ЕВН в рамките на 1 година 2-3 пъти ще отдели по 2-3 минути на тема "някой си ни съди". Той ще махне отегчено с ръка и ще каже "Какво от това? Във всеки един момент от време се съдим поне със 100 или с 1000 други. И какво от това. Това е част от бизнеса". И после ще забрави и ще отиде да изчука една от 10-те си секретарки.

Ще дам пример със себе си - десетки години се съдихме с една западна фирма за една търговска марка. Заведоха дела срещу нас в над 40 държави. Знаех че се съдим, и че някой от нашата фирма наема някакви адвокати в чужбина. В счетоводните отчети обаче въобще не си пролича. Ако сега ме попитате какви пари ни е струвало това - няма да мога да ви кажа. По едно време случайно разбрах, че май сме се разбрали и делата са прекратени. Така и не разбрах какво сме се разбрали - май адвокатите на двете страни са седнали пред картата на света и са си поделили държавите. Нещо подобно, но това е информацията, която имам. А аз съм собственик - демек висш шеф. Също така съвсем наскоро научих, че не само нас ни съдят, но и ние също съдим неизрядни длъжници. И през годините е имало десетки дела, част от които сме ги спечелили, а други - загубили. Проявих известно любопитство, в резултат на което няколко минути ми разказваха подробности. И след това забравих, защото си имах други по-важни проблеми на главата. Просто си казах - всяко едно поделение си има директори - ами да се оправят както могат. За това им се плаща. Заплатата им е обвързана с финансовия резултатат. От този момент нататък те да решават дали ще се съдят и с кого ще се съдят. Спечелването или загубването на дадено дело директно бърка и в техните джобове, така че защитавайки собствените си интереси, те защитават и моя. И забравих за всичко това докато не се появи тази тема.

Та искам да кажа, че каквито и страшни заплахи да отправяте към ЕРП-тата със съдене или с някаква форма на неподчинение или противоборство - все тая. На никого не му пука. Никой няма да се ядоса, никой няма дори и да разбере. Всички главоболия, нерви и финансови загуби са си ВАШИ !!! Само и единствено ВАШИ !!! Ако си мислите, че на някого ще накривите калпака - ЖЕСТОКО СЕ ЛЪЖЕТЕ!!! На дребните служители, с които комуникирате, ВЪОБЩЕ НЕ ИМ ПУКА. Те само изпълняват заповеди и толкова. На юридическия отдел въобще не му пука. Просто това ще е 1001-вото дело. Голяма работа. Собствениците на ЕВН в чужбина дори и няма да разберат, че някой си дребен от България ги съди за някаква смешна сума, по-малка от еднодневната поддръжка на яхтите или самолетите на висшия шеф. Та той костюма му е по-скъп или подаръците, които ежедневно прави на поредната мадама, която изчука.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 30.08.2013 23:19

Съпротивата срещу огромни държавни или частни организации е еквивалентна на опити да се разбие дебела бетонена стена с гола глава. Можете да си строшите главата, ако сте много упорити, но стената така и няма да го разбере това.

Искам да ви кажа и още нещо, което е хубаво да го знаете, когато блъскате бетонена стена с гола глава. Ако случайно някъде някой висш шеф се почуствува засегнат от някоя мравка, той може в едната минута, отделена за вашия случай, да се разпореди за нещо, което да ви съсипе. Например може да се разпореди да се заведе дело срещу вас, което е ясно че той ще го загуби след 10 години, но през това време ще ви съсипе живота и бизнеса с адвокатски разходи. Може да заведе 10 или 100 паралелни дела, в които да ви съди, че сестра ви е курва, а вие да се опитвате да доказвате, че нямате сестра. И след 10 години ще успеете да го докажете, но междувременно ще сте фалирали бизнеса си, ще сте си разпродали всичкото налично имущество и ще сте затънали в дългове, които няма как да върнете. Живота ви ще е съсипан, но ще умрете с усмивка, че сте морален победител. А шефа, който го е разпоредил това, отдавна ще е забравил.

Това се случва по белия свят, при това доста често, когато Давид се опита да се изправи срещу Голиат. Самият аз веднъж го приложих това на практика, при това успешно. Та искам да ви кажа да не се опитвате да дразните лъва, когато спи, защото ако се събуди, не се знае какво ще му хрумне в първите 30 секунди.

Ясно осъзнавам, че няма да ви хареса това, което съм написал. За съжаление обаче това са житейски истини, с които съм се сблъсквал, като при това съм бил и от двете страни на бариерата - както като губещ, така и като печеливш. Справедливост в този живот няма. Има само лични интереси, като при това на големия не му пука за малкия. Ако една муха каца по вас и ви дразни, два-три пъти махвате с ръка, за да я прогоните, но ако тя продължава да ви дразни, ставате и започвате да я гоните из стаята дотогава, докато не я убиете. Ако обаче мухата е хитра, може цяла зима да живее в къщата, и да стане тлъста и дебела.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Joro762 » 31.08.2013 15:22

Колега Матеев тези ЕРП много са ви взели страха нещо .Не са чак толкова велики колкото ги мислите да вярно е че са монополи че им се правят законите от някои части на изпълнителната власт точно за тях но има и човешки фактор който трябва да се отбележи докаже ли се в съда(а то не е трудно защото са се оакали от всякъде ) че монополиста притиска унищожава рекитира краде и лъже във всеки случай той е наказания разгледайте за справка делата в съда с монополистите как завършват в 99% от случаите .Аз не искам да се доказвам нито пред малките им шефове нито пред големите искам просто да са коректни до колкото може разбира се ако не съд до дупка с полука или без за тях .
Joro762

Мнениеот Mateev » 31.08.2013 15:58

Не казвам че монополистите не трябва да се съдят - напротив, съди ги до дупка. Но не влагай чак толкова много емоции в това, защото нервите, главоболията и побелелите коси ще са си само твои и на никой друг. Многото похарчени пари и загубено време пак ще са само твои. Шефовете на монополи дори и няма да разберат, че някой ги съди. Пука им на патката дали ще спечелят или загубят - това е капка в морето на фона на огромните суми, с които оперират.

Мравка срещу слон - тропай с крака, хапи слона, ядосвай се, скъсявай си живота - все тая, слона дори и няма да разбере, че ти си някъде там долу в краката му.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Следваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали