Покривна ФтЕЦ 30 KWp към ЧЕЗ

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Покривна ФтЕЦ 30 KWp към ЧЕЗ

Мнениеот sim » 28.06.2014 20:24

Здравейте,
Имам следната ситуация с моята централа:
- строително разрешение, издадено 15.06.2014;
- заявление за сключване на окончателен договор за присъединяване, подадено 15.06.2014;
- заявление за приключило изграждане на централата , подадено 30.06.2014;
- окончателният договор за присъединяване няма да бъде готов до 01.07.2014;
Въпросът ми запознатите с наредбите, на коя цена ще бъде договорът за изкупуване?
sim

Re: Покривна ФтЕЦ 30 KWp към ЧЕЗ

Мнениеот Mateev » 28.06.2014 22:09

На по-лошата от двете ............. Съжалявам, но това е Българската действителност. Самото ЕРП задържа договора, за да види новата цена. Когато я види, ще сложи такава дата, която е в твой ущърб. Бъди сигурен в това ..............
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Foton » 29.06.2014 17:31

Mateev написа:На по-лошата от двете ............. Съжалявам, но това е Българската действителност. Самото ЕРП задържа договора, за да види новата цена. Когато я види, ще сложи такава дата, която е в твой ущърб. Бъди сигурен в това ..............

Ами не е съвсем така!
Според ЗЕВИ цената се определя към датата на подаденото заявление, че обекта е готов!
При мен е същата ситуация, но от 2012г.
Обекта е завършен и е подадено заявление на 28.06.2012, договора за присъединяване е от 04.07.2012, а за изкупуване от 05.10.2012. Цената е към 30.06.2012.
Внимавай как точно ще формулираш заявлението и задължително го подай. Щото някои кокошки в ЦУК на ЧЕЗ много държат към него да има и договор ама като и цитираш ЗЕВИ омекват. Имам предвид оня член дето касае глобите за ЧЕЗ ако те мотат. Придружи заявлението от протоколи за измерване на земно и др. подобни документи (ако имаш).
Желая ти успех!
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот sim » 29.06.2014 21:43

Благодаря Ви за отговорите и съвета на Foton.
sim

Мнениеот petyostoev » 29.06.2014 22:53

Подавай го утре на всяка цена и не се помотвай.
petyostoev

Мнениеот Mateev » 30.06.2014 01:51

На теория е така и сте прави, но точно мене ме прекараха по този параграф. Тогава за втората 30 kW централа нарочно ми бавеха документите, защото се знаеше, че цената ще падне с много. Аз насила входирах заявлението, като преди това бях го заверил нотариално, за да се вижда датата. Да, ама не........... Блажени са вярващите..... И сега вместо на 56 стотинки ми изкупуват тока на 29....... Щетите ми са за около 100 000 лева за период от 10 години.

Тогава аз знаех, че цените вероятно ще паднат и много бързах да построя централата. На практика тя беше готова още ноември месец и първия сняг падна върху вече монтираните модули. Имаше обаче една шунда в общината, която се заяде и не ми даде разрешението за монтаж, защото централата вече е построена. Та тази патка глупава се заинати и ме накара да разглобя централата. Направих го някъде през януари и в началото на февруари си получих документа. Три дена след това централата отново беше сглобена и имах готовност да подам заяявлението в ЕОН. В началото вървях по етапния ред, спокоен че има много-много време до 6-ти месец. Оказа се обаче, че времето е малко, защото олигофрените от ЕОН ми замотаха процедурата по 72-часовите проби. Когато видях, че няма да я бъде - входирах нотариално завереното заявление, но техните юристи не го признаха. И така ме мотаха 4-5 месеца и ме пуснаха буквално на другия ден след влизането в сила на ниските цени.

Това е историята. Бесен съм и съм готов да прегриза гръкляна на всеки един от шефовете или юристите на ЕОН, ако имат неблагоразумието да ме срещнат някъде по пътищата на България.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Foton » 30.06.2014 08:59

Г-н Матеев, нищо че сме инженери, редно е от време на време да четем и законите!
Инсталации до 30kW не подлежат на процедурата по въвеждане в експлоатация по ЗУТ. Т.е. не се правят 72ч. проби, няма комисии и всички останали гадости.
Единствения документ, който Ви ограничава във времето е разрешителното за строеж и предхождащото го становище за присъединяване. Ако го получите на 27.06 (примерно) нищо не пречи на 28.06 да подадете заявление, че сте готов.
Всичко останало е самодейност на някой дребен служител в ЧЕЗ (или EVN, Energopro...). И след като им обясните бавно и подробно какви точно санкции предвижда ЗЕВИ за подобно поведение обикновено стават разбрани...
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот petyostoev » 30.06.2014 09:33

Матеев,защо досега не си завел дело.Има много голяма вероятност да го спечелиш.Е ще си поопънеш малко нервите,ама няма да ти за първи път.
petyostoev

Мнениеот Mateev » 30.06.2014 20:14

Предпочетох все пак да ме присъединят на по-ниската цена, вместо алтернативата да се съдим 10 години и най-накрая да ги осъдя за 1000 лева неустойка. Все пак при мене надделя прагматизма, а не чувството за висша справедливост, което чувство е порочно и води до загуби на живи пари съгласно натрупания от мене опит в този живот.

Борбата за висша справедливост доставя удоволствие на душата, но бърка дълбоко в портфейла. Е аз напраявих своя си избор и сега за добро или за лошо сърбам супата, която сам си забърках. Дали съм сбъркал или не - това ще го покаже бъдещето - живот и здраве да го видя това бъдеще.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот petyostoev » 30.06.2014 22:13

Да разбирам те, ти си инвестирал в тези централки както се казва, за спорта.Имаш и друг голям бизнес, за което поздравления.Но какво да кажат хората, които повярваха в добрата идея и заложиха всичко, което имаха.Именно за тях създадохме БСА.В този момент трябва с цялата си вяра и способности да защитим интересите си.И ако повечето нямат възможности и ресурси за съдебни битки, моля тези които имат възможности да го направят.По този начин ще има вече съдебна практика и за слеващите ще е по лесно.
petyostoev

Мнениеот Foton » 01.07.2014 08:29

Искрено съжалявам за Вашето решение г-н Матеев,
Моето лично мнение е, че ако всички подхождаме по Вашия начин никога, АМА НИКОГА, няма да станем "бяла държава". И разни екземпляри от държавни или частни(ЧЕЗ, EVN...) организации ще си мислят, че са хванали господ за оная работа, а пък ние, клиентите сме нещо, което им разваля рахатлъка между почивките....
Според мен всеки трябва да си търси "шибаните права", както се изразява Еди Мърфи в един филм.
На мене лично това търсене на права ми струваше забавяне на присъединяването с три месеца (летни месеци), но пък май съм единствения в района, който е присъединен без да подава искане за съгласуване на проект (щото закона задължава ЧЕЗ да го направи без такова искане и такса...).
Foton

спасение

Мнениеот ivanli » 01.07.2014 13:47

petyostoev написа:Да разбирам те, ти си инвестирал в тези централки както се казва, за спорта.Имаш и друг голям бизнес, за което поздравления.Но какво да кажат хората, които повярваха в добрата идея и заложиха всичко, което имаха.Именно за тях създадохме БСА.В този момент трябва с цялата си вяра и способности да защитим интересите си.И ако повечето нямат възможности и ресурси за съдебни битки, моля тези които имат възможности да го направят.По този начин ще има вече съдебна практика и за слеващите ще е по лесно.

Правилният път не е да чакаме някой да създава прецеденти, за да се възползват всички, а да се направят обединение(я) на база на асоциациите, кое(и)то да наеме(ат) адвокатска кантора, която последователно и професионално да експлоатира всички възможни опции (в българската съдебна система и в тази на ЕС) за спасение от перверзните крадци и наглеци.
Иначе ще ги удостоим с вечна слава...
ivanli

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