Подгряване на бойлер със фотоволтаични панели

Всичко за слънчевите електроцентрали. Информация за доставчици, оборудване, узаконяване, монтаж и експлоатация.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Подгряване на бойлер със фотоволтаични панели

Мнениеот jasentcho » 04.04.2016 20:20

И в облачен ден можем да се къпем, само че ни трябва това :
20160224_114728.jpg
управление на постояннотокови фотоволтаични товари
20160224_114728.jpg (310.62 KiB) Прегледано 15678 пъти
. Като съответно реотана няма да е само един, а, да речем, три. С обща мощност на всички реотани, равна на пиковата на панелите. Като в системата има и кондензатори за частично акумулиране на енергията, намаляне броя цикли на контакторите и намаляне на дъгата при превключване. За последното има и гасяща група, видимо от снимката.
saraneron не се кефи на идеята, ама пък някой може да си я направи. При мен работи много добре.
jasentcho

Мнениеот lz1wvm » 05.04.2016 00:21

venkap написа:
venkap написа: 30.07.2015 18:15
Foton написа:За втори път в този форум предлагам облог от каса бира! Ако ме убедуте с прости изчисления в тези 7-8 години.
...
1. фотоволтаични панели 210W, поликристални, 7бр * 310 лв = 2 170лв
2. кабел 30м. - цена по твой избор.
3, Предпазители - цена по твой избор.
4. Укрепителна конструкция - цена по твой избор.
5. Други...

Приблизителна инвестиция - 3000 лв.
7*210W = 1470 Wp; годишно производство около 1.62 MWh
Цена на тока 282.09 лв. + 11,97 лв. - цена за пренос през електропреносната мрежа + 1,90 лв. - цена за достъп през електропреносната мрежа + 61,40 - цена "задължение към обществото" + 26,75 лв. - цена за достъп до електроразпределителната мрежа за не битови клиенти + 12,69 лв. - цена за пренос през електроразпределителната мрежа за не битови клиенти, общо – 396.8 лв. без ДДС. Или 7.56 години срок за изплащане на цени към днешна дата.

http://olx.bg/ad/fotosolarni-paneli-ID4 ... d5904868f9
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот saraneron » 05.04.2016 02:47

saraneron не се кефи на идеята, ама пък някой може да си я направи. При мен работи много добре.[/quote]
:D Напротив, много се кефя :D . Да ,идеята с кондензаторите според мен е губеща!Опитах се да разясня какво се случва с кондензаторите и работата на панелите с капацетивен товар но моето мнение не ти хареса.Защо?С какво не си съгласен от моето изложение?Това очаквах да получа като отговор а ти се почувствува засегнат.Вярно, че форумите не са най-доброто място за нормален диалог но нека поне да опитаме! И отново ,поздравления за свършената работа!Ето, пак ми се иска да обсъдим твоята централа ,защото тя е с голяк потенциал а ми се вижда ,че не работи много ефективно! От това, което прочетох като данни и конфигурация на свързване на панелите се получава по мои сметки следното:Централата е с 270mp/v 240-245 mp/w х 27=6615 вата пик. Следователно всеки стринг има около 33,3ома съпротивление! Паралелно включени трите стринга имат около 11.1ома съпротивление при 1000вата/м2 слънчева радиация!Товарът е три паралелно включени сухи нагревателя 1.3киловата на 230 волта така, че всеки е с по 40.7 ома съпротивление ,което прави общо около 13.6 ома .Значи центалата в МПП за 1000вата слънчева радиацияп/м2 има 11.1 ома , като в това време е натоварена с 13,6 ома товар .Почти 18% разсагласуване!Не е голяма беда ,защото за малко по-слаби слънчеви дни си е направо супер, както и за периодите сутрин и след обяд и зимата . За големите жеги обаче МПП се мести наляво по графиката и централата иска по-голям товар(ПО МАЛКО СЪПРОТИВЛЕНИЕ НА ТОВАРА ),което увеличава още повече разсъгласуването по товар в нашия случай. Все пак според мен централата е ммммм......добре оразмерена ако обаче наистина горните числа съвпадат с тези, които можеш да измериш и особенно, като се има в предвид, че се ползват стандартни елементи като нагреватели!Дали са точни сметките обаче само ти можеш да кажеш ,но има нещо което ме смущава!Казваш ,че центаралата не достига напрежение 270в в слънчевите дни,което ме кара да си мисля ,че има нещо, което не е наред при теб! Дори с този облекчен товар от 13.6 ома (вместо 10 ома или 11 ома ,което спoред мен е по добре ) трябва да достигаш напрежение поне 280волта в добрите слънчеви дни и то за по няколко часа на ден! Това означава ,че ти се губят около 500 вата, което си е около 8% и не е никак малко!Какво може да е причина за това ниско напрежение?Кабелите от централата до бойлера са тънки или много дълги или и двете (измери напрежението непосредствено до панелите в точката на сбора на стринговете и след това измери на таблото в слънчев ден)или волтметърът не мери точно, или товарът не е 13,6 ома а е под 8 ома , демек нагревателите са малко по-мощни ,да речем по 1,5киловата, което води до претоварване на централата и КПД -то пада!Това можеш да провериш с омметър !Или имаш проблем по стринговете, дефектен панел да речем (проверяваш поотделно всеки стринг под товар и разликата в измерванията по ток и напрежение трябва да са минимални), или кондензатори с ликаж, или неспазена полярностст на свързване , или някъкви комбинации от няколко проблена ,нещо друго, което не се сещам в момента?Щях да пропусна най-важното ,което може да се окаже при теб много вероятно, панелите не се вентилират нормално и прегряват в големите жеги,монтирани са са много близо до цигли/керемиди или там какъвто е покривът ,много малък наклон, както вероятно няма разстояние м/у редовете или е много малко и панелите немогат да се охлаждат норнално.Това води лятно време до 20%и повече спад в електродобива!!!Споменаваш, че април и август са ти максимумите ,кото ме насочва към този проблем с прегряването !Много се подценява този момент плюс някоя от горните причини!!!Ще се радвам да направиш подробен коментар !Успех!
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron

Мнениеот jasentcho » 05.04.2016 19:36

Между другото, понеже не съм писал в този форум известно време, има известни промени:
DSCN5389.JPG
покривна фотоволтаична мини електроцентрала
DSCN5389.JPG (348.1 KiB) Прегледано 15643 пъти
Киловатите се увеличиха на 9. Консуматорите се разнообразиха, като включват муфелна пещ, голям(правен) дестилатор за вода, две акумулиращи печки, подово отопление, подготвя се подгряване на басейн с хлориране с електролиза за лятото и други, като скара, фурна без терморегулатор, ако щете и прости котлони. Мълниезащитата ми е на дневен ред, ако има някой по-компетентен, да даде акъл. Има 2 главни мълниеприемни пръта, заземени на около 300 кв. метра с 45 поцинковани тръби.Два малки(вторични) гръмоотвода. Отделен кръг с мълниезащитно въже на билото. Освен това арестери и отделно газоразрядни лампи като последна защита. На мен все ми се вижда недоизкусурено. Например рамките не са заземени. Правилно ли е това? Ако ги заземя, не привличам ли мълнията точно там?
Благодаря на saraneron за обширния отговор, пак ще разискваме производителноста, ама сега съм много зает.
Поздрави на всички, интересуващи се от тези неща!
jasentcho

Мнениеот Foton » 06.04.2016 12:48

jasentcho, хубава снимка!
Можеш ли да споделиш какъв е този вертикален стълб, дето се вижда в далечината над петия панел?
Ноевият ковчег е създаден от любители, професионалистите са направили Титаник...
Foton

Мнениеот jasentcho » 06.04.2016 19:03

DSCN5392.JPG
Част от мълниезащитата.
DSCN5392.JPG (307.27 KiB) Прегледано 15619 пъти

Това е единия от основните гръмоотводи (мълниеприемници). От североизток има друг.
jasentcho

Мнениеот saraneron » 20.04.2016 01:21

Опитната централа 30 вата пик БЕЗ MPPT с постоянен активен товар от началото на годината до19 април включоителнно е произвела 10 561 ватчаса енергия.Досега 109 дни средно по 96.88 ватчаса на ден Х 33=3197 ватчаса на ден среден добив за еквивалентна централа 1 киловат пик ! За годината се получава Х 365 = 1 167 038 ватчаса !!!Средният добив за ден ,месец и полугодие уверено се покачва,така ,че спокойно може да се очаква около 1200 киловатчаса среден добив за година !!!Ще се опитам да водя статистика до края на месец май!
saraneron

