Подгряване на бойлер със фотоволтаични панели

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Подгряване на бойлер със фотоволтаични панели

Мнениеот Mateev » 08.09.2015 15:57

Според мене самата идея за захранване на бойлер с фотоволтаични панели има смисъл само ако е максимално проста, без никаква допълнителна електроника. Само се сменя нагревателя и толкова. Както обаче всички видяхте тази идея губи много от енергията и изисква като минимум направата на някакво искрогасене на различните видове контакти. Но дори и това искрогасене в упростения му вариант изисква специализирани познания и въпреки простата схема изисква 10 амперови диоди (те са с големи габарити) и електролитни кондензатори също с големи габарити.

Ако навлезем в манията да разработваме специализирани електронни устройства, върху което се напъваме вече 2-3 седмици, тогава много бързо осъзнаваме, че да, задачата е теоретично решима, но няма кой да се захване с нея поради самата безсмисленост на идеята. Все пак нека да не забравяме, че има лесна алтернатива - просто се слага един Grid Connected инвертор на централата и той отдава енергията си вътре в имота. И като ви е много мерак, ползвайте я за бойлер или за каквото друго ви хрумне.

Та на фона на всичко това мога само да кажа, че направата на 1 или 2 kWp централа само заради един бойлер е напълно безсмислено, още повече че опростения вариант с директното свързване ще губи много от и без това вече скъпата енергия. В такова едно упражнение няма никаква икономическа логика. Виж ако ще се прави вътрешна за имота централа, тогава вече може би има някаква логика, но тогава проблемите са от съвсем друго естество - как да не се връща енергия в мрежата. Това също са сложни проблеми и каквото и решение да измислим за тях, пак няма да е подходящо за масово приложение.

При това положение се обезсмисля целия спор, който го проведохме. Ако този спор го наречем МОЗЪЧЕН ЩУРМ, бих си позволил да направя едно заключение - ние НЕ УСПЯХМЕ да намерим просто и лесно решение, което да може да бъде реализирано от всеки. Има някакви по-сложни решения, но с тях би се захванал само специалист по електроника, и то само ако го е ухапала мухата це-це. Но дори и тогава това само ще си е само едно упражнение по схемотехника, без никакво реално приложение в живота. Просто НЯМА ПАЗАР за тези неща, иначе досега отдавна да беше направено от някоя западна фирма и китайците отдавна да го бяха копирали, за да го направят масово и евтино.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот saraneron » 08.09.2015 16:42

Нека спора да остане без генарален извод!Има хора ,които искат да си похарчат парите и заради идеята дори да знаят, че ще се откупи и след 10-15 години,може и повече.Нека да помагаме с технически решения, идеи, съвети за безопасност и безоткзна работа ако можем.По принцип соларните панели са си една скъпа инвестиция aко не се ползват помощи от държавата както на запад независимо за какво се ползват!В САЩ ДОРИ ТИ ПРАВЯТ ЦЯЛАТА ЦЕНТРАЛА БЕЗ ПАРИ.Ако следваме логиката на икономическата им ефективност то в нормалният ежедневен бит на българина засега нямат място.Но .....понякога се появяват в мазето,мъжки играчки,там ли да стоят!Ако се огледаме около нас с ужас ще видим хилядарки, дори и десетки ,за някой може и стотици, които сме ,,загробили ,,по един или друг начин а не ни носят и стотинка приход или икономия,нима не сме се досещали какво правим?И това масово!Грешно ли е,аз не се наемам да кажа!По-скоро нормално,явно човекът е устроен така, да си угажда,за всичко според възможностите си, незнам дали се смята за грях?
Последна промяна saraneron на 09.09.2015 04:28, променена общо 1 път
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron

Мнениеот Vandal » 08.09.2015 20:47

Матеев,
Вече има оф грид хибридни инвертори които не връщат в мрежата.
Точно обратното. Като енергията не достига, почва да черпи от мрежата.
Към него може да се върже и дизелов или друг вид генератор.
Отделно има настройки и интерфейс към компютър където можеш да си го конфигурираш както си искаш.
Аватар
Vandal

Мнениеот шоп » 09.09.2015 12:55

Vandal написа:Матеев,
Вече има оф грид хибридни инвертори които не връщат в мрежата.
Точно обратното. Като енергията не достига, почва да черпи от мрежата.
Към него може да се върже и дизелов или друг вид генератор.
Отделно има настройки и интерфейс към компютър където можеш да си го конфигурираш както си искаш.

Това е нещо ново за мен. Може ли линк към тези хибридни инвертори. Ако се сметне за реклама моля на лично съобщение. Благодаря предварително.
шоп

Мнениеот Mateev » 09.09.2015 12:57

И аз искам линк - силно съм заинтересован от такива инвертори.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот fu4ko » 09.09.2015 22:00

Аз да питам това не е ли същия инвертор само че от БГ http://sunservice-bg.com/web/guest/esho ... 26C9197430 ?Ако Матеев сметне,че е реклама да го изтрие.
fu4ko

Мнениеот emto » 14.09.2015 10:28

Радва ме че и най-предубедените ел-спецове се сьгласиха че МОЖЕ !!!
По-мьничко ирония изначално друг пьт че може да се изложи човек без нищо !
Между другото и гайка М7 може да се эавие на М8 резба като се помисли малко !
И пак между другото - има по-важни неща за някои хора по света преди ефективности и пари !
На пьрво място са ДЕЦАТА ! После - ЗДРАВЕТО ! После - НЕЗАВИСИМОСТТА ! Чак после - парите !
След като печеля НЕЗАВИСИМОСТ (донякьде дори) КПД-тата да ги мислят пьтниците от ТИТАНИК !
Та думата ми е - изслушвайте добронамерено и по-обикновените хора (дори машинните инж.)!
Живи и здрави !
emto

Мнениеот saraneron » 16.10.2015 23:53

За информация! Панелчето 30 вата пик от 2 септември до днес 16 октомври е произвело 4400 вата .Както съм го поставил не съм го пипал,поглеждам уреда в седмицата един път да видя дали работи . Вече един кумин към 3 след обяд го засенчва за известно време .Скоро и покрива на комшията ще започне да го засенчва .Приравнено за 1 киловат става 4 400х33=145 200 вата.Средно на ден 3224 вата!Доста прилична стойност!Направи ми впечатление, че през октомври в студени слънчев ден вдигаше мошност до 35 вата.Явно нагряването на поли и моно кристалните панели е убиец за производителността им!На Германците ниските темпетратури изглежда са им бонус за сметка на слънцегреенето.Моля ,ако някой има данни от соларна централа с МППТ да сподели за този период производителността ,да сравним грубо и видим какво се случва!
saraneron

Мнениеот Foton » 18.10.2015 11:14

saraneron написа:Приравнено за 1 киловат става 4 400х33=145 200 вата

Би ли ми казал къде точно е това панелче. Щото данните от три центарали в различни точки на България варират от 137 000 до 147 000. Явно при тебе е било доста по слънчево този месец!
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот saraneron » 18.10.2015 14:23

На 40 градуса северна ширина, вршемето не беше много лошо .Радиация по статистика 3,8киловат часа / м2 средно годишно на ден ! За сръвнение за Пловдив по същия калкулатор е 3.6.Това са усреднени данни за септември и до 16 октомври.
saraneron

Мнениеот saraneron » 07.12.2015 00:10

Днес 6 декември 2015 г.добър слънчев ден със засенчване през клони без листа за около 40 минути на обяд ,опитната постановка произведе 140ватчаса! Приравнено за 1 киловат пик е = на 140х33=4620ватчаса.Средно само за периода 1 ноември до 6 декември включително на ден е произвеждала по 1,3киловатчаса.Като последните седмици времето беше почти без слъце облаци и дъжд и под нулата сутрин!Засенчване през този период от дървото пред панела беше със зелени после с пожълтелиу листа по клоните но неокапали допреди седмица!Прогнозата за енергодобив се оказва доста оптимистична!При мощност на панелчето 30 вата пик, голям период от време днес произвеждаше м-у 33 и 35вата.
saraneron

Мнениеот Mateev » 09.12.2015 16:29

.... и един мармот държеше панела с ръце и го въртеше по посока на слънцето, а втори мармот завиваше ватметъра със станиол и накрая така и не се разбра как уреда показва 120% КПД на жиците от панела до товара .....

А трети мармот с космически кораб беше пратен да раздуха слънцето, така че да му увеличи слънчевата радиация поне 2 пъти, иначе мармота с ватметъра щеше да се издъни с отчитанията ......
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот jasentcho » 09.12.2015 21:04

Здравейте. От доста време чета в този форум и сега реших да се включа. От известно време и аз имам такава система и имам малък опит с постояннотоковото приложение на фотоволтаичните панели. Например за днес, 09.12. 2015 производството на ток от 6.78 kWp ми е около 9-12 kWh. Казвам "около", защото нямам постояннотоков ватметър и електромер, а само амперметри и волтметри, и съответно приблизително правя сметка за произведената електроенергия. Ако някой има въпроси, веднага ще отговоря на всички. :bom:
jasentcho

Мнениеот saraneron » 10.12.2015 02:01

:lol:..........КПД 120% КАК ПЪК ГО СМЕТНА?
Последна промяна saraneron на 10.12.2015 06:33, променена общо 8 пъти
saraneron

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали