ПОРЕДЕН ОПИТ ЗА ОБЕЗГЛАВЯВАНЕ НА ВЕИ

Нормативни документи, касаещи узаконяването на електроцентрали, използващи Възобновяеми Енергийни Източници

Модератори: Mateev, Admin

Re: ПОРЕДЕН ОПИТ ЗА ОБЕЗГЛАВЯВАНЕ НА ВЕИ

Мнениеот YordanIvanov » 18.02.2014 23:12

Впрочем идеята на Матеев е добра, но по-скоро нереализируема с оглед на това, че бизнеса е на колене и не може да си позволи и лев загуба.
YordanIvanov

Мнениеот ivo4007 » 11.03.2014 22:22

Получихте ли мейл за доброволно връщане на парите от таксата по решение ц-33 като лекичко се откажем от 10 процента доброволно?
ivo4007

Мнениеот petyostoev » 11.03.2014 22:32

Не,от кое ЕРП си получил колега?
petyostoev

Мнениеот ivo4007 » 11.03.2014 23:07

евн тази вечер в 19:18 ......на дълго и широко обяснено че искат да се съгласиш на 90 процента от парите и до няколко дни ти ги връщат ....купища бумаги пратили за попълване фактури номера суми и т.н......сякаш не знаят кво дължат!
ivo4007

Мнениеот BLOT » 12.03.2014 09:34

Аз също имам получен такъв мейл, с който искат да се откажа от 10% от платените такси. Интересното е, че аз им бях изпратил официално писмо, в което горе-долу такива ми бяха исканията, но те тогава ме отсвириха и съм почти готов със завеждане на дело.
BLOT

Мнениеот Mateev » 12.03.2014 10:46

От ЕОН (Енерго-Про) нищо не съм получавал. Завел съм дело и ще си ги искам всичките пари. Не че ми пука за тези пари - прежалил съм ги, но е въпрос на принцип. Просто искам поне веднъж аз да съм победител, а Енерго-Про - губещ.

Който се съгласи на 90%, всъщност се съгласява и този път ЕРП-тата да излязат победители.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот energy11 » 12.03.2014 14:53

Нещо малко ми понамирисва това предложение - можем да заявим съгласие с предложението чак от 21 Март нататък. Дали не е възможно до 21-ви ДКЕВР да публикуват компенсаторния си механизъм под формата на Решение, с което ЕРП-тата трябва да се съобразят и с което решение да си получаваме парите под формата на трошички за 10г напред? Тогава от ЕВН ще излезнат като добри самаряни да кажат, че видиш ли имали голямо желание да се възстановят взетите суми, но трябва да спазват компенсаторния механизъм...

Ква хубава реклама, та даже и безплатна.
energy11

Мнениеот Joro762 » 12.03.2014 17:16

Малко от малко справедливост да има с лихвите ще им ги взема.
Joro762

Мнениеот Joro762 » 09.05.2014 12:59

Колеги , някой от по -запознатите тук разгледа ли как пак ще искат да ни боцнат с тези промени в ПТТЕ ?Ако има нека се изкаже по въпроса ....
Joro762

Мнениеот ferdy » 13.05.2014 12:03

Че ще ни боцнат е ясно, само да видим точно как, сега ги гледаме.
ferdy

Мнениеот Joro762 » 14.05.2014 09:12

Joro762 написа:Малко от малко справедливост да има с лихвите ще им ги взема.
А де ,къде точно?Малинке гледайте и малките букви ,че тези са опасни-)))
Joro762

Мнениеот ferdy » 15.05.2014 17:43

Започва балансиране от 01.06.2014 г., утре ще ви пишем с малко указания.
ferdy

Мнениеот Vandal » 15.05.2014 17:51

В продължение на поста на Малинка:

Съобщение за прилагане на ПТЕЕ в пълен обем

На основание § 80 от Правилата за изменение и допълнение на Правилата за търговия с електрическа енергия, обн. в ДВ, бр. 39 от 09.05.2014 г. и новосъздадения § 4 в преходните и заключителни разпоредби на Правилата за търговия с електрическа енергия, независимият преносен оператор следва да обяви датата, от която условията за прилагане на Правилата за търговия с електрическа енергия спрямо всички координатори на балансиращи групи са изпълнени.

Отчитайки сериозното забавяне на старта на прилагането на почасов пазар в България и необходимостта от балансиране на всички сделки с електрическа енергия, като единствена предпоставка за прозрачност и равнопоставеност при поемане на разходите за балансиране от всички участници в пазара, „ЕСО“ ЕАД обявява 01 юни за начална дата, от която брутните и нетни графици от координаторите на балансиращи групи, доставчиците на балансираща енергия и останалите търговски участници, следва да се подават в системата за администриране на пазара MMS, и заедно с отчетените данни от средствата за търговско измерване и регистрирана информация от диспечерските системи на оператора, ще служат за основа за финансови разплащания с „ЕСО“ ЕАД.

Приканваме всички търговски участници, вкл. и операторите на преносната и електроразпределителни мрежи, да изпълняват вменените им задължения с необходимата прецизност и регулярност, в сроковете, регламентирани в Правилата за търговия с електрическа енергия. Инструкцията по чл.77 от ПТЕЕ е публикувана на сайта на оператора, линк: ‹Електроенергиен пазар›, ‹Либерализиран пазар›, ‹Документи за участие в пазара›, ‹Инструкции›.

Много важно условие за стартиране на пазара е изпълнението на всички оставащи действия и приключване на процедурите по регистрация на координаторите на балансиращи групи и доставчици на балансираща енергия в рамките на месец май 2014 г., както и финализирането на договорно-правните отношения между координаторите и вътре в балансиращите групи.

На добър час!
"Електроенергиен системен оператор" ЕАД
http://tso.bg/default.aspx/saobshtenija/bg
Аватар
Vandal

Мнениеот Vandal » 29.05.2014 14:55

ДО КОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ!!!

Комисията ще предложи законодателни промени, свързани с количествата електрическа
енергия от ВЕИ, изкупувана по преференциални цени

На второ място, с решението си ДКЕВР предлага на министъра на икономиката и
енергетиката законодателни промени в Закона за енергията от възобновяеми
източници, с които да се предостави възможност на Комисията, въз основа на
потреблението в страната, да определя ежегодни количества електрическа енергия,
произведени от възобновяеми източници, които да бъдат изкупувани по преференциални цени.
Анализът доказва наличие на икономически необосновани разходи, произтичащи от наредбите на
Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ), които следва да бъдат възстановени чрез
цените на всички крайни потребители.
Комисията счита, че ако бъде намален размерът на средногодишната продължителност на работа с
50% за вятърните и фотоволтаичните централи, която да бъде изкупувана от НЕК по преференциална
цена, а останалите количества да се остойностяват по цената за излишък на балансиращия пазар,
това би редуцирало през ценовия период 01.07.2014 г.‐ 31.06.2015 г. разходите, формиращи
цената на обществения доставчик, с 541 млн. лв.

Подкрепата за ВЕИ чрез преференциални цени съгласно препоръките на Еврокомисията обуславя, от
една страна, огромния им ръст в енергийния микс, но от друга – води до отклонения от ценовите
пазарни механизми и съответно до нарушаване на конкуренцията в сектора.
Еврокомисията посочва, че трябва да се променят съществуващите и да се разработят нови мерки
за подпомагане на ВЕИ сектора, които да доведат до по‐достъпна електроенергия за крайните
клиенти. В противен случай са налице обективни предпоставки за дестабилизиране не само на
енергийната система, но и на икономиката на България.

Пълния текст:
http://www.dker.bg/NPDOCS/dkevr-nek-mar ... essrel.pdf
Аватар
Vandal

Мнениеот sunny_boy-2 » 29.05.2014 16:04

Почнат ли да се появяват такива невероятно предложения, утопични, много кратко след това следва смяна на комисарите в дквер. Много искат да намалят цените ве, от едните 3,5 млрд, от другите 500 млн. Не знам само как не са се досетили да поискат не 3,5 ами 7 млрд и направо норешарски да не тегли заем или направо да ги закръглят на 10 млрд та дори ще останат и за пенсиите и заплатите да вдигнат. :D :D :D
sunny_boy-2

ПредишнаСледваща

Назад към Нормативни документи