Мнениеот Vandal » 22.04.2016 12:06

Нещо се обърках.
Тези 1200 кВ за 1 кВп ли ги смяташ?
Аватар
Vandal

Мнениеот saraneron » 23.04.2016 02:11

Да, пресметнато е за 1 киловат пик!Опитната централка е 30 вата пик!Уточнявам че става въпрос за 1 200 киловатчаса енергия а не са 1 200 киловата мощност!Предполагам ,че се е получила неволна грешка при писането! Нейният добив е умножен по 33.3 пъти за да се види ,колко ще произведе една реална централа със същите панели като технология но с мощност 1000 вата пик.Това са прогнозно 1 200 000 ватчаса или 1 200 киловатчаса или 1.2 мегаватчаса електроенергия за година!Мощноста 1 киловат пик е избрана ориентировачно и помага за лесни сметки.Според мен за един 80 литров бойлер това се явява доста подходяща мощност ,при която се очертава пълно усвояване на слънчевата енергия при ежедневна консумация на топла вода без да има излишък, който да не се ползва!Недостига на енергия се осигурява от мрежата!Тук има и много частни случаи и всеки си решава сам как да си проектира централата!Да добавя ,че ако оразмеряването е направено грамотно, евентуалните повреди от ИСКРЕНЕ НА КОНТАКТИТЕ на механичните прекъсвачи може да са минимум, като за целта превключванията се сведат само до няколо броя на МЕСЕЦ !Защо е възможно това?Защото ако всеки ден се източва бойлера до,,О,, то на другият ден и при най-силното слънце терморелето ако е настроено на 75-80 градуса просто няма да изключи, защото тази температура с тази мощност на панелите за този бойлер няма как да се достигнати и няма комутация !И тази ситуация може да се повтаря ежедневно в дълъг период от време.Това обаче е само един плюс ,който да не ви намали вниманието и да си създадете големи неприятности, като се подцени безопасноста на сиситемата!Не съм го смятъл конкретно но така също е много вероятно примерно бойлер с вместимост ,,ХХХ,,литра с ценратала с мощност,,ХХХ,, вата да се проектираи без термореле а само със ситема за крайна защита по температура и налягане!Тогава термичните загуби за денонощие могат да се окажат достатъчно големи за да не се получи на следващият ден прегряване /завиране/ дори и ако топлата вода не е ползвана с дни поред!Отделно ,във всеки обем от вода в бойлера по презумция могат да се добавят поне още няколко ,,излишни,, киловата !От 65 градуса до 85 градуса си е един сериозен запас и защита.Отделно, че при високите температури ,загубите през изолацията нарастват значитемно и това от гледна точка на безопастноста е добре!Да не забравяме ,че все пак слънцето през ноща не ни грее и това е една природна безотказна автоматика и времева защита ,за разлика от НЕК с тяхното перманентно облъчване и творене на нови способи за одиране на нови кожи на клиентите си!
saraneron

Мнениеот venkap » 04.05.2016 08:13

Здравей saraneron, какво е производството на панелчето в ден без слънце при сериозна облачност?
venkap

Мнениеот saraneron » 04.05.2016 15:15

При сериозна постоянна облачност може да се каже че клони към нула!
saraneron

Мнениеот jasentcho » 04.05.2016 20:44

Специално за днес, 04.05.2015, моята системка произведе около 2 kWh на инсталиран 1 kWp, благодарение на превключването на товарите. Мощността варираше (между 8 и 19 часа) от 1 до 8,5 kW, (при 9kWp) контакторите и релетата се справиха и оползотвориха дифузната светлина доста добре. При малките моменти на пряка слънчева светлина, мощността достигаше почти максимум, заради охладените панели. Притеснително е честото превключване и оттам износването на контакторите, но все пак без да се пробва, няма как да се разбере дали има икономическа логика начинанието.
jasentcho

Мнениеот saraneron » 21.06.2016 01:00

Здравейте !Днес спирам окончателно опитната постановка с панел 30 вата пик свързан директно към активен товар. Причина сменям жилището!Обобщено резултатът е следният.До 20 юни включително централата е произвела 15565 ват часа електроенергия.Това са по около 91 ват часа средно дневно.За годината приравнено за 1 киловат пик централа се получава 91х33.3х365 = 1 106 киловатчаса.Това е положението при забележка ,че месеците май и юни тази година досега не бяха типично слънчеви.
saraneron

Мнениеот venkap » 25.06.2016 21:30

saraneron написа:…Обобщено резултатът е следният.До 20 юни включително централата е произвела 15565 ват часа електроенергия.Това са по около 91 ват часа средно дневно...

Ако, до 20 юни панела е произвел 15 565 Wh, за една календарна година, това е с 47% по-малко от средното производство за България.
venkap

Мнениеот saraneron » 26.06.2016 05:03

Грешиш и то много!.Колко е прогнозата според теб ? Прочети последните няколко мои поста за да се ориентираш!Все пак ще се повторя!Централата до края на месец април произвеждаше почти по 100ват ЧАСА (за по лесно смятане РЕАЛНО 98) средно на ден ГОВОРИМ ЗА ЦЕНТРАЛА ОТ 30 (тридесет!!!) вата ПИК и за да разберем колко би дала една друга хипотетична централа от 1000(хиляда вата пик или 1 киловат пик ,все едно и също) трябва да умножим по 33.3( толкова пъти им е разликата по мощност). И СТАВА 100ВАТ ЧАСА Х(по) 33.3= 3330 ВАТЧАСА средно НА ДЕН електроенергия И ЗА ДА ГО СМЕТНЕМ ЗА ГОДИНА ГО УМНОЖАВАМЕ ПО 365 ДНИ! И СЕ ПОЛУЧАВА 1 215 000 ватчаса (1 215 киловат часа)електроенергия за 1 ГОДИНА.Както виждаш малката централа до няколко киловата без МППТ свързана директно към АКТИВЕН товар ПОИЗВЕЖДА КОЛКОТО,ПОВТАРЯМ, ПРОИЗВЕЖДА КОЛКОТО или почти колкото А ЗАЩО НЕ Е И ПОВЕЧЕ ОТ ГОЛЯМА ЦЕНТРАЛА ОТ НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ ИЛИ СТОТИЦИ или ХИЛЯДИ КИЛОВАТ ЧАСА ПИК набичкана с ???? километри кабели и скъпа електроника !Тази година, месеците май и юни бяха толкова лоши ,че вместо да подобрят като цяло средния електродобив ЗА 6 МЕСЕЦА те го намалиха.Е не е СТАТИСТИЧЕКИ 1200 киловат часа за година а е примерно 1100 киловат часа ако не се навакса второто полугодие ,което немога да предвидя.Така, че съм сигурен, че и големите централи тези месеци са назад както е при мен.С няколко думи .Очакваният електро добив за норнална година от 1 киловат пик централа БЕЗ МППТ свързана ДИРЕКТНО КЪМ НАНГРЕВАТЕЛ ПРИ ДОБРО СЪГЛАСУВАНЕ може да се очаква м/у 1100 и 1250 киловатчаса ! Това е ОКОЛО 100% от това ,което добиват големите централи.Опитът го доказа .Това го казах преди една година ,дори там посочих по-ниски стойности и бях обявен за най-големият лъжец, нещо като шаман С ПРОГНОЗИ ,,ГЛЕДАЙКИ ЗВЕЗДИТЕ,, дори нещо по-лошо за мошенник , е чакам някой да си посипе главата с пепел и да каже ,извинявай.Чак пък да се извини........едва ли!То няма значение де!Важно хората да си направят сметката относително вярна и да си решават с какво да се глезят в свободното време!Пожелавам здраве и късмет на всички, без изключение! Малко коментар на това: Foton написа:
За втори път в този форум предлагам облог от каса бира! Ако ме убедуте с прости изчисления в тези 7-8 години.
А Венкар е дал тази информация...
1. фотоволтаични панели 210W, поликристални, 7бр * 310 лв = 2 170лв
2. кабел 30м. - цена по твой избор.
3, Предпазители - цена по твой избор.
4. Укрепителна конструкция - цена по твой избор.
5. Други...

Приблизителна инвестиция - 3000 лв.
7*210W = 1470 Wp; годишно производство около 1.62 MWh
Цена на тока 282.09 лв. + 11,97 лв. - цена за пренос през електропреносната мрежа + 1,90 лв. - цена за достъп през електропреносната мрежа + 61,40 - цена "задължение към обществото" + 26,75 лв. - цена за достъп до електроразпределителната мрежа за не битови клиенти + 12,69 лв. - цена за пренос през електроразпределителната мрежа за не битови клиенти, общо – 396.8 лв. без ДДС. Или 7.56 години срок за изплащане на цени към днешна дата.А според саранерон се получава това: 1.62х396.8=642.8 лева добив за 1 година работа на централата.И следователно 3000/642.8=4.66 години период на изплащане ако се усвоява 100% от енергията.Или имам грешка?Ако цената на тока е общо с ДДС 20 ст. на киловатчас от горния пример за битови клиенти срокът за възвръщаемост става 9-9.5 години.Може да се каже и по друг начин.Тази инвестиция носи примерно от 10% до 20% годишна печалба.Ако за някой тези проценти са ОК може да инвестира в тази идея!Ако иска да е 100% независим от енергомафията по някъкви причини и инвестира в по-големи мощности може да се окаже с 0% ПРОЦЕНТА ПЕЧАЛБА дори на малка или по-голяма загуба !
saraneron

ПредишнаСледваща

Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали