НЕВЕРОЯТНО !!! DEGER TRACKER 300EL СЕ СТРОШИ ПРИ 48 km/h !!!
Аз по принцип си знаех, че тракерите на DEGER ENERGIE са боклуци и е въпрос на време да се строшат. Но все пак очаквах това да стане при скорост от поне 80-100 km/h. Още повече, че миналата година имаше буря със 60 km/h и тракерите издържаха. Снощи също имаше доста силен вятър и се притеснявах, но все пак беше по-слаб от предишната буря. И представете си учудването ми, когато на сутринта видях, че тракера е клюмнал. Отивам и какво да видя - жестоко счупване. Буквално отливката на кутията се е разполовила. Връщам се да проверя на МТО станцията какъв вятър е имало. Очаквах някакви огромни стойности. И останах гръмнат, когато видях, че вятъра въобще не е надвишавал 48 km/h.
Толкова по мечтите за тракери. От 2 налични DEGER TRACKER 300EL единия се повреди още на 3-ти ден (строши се мотора), а втория се повреди след една година. И то безвъзвратно.
Добре че поне модулите оцеляха !!!
Сега ще трябва да прекратя процедурата по узаконяването, защото отново ще правя промени по тестовите централи. Явно ще трябва да се отказвам от тракерите и да монтирам модулите някъде другаде. Но това ще промени проектите. Въобще отваря ми се много работа. А ако бях инвеститор в соларна централа с много тракери, сега щях да скубя коси и да роня сълзи. И разбира се да псувам българския доставчик, който ме е излъгал да направя такава централа.

Възниква и още един въпрос. Ако рекламирам тракера, дали ще ми признаят рекламацията? Може би си струва да направя опит, за да проверя каква ще е реакцията на IBC Solar и DEGER ENERGIE.