Foton написа:...Относно SMA: искам да комуникирам с инверторите без да използвам PC. Задачата е да мога да ги "чета" и управлявам по стандартен комуникационен канал (modbus, modbus TCP/IP или нещо подобно). Мога да се примиря с WebBox, но не и с OPC на SMA, защото само името му предполага наличие на PC. За съжаление не открих възможност за комуникация по Modbus със SMC10000. Поради тази причина се обърнах към Вас, защото според мен би трябвало да сте доста напред с материала.
В тази връзка един въпрос извън темата: имате ли наблюдение колко са средно работните часове на централите, които наблюдавате за 2013г.?....
И аз искам да черпя данни от инвертори на SMA или от WEB боксове, но засега единствения достъпен начин е едно API, което SMA раздава без пари. Възможно е с него да се напише приложение, което да прави това или онова, но разходите за написването му ще са толкова големи, щото вече почти съм се навил да се жертвам и да си го купя този проклет OPC сървър. Иначе да, писали сме програмче за логване и за мониторване на инвертори с това API и съм го раздавал на мои клиенти, но е дървено и не си заслужава да се губи време в неговото усъвършенствуване.
Колкото до средните работни часове на централите - ами че то такова понятие няма при слънчевите електроцентрали. Това което пише ДКЕВР че са 1250 е пълна простотия, измислена от некомпетентен олигофрен. Какво означава един РАБОТЕН ЧАС на соларен инвертор? Може би когато вън е светло? Или когато дисплейчето на инвертора свети? Да, сутрин рано и вечер късно дисплейчето свети, което означава че той работи, но тогава ТОЙ НЕ ОТДАВА НИКАКВА ЕНЕРГИЯ В МРЕЖАТА. На практика дисплейчето на един инвертор свети и той работи точно 365 * 12 = 4380 часа годишно. Обаче през по-голямата част от това "работене" инвертора не отдава енергия или отдава, но с по-малка мощност от максималната.
Правилният термин е колко киловатчаса електроенергия отдава 1 kWp инсталирана мощност. Тогава да, числото 1250 kWh/kWp наистина е средното за страната. Има добри региони, които дават и 1350 кWh/kWp и които явно ДКЕВР е решила ДА НАКАЖЕ. Има дори и централи с тракери, които дават по 1600 kWh/kWp. Тях пък ДКЕВР направо ще ги фалира. Хората са дали една камара допълнителни пари за въртящи системи, и ДКЕВР сега иска да унищожи точно този тип инвеститори.