Публикации в пресата

Публикации в медиите за Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Re: Публикации в пресата

Мнениеот sunny_boy-2 » 15.01.2014 17:31

Ако КС отмени таксата ВЕИ, ще измислим друго, категоричен премиерът

ние пък че измислим да ви няма на следващите избори, категорично
sunny_boy-2

Мнениеот ferdy » 15.01.2014 20:39

Мисля си за една среща с Орешарски, да го питам КОЙ го навива.
ferdy

Мнениеот andrea » 15.01.2014 21:21

Тия където си докараха миньорите под балкона на Плевнелиев.
andrea

Мнениеот ivanli » 15.01.2014 22:29

ferdy написа:Мисля си за една среща с Орешарски, да го питам КОЙ го навива.

Ако изключим така наречените "политико-олигархични боричкания и удари по кокалчетата", за мен категорично това са многократно наричаните от мен "въгленови мозъци" в най-разнообразни, цуцащи от биберончето, превъплъщения - политици, лобисти, синдикати, чиновници (произволна подредба).
Но от питане на боли - може да ти сподели и друга версия.

Защо все пак не се концентрираме върху защита на интересите си чрез възможностите на международното/ европейското правораздаване?
ivanli

Мнениеот Joro762 » 16.01.2014 13:38

[quote="ferdy"]Мисля си за една среща с Орешарски, да го питам КОЙ го навива.[/quot Малинке моето мнение е ,че от татово време насам за власт имащите най апетитните и лесни за отклоняване на много неотчетни пари сектори са ,пътища,армия и енергетика така че сещаме се защо се случва това -)))А що за въгленовите босове да ви кажа че и те са ни колеги с доста декарчета в раьона на тецовете така ,че едва ли схемата ще е тяхна . За пред нас да -))
Joro762

Мнениеот sunny_boy-2 » 16.01.2014 16:00

Ето червените боклуци си признаха - искат да вземат да от джобовете на частниците (както едно време им вземаха/национализираха) и да пълнят касичката на НЕК, която удобно да си я изпразват в техните джобове.
Струва ми, че ако норешарски може да влиза и излиза през задните входове на хотелите в България, то в Европа няма да да го пуснат дори и през задния, само ще пътува да остави документи и папки.
Очевидно за тях няма значение кои е изпразнил касичката на НЕК, най-важното е да има кой да я пълни и те да грабят с пълни шепи.

Премиерът Пламен Орешарски каза по време на бизнес среща, че ВЕИ-таксата не представлява по-голяма тежест от аналогични такси, въведени в близо половината европейски страни. ''Нейната цел е, за да може НЕК да продължи да плаща, не искам да развивам други сценарии, оцеляването на НЕК е в интерес на всички участници в енергийната система'', каза премиера

http://pressadaily.bg/publication/32663-%D0%92%D0%95%D0%98-%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%9D%D0%95%D0%9A-%D0%B4%D0%B0-%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B5
sunny_boy-2

Мнениеот petyostoev » 16.01.2014 16:41

Това не е ли достатъчен аргумент за КС за да я отмени.
petyostoev

Направо се прехласвам!

Мнениеот ivanli » 17.01.2014 13:36

ivanli написа:
ferdy написа:Мисля си за една среща с Орешарски, да го питам КОЙ го навива.

Ако изключим така наречените "политико-олигархични боричкания и удари по кокалчетата", за мен категорично това са многократно наричаните от мен "въгленови мозъци" в най-разнообразни, цуцащи от биберончето, превъплъщения - политици, лобисти, синдикати, чиновници (произволна подредба).
Но от питане на боли - може да ти сподели и друга версия.

Защо все пак не се концентрираме върху защита на интересите си чрез възможностите на международното/ европейското правораздаване?

http://news.ibox.bg/news/id_375897714

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е успял да върне надеждата на българските миньори и днес се похвали с постигане на рекорден добив на въглища за периода между октомври и декември 2013-та.

Ето кои и какво непрекъснато наричам "въгленови мозъци".
И ето защо смятам категорично, че единственото спасение е защита на интересите ни чрез възможностите на международното/ европейското правораздаване.
Тия просто няма да се спрат пред нищо, за да облагодетелстват въглените, от които могат да цуцат, а от нас как и какво?
Затова ще ни прибират парите до дупка чрез данъци, такси , глоби, ограничения, балансирания, прогнози................
ivanli

Мнениеот sunny_boy-2 » 17.01.2014 17:21

През последните два дни Българската фотоволтаична асоциация е силно обезпокоена от изявления на министър председателя Пламен Орешарски, че ако Конституционният съд отмени таксата от 20 % върху приходите от ВЕИ, правителството ще мисли за друга подобна мярка.

„Нейната цел е да може НЕК да продължи да плаща“ – заяви министър председателят на среща с представители на Американската търговска камара. С това признание на правителството става ясно, че въведената от началото на 2014 г. такса, предложена от АТАКА и безпринципно подкрепена от БСП и ДПС, фактически по европейските регламенти се явява държавна помощ за фалиралата НЕК, което недопустимо и незаконно. Задлъжнялостта на НЕК от над 2,6 млд. лева не се дължи на зелената енергия, а на лошо политическо управление на отрасъла и големи кредити.

По думите на министър председателя същата такса не представлява в никакъв случай по-голяма тежест, отколкото аналогични такси, въведени в почти половината европейски страни. Това твърдение е напълно заблуждаващо, както и твърдението, че е достигнато изискваното количество зелена енергия в енергийния микс на страната. В момента делът на зелената енергия в брутното вътрешно потребление от около 14%, като поставената цел е до 2020г. то да достигне до 20,8%. България все още е твърде далеч от постиженията на другите европейски страни.

Нещо повече – само преди дни Европейският парламент изведе възобновяемата енергия като една от трите приоритетни цели до 2030 г. наред с намаляването на парниковите газове и енергийната ефективност. Данните от Брюксел сочат, че това ще създаде още 560 000 работни места, ще доведе до 500 млрд. евро икономии от внос на изкопаеми горива.

С последните си изявления нашето правителството доказа, че води енергийна политика в противоречие с европейската, съзнателно нарушава Конституцията на страната и заблуждава българските граждани. Но още по-тревожно е, че се налагат дискриминационни мерки върху един цял сектор от икономиката, който е инвестирал в нея 3 млрд евро. Липсата на предсказуемост в бизнес средата е фактор, който създава несигурност и отблъсква чуждите инвеститори в момент, когато всяка инвестиция е от решаващо значение за страната, за повишаване на жизнения стандарт и откриването на нови работни места.

БФА е достатъчно гъвкава и разбира необходимостта от оптимизиране на енергийната система. За съжаление обаче липсва чуваемост за аргументите на бизнеса. Въпреки всичко БФА е готова да дискутира с правителството възможни решения и заявява готовността си за конструктивен диалог.

http://www.bpva.org/bg/articles/article2890.html
sunny_boy-2

Мнениеот sunny_boy-2 » 20.01.2014 15:18

Проблемите "данък ВЕИ" са два - единият е, че по този начин се доказахме като един непрогнозируем партньор с всички големи държави и световни институции, създадохме огромен проблем на малките производители, които инвестират в подобни съоръжения, и като капак на всичко доказахме, че не правим разлика между такса и данък. Това коментира президентът Росен Плевнелиев на отчетната си пресконференция за изтичащата втора година от мандата му на въпрос за решението си да сезира Конституционния съд по темата.

"Стига вече! Не могат да ми звънят президенти и вицепрезиденти на всички европейски големи банки, не могат да ми звънят всички посланици на стратегически държави партньори и правителството да се прави, че не е чуло", възмути се държавният глава и обясни, че е срещу елементарната липса на прозрачност и прогнозируемост, което разваля бизнес климата. В последния момент с любезното съдействие на "Атака" се прави една промяна, която уж започва от "Атака", а сега правителството застава плътно зад нея.

"Ако не прави това правителство разлика между такса и данък, то нарушава конституцията. Такса е тогава, когато има насрещна услуга, и аз питам каква насрещна услуга има срещу тези 20%, покажете я да я видим. Ако няма такса, значи е данък - кажете, че вдигате данъците", коментира още държавният глава.

Той призова правителство да покаже смисъла на това на новия данък - "покажете си калкулациите, обяснете на света, не на мен, аз не искам да ми звънят всички големи държави, всички президенти на европейски банки, аз искам да работя като държавен глава обединител спокойно, когато изпълнителната власт си върши работата". Очаквам да се обясни на нацията и на бизнеса какъв е смисълът, такса ли е или данък, междувременно се възмущавам, когато на най-елементарното конституционно право на държавния глава се отвръща с блокаж, с контраатаки, каза Плевнелиев. И посочи, че министърът на енергетиката Драгомир Стойнев едва ли не инициира със собствените си думи протести срещу държавния глава и това, че ползва свое конституционно право.

Президентът обясни още, че когато застанал зад ВЕИ-тата, подкрепя хиляди производители, които са малки и не са част от голямото енергийно лоби - ядрено или кафяво и т.н. Заставайки зад малките, аз посочих много ясно, че ако искаме да помагаме на малките, трябва да имаме прогнозируемост, защото може би за един собственик на 2-3 ТЕЦ-а не са толкова голям проблем 10 или 20 млн. лв. Но за 2000 малки производители на енергия от ВЕИ много по-малки суми са голям проблем, но те са проблем и за българския банков сектор, каза още Плевнелиев.

Според него високите сметки за ток ще се намалят с националната програма за енергийна ефективност и с нищо друго. Смъкването на сметките на ток с 5% по административно-команден начин е временно решение, което влошава финансовото състояние на НЕК, което ще се плати от българските граждани, добави той.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/01/20/2223574_plevneliev_kaza_stiga_na_neprozrachnostta_i/
sunny_boy-2

Мнениеот lz1wvm » 20.01.2014 18:52

Хм,ми то няма държава,пък ние се пънем да правим Фотоволтаици.Говоря до 30-50 киловата.
То няма нищо в тази държава.Всяко правителство от 25 години насам гледа да краде,то не прави ПОЛИТИКА.Какво очаква от Българския гражданин-еми същото.Той Българския политик,вече много години ликвидира,приватизира,купува,изнася производства и предприятия(подаряват му пари по разни програми,но те не отиват където трябва).А помисли ли за Българските граждани,които останаха без работа през тези години,НЕ.Това беще производството и икономиката на нашата страна,и работеха всички граждани.Спомням си 80-те години,имаше предприятие тих труд.Та там беше осигурена работа на глухонеми хора.Имаха общежитие,столова,плащаха им пари според изработеното,излизаха на кафе и други удоволствия.Изобщо водеха нормален живот.Къде сега един глухоням човек ще си намери работа. :?:
Правителствата помислиха единственно и само за търговия.Ще внесем лекарства от еди къде си,месо и други производни също,коли,телени четки,компютри,и т.н.Внасят,тровят народа и обират Българските граждани,а не мислят да създадат работни места за производство.Щото иска малко да се почеше по главата,и да се замисли,не е като търговията....тая фирма ще държи този пазар,а другата другия,пък аз ще си вземам комисионната....това е живо обирджийство.
Та и с ВЕИ-тата е така.Още първите години,когато имаше стимул за малките фотоволтаици.....
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот alabala963 » 20.01.2014 21:02

Lz1... То и търговията не е лесна работа. Най-много фалирали фирми има в отрасъл "търговия".
Не искам политиците да ми създават работни места и заетост (айде нЕма нужда). Работата на политиците е да гарантират ред и сигурност за държавата и справедливост за гражданите и селяните. Също и социална подкрепа на изпадналите зад борда. Всичко друго хората сами ще си го направят. И производствените предприятия и търговията и банките и селското стопанство и услугите. В тези неща политиците НЕ трябва да се бъркат. Щото там управлява капитала. А политиците в България като чуята капитал и си представят само рушвети (не комисионни, защото комисиона е за свършена работа) и лапаница.
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Мнениеот lz1wvm » 20.01.2014 22:20

Но последно там бръкнаха политиците.Именно във ВЕИ сектора.Кой управлява,еми пак политиците(аз вече не знам дали има бизнес където не са се намесили).
А в търговията трябваше отдавна да има фалирали фирми.
99%RX........1%TX
lz1wvm

малко цинична откровеност; по-добре от перверзно лицемерие

Мнениеот ivanli » 21.01.2014 17:38

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1205358

Цялата енергетика трябва да плати за вече направените грешки, заяви още Даниела Бобева. По отношение на въвеждането на 20 на сто такса върху приходите на вятърни и слънчеви централи, тя коментира лаконично: "Ретроактивно. В учебниците пише, че не се прави така".(ле-ле, тази госпожа защо се цепи от свръх компетентните и ултра информирани капацитети Стойнев, Гечев, Цонев, които цинично смело повтарят като папагали колко нормална и широко прилагана в цяла Европа е подобна практика?!)
По думите й обаче има и по-лоши сценарии и затова се прави по-малкото зло. (е, малко цинизъм все пак не е излишен...)

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2 ... a_platiat/

За ВЕИ-таксата, която парламентът прие по предложение на "Атака", каза, че това е решение на законодателната власт, което не може да коментира. В същото време изтъкна, че в определени ситуации изборът е между по-малкото зло, а най-лошият сценарий за сектора е фалит на Националната електрическа компания. (спокойно, няма да фалира; има още за крадене...)
ivanli

ПредишнаСледваща

Назад към Публикации в медиите