rosen_at написа:Айде пускайте панелите да топлите народа!
Mateev написа:.......
НЕПРЕКЪСНАТО ЩЕ СА В ТАКАВА СИТУАЦИЯ (С ХРОНИЧЕН ЕНЕРГИЕН ДЕФИЦИТ). Дано сегашната криза налее малко акъл в главите на нашите управници, за да преразгледат позициите си и да наблегнат на децентрализацията на енергетиката и на усвояването на възобновяемите енергийни източници във всичките им възможни форми - вода, вятър, морски вълни, слънце, биогаз, геотермална енергия, топлинни колектори, термопомпи и въобще каквото е в състояние да измисли човешкият гений. Сегашната политика е политика на коне с капаци, която убива в зародиш творческия гений на знаещите и предприемчивостта на можещите.
rosen_at написа:............
Аз съм любител спекулант. Вероятно нищо не разбирам от икономика, въпреки че имам магистърска степен от икономическия филиал на БАН.
Но в моента съм настроен именно за приключването на един глобален стопански цикъл.
Вероятно съм в голяма грешка и заблуда и ще бъда последен аутсайдер, докато останалите продължават да развиват прогреса с все по-модерни технологии.
Mateev написа:Със сигурност енергията за производството на фотоволтаичните клетки е по-малко, отколкото те ще дадат през живота си. Доколкото знам тънкослойната технология връща енергията за производството си след 2 години, а кристалната - след 3-4 години. Тези показатели ще се подобряват в бъдеще.
Колкото до това дали ще се върнем в каменната ера - това не се знае. Но ако спрем да търсим разрешение на енергийната криза - тогава със сигурност ще се върнем, и то само след 20-30 години (тогава свършва петрола). Затова правителствата трябва да субсидират възобновяемите източници още днес. И трябва да го правят много по-интензивно, защото прехода на човечеството към екологична енергия ще трае цели 50 години. Тоест - вече сме закъсняли с началото на прехода. И сега бая трябва да се засилим. И колкото повече чакаме, толкова по-тежък и по-труден ще е този преход.
Значи 50 години няма да иам печалба от еко-енергията, само инвестиции в застой!
През това време може да се инвестира в друго, носещо текущи печалби, и чак тогава след 50 години в производството на еко-енергия.
Пък като свърши петрола - голяма работа, и без петрол може да се живее!
Назад към Слънчеви (соларни, фотоволтаични) електроцентрали
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта