Що е то Автоматизация и има ли тя почва у нас?

Всичко за автоматизацията или Как да си направим "Къщата на бъдещето", "Завода на бъдещето" и как да контролираме, регулираме, преразпределяме енергийните ресурси и най-вече как да си намалим разходите за тези енергийни ресурси в бъдеще, използвайки ВЕИ и последните достижения на електрониката и автоматиката.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Що е то Автоматизация и има ли тя почва у нас?

Мнениеот Mateev » 24.01.2014 17:19

Foton написа:...Относно SMA: искам да комуникирам с инверторите без да използвам PC. Задачата е да мога да ги "чета" и управлявам по стандартен комуникационен канал (modbus, modbus TCP/IP или нещо подобно). Мога да се примиря с WebBox, но не и с OPC на SMA, защото само името му предполага наличие на PC. За съжаление не открих възможност за комуникация по Modbus със SMC10000. Поради тази причина се обърнах към Вас, защото според мен би трябвало да сте доста напред с материала.
В тази връзка един въпрос извън темата: имате ли наблюдение колко са средно работните часове на централите, които наблюдавате за 2013г.?....

И аз искам да черпя данни от инвертори на SMA или от WEB боксове, но засега единствения достъпен начин е едно API, което SMA раздава без пари. Възможно е с него да се напише приложение, което да прави това или онова, но разходите за написването му ще са толкова големи, щото вече почти съм се навил да се жертвам и да си го купя този проклет OPC сървър. Иначе да, писали сме програмче за логване и за мониторване на инвертори с това API и съм го раздавал на мои клиенти, но е дървено и не си заслужава да се губи време в неговото усъвършенствуване.

Колкото до средните работни часове на централите - ами че то такова понятие няма при слънчевите електроцентрали. Това което пише ДКЕВР че са 1250 е пълна простотия, измислена от некомпетентен олигофрен. Какво означава един РАБОТЕН ЧАС на соларен инвертор? Може би когато вън е светло? Или когато дисплейчето на инвертора свети? Да, сутрин рано и вечер късно дисплейчето свети, което означава че той работи, но тогава ТОЙ НЕ ОТДАВА НИКАКВА ЕНЕРГИЯ В МРЕЖАТА. На практика дисплейчето на един инвертор свети и той работи точно 365 * 12 = 4380 часа годишно. Обаче през по-голямата част от това "работене" инвертора не отдава енергия или отдава, но с по-малка мощност от максималната.

Правилният термин е колко киловатчаса електроенергия отдава 1 kWp инсталирана мощност. Тогава да, числото 1250 kWh/kWp наистина е средното за страната. Има добри региони, които дават и 1350 кWh/kWp и които явно ДКЕВР е решила ДА НАКАЖЕ. Има дори и централи с тракери, които дават по 1600 kWh/kWp. Тях пък ДКЕВР направо ще ги фалира. Хората са дали една камара допълнителни пари за въртящи системи, и ДКЕВР сега иска да унищожи точно този тип инвеститори.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Foton » 25.01.2014 16:09

Не обсъждаме интелигентността на ДКЕВР или други подобни навлеци!
А що се отнася до т.н. работни часове може би не съм се изразил коректно. При оценяване на една централа (вятърна, водна, соларна...), която работи с ресурс от Господ, стандартно се използва понятието годишни работни часове. Те се получават като произведената през годината енергия се раздели на инсталираната мощност. Няма да задълбаваме в случая дали мощността на инверторите или на панелите. Въпроса ми е конкретно за централа с инст. мощност около 30kW на която това число е 1305 часа. Въпросът ми е дали е нормално за 2013г. или трябва да се огледа за някаква грешка. Централата е в района на Плевен и по подразбиране (компромис при монтажа) си има около 3-5% загуби.

Относно термодатчиците.
Евала! Хубаво е че се занимавате с това и се надявам да успеете с тези датчици. Но докато не ги пуснете в сериино производство цената на тези три броя, които сте използвали е ...(абе по добре да не я смятам, сам си знаете колко струва един час от Вашето време).
Една идея за евтино решение за много датчици с един вход:
Използвате стандартни датчици Pt100 (например 8бр.)
Вземате един преобразувател Pt100/4-20mA (цена под 80лв.)
Изпозвайки само 3 цифрови изхода осигурявате последователно превключване на датчиците към преобразувателя, като същевременно в ладера на контролера осигурявате последователно записване на променливите.
Как да свържете 4-20mA към вход 0-10V мисля да не обяснявам, всеки знае че става с някакъв резистор.
Ако желаете да получите и прилична точност (ако използвате произволен резистор) има един трик за автокалибровка.
Но всичко това е semiprofessional....

Идеята да четете данни за аналогова величина по стандартен дискретен вход на контролер ми се струва странна, но това си е Ваше решение. Аз, като потребител на подобни джаджи предпочитам просто Pt100 или нещо, което мога да чета по RS485 или TCP/IP.
Тънкия момент със стенда е стандартна задача и не виждам никакъв проблем в решението. Просто се обърнете към специалисти.
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот Vandal » 25.01.2014 18:42

Mateev написа:Правилният термин е колко киловатчаса електроенергия отдава 1 kWp инсталирана мощност. Тогава да, числото 1250 kWh/kWp наистина е средното за страната.

Точно това е правилното и сме го казвали в комисията не един път.
Накрая се съгласиха с нас но пак се объркаха както те си знаят и го написаха като работни часове.
Впрочем това е усреднено число за период от 20 г. като сме им казвали че като нова централата произвежда повече
но с течение на времето модулите деградират и след 15-20 г. те ще произвеждат близо 20% по-малко.
Нашето предложение беше преди това да е 1150 kWh от 1 kWp инсталирана мощност, но после се чудиха как да орежат цената и промениха на 1250. :D
Аватар
Vandal

Мнениеот dancho » 29.01.2014 03:13

Има ли глобален проект с автоматизирани по един или друг начин повече от три централи .
dancho

Мнениеот Foton » 29.01.2014 17:33

Има. Въпросът е какво разбираш по автоматизиране.
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот dancho » 29.01.2014 20:41

Това е доста широко понятие .
Корекции на мощности , включване и изключване на сървиси или цели централи .
Такива неща .
dancho

Мнениеот Foton » 30.01.2014 12:18

По мои сведения в момента в БГ работят поне три подобни системи (като изключим ЕСО и ЕРП-тата). Ние изграждаме и управляваме едната система. Ако желаеш повече информация пусни лично съобщение, за да не си правя реклама. Иначе по принцип идеята на подобни системи е точно мониторинг и контрол на голям брой обекти от различни места.
Foton

Мнениеот dancho » 30.01.2014 18:37

Писах ти на личен ама нещо не го виждам в изпратени нито в изходяща кутия .
Получил ли си нещо .
dancho

Мнениеот dancho » 09.02.2014 16:21

Интересна тема .
Аз имам идея за разработване на единна система за управление и мониторинг .
Всички процеси на включване изключване ......мониторинг на напрежения и натоварване на различните вериги .
Всички неща които се правят на място да се прехвърлят и през мрежата и да се намали до минимум човешкия фактор .
Все още обаче съм в процес на мислене какво да се прехвърля през мрежата като процеси и услуги .
Някой да предложи нещо което често му се налага да прави което да се автоматизира и прехвърли през мрежата .
dancho

Мнениеот venkap » 09.02.2014 17:27

Как се включва уред, на който след подаване на захранването трябва дасе избере конкретна програма?
venkap

Мнениеот dancho » 09.02.2014 19:53

С колко команди се подава съответната команда и какъв е принципа .
Дали е със контактно ключе или бутон на дисплей ......
dancho

Мнениеот Mateev » 09.02.2014 20:00

dancho написа:Интересна тема .
Всички процеси на включване изключване ......мониторинг на напрежения и натоварване на различните вериги .
Всички неща които се правят на място да се прехвърлят и през мрежата и да се намали до минимум човешкия фактор .
Все още обаче съм в процес на мислене какво да се прехвърля през мрежата като процеси и услуги .
Някой да предложи нещо което често му се налага да прави което да се автоматизира и прехвърли през мрежата .

Много неща могат да се прочетат през мрежата, много неща могат и да се управляват. Една от най-лесните концепции всичко това да се прави е чрез използване на един стандартизиран протокол, наречен MODBUS, който е особенно интересен за нас, защото почти всички съвременни самоуважаващи се електромери го поддържат този протокол. За да погледнем малко по навътре в тази думичка MODBUS, след малко ще отворя една специална тема, в която ще говорим само за нея.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот dancho » 09.02.2014 21:34

Mateev написа:

Много неща могат да се прочетат през мрежата, много неща могат и да се управляват. Една от най-лесните концепции всичко това да се прави е чрез използване на един стандартизиран протокол, наречен MODBUS, който е особенно интересен за нас, защото почти всички съвременни самоуважаващи се електромери го поддържат този протокол. За да погледнем малко по навътре в тази думичка MODBUS, след малко ще отворя една специална тема, в която ще говорим само за нея.

Mateev написа:

интереса ми е по скоро към истинската автоматизация а не задълбаването в RS вериги от 1979 година :)
dancho

Мнениеот Mateev » 09.02.2014 21:49

А как ти си представяш истинската автоматизация? Щото аз говоря именно за истинска автоматизация и как най-лесно тя да бъде постигната. Изглежда има някакво разминаване в терминологията или във вътрешните ни представи.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот dancho » 09.02.2014 21:58

има нещо такова

ами пример

панел------инвертор------PMU----КОНТРОЛЕР ------- ИНТЕРНЕТ ------- ОТДАЛЕЧЕНО УПРАВЛЕНИЕ НА МОЩНОСТИ НА 1,2,3-----20 ПАРКА ЕДНОВРЕМЕННО

ПРОСТ ПРИМЕР
dancho

ПредишнаСледваща

Назад към Домашна и Промишлена автоматизация с приложение на ВЕИ